Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(21.03.2015 20:06)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Mřížku nedávám proto že matka miluje velký rámek.
A nikdy se ti nestane, že by matka přešla klást do NN?
Tím že jsou plásty od medu jsou pro matku velmi atraktivní a matka mi tam zaklade trochu trubčiny když nějakou najde ,dělničiny zaklade minymum někdy,- fakt někdy tak dlaň. Nástavek je během jednoho dne vylízán vysušen a už to je jejich prostor. Matka se vrátí dolu do plodiště a do medníku už vubec nejde. S tou troškou plodu počítám a než se bude vytáčet tak se většinou vylíhnou i ti trubci.Je to jako když máte převěšený plod nad mřížkou.Zakladeno je ale fakt minymum. Mnohé matky tam nezakladou vůbec nic. Později se matka do medníku nevrací ,atraktivní to pro ni je právě jen v začátku když jsou plásty od medu. Jinak miluje velký rámek a tam si lebedí. Ještě doplním že do nízkého medníkového nástavku dávám zásadně jen 9 rámků místo 11 a tím jsou plásty tlustší a i to matku odradí. Umíry 42x27,5 tam musí být mřížka to je pro matku malý nástavek a tlačí se i do nízkého.
Vloni jsem dával medníky - nástavky plné melecitozy a nebo ořezané. Naběhly tam, ale aby to vybraly a nanosily k plodu a dál setrvávaly dole.

Nahoru vyšly vždy když se rozjela snůška, něco postavily a opravily abych na některých stanovištích při likvidaci prázdných nástavků jen žasnul nad svoií "velkorysostí" co jsem jim nechal "sežrat" a nevytočil jim to.

Na svazence jsem jim něco ukradl, ale vlezly do medníků i tady až když zapršelo a začala svazenka dávat.

Pokud mohu vzpomenout na své začátky s mřížkou došel jsme k tomu samému. Mohl jsem je tam lákat převěšováním atd, doku nenabyly dojmu že to mají obsadit tak to zelo prázdnotou.

A z pozorování co mám, tak za slušného počasí bez snůšky raději visí venku před a pod očky v dolní části - plodištěm- než aby zalezly do "medníků" kterých je tam nahoře třeba "metr".
Melecitozu dávat jedině pod včelstvo a i tak to trvá dlouho než to vyčistí přenosí a spotřebují. V medníku k tomu budou jen přidávat. To že vlhké plásty vysuší od medu je něco jiného.Někdy se stane že nástavek vylížou ,vysuší a tu trošku medu soustředí do několika buněk u prostřed nástavku.
Pokud hladoví jako minulý rok tak bude samozřejmně ubývat melecitoza i z medníku.
Byl takový hlad, že to vylízaly dosucha i z medníku.
(21.03.2015 18:25)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Nízkonástavkový úl to je dar.

Že jo. Taky si to často říkám.
Zdeněk Barnat napsal(a): Nízkonástavkový úl to je dar.

Hlavně že vy Kombinovaní, nemůžete přemluvit včely, aby vám vlezly do medníku. že? Všechno má svoje pro a proti.

My aspoň můžeme převěsit plod nahoru a nalákat je. Vy ale ne!
Len slabé včelstvá majú problém obsadiť medník a navyše ak sa použije mriežka a plodisko je veľké,včely často nevnímajú medník ako svoj priestor.
Preto včelár špekuľuje ako ich do medníka dostať a uchyľuje sa k tomu,že do medníkov prevesuje plod.
Normálne silné včelstvo ktoré má rozplodované plodisko,tak tomu stačí nasadiť medník len zo súšami a ak začne znáška,tak včely nie je potrebné nijak lákať do medníka,obsadia ho s prínosom nektáru veľmi ochotne.Akonáhle je už v medníku nektár,môže včelár založiť mriežku,včely sa už z medníka nestiahnu.

(21.03.2015 20:45)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Ještě doplním že do nízkého medníkového nástavku dávám zásadně jen 9 rámků místo 11 a tím jsou plásty tlustší a i to matku odradí.
Zdenek,toto ma zaujíma,pretože to odskúšané nemám.V slabších znáškach dávam medníky aj 9 rámikové,prípadne mám 11 rámikový nadstavok vymedzený vložkou na menší počet plástov,aby som v konečnom dôsledku vytáčal len plné plásty a tak zbytočne nepaberkoval.Je možnosť ako píšeš rozšíriť uličky,mne ale nejde v princípe o to,či mi matka bude v medníku klásť.Viem,že napríklad ak som točil užšie plásty,kde mi rámiky sedeli jeden vedľa druhého a do ruky sa mi dostal širší plást ak som niektorú uličku ponechal voľnejšiu,tak práve v týchto širších plástoch som mal med,ktorý mal obyčajne vyšší obsah vody.Ako by to bolo v prípade ak by boli v medníku všetky plásty široké na porovnanie,to odsledované nemám.Na jednej strane zníženy počet medníkových plástov na vytáčanie by šetrilo čas,na druhej strane sa zamýšľam ako to je u tak širokých plástov v celom medníku, čo sa týka vody v mede.Síce to nepatrí do tejto témy,ale zaujímajú ma v tomto smere tvoje skúsenosti.Ďakujem.
a ak začne znáška,tak včely nie je potrebné nijak lákať do medníka

No a vo tom to je. Smile Vo tom jsme psal. A i v případě NN si nikdo nepomůže, neboť mu tam včely vylezou, to není problém, ale nemá tam v takovém případě med ale plod. A když začne snáška, tak to musí pracně řešit. Minimálně rotací.
(22.03.2015 10:56)alesjochman napsal(a): [ -> ]Zdeněk Barnat napsal(a): Nízkonástavkový úl to je dar.

Hlavně že vy Kombinovaní, nemůžete přemluvit včely, aby vám vlezly do medníku. že? Všechno má svoje pro a proti.

My aspoň můžeme převěsit plod nahoru a nalákat je. Vy ale ne!
Roztrhat plodiště,podrazit si včelstva, přidělat si mnoho práce a celoročně trápit včely v dobře vymyšleném a členitém chladiči to je výhra. Já jsem jako nízkonástavkář začínal a nemněl jsem jen několik včelstev. Dole v nížině je to jiné a proto si s mnohými nerozumím, ale mne to živí!!!!!!
(22.03.2015 10:56)alesjochman napsal(a): [ -> ]Zdeněk Barnat napsal(a): Nízkonástavkový úl to je dar.

Hlavně že vy Kombinovaní, nemůžete přemluvit včely, aby vám vlezly do medníku. že? Všechno má svoje pro a proti.

My aspoň můžeme převěsit plod nahoru a nalákat je. Vy ale ne!

Část včelstev jsem měl v NN a nepřišel jsem jim na chuť jelikož plod byl roztažen do 3 až 4 nástavku , nepřehledný pohyb cukerných zásob s rizikem jejich vytočeni , pracnější přestavováni nástavku , pomalejší jarní rozvoj

Kombinovaný způsob VN 44,8 x 32,6 x 12 a NN mi vyhovuje , minimální pracnost s VN roky nepohnu , na zimní období odeberu k vytavení krajní rámky zjara vložím mezistěny , při odebíraní zásobních plástu a plástu s plodem na oddělky dodám další mezistěny tímto mám zaručenou obměnu díla a více do VN nezasahují .
Přidávaní medníku a problémy s neobsazením neznám je to pouze o skladbě a vhodnosti použiti souší a mezistěn. V mednících mám pouze panenskou a v poslední době volnou stavbu. Čisté dílo bez rizika vytáčení cukrových zásob.
Dnes mám na NN pouze jedno včelstvo s inseminovanou matkou. Dobrá manipulace s rámky pro výběr vhodného plodu.
Josef
S obsahem vody v medu musím souhlasit že většinou je v tlustších plástech med o malinko řidší.Já to moc neřeším. Nesmí se zdát moc řítký zákazníkovi.!!! Před vytáčením a i během vytáčení běží u mne na medárně odvlhčovač.Už jenom z pryncipu že ho mám.Je to jak kdy a jak kde .Vtomto případě nemám vyhraněné stanovisko.Kdybych nevěděl kudy kam půjčil bych si od hasičů silnej průmyslovej odvlhčovač ještě než začnu vytáčet.Odvlhčovat med( ve vekém) již vytočený se mi zdá dost proiblém. I když jsou vyvinuty medody kdy to funguje.
Já NN převádím na jádro z plast. rámků a to je pak ten největší plást. Ale medníky co budu nadsazovat, tedy mimo jarní manipulaci s NN, tak ty budou od dadantů. Historicky mám NN 2/3 a medníky SN L1/2. 2/3 plast zůstane jako plodiště, tedy bude snaha s tím tak manipulovat, samozřejmě medem z něho nepohrdnu. Smile
Chtěl bych poprosit zkušené o radu.
Nyní mám vyzimovaná včelstva na 3NN (některá na 4NN) rámkové míry 39x15.
Jsem zhruba v 550 m.n.m. a zatím skoro nic tady nekvete, jenom některé jívy už trochu začínají.
Včelstva jsou docela dost silná, obsedají téměř celou sestavu úlu, ale dole se ještě neprověšují.
Je třeba už provést nějaký zásah?
Rozšířit nějak prostor nebo nějak nástavky prohodit?
Mám obavu, aby včelám nebylo těsno a nedostaly se pomalu do rojové nálady.
Předem všem velké díky za pomoc.
Honza
Malo informaci. Kolik maji plodu. Klade matka ve 2 nastavcich? Jsou nahore nebo dole?
Zatím jsem je radši moc nerušil, ale plod mají většinou ve druhém nástavku od vrchu - cca 3-4 rámky a ve třetím nástavku od vrchu mají plod tak na třech rámcích.
Pokud maji zakladeno ve 2 nastavcich, tak bych je prohodil a na okraj plodoveho hnizda bych dal 1 stavebni ramek a uvidis jestli budou stavet. Kdyz ted podnitis matku ve vetsim kladeni, tak cca za mesic je budes mit ve vetsi sile na snusku z ovocnych stromu. Na rozsirovani je jeste brzo. Ale to si musis rozhodnout sam podle svych podminek a sily vcelstev.
Vzhledem k tomu, že 1j1j1j nemá ve svép profilu uvedeno vůbec nic, natož lokalitu včelaření lze jen těžko odhadovat, jaké jsou na jeho stanovišti klimatické podmínky. Na prohození nástavků je dle mého ještě sakramensky brzo, včely to s velkou pravděpodobností podtrhne.
Já osobně Optimaly rotuji počátkem května, teda v době, kdy začíná pravidelná snůška, řádově v kg/denně.
Je to opravdu o lokalitě, já jsem rotoval dva horní nástavky minulý víkend, na začátku května už budu přidávat stavební nástavek. V teplých dnech byl obrovský přínos pylu a už mi v podmetu nebo mezi nástavky začaly stavět trubčinu.
Letos, v rámci pokusu, jsem už před 14 dny dvěma včelstvům na dadant systému, r.m. 39x30 + 39x15 prohodil nástavky.
NN plný zásob jsem dal dolů, hned na dno, do něj jsem dal dva stavební rámky a na tento NN jsem postavil VN.
Plod měly na třech vysokých rámcích.
Z jedné strany plodového tělesa jsem dal stavební rámek a z druhé strany mezistěnu.
Týden se nedělo nic.
Ale dnes už mají obě včelstva stavební rámek z poloviny vystavěný.
Silnější včelstvo, ho má už i zakladený a začalo stavět i mezistěnu, to slabší ještě ne.
Úly jsou ale už teď doslova narvané včelami.
Snůška u nás ještě téměř nezačala, kočičky kvetou teprve tři dny.
Ale asi by bylo dobré, abych jim nahoru už radši přidal nízký nástavek (medník).
Mám totiž obavu, aby ta jejich početnost nevedla k brzké tendenci k rojení.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's