Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Čakal som väčšiu diskusiu, táto téma je "večná" a istotne nie je každému jasná.
Skúsil niekto výmenu M pomocou umelého feromonu ?
Predstavujem si to asi takto: vybrať starú M, vložiť feromon, ku feromonu vložiť mladú M a po určitom čase vybrať feromon, resp. vybrať feromon a vložiť mladú M.
Feromon majú zatiaľ včelári odskúšaný na prerušenie plodovania a funguje teda ako izolátor. Po vybratí M a vložení feromonu včely nenarazia materské bunky a sústredia sa na znášku. Tento trik by mohol poslúžiť aj na efektívne liečenie.
Každá matka má svůj specifický feromon.Včelstvo bez matky zřejmě bude reagovat po určité době kladně na jakýkoli feromon,můj názor je že vkládat matku z vlasním feromonem k jinému asi nebude mít valný význam.
Je také třeba si uvědomit za jakých podmínek budeme matku přidávat či měnit.
Na jaře a na podzim se matka přidá či vymění téměř bez rizika.
Do bezmatečného a bezplodého včelstva též přidáme matku bez problému.
Největší riziko je při výměně matky v plné sezoně sem by to chtělo zaměřit zkušenosti z výměnou.
Samozřejmě že vždy je určité riziko že včely matku nepřijmou.
Myslel som výmenu M v rozbehnutom včelstve cez sezonu /koniec mája, jún, júl/. Umelý feromon by prekryl výmenu, znížilo by sa riziko neprijatia a nová matka by sa mohla pridať naostro. Ak nedopichajú feromonovú tyčinku, tak by nemali ani novú M. Znížila by sa tiež pracnosť - klietkovanie a kontroly prijatia. Je to len špekulácia, ale treba to vyskúšať.
myslím, že to bylo rozebráno mnohokrát - co jsem z toho porozuměl bych stručně a strukturovaně viděl takto
Přidání resp. výměna matky během sezóny:
  1. výměna za oplodněnou matku
    Odstraníme starou matku a přendáme rámky s otevřeným plodem/ vajíčky a nějakými mladuškami do nějakého plemenáče nebo jím posílíme jiné včelstvo.
    Po 2-4 hodinách začne včelstvo vnímat nepřítomnost matky - přidáme v klícce oplodněnou matku lépe však dát pod poklopku s mladuškami na plást, kde jsou zásoby a líhne se plod.
    Po 1-3 dnech zkontrollujeme (odstaníme poklopku)
    Po 9 dnech lze i zpětně spojit s tím oddělkem (otevřený plod), ale je nutno zrušit naražené matečníky.
  2. výměna přidáním zralého matečníku
    Odstraníme starou matku a přendáme rámky s otevřeným plodem a nějakými mladuškami do nějakého plemenáče nebo jím posílíme jiné včelstvo.
    Přidáme zralý matečník lépe dva.
    Po 1-2 dnech zkontrollujeme vyběhnutí
    Po 3 dnech lze i zpětně spojit s tím oddělkem (otevřený plod), ale je dobré zrušit naražené matečníky, které ale jinak zruší včely/vylíhlá matka sama a vykrmí se kašičkou.
    Podle počasí pak za cca 10 dní po vylíhnutí kontrolujeme kladení.
  3. výměna za neoplodněnou matku (nejriskantnější)
    Odstraníme starou matku a přendáme rámky s otevřeným plodem/ vajíčky a nějakými mladuškami do nějakého plemenáče nebo jím posílíme jiné včelstvo.
    Po 2-4 hodinách začne včelstvo vnímat nepřítomnost matky
    Pro matku vyrobíme umělý matečník (s propíchanými otvůrky dole) do kterého ji s nějakým medem a vodou zavřeme a přidáme do včelstva jako klasický zralý matečník. Pak postupujeme jako v bodě b)
Ten feromon v tyčince dle mě nic neřeší - pokud ho mají místo matky a my ji přidáme novou matku tak je riziko, že ji nepřijmou protože ty feromony určitě budou jiné snad leda, že by se přidávaná matka potřela tou feromonovou tyčinkou, která by se pak dala na den ke včelstvu a pak se opět matka natřela a přidala vedle té tyčinky, která by se po několika hodinách musela oddělat.
(23.01.2013 12:35)JKL napsal(a): [ -> ]Ten feromon v tyčince dle mě nic neřeší - pokud ho mají místo matky a my ji přidáme novou matku tak je riziko, že ji nepřijmou protože ty feromony určitě budou jiné snad leda, že by se přidávaná matka potřela tou feromonovou tyčinkou dala se tan napřed na den a pak se opět matka natřela a přidala vedle té tyčinky, která by se v zápětí musela oddělat.

No, já přidám jednu starodávnou praktiku. Můj otec přidával matku ve vyjídací klícce v podobě trubičky z jemného pletiva (bežná, dodnes hojně používaná klícka) a do toho pletiva z venku rozemnul zmačkuntou starou matku.
Já to nikdy nedělal, připadá mi to strašně barbarské či neetické a z výše vyjmenovaných bodů v článku JKL si ani nemyslím, že to je smysluplné.
Jen říkám, že se to tak kdysi dávno běžně dělalo.
Tento způsob popisuje i ing. Dvorský.
JK
Ja matky nikdy nepridavam. Jednak su s tym problemy, jednak mam zle skusenosti s prenosom dobrych vlastnosti z vcelstva, z ktoreho matka pochadza (neprenesu sa). Preto na vcelstvo bez matky pridavam radsej odlozenec s matkou (vlastnosti vcelstva, z ktoreho je odlozenec sa prenesu).
(23.01.2013 15:41)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tento způsob popisuje i ing. Dvorský.
JK

Je to veľmi účinné, vlastná skúsenosť.
(23.01.2013 16:02)Scipio napsal(a): [ -> ]Ja matky nikdy nepridavam. Jednak su s tym problemy, jednak mam zle skusenosti s prenosom dobrych vlastnosti z vcelstva, z ktoreho matka pochadza (neprenesu sa). Preto na vcelstvo bez matky pridavam radsej odlozenec s matkou (vlastnosti vcelstva, z ktoreho je odlozenec sa prenesu).

Myslím si, že není pravda, že by se vlastnosti včelstva nepřenesly pouze přidáním matky. Včelstvo dělá matka a tudíž by mělo být jedno, zda je přidána sama nebo s oddělkem. Ona nese ten genetický potenciál a ne ty dělnice, které tvoří zbytek oddělku.
Po mojom článku o pridávaní matky a základe chuťového zmyslového orgánu je asi 9 príspevkov ako pridať matku podľa svojich skúseností, ale ani jede príspevok na môj podnet. Škoda, mohli sme to "rozpitvať" a vyjadriť svoj názor a vysvetliť to čomu nerozumieme.

Každý spôsob je špecifický pre dané obdobie typ úľa atď., tento môj spôsoby my nikdy nezlyhal, čo je veľmi dôležité z ohľadom možno kvality matky a možno i jej ceny. Metóda je vhodná pri výmene matky či tvorby druhého včelstva spôsobom in situ- čiže na mieste samom.
(14.07.2011 16:31)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Keď sa matka pridáva mojou metódou po oddelení aktívneho včelstva nad medzidno. Práve moja skúsenosť svedčí o tom, že pridaniematky podľa tejto metódy môžem robiť v ktorejkoľve ročnej dobe. Práve, že včelstvo nie je také nabité včelami, je menej plodu - menej včiel, rozmnožovacie pudy sú skončené i keď niekady sa v niektorých včelstvách uskutoční tichá výmena matky. Úspešnosť pridania kontrolujem už na druhý deň a nikdy sa mi nestalo, aby včely pridanú matku pre moju zvedavosť zabili.
Nemajú dôvod, lebo som im zobral akúkoľvek šancu si vychovať matku novú, pretože ju pridávam do včiel, ktoré sú odobratím matky a plodu, uložením nad medzidno (ale môže to byť aj do medníka uloženého mimo úľ), zmetené, nemajú k dispozícii materskú látku a chýba i plod, ktoré je nositeľom tohoto feromónu. Preto prijmú akúkoľvek ponúknutú matku, pretože je ich záchrana, pokračovaním ich života v známom prostredí úľa.
Moja metóda pridania M je krátkym okamžikom, pri ktorom nie sú potrebné prípravy, ale okamžité pridanie matky medzi včely (teda všetky včely, ktoré sa nachádzali nad materskou mriežkou, plus všetky lietavky, ktoré sa vrátia do tejto oddelenej části úľa, sú to obyčajne aj staré včely!
Anton

Tono, děkuji za tuto praktiku výměny matky ve včelstvu, určitě jí někdy vyzkouším.
Ale chtěl bych reagovat na jednu věc, se kterou mám i vlastní zkušenost.



(14.07.2011 16:31)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]som im zobral akúkoľvek šancu si vychovať matku novú, pretože ju pridávam do včiel, ktoré sú odobratím matky a plodu zmetené, nemajú k dispozícii materskú látku a chýba i plod, ktoré je nositeľom tohoto feromónu. Preto prijmú akúkoľvek ponúknutú matku, pretože je ich záchrana, pokračovaním ich života v známom prostredí úľa.

tak a tohle je ta věc, o které chci mluvit:



(14.07.2011 16:31)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]som im zobral akúkoľvek šancu si vychovať matku novú

Jelikož právě včelstvo nemá šanci a někdy by to ani vzhledem k pokročilé době podzima časově už nezvládlo, tak právě



(14.07.2011 16:31)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Preto prijmú akúkoľvek ponúknutú matku, pretože je ich záchrana, pokračovaním ich života

a to je ono.

Ale pozor na jednu věc. Včelstvo sice vyměněnou (novou) matku má, ale někdy jenom přes zimu.



(14.07.2011 16:31)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]pretože je ich záchrana, pokračovaním ich života

a hned na jaře jí někdy vymění.

Kdyby se výměna prováděla ne až na konci sezony, tak je někdy tento sklon včelstva vyměnit si, námi měněnou, matku dobře viděn při následných kontrolách přijetí matky a včelař potom má možnost jí vylamováním matečníků bránit až do podzima a myslet si, že když to už teď nestihly, tak už jí měnit nebudou, že si na ní prostě zvyknou.
Jenže jelikož se včelám nová matka prostě nelíbí, tak jí mají tendenci měnit a měnit a udělají to hned na jaře následujícího roku, jak jen jim to počasí dovolí a včelař to kolikrát ani nepostřehne a myslí si, že ve včelstvu má tu kýženou matku. Pokud tedy při jarní prohlídce nezjistí nemilé překvapení Surprised bohužel.
A to také stačí na podzim přehlédnout jeden menší matečník Blush a je to.
Takže výměny matek, na kterých nám záleží bych nedělal až tak pozdě k podzimu, abych při kontrole přijetí zjistil, jak se situace vyvíjí a měl možnost to ještě nějak řešit.
Tolik moje vlastní zkušenost.
Josef
Josef, práve táto metóda dovoľuje výmenu v od mája do konca leta (práve v období keď je v úľoch ešte dostatok plodu), ak by sa aj stalo žeby pridaná M pre niečo nebola prijatá, odoberiem medzidno,včelstvo spojím a ide sa ďalej. AL pri pridaní niekoľkosto matiek do včelstiev ani v jednom prípade Matku včely neodstránili a ani v jednom prípade po zime pridanú matku včely taktiež nevymenili tichou výmenou sa prihrnuli na klietočku.

Myslím si, že je to práve preto, že pri pridaní novej matky včelstvo nemá inú šancu, preto ju musí prijať hneď za svoju. Pri prvých pokusoch so matku pridával cez letáč na ktorom som ju mohol pozorovať. Matky som pridával vždy v klietočke Tic- tac, po pol hodine ako som urobil úľové úpravy položil som klietku na letáč, rozrušené včely okamžite začali používať vôňovú žľaz a tvárili sa mierumilovne, preto som cesto odstránil, včely sa natlačili do klietky kde olizovali materskú látku na vnútorných stenách klietky, M vyšla z klietky a včely bez ich povšimnutia a nechali ju na pokoji a sama vošla cez letáč do úľa (včely si ju nevšímali), vtedy mala vyhrané. Včely klietočku navštevovali ešte 2-3 dni, matka v strese produkuje ML a nožičkami ju roznáša po stenách klietky.Neviem či som Ti správne odpovedal na tvoje otázky.
(26.01.2013 15:04)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]matka v strese produkuje ML a nožičkami ju roznáša po stenách klietky.

Tak tuto věc bych chtěl mít podloženou nějakým důvěryhodným, vědecky podloženým pokusem.
Již dříve jsem četl tvůj příspěvek, kde píšeš o tom, že včely olizují stěny klícky, i když v ní už není matka, a myslel jsem si spíš, že olizují zbylé kousíčky těsta, které matka roznosila na nožičkách po klícce, když v ní běhala sem a tam, než z ní vyšla ven.
Jinak děkuji za reakci.
Nic nemyslím zle, děkuji, Josef.
Josef K, v článku som to nevysvetlil dostatočne, preto som to druhýkrát zdôraznil. No vedecký pokus, boli to moje vlastné pokusy a nie jeden, ale tento jav môžem dokumentovať pri inom prípade. Pred 20- timi rokmi som matkám zastrihával jedno krídlo (keď bolo aj menej zastrihnuté Ma nemohla letieť pretože ju nezastrihnuté krídlo dostávalo do vírivého pohybu a preto v čase výletu roja padala hneď pre letáč.

Keďže v tých časoch som bol už na invalidnom dôchodku, čakal som na každý roj a M som vždy našiel na zemi medzi 15-30 včelami. Vždy som nebol na včelnici a vtedy som sledoval včely na zemi, ktoré akoby na tráve niečo hľadali. Matka nestála na jednom mieste, ale "pochodovala" postupne (podľa toho aký čas uplynul) po tráve aj popod úle a včely akoby niečo hľadali- olizovali materskú látku, ktorú zanechávala v strese M, na konci tejto "cestičky" bola matka a viac včiel, ale nikdy k matke na zemi nesadol roj.

Takže ďalší dôkaz o tom, že matka mimo svoje včely bola stresovaná.
Samozrejme ja som za to aby táto hypotéza bola podrobená vedeckému testu, ktorá ba moje pozorovanie potvrdil alebo vyvrátil. Som rád, že si sa podujal ne prevrerovanie toho čo som napísal a to som práve čakal od vyspelejších včelárov.
Pre Josefa K- Pridávaciu klietočku v ktorej bola určitý čas matka bez cesta, stačí po odobraní z úla bez včiel zavesiť prázdnu niekde na krík v blízkosti včelnice a je viac než isté,že včely sa po určitý čas budú zhromažďovať v malom chumáči na klietke,kým feromón matky nevyprchá.Vlastná skúsenosť.
Tono a Jozef 333, safra chlapi, vy máte pravdu Wink
Matka určitě svůj feromon vypouští a zanechává na předmětech v místě, kde je. Včely ho cítí a proto se tam shromažďují, i když tam matka už delší dobu není.
Na tom něco bude.
Josef
Já bych letos chtěl vyměnit jednu matku (pokud jí včelky už nevyměnily loni) protože by letos byla v úle čtvrtý rok a to jak jsem se dočetl je již špatné. Loni jsem se matku pokusil najít asi dvakrát, když jsem po medobraní šel do včel, ale nepodařilo se mi to - nebyl jsem trpělivý. Chci se jen zeptat, jestli má cenu matku měnit, pokud si ji včelky vyměnily tichou výměnou loni. Vím, jen že na jaře 2012 tam ještě byla ta stará, protože byla označená. Díky za odpověď.
Pokud vím, tak se říká, že matky z tichých výměn jsou ty lepší. Takže bych neměnil.
Navíc je tichá výměna prý dobře dědičná.
Referenční URL's