Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímavé jak si sami včelaři popírají váhu možných důkazů - fotopasti.

Myslel jsem že o důkazech rozhoduje soud a nebo ti co je hodnotí. Smile
Nebo z nich mluví zkušenost. Sad
....fotopasti jsou dokument pro majitele, aby si záležitost vyřešil s tím pravým. Jak - to je na uvážení každého. Ale všeobecně jsem pro dialog a domluvu,....vysvětlit ,že taková věc je společensky nepřijatelná, a nastavit problém tak, aby si ho vzal opravdu k srdci (nebo nějak okolo Big Grin ) a už to nedělal. Big GrinBig GrinBig Grin Jinak to vypadá, že pokud si na vašem pozemku zloděj o plot roztrhne kalhoty, tak mu je budete muset zaplatit. A nedej bože, aby si při transportu úlů vyvrknul kotník ještě na vašem pozemku....Big Grin Na ty, kteří nic (pro jistotu)nemají a nevlastní a nepracují, je zákon krátkej. Proto si taky myslím, že většinou jsou to krádeže na objednávku.....
Milane o tomhle bych mohl vyporávět... soused u chalupy..kradl věci u nás pod stodolou. Když jsme tam dali fotopast a na zem pohazeli veci co způsobí auvajs. tak další týden kdy se opět ztratilo, jsme zavolali-zase- PČR. Jasně nám řekli...budu dělat, že na zemi nic nebylo, jinak nejde na služebnu on ale vy..... svině zlodějský... atd atd.. to je dlouhá story..
http://www.zsdc.lanskrounsko.cz/cz/beric...isic-korun
Vím už o dalším vykradeném stanovišti o vesnici vedle. Doplním informace možná i fotografie úlů.
Uvazujem ze si poskladam celoplosnu vahu, ktora bude merat narazove zmeny vahy na konstrukcii na ktorej mam ulozene vcely a prepojim s GSM modulom, snad to k niecomu bude.
To je zajímavá myšlenka. Možná by stálo za úvahu, jestli by stejnou službu neudělaly nějaké magnety mezi dnem a stojanem, případně šikovně nastavená pohybová čidla (do prostoru kam se musí sáhnout při zdvihání úlu) nebo tenké drátky/propojky dna se stojanem které se při zvednutí úlu přeruší. Chce to levné řešení, aby nebyl problém když to někdo poničí, něco při očumování těžko rozeznatelného a současně nic typizovaného, k čemu se dá najít návod na netu.
(18.02.2015 10:42)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]....fotopasti jsou dokument pro majitele, aby si záležitost vyřešil s tím pravým. Jak - to je na uvážení každého. Ale všeobecně jsem pro dialog a domluvu,....vysvětlit ,že taková věc je společensky nepřijatelná, a nastavit problém tak, aby si ho vzal opravdu k srdci (nebo nějak okolo Big Grin ) a už to nedělal. Big GrinBig GrinBig Grin Jinak to vypadá, že pokud si na vašem pozemku zloděj o plot roztrhne kalhoty, tak mu je budete muset zaplatit. A nedej bože, aby si při transportu úlů vyvrknul kotník ještě na vašem pozemku....Big Grin Na ty, kteří nic (pro jistotu)nemají a nevlastní a nepracují, je zákon krátkej. Proto si taky myslím, že většinou jsou to krádeže na objednávku.....

Jj. Marie Terezie byla osvícená panovnice. Ta věděla jak na to.
JK
Cim menej kablov, tym lepsie sa schovaju, z tohto dovodu som vylucil pouzitie spinacov pod kazdym ulom, nakolko by to bola pekna hromada kablov.. pohybove cidla som tiez vylucil kvoli falosnym alarmom.
(18.02.2015 11:47)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Jj. Marie Terezie byla osvícená panovnice. Ta věděla jak na to.
JK
Možná proto že neměla vysokou ani střední školu.Smile
Při jarní prohlídce přišroubuji dna k trámům na kterých úly stojí.
To je dle mého nezastaví, jen Ti tam zůstanou trčet přišroubované dna Sad
Tak asi udělat klec na včely. Ale z jakého materiálu, aby to nevzali pákovkama a nebylo to zbytečné?
Tuším, že se nechá koupit pásovina HARDOX.....křemíková zušlechtěná ocel s tvrdostí okolo 52-55 HRc....To je asi tak stejně nebo o 3HRc míň než mají ty pákovky.....Big Grin

(18.02.2015 13:52)RedDwarf napsal(a): [ -> ]To je dle mého nezastaví, jen Ti tam zůstanou trčet přišroubované dna Sad

To máš pravdu....ale pokud přišroubuješ celej spodní nástavek a druhej necháš volnej.....to by mohlo připravit pěkný překvápko pro zloděje a snížit riziko krádeže na minimum....Big Grin To by si včely dokázaly ohlídat i bez tebe.
(18.02.2015 14:55)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Tuším, že se nechá koupit pásovina HARDOX.....křemíková zušlechtěná ocel ....
Odolá to i aku úhlové brusce?
Loni mi odřízli petlice od boudy a proud nikde není.
Tak musíš sehnat pásovinu tak silnou, aby jim dříve došly kotouče do flexy......Big Grin
Ono je otázka, jestli pak nejslabší místo na odbroušení nejsou sváry. Asi budu muset časem udělat další včelnici, ale bohužel místo kde mám možnost je vidět ze silnice. Tak jsem si říkal přitáhnout tam starou traktorovou vlečku, na které bych z něčeho svařil klec. S tím že panty od dveří dovnitřa zámek schovaný v pásovině. Jen právě přemýšlím z čeho tu klec, aby to mělo dobrý poměr cena výkon.
Cenově docela výhodná je KARI síť. Namátkové jsem našel:
http://www.zbozi.cz/hledani/?q=kari%20s%...ejlevnejsi
Každopádně, když se nikdo na krádež připraví, nelze tomu zamezit. Schůdné řešení je nenechavcům připravit nějaké překvapení a prostor monitorovat pomocí GSM fotopasti. Třeba:
http://www.gme.cz/fotopast-zsh0302-p755-412
V případě zjištění narušení zavolat někoho kdo vysvětlí, že toto se nedělá. Je možné uzavřít smlouvu s bezpečnostní agenturou. Platba za dopadení narušitele. Samostatně to řešit asi není nejlepší nápad.
Přes GSM komunikaci, třeba:
http://www.pselectronic.cz/k3000-021-gsm...ite-2.html
je možné zapínáním různých zařízení zloděje odradit, minimálně krádež zpomalit a zkomplikovat. To je na fantazii každého.
(18.02.2015 9:30)KaJi napsal(a): [ -> ]Zajímavé jak si sami včelaři popírají váhu možných důkazů - fotopasti.

Myslel jsem že o důkazech rozhoduje soud a nebo ti co je hodnotí. Smile


Nevidím jediný důvod, proč by fotky z fotopasti nemohly sloužit jako důkaz. Právě naopak. Samozřejmě, vždy bude záležet i na kvalitě fotky, ale pokud půjde týpek, co krade včely dostatečně rozpoznat, je to důkaz jak víno. Nehledě na to, že když se při výslechu takovému koumesovi fotka strčí pod čumák, tak se většinou dozná.
Referenční URL's