Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jozef, matky pridávaš so sprievodnými včelami alebo bez?
Podľa mňa si v podstate dosiahol to, ako viackrát doporučoval pridávanie matiek Tonko Turčáni cez preleták na medník. On tiež doporučoval pridávanie so sprievodnými včelami.
Tento rok budem pridávať prvý krát. Zatiaľ som rozmnožoval núdzovými chovom rozdelením včestva, ale chcem vyskúšať vigorky.
Na preleták potrebuješ včely a já som pridával matky do odložencov ktoré boli na 8 rámikoch 42x35.Matky pridávam bez sprievodných včieľ.Inak Tonov systém mám odskúšaný tiež a je to 100%.
A z hľadiska MLM sa mi zdá najlepší. Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(21.06.2018 10:19)Tini napsal(a): [ -> ]Přidávat novou matku létavkám v přelétáku by mne nenapadlo, spíše bych je přidal na podzim do smetence převážně s mladými včelami, ale patrně i toto může fungovat, jen nevím , zda bylo nutné dělat přeleták a nestačilo jim dat novou matku bez něj?

Do úlu bych měl matku strach dát, že o ni přijdu. Ale ve chvíli, kdy matku přijmou létavky, je vyhráno. Navíc se vše odehrává v jednom nástavku, vše je pod kontrolou. V podstatě za 5 dní bylo hotovo. Někde jsem to vyčetl, jako jednu z metod.
(10.01.2012 15:37)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Ja pridanie M pomocou umelej materskej bunke (UMB) dobre poznám, pretože som ho využíval, no zažil som aj sklamanie.Metódu vymyslela skupina moravských včelárov v 70-80-tich rokoch a pridávať začala M v UMB od 8 dňoch smerom dole k trom dňom po odobratí M. Najnižší počet dní stanovil 5 deň od odobrania M. Vlastne stavili na moment keď vo včelstve nie sú schopné larvičky na prijatie do výchovy. Vlastne je to stav, keď v tom čase môžeme pridať M do včelstve, v hocijakej pridávacej klietke. Niekedy M boli prijaté aj na Tretí deň, ale nie v každom prípade, preto stanovili 5 a vyšší deň.

Kto nevie ako si pripraviť UMB: narežem v teple z Ms dĺžku 8 cm a šírku 6 cm, pripravíme si formovací kolík s priemerom 8 mm, na konci opracovaným do polgule. Kolík namočíme do vody, a zmäknutú Ms natočíme tak na kolík a na na konci ju zamačkáme, aby bola pevná a ešte na kolíky spravíme po obvode konca 4 otvory s 2 mm klincom, kadiaľ sa matka vyhryzie.

Oplodnenú M chytíme za krídla v ľavej ruke UMB vyzdvihneme proti svetlu-slnku a matku hlavou vpustíme do nej. Potom opatrene stále proti slnku koniec skadiaľ sme M vpustili do UMB opatrne zmačkáme, aby sa M držala hlavou pri otvoroch. Rozšírime plásty, koniec UMB zahneme do pravého uhla, vložíme do uličky koniec pritlačíme a úľ zavrieme.
Poznámka: včely tým neoklameme ale tým, že v úli robili náhradný chov NCH, Rozhodujúca je Materská látka a pretože im sú larvy v zaviečkovaných bunkách nedávajú, včely pridanú M vďačne príjmu

Preto ja som prešiel na pridávanie M do včelstva bez plodu (píšem o tom v komentári z 8.1), na druhý deň M vždy (ešte v noci) kladie vajíčka. Ale Zuzana to má "vymakané", tak nech v tom pokračuje. Anton

ze slušnosti cituji celý příspěvek a k němu mám dotaz:
přídávám také šestý den a ještě se nestalo, že by jí nevzali...ale co když jí chci nebo potřebuji přidat ten den? Starou ráno zruším a novou potřebuji odpoledne vložit (z různých důvodů) ...co se stane?
...no mě se stane u neoplozené matky, že dokud mají z čeho narazit ( dostatek vhodného mladého plodu) a dokud nevylámu včechny nouzové matečníky tak mi tu matku pokud není v klícce včely spolehlivě zabijí... Letos jsem si to vyzkoušel na jedněch včelách spíš oddělku dokonce se 2 matkami a až tu 3 po cca 6 dnech jak píšete včely přijaly.
Takže ji klidně do včel přidám ale nechám ji v klícce dokud nejsou včely bez otevřeného plodu. S doprovodnými včelami a trochou těsta mi těch 6 spolehlivě vydrží.

Zítra mi má dorazit inseminovaná matka, nechci nic riskovat a budu ji dávat do smetence na 2 dny v klícce a až 3 den vylomím "packy" a nechám ji přes těsto osvobodit ven.
taky jsme přidával až v okamžiku, kdy neměly už možnost matku si udělat z plodu. Klaplo to, ale je jestli je to tutovka, nevím.
přidávaná matka , kterou ten den musím přidat je rozkladená....přijmou jí?
Ked mi prišli nečakane matky a včelstvá neboli celkom prirpravené, tak som to spravil tak,že som z plodiska odobral matku a dal plodisko bokom,na základňu som dal jeden nízky medník a do medníka som ešte striasol z plodových rámikov aj mladé včely.Klietku som rovno medzi uličky zavesil.Na medník som dal fóliu a na ňu položil plodisko na ktorom som otvoril očká-vlastne preleták. Na druhý deň som nazrel čo je z matkou a kedže bolo všetko OK,tak som zátku uvoľnil.Mladá matka sa rozkládla a až vtedy asi po 8 dňoch som v plodisku zrušil všetky MB a na druhý deň som odobral fóliu medzi medníčkom na základni a plodiskom.Takže dá sa aj takto.
Mam pocit ze z toho delate zbytecne vedu a nechapete a nedodrzujete zakladni pravidla pro pridavani matek...je jasny ze nejhur se pridavaji neoplozene matky tam je jedina moznost bud pres kour nebo jak zminil Jirka Marxu vysypat cast vcel pred ul a matku vpustit s vetrajicima vcelama do ulu.ja pridavam pomoci koure s tabakem ale do plemenacu kde se matky oplodni.porusujete pravidlo ze narusite chod vcelstva tim ze odeberete kladouci matku a davate vcelam neoplozenou a zrejme i starou.neoplozene matky starsi jak 3-4 dny vcely jen tezko prijmaji..proste stara ven mlada dovnitr bez nesmyslu s cekanim na zavickovani plodu vcelstvo pokrmit pro lepsi naladu a hlavne cekat az vcely na klitce postavi kousek dila nebo ho olepi voskem drive klicku neotvirat!!spis nez nechut k prijeti je narazeni matecniku dane zmizenim materskeho feromonu v ule protoze lehce si jde vsimnout ze se utvori skupina kolem klicky ktera o matku pecuje a krmi ji.proto je ani 5 pobyt v klice nic neudela.od matky z klicky se feromon hure v ule predava ale treba 4 den je uz to lepsi a klicka je pocukrovana voskem a az toto je znamka prijeti matky.sice se nekdy najde problemove vcelstvo ale jen v urcitem obdoby a jen male % .vytvarite si sami problem s prijetim rozhozejim rytmu vcelstva...neni rozdil mezi pridavanim s dopr.vcelami nebo bez ale ze zdravotniho hlediska je lepsi bez.dobre je take potrit klicku medem tim donutit vcely ke kontaktu s matkou a casto je rano uz prijata....
Když řeším nějaký problém s přerušeným plodováním, tedy mám podezření na nepřítomnost matky, tak zbrkle hned nepřidávám matku ale vrazím tam rámek s otevřeným plodem a vajíčky. Druhý den už vím, co se děje. Pokud narazily matečníky, vím, že tam matka není a teď jsou možnosti dvě. Nechám to tak a vychovají si matku, nebo si seženu jinou "lepší" matku. Pro matku si předem vytvořím oddělek se zavíčkovaným! plodem a až mi přijde, přidám ji. Pokud naostro, tak mimo úl na plást s mladuškami a pozoruji, pak ho nechám chvíli viset a pak ho vrátím i s matkou do úlu (oddělku). Po rozkladení se musí zkontrolovat (první zavíčkovaný plod), zda ji nehodlají vyměnit, případně vylámat matečníky a oddělek se přes noviny přidá. Ve včelstvu již nesmí být matečníky ze zkoušky. Totéž opakovat za týden už ve včelstvu, zase vylámat. S přidáváním cizích matek může takový problém nastat.
Proto je výhodné mít plemenný úl, ze kterého beru plodové plásty, které dám do osiřelých včelstev a ona si z toho matku vychovají, je to jednoduché, časově nenáročné a bez komplikací.
Plemenné včelstvo môže byť včelstvo v takej istej kondície ako včelstvá produkčné,preto nezvyknem odoberať z neho rámiky a oslabovať ho,úplne stačí ak si z neho len vyrežem štep z vajíčkami,aspoň teda já to tak v dadante riešim.Inak súhlas.Wink
nějak jsem se ztratil v odpovědích...Smile
tedy znovu: mám čerstvou kladoucí matku a v jiném úlu mám starou kladoucí matku. Vyndám z jiného úlu starou kladoucí matku a za hodinu,dvě vložím přes umělý matečník novou kladoucí matku. Co se stane?
Skús a uvidíš..my niesme jasnovidci Wink
(11.07.2018 20:57)karelretik napsal(a): [ -> ]nějak jsem se ztratil v odpovědích...Smile
tedy znovu: mám čerstvou kladoucí matku a v jiném úlu mám starou kladoucí matku. Vyndám z jiného úlu starou kladoucí matku a za hodinu,dvě vložím přes umělý matečník novou kladoucí matku. Co se stane?

Provádíš poněkud nezvyklý tah.
Stačí přidat včelstvo s odebranou starou matkou na včelstvo s novou kladoucí.

(11.07.2018 18:45)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Plemenné včelstvo môže byť včelstvo v takej istej kondície ako včelstvá produkčné,preto nezvyknem odoberať z neho rámiky a oslabovať ho,úplne stačí ak si z neho len vyrežem štep z vajíčkami,aspoň teda já to tak v dadante riešim.Inak súhlas.Wink
Jasně, to jsou ty podmínky, v jakých pracujeme. Mám vše na nízkých rámkách 2/3L, tak jich je mám poněkud více, než na 42x35.
V tuto dobu spojit přes noviny.
Já pořád přesně nechápu jak udělat ten umělý matečník... že smotám mezistěnu to chápu i ty otvory nahoře a uzavření (asi nejspíš prostě zmáčknoiut k sobě).

Ale když je to takto uzavřené na obou stranách, matka se tou jednou až dvěma vrstvama mezistěny prokouše? nebo jak je to uzavřeno dole. A co ta kulička medocukrového těsta. Ta ja použita jako uzávěr, nebo je tam aby matka nebyla o hladu? Moc jsem to z toho návodu http://www.vcely.cz/2016/08/zapomenuta-m...matky.html nepochopil. Kdyby někdo měl více fotek, nebo video, byla by to paráda Smile
Pavle je to jen hypoteticky.....treba je jiny rozměr nebo koupena jen matka.....prostě me jde o to co ty vcely udělají.....
Asi to zkusim....Smile

Umely matecnik je stocena mezistena. Na jednom konci zmackla a spendlikem udelane v te špičce dirky na dychani a cítění. Hlavou napred dovnitr matka a druhy konec take zamackly...uz bez dírek ....no a takhle to vlozis mezi ramky a oni se k ni prokousou. Cítí ji pres ty dirky.
Stočíš proužek mezistěny do trubičky. Já to dělám na zatloukací hmoždince 10 mm průměr.
Z kousku mezistěny uřízneš čtvereček příbližně 12 x 12 mm.
Uzavřeš s ním jeden konec, Prstama nahřeješ hrany a uhladíš.
Do přilepeného čtverečku propícháš dírky.
Kladoucí matku vpustíš dovnitř hlavou napřed.
Druhý konec trubičky uzavřeš vmáčknutím, ohneš a přimáčkneš k hornímu rámku včelstva s uzavřenými matečníky (předtím odebereš původní matku). Jestli to jde i bez nich jsem nikdy nezkoušel.
Druhý den ti běhá v úle kladoucí matka a původní matečníky jsou zrušené.
Diky, chlapi, to jsem potreboval slyset Big Grin
Referenční URL's