Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.09.2017 15:53)Juraj Kosmel napsal(a): [ -> ]Tak mi to nedalo a pozrel som ako to vypadá - zrušil som tri MB, včely na klietke nevyzerali nejak útočne, chodili po nej, niektoré sosakom olizovali klietku, ale žiadnu som nevidel žeby bola zakusnuta, kazdopadne matku som este pre istotu nechal v klietke, dnes ešte pokrmim a cez týždeň uvolnim zabranu, snáď už budú s nou zmierene. Smile

Tak asi o tri dni som uvolnil zabranu, vcera konecne trosku slnka, tak som siel skontrolovat - vypada to tak, ze vymena prebehla uspesne, matka von z klietky a ziva a zdrava, tak snad posluzi Smile
Zdravim, chtel bych zde slyset nazor zkusenejsich. Nejsilnejsi vcely se mi zvrhly - bestie co mi honej deti po zahrade. Matku jsem dnes usmrtil byla dvouleta vse nej krome sezeni na plastech a bodavosti. Mam navic k ucelu vymeny na jare oddelek na jednom nastavku s lonskou matkou. Muj plan je za tejden vylamat matecniky a dat jim matku novou v drevene klicce s odkladem.Protoze vcely jsou silne, tak bych pak chtel oddelek bez matky dat na jine vcelstvo pres noviny, posilit je. Za tri dny vystaveli skoro celej stavebni ramek a obsedaj komplet horni nastavek, do spodniho sem se ani neodvazil , neb jim kour nevadi. Rad si necham poradit od ostatnich jak by to na jistotu resili oni.
Já bych ji přidal s celým oddělkem.
Vim jak to myslis, sou opravdu silne mozna prave proto ze sou tak ostre. Radsi bych ale posilil sousedky, mam strach abych je - ty bestie nehonil za tri tejdny po stromech.
Dáš im priestor a ani na to nepomyslia Big Grin hlavne ho treba urobiť z rozumom aby sa na strome predsa len neocitli
Jasny to chapu, ale radsi bych mel holky vyrovnane sily nez posilovat nejsilnejsi.
Přidat celý oddělek klasicky přes noviny!
Až se včelstvo stabilizuje s novou matkou tak se dají lehce bez rizika odebírat rámky se zavíčkovaným plodem. Jen připomínám, že jeden rámek s plodem po vylíhnutí budou tři rámky včel. Výchovou toho plodu se upracujou ty bodavé takže další pozitivum.
Přidávat samotnou matku znamená, že několik dnů nebude klást vůbec a nějakou dobu potrvá než se rozjede na plno a to je teď dost velká ztráta. A to nemluvím o riziku nepřijetí, které je přidáním oddělku minimální.
Je škoda zabíjet dvouletou matku nejsilnějších včel. Udělal bych s ní někde bokem oddělek který může nějaký čas vyrábět souše, včely, zásoby...
Udelam to jak rikate, to ani nemusim teda cekat a dat je tam vecer. Kohoute skoda ji nebyla soused bude delat matky uz za mesic a jeji smrt ho potesila, par metru od ulu mam detsky hriste na zahrade a to neslo.
Už je stejně po ní.
Já při každé výměně matky v produkčním včelstvu udělám nejprve se starou pokud není úplný krypl oddělek. Až včelstvo novou matku přijme pak řeším co s ní. Třeba na ní natrénuju další výměnu.
Mas recht, taky bych ji nechal kdyby tak nehlidala a v cervnu bych ji vymenil za koupenou a predtim by byla v oddelku, ten by do cervna byl peknej.Jeste k tomu presvedcil sem se ze ty co bodaj sou zdravejsi a vic donesou, stavej ,mozna je to subjektivni, ale ty nervy pak kdyz je prohlizis za to nestojej. Uz sem na ne soupnul pekny slovinky, byl jen problem sehnat normalni noviny letaky co dnes chodej stojej za hovno. Na cteni sem jim dal z roku 1985 mladou frontu a pisou tam o hokeji v Praze.
Si mohol tu matku radšej posunúť niekomu Smile ja by som ju bral... Mam teraz jednu je bodavú , vôbec sa nedrží pevne na plaste ale zase ako jediná mi koncom augusta neplodovala ... Uvidím jej rozvoj a potom sa rozhodnem či ju necham alebo nie
Je škoda matky nyní staré včely postupně odejdou a chování se změní, také nejsem přesvědčen, pokud nebude odebrán veškerý otevřený plod, že matku přijmou, narazí i na plodu matky dodané.
Co s matkou,jejiz vcely litaji zadkem dopredu? Nechat ji,znamena poustet z tohohle vcelstva trubce,pak se muze okoli ubrakovat...Co je takovych stanovist vsude okolo,kde se bodavost kasle.
Bodavé matky není nikdy škoda. Vzpomínám si na své začátky, kdy jsem kupoval včelstva a jedno to byla šílenost. Silné, bodavé a teď tu matku najít. Včely se hrnuly ven, vypadalo to jako "hrnečku vař!". Tehdy jsem mezi nástavky zasunul kusy plechu, abych vymezil nástavek, kde byla. Potom, když už bylo jasno, kde je, tak jsem ten truhlík odnesl na druhý konec zahrady a teprve až se létavky vrátily se mi podařilo tu potvoru najít.
To co bylo řečeno o trubcíh nelze podcenit, protože trubci od bodavé matky určitě ovlivní chovy v okolí.
Z jari by mali prijať matku /výmena/ bez problémov,a oddielkom dupľom- skoro na 100 a viac percent /tak sa traduje/. Niektorí to pridávajú na jar matku na ostro, bez pridávacej klietky .
To je těžké. Jsou včelaři, kterým bodavost nevadí a včely umí hlídat okolí a sebe lépe jak hlídací pes.
Včera jsem řešil to samé. Včely v lese OK, doma jedny velmi ostré, ale až při prohlídce. Při práci v okolí úlu byly v pohodě, když jsem je rozdělal, byl to mazec. Podobně se jevily už na podzim. Matku měním, páč doma je to nepříjemné. Kdybych nebyl v OP MVP, tak jsem včelstvo převezl do lesa. Mám rezervní matky, tak to naštěstí není problém.
Ve 2016,2017 byly relativne mirne, letos po sundani folie jak voda z protrzene prehrady, opakovane, kour jim nevadil. Jak jsem ten konkretni ul prohlizel tak ten den jich cilene nekolik letalo po zahrade a i u domu a jejich zihadlu v obliceji zabranila jen jejich smrt. Jsem taky v pasmu takze venovat matku nekomu nebo je vozit jinam to nejde. A uprimne bestie moc nevyhovuji ani ostatnim chovatelum v okoli, zejmena matek. Mirne vcely se daleko lip obsluhujou a je z nich radost. Zas takove drama to ale nejsou mel sem loni i horsi ale po vymene matky absolutne v poradku s bodavosti.
Samozřejmě bodavé také nechovám, ale loňským starým babám matku neměním počkám až se generace obmění.
Referenční URL's