Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vetsinou slo o odlehle stanoviste. Je to logicke. Zlodeji jdou cestou nejmensiho odporu. Proc by sli krast do oplocene zahrady v intravilanu, kde se neumerne zvysuje riziko, ze je nekdo uvidi a budou odhaleni?
Včera, dnes (?) mi niekto "kontroloval" prázdny úľ čo som po úhyne ešte nezlikvidoval. Mám zlomenú ruku.
Od toho "kontrolora"?
O toho kontrolora.
No, pes zachytil stopu, našiel som zretelné odtlačky topánok aj dezénu pneumatík, len sa mi nič nestratilo Big Grin
Mám také nástavky, čo by sa dali kedykoľvek jednoznačne identifikovať, len by ich musel človek najprv nájsť...Takže ten štabarc ma vôbec netrápi ... Viac ma trápi to, že mi ten "kontrolór" nemal čo ukradnúť. Ale o tom som už písal skorej v inom vlákne ...
Jeste doplnim ze v dnesni dobe si hodne zlodeju tipuje sve cile na internetu, socialnich sitich a podobnych vymozenostech moderni doby. Je to extra pohodlne a potencialni obeti casto ani netusi, ze svou hlouposti a naivitou se sami vystavuji tomuto nebezpeci. Fotky a popisy stanovist na forech mohou zlodeje take navest. Ja se ridim zasadou, ze me soukromi ani soukromi me rodiny na internet nepatri. Pokud chci probrat neco soukromeho nebo sdelit soukrome udaje, tak to radeji resim pres soukrome zpravy. Musime si priznat, ze ty svine mohou navstevovat i toto forum a nedavejme jim tedy voditka. Pokud se nekdo specializuje na kradeze vcelstev, tak vlakno jako "fotky meho stanoviste" bude pro nej povinnou cetbouSmile Z tohoto duvodu jsem hodne opatrny i smerem k ruznym seznamum vcelaru a jejich stanovist.
Jenom znovu připomínám ten mor a nosemu co maj moje včely jak jsem již kdysi psal u fotek mého stanoviště.
My jsme tady na hranici morového pásma kde se nikdy neprohlíželo, neboť 5km kružnice končila 50m od úlů a máme tady ty plošné úhyny bůhví od čeho.
A úly z palet jsou děravé a blbě se nosí.

Některé, jak již bylo bývalým předsedou upozorněno, nemají ani dna a jsou volně na paletě.
Seš lepší. Ty děravé úly mě nenapadly.
Ja som už urobil prvý krok na zníženie negatívnych dôsledkov krádeží.
Kúpil som poštové holuby, tie sa vždy vrátia domov.
Druhý krok bude naučiť tie holuby zbierať nektár, ale to až na jar.
O výsledkoch budem priebežne informovať. A len tak okrajom, nemá niekto plánky na také väčšie nástavky? Palety zoženiem.
Kdysi jsem narychlo udělal tři dna z mokrých prken. V podletí jsem zjistil nezvykly pohyb pod úly. Mezi seschlými prkny se objevily škvíry kudy vnikaly loupící včely.
Okamžitě jsem na dna položil umělohmotné podložky na odběr měli. Raději jsem netestoval schopnost včelstva ubráni tak děravý úl.
Zřejmě jsem loupež zarazil v počátcích. ( děravý úl nedoporučuji)
Josef
No, Michale, buď rád, že nevíš jak se to dělá s poštovníma holubama.Big Grin Koukal bys, jak se s těma zalítlejma čile obchoduje na trzích....Dodgy
(02.03.2015 20:52)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Jeste doplnim ze v dnesni dobe si hodne zlodeju tipuje sve cile na internetu, socialnich sitich a podobnych vymozenostech moderni doby. Je to extra pohodlne a potencialni obeti casto ani netusi, ze svou hlouposti a naivitou se sami vystavuji tomuto nebezpeci. Fotky a popisy stanovist na forech mohou zlodeje take navest. Ja se ridim zasadou, ze me soukromi ani soukromi me rodiny na internet nepatri. Pokud chci probrat neco soukromeho nebo sdelit soukrome udaje, tak to radeji resim pres soukrome zpravy. Musime si priznat, ze ty svine mohou navstevovat i toto forum a nedavejme jim tedy voditka. Pokud se nekdo specializuje na kradeze vcelstev, tak vlakno jako "fotky meho stanoviste" bude pro nej povinnou cetbouSmile Z tohoto duvodu jsem hodne opatrny i smerem k ruznym seznamum vcelaru a jejich stanovist.

A nemám tedy založit téma "fotky tvého stanoviště"?
Ještě jedna technická. Možná až 60% stanovišť lze najít pomocí mapových aplikací na internetu Zbytečné složité prohledávat fóra.
Jo jo, hlavně když jsou střechy plechové, Smile
Žlutý rovnostranný trojúhelník o délce strany 1 m v horizontální poloze by myslím mohl stačit.
Cim vice dostupnych informaci, tim snadnejsi prace pro zlodeje. Je to podobne jako s virou, ze zakaz zbrani potlaci kriminalitu. Kradeze vcelstev budou stale castejsi. Je poptavka. Navic je lze pomerne snadno ukrast. Vetsinou neni treba se ani nikam vloupavat. Staci jen prijet, nalozit a odjet. Je to asi stejne narocne jako sebrat prachy co se vali na ulici. Tezko se to odhaluje a dokazuje. Snadno se daji zpenezit. Rekl bych, ze skoro vzdy se krade pro konkretniho kupce. Narizeni typu "rovnostranny trojuhelnik" jsou v tomto kontextu usmevna. Mit nekde 100 vcelstev (tedy aktivum o hodnote pres pul mice) a nemit je pod primou kontrolou to je celkem neprijemny pocit. Ono vubec se neco tezko zabezpecuje, kdyz ty pozemky jsou z podstaty veci v prirode a volne dostupne. At me milovnici nejruznejsich narizeni, vyhlasek a poradku treba ukamenuji, ale to si radsi udelam tajne stanoviste ala Merkuri, kde se riziko vykradeni podstatne snizuje a pojistim to nejakym prekvapkem. Hold doba je zla a je treba vzit pravo do vlastnich rukou. Na hruby pytel hruba zaplata. Ti co veri, ze je ochrani nejaky system, at sni dal...
Přijde na to, co bereš jako systém. Kdybych měl zbytečně mnoho peněz, najmul bych si na hlídání úlů Black Water a věřím tomu, že jejich systém by mi zajistil klidné spaní Big Grin
(02.03.2015 23:02)stefanos689 napsal(a): [ -> ]... a pojistim to ...

380 ?
(02.03.2015 23:12)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Přijde na to, co bereš jako systém. Kdybych měl zbytečně mnoho peněz, najmul bych si na hlídání úlů Black Water a věřím tomu, že jejich systém by mi zajistil klidné spaní Big Grin

Myslim ten system s velkym S.Smile
Michale, nechtěl jsi spíš napsat .308W.....než tech 380 V....?Big Grin
Referenční URL's