Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Marec, je to najistejší spôsob pridávania matky do včelstva (9 mesiac), pritom tých 7 dní bez plodovania včelstva neuškodí včelstvu ( na zaviečkovanie plodových buniek je potrebné 9 dní). Jednak M už kladú menej a včely, ktoré sa vyliahnu v tomto období, sa už nestávajú dlhovekými, takže pridávanie M je v tomto čase je vhodné a bezpečné.

Čo sa týka uzavretej matky v klietke, je jasné, že matku v klietke včely chovajú, ale čo nezabráni stavbe materských buniek, nie oreto, že ju odstránime, ale preto že včelstvu chýba materský feromón, materská látka. Matreský feromón sa z matkinho tela nešíri ako vôňa, ale ako chuť a tú získajú včely olizovaním tela matky
Ak by sa včely dostali k matke v klietke, tak by včely nepostavili žiadne materské bunky.
(03.09.2015 7:27)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Čo sa týka uzavretej matky v klietke, je jasné, že matku v klietke včely chovajú, ale čo nezabráni stavbe materských buniek, nie oreto, že ju odstránime, ale preto že včelstvu chýba materský feromón, materská látka. Matreský feromón sa z matkinho tela nešíri ako vôňa, ale ako chuť a tú získajú včely olizovaním tela matky
Ak by sa včely dostali k matke v klietke, tak by včely nepostavili žiadne materské bunky.

Děkuji za informace .... Takto mě i napadá způsob, jak provést plánovanou "tichou výměnu" po několika letech fungování kvalitní matky - zavřu matku do klícky a včelstvo narazí mateřáky Wink
Zdravím, potřeboval bych poradit.
V polovině srpna se vylíhla matička z přidaného matečníku v 5 rám. 39x24 oddělku.
Krmil jsem, přidával rámky s plodem, ale i přez to matička nezačala klást. Teď už jsou hodně slabý, protože je neustále vybírali vosy. Ani přesun o 20 m nepomohl. Včera večer jsem už je musel zavřít úplně. Předtím očko na jednu včelu. Krmení mám v 1,5 l ukr. krmítku a vždy za dva dni zásoby nikde-vosy. Bojím se když přidám plod, tak už včelky ho neohřejí.
Napadá mě přendat je do nástavku, přidat plod a nasadit na nějaké jiné včelstvo, aby je ohřívalo?
Oddělek jsem dělal kvůli výměně matky v jiném hodně ostrém včelstu. To ale provézt, když matička neklade?
Pokud poradíte, děkuji...
Když matka neklade, tak se buď nespářila nebo má nějaký defekt. S tím nic nejde dělat. V sezóně by nebyl problém provést výměnu, nyní je už téměř pozdě. Poděkoval bych ji a rozloučil se s ní. Oddělek bych přes noviny spojil s jiným, funkčním včelstvem.
Není možný že nekladení je dáno tím, že je neustále ve stresu? - ty vosy? Proč by včelky nezkusily, ikdyž pozdě udělat tichou výměnu?
Nyní je v přírodě nedostatek trubců. Takže kvalitní spáření má mnohem menší šanci na úspěch. A počítej, matka se vyvíjí 16 dnů, dalších cca 14 dnů trvá, než se rozklade, takže celý vývoj po dobu, kdy se z ní stane plnohodnotná matka trvá měsíc. To už bude říjen. A na to, aby oddělek zesílil prostě není čas.
mám podobný případ, jen s kladoucí matkou od půlky srpna - jen jsem ještě přidal dva rámky se zavíčkovaným plodem - počkám 14 dnů a uvidím - na 80% jsem připraven spojit s jinými, myslím že už toho moc nestihnou - zakrmit atd.
Pan Havelka má pravdu,už není čas řešit téměř mrtvý oddělek.Pokud neobsedá celý ( nebo aspoň 3/4) nástavek 39x24,je malá pravděpodobnost že vůbec přežijí do zimy,ostatní je budou vylupovat a chybí ti zimní generace .A pokud nejsou schopny se ubránit ,v jejich zájmu je spoj. V září už nic lepšího nevymyslíš.
No jde mi hlavně o tu matku - musím ještě to nějak pořešit, jestli se rozklade. Měla by to bý Singerka. Chtěl jsem jí nahradit alespoň v jednom z mých úlů, kde jsou převážně matky rojový, nebo přelarvený z rojových a jsou hodně ostrý - útočí nejen při otevření úlů, ale i kolem nich
Nič ti nebráni ešte týždeň počkať, ak sa nerozkladie, tak sprav, čo ti radili kolegovia predomnou.
Prinajhoršom stratíš ten oddelok, ak ti to vyváži šanca , že s tej matky niečo bude.
Tie osy by sa zišlo fakt eliminovať a ešte dať pozor aby ti ich iné včely nerabovali.
Ja sa teraz tiež prplem s jednou novovyliahnutou nekladúcou matkou, u ktorej čakám, že už každú chvíľu musí začať niesť, aj keď už všetky ostatné matky prestávajú niesť.
Tiež by som ju potreboval na výmenu.
Pri taxácii som ešte videl pár trubcov v jednom zo svojich úľov, tak sa nádejám, že matička by spárená mohla byť.
Poradíte mi s výměnou matek? Mám troje včelstva, lokální směsku a mám je pro mnohé rád, jenže všechna jsou poněkud ostřejší a jedno z nich - no už mám i strach, když k nim jdu. Stát pět metrů od nich stranou v křoví, nic jim nedělat - a stejně začnou sázet žihadla. (Mimochodem jsou také ale nejsilnější, nejvitálnější a nejvíc přinesou..)

Jenže včera jsem schytal čtyři žihadla i přes kosmonauta, ještě jsem je ani neotevřel, tak asi budu muset zakročit.

V květnu bych mohl mít od p. Nerada matečníky. Představuju si to správně tak, že třeba jeden nástavek rozdělím přepážkami na tři "komory", najdu stávající matky a třeba tři dny předem je vyndám ze současných včelstev, vložím třeba na dvou plástech s trochou plodu do jedné z komor tohoto nástavku, po těch třech dnech tam od p. Nerada vložím zralý matečník, nechám matku vyběhnout, oplodnit, po 14ti dnech zkontroluju kladení a když ok, tak je věc hotova?

Prosím kdyžtak "polopatě", jsem začátečník.
To znie dost komplikovane. Ja by som ich normalne osetroval dalej do toho maja ako bezne a nechal zosilniet do stavu, ze "ul natrieskany vcelami a mozno sa im uz aj rojit bude chciet" a potom matku bud odstranit alebo vytvorit s nou maly odlozenec do zalohy a povodnemu vcelstvu tam supnut zrely matecnik. Mlada matka vybehne, nemusis riesit nejake spajanie alebo sa strachovat o prijatie, vcely budu mat chvilu vypadok plodu, co mozu vyuzit na naplnanie mednikov, ty sa nemusis bat, ze budu spekulovat nad rojenim a dokonca mas este v zalohe staru matku, ktoru mozes pripadne neskor rovnakym sposobom vymenit a mas nove vcelstvo Smile
Ahoj, mám dotaz ohledně staré matky - je stará již zhruba 2 a půl roku, ale je nejkvalitnější ze všech včelstev, klade naprosto perfektně, klade bez mezer a největší plochy. Mám ji ve včelstvu nechat dokud bude moci a nebo ji mám raději letos přendat do nového oddělku?
Já měním až špatnou za lepší....

takhle nějak.....
[Obrázky: WP_000012.jpg]
(22.04.2016 11:13)Krolth napsal(a): [ -> ]Ahoj, mám dotaz ohledně staré matky - je stará již zhruba 2 a půl roku, ale je nejkvalitnější ze všech včelstev, klade naprosto perfektně, klade bez mezer a největší plochy. Mám ji ve včelstvu nechat dokud bude moci a nebo ji mám raději letos přendat do nového oddělku?

Ak je najkvalitnejšia,tak to včelstvo využívaj na odložence. Ja by som ju tam ešte nechal,hoci "hrozí",že ju vymenia tichou výmenou.
proč píšeš ,, hrozí ", myslel jsem , že tichá výměna je pro včelstvo naprosto ideální ,včely si vše rozhodnou samy a předpokládám že si vyberou to nejlepší ,ale třeba žiju v bludu zas tolik zkušeností nemám Smile . Zdar a sílu.Leoš
Jedna otázka k pridávaniu matky. Odporúča sa pri pridávaní matky v pridávacej klietke odstrániť sprievodné včely. Inde v literatúre som našiel, že to robiť netreba. Doposiaľ som ich vždy odstraňoval. Je to však naozaj potrebné? Nedá sa pridať matka v klietke aj so sprievodnými včelami? Akým veľkým rizikom pre ňu sú?
Důvody jsou podle mne dva. Prvým důvodem je zdravotní stav doprovodných včel - možnost zavlečení chorob??? Druhým důvodem je agresivita včelstva k cizím vetřelkyním. Zde záleží na období. Je-li to počátkem období a včelstvo je v rozvoji, zároveň příroda nabízí silnou nabídku potravy (snůšku), mají včely jiné starosti a matku obvykle bez problémů přijmou i s doprovodem. V sestupné fázi roku, kdy potravy ubývá a vzrůstá slídivost a agresivita ke všemu cizímu, se matky přidávají již hůře. Pokud v tomto období neodstraníme doprovodné včely, ohrozíme i matku kterou přidáváme do včelstva. Ovšem rozhodující slovo má vždy to konkrétní včelstvo. A každá i 100%tní metoda funguje do té doby než zklame a potom zas.
A proto přeji krásný máj a prvotřídní plodné matky.
JK
(22.04.2016 19:48)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]proč píšeš ,, hrozí ", myslel jsem , že tichá výměna je pro včelstvo naprosto ideální ,včely si vše rozhodnou samy a předpokládám že si vyberou to nejlepší ,ale třeba žiju v bludu zas tolik zkušeností nemám Smile . Zdar a sílu.Leoš

Perun má slovo hrozí v uvozovkách, přehlédl jste to?

Jde přece o to, že tazatel nechce o matku přijít, je skvělá a pak jeho záměr matku si ponechat může ohrozit tichá výměna i když ví, že z tiché výměny jsou matky nejlepší. Ale jemu jde právě o to, aby mu jí nevyměnily!
Ikdyž matku přehodīš do oddělku, budeš to držet do podzima na pěti plástech....a budeš s tím dělat bůhvíco....tak tu matku stejně vymění. Oddalováním do pozdního podzimu pak riskuješ, že se matka neoplodní , nebo se oplodní špatně. Kolikrát jsem to zkoušelzachránit matku před výměnou....naposled předloni "9"....zbytečný.
Už mi to přijde, jako by si o tu výměnu matka řekla....protože ji vymění i oddělek z vlastních i cizích včel.
Referenční URL's