Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja som mal viac v noci návštev včelnice.
Návštevník si prepichol nohu, našiel som kopu krvi, kúsok kože a vylomenú kostičku. To si sám buď vytrhol alebo niekto kto bol s ním lebo klince sú na konci jak rybársky háčik. Po ňom som našiel popruhy na prenášanie úlov.
Návštevník dostal defekt na aute a prívesný vozík čo vytrhol na pneumatikách laty s klincami.
Dávnejšie mi jeden blbec, známy chovateť matiek ukradol včely pri kočovke na agát a zapáčilo sa mu moje vypačovadlo. Asi zhruba za 12 rokov som zháňal včelie matky. Prišiel som k nemu po matky a hneď sa mi zdáli povedome včely s matkov. A jeho ochota bola nesmierna keď mi ukázal včelstvá a otvoril včelstvo mojim vypačovadlom, keď som zbadal trúdov to bolo hneď jasné. Ani nevedel s kým má dočinenie lebo ja keď kočujem tak nemám označení voz ani vleky komu patria včelstváCool
Mám jedného známeho, takého hobby včelára a ten si situáciu na včelnici po opakovanom vylúpení vyriešil inak. Keď mu druhý krát ukradli včelstvá tak sa nasr... spravil si dva domce z OSB dosiek s vyklápacou strechou, do vnútornej strany strechy si nalepil doma na počítači vytvorený oznam Pozor stanovište s MVP nákazou, včelnica sa nachádza v morovom pásme, mor včel. plodu stále neprekonaný Big Grin Big Grin Big Grin Nalepil to tak aby po otvorení to bolo zlodejom hneď na očiach, ale na druhej strane aby to nebolo na očiach iným. Trochu sa obával že mu to zapália, až by to znovu vylúpili,ale že na druhej strane keby mu to zapálili, chytila by sa aj hora a to by zrejme neriskovali. Včely kradnú hlavne "včelári -chrapúni" a aj ten posledný chrapúň si rozmyslí či si dovlečie na svoju včelnicu "MVP"
U nás máme naštěstí hnilobu, ani bych moc nelhal. Smile
RE : KaJi Ja mám ako na potvoru problém s inou skupinkou chrapúňov. Naši neprispôsobiví, tzv. odborníci na kov, kovové schody z maringotky, oje na maringotke, propan-butánové flaše a všetko čo je magnetické, pozinkovaný plech, krompáč - ako neviem načo im to bude , veď s tým treba robiť Big GrinBig Grin ale asi aj z toho niečo kvapne v zberných surovinách. Šťastie v nešťastí je, že nemajú záujem o včely /zatiaľ/. Teraz ma napadol v tejto súvislosti dobrý vtip. Vieš čo počúl terminátor posledné pred smrťou?
Dik mooooooore železooo Big Grin
Mě onehdá dva týpci z Kaplice nabízeli včely, které jsem se později dozvěděl patří též jednomu Mistrovi z okolí Kaplice, kterej se též proslavil samopodpálením kočovného vozu a zapózoval na fotopasti svého včelařského učitele jak mu vybírá matky.
Prokope, to snad ne?? To je sileny... Sad
Jojo, ani se nebudu divit až mi přijde včelařství a nad jménem nebude Přítel, ale Kur.a, protože jich v našich řadách je dost Big Grin
Děkuji za názory a zkušenosti všech příspěvků, vůbec mě nenapadlo, že by měl někdo zájem ukradnout moje včelstva. Měl jsem tři roky na jiném stanovišti nové úly s varoadny v počtu do 12 úlů a za celou dobu žádný problém. Na rok jsem je stáhnul domů protože jsem naučil začínajícího včelaře který měl mít včely odemne 6km jak slíbil, nakonec je začnul bez dohody dělat 200metrů odemně. Momentálně má 19 včelstev a každoročně zdvojnásobuje a tak i plánuje. No k tomu mích 50 na jednom stanovišti + další začínající, to už začíná být dost husto.
Tak jsem si udělal nové stanoviště, pro jistotu dal do starých opravených úlů aby nebyly lákavé. Měl jsem ocejchovat rámky tak jak píšete, to určitě vzbuzuje trochu strach z najití. Samozřejmě svoje rámky bych si kdykoliv poznal, vlastní práce je nezaměnitelná a mám je všechny stejné. Sousední organizace postupně informuji a budu doufat, že ,,Boží mlýny melou" a na každého jednou dojde.
VašekB.
ja cajchujem vlastným priezviskom..nech ten blbec pri každej prehliadke včelstiev vidí,komu ich ukradol..nehovoriac o tom,že ma pozná široko daleko veľké množstvo včelárov a náhoda je blbec..vidia hneď meno,narozdiel od písmen či nič nehovoriacich obrázkov je hneď jasné od koho rámiky pochádzajú..
Gusto, ako to robíš pri predaji? Alebo svoje rámky nedávaš do "obehu"?
v prípade predaja viem komu idú,aj keby ich posunul ďalej,je to stále dohľadateľné..zas,nekradnú mi ich ako"na bežiacom páse",a ani ich tak nepredávam,takže v tom problém nevidím..
Tak sezóna je tu , spozná ho z vás niekto : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...=3&theater ,
Dobrý deň. Toto je foto zlodeja včiel ktorý úradoval 18.6.2016 na včelnici v Pohorelej.Ak chce začať včeláriť tak nezačal najlepšie. Ak ste ho niekto spoznali ozvite sa , poprípade aj anonymne do správy.Ak je to niekto blízky nahláste ho aj tak, za takého člena sa treba hanbiť.Taktiež ak po dátume 18.6.2016 niekomu v susedstve pribudli na záhrade neočakávane úle , dajte vedieť my to preveríme. Vopred ďakujeme za každé info ktoré pomôže k odhaleniu.
Včelstva se kradou kvůli včelám a dílu, ne kvůli úlům. Každý musí začít sám u sebe a cejchovat si rámky, aby to takoví experti nemohli dál prodávat v oddělcích...
(03.05.2016 11:39)gusto napsal(a): [ -> ]v prípade predaja viem komu idú,aj keby ich posunul ďalej,je to stále dohľadateľné..zas,nekradnú mi ich ako"na bežiacom páse",a ani ich tak nepredávam,takže v tom problém nevidím..

Nečetl jsem vlákno celé a sám cejchované rámky nemám a nemám s tím zkušenosti, ty teprve sháním.
Mám nápad, třeba hloupý. Ptám se, nešlo by rámky v prodávaném oddělku ještě označit jedním originálním cejchem, třeba něco jako "prodáno" a nebo tak nějak?

Jde to cejchovat i se včelami?
Kamarád si razítkem s datumovku značí na rámky, kdy je vkládal do včelstva. Pominu-li jeho důvody, tak tento způsob by šel použít na prodané rámky. Ale netuším, jak dlouho na loučce razítko vydrží.
To si mohu dát když rámky ukradnu taky.

Cejchované rámky, mají jedinou výhodu, prokázání vlastnictví pokud naleznete pachatele. Jinak je to k ničemu, tedy pokud by se prodávali oddělky se značenými rámky.
Navíc zloděj si asi nebude nechávat prohlížet včely od cizích a sami mu tam nepolezete, ne? Smile

Na značení rámků kdy jdou do včelstva je dostečný zvýrazobvač, Dr.Kašpar používá barevné připínáčky - asi podle barvy matek, mně vyhovuje ten fix, jde přepsat a ještě vidím co je to za rámek - MS, volná stavba, trojúhlníková atd.
A mám jej v kapse.

K cejchům a razítkům - tam by mělo význam se vrátit k původní myšlence kvůli které registr cejchů vznikl - tedy unikátní číslo CZ NNN.
To by pak výrobci mohli automaticky dávat na skrytá místa již při výrobě, nebo na vnitřní strany rámků. atd.

Pokud by to trh žádal. Smile Vypálená grafika je spíš marketingově estetická záležitost.
Od registrů a ofiko cejchování raději rychle pryč. To už je zase krůček k dalšímu papírování.
Zveřejnit grafický cejch je fakt pakárna, hlavně když si ti co žádají nepřečtou "návod". A člověk má doma pomalý internet.

Ale je to snad dobrovolné, ne?
(01.07.2016 7:07)KaJi napsal(a): [ -> ]Na značení rámků kdy jdou do včelstva je dostečný zvýrazobvač, Dr.Kašpar používá barevné připínáčky - asi podle barvy matek, mně vyhovuje ten fix, jde přepsat a ještě vidím co je to za rámek - MS, volná stavba, trojúhlníková atd.

Z tohoto důvodu já cejchuju rámky. Cejch vydží a je na první pohled z vrchu vidět, přesně jak píšeš, jestli je to MS či volná stavba či matečníky. Přemýšlel jsem jak řešit i identifikaci rámků, kdy byly vyrobeny/vloženy do včelstev. Razítko mne nenapadlo, ale nepřijde mi to jako trvalé řešení vhodné. Cejchuju i nástavky a mám na nich i rok mé výroby, to jen pro statistiku, jak jsou staré a jak dlouho vydrží.
Už vám někomu někdy někdo kontroloval rámky?
Referenční URL's