Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
* milane k. - o com to tu stale tocis ?
* kto tu hovoril v tomto vlakne posledne dva dni ze niekto niekomu v noci ničí vcelstva , okrem teba ?
* ja chapem ze si bojovnik za “spravodlivost” = konat v zmysle zakona , ale to je asi tak vsetko co ponukas ...
* zakon je tu preto aby hlavne vymedzil hranice spravania sa pre pripad ze mozu nastat kolizie , zakon zvacsa restriktivne vymedzuje tieto hranice
* ako to tu uz x ludí (tebe) naznacilo, zakon nemoze riesit vsetko
* zakony vznikaju , zanikaju a menia sa - hlavne z dovodu konatelov ktory konaju v zmysle ze mozem tak konat kedze neporusujem zakon
* mozno raz pride novy zakon alebo jeho zmena ktory bude prisnejsie regulovat kocovanie , pretoze existuju kocovnici ktori sice kocuju v zmysle zakona ale na strane druhej ktori postradaju ine charakteristiky
(19.09.2018 8:20)Milan König napsal(a): [ -> ]
(19.09.2018 6:26)Kamik napsal(a): [ -> ]Mám zkušenost, že ti, co se nejvíce ohánějí zákony, s nimi mají největší problémy. Možná by Milan pochopil, kdyby přímo před jeho úl (na veřejné louce) nakočoval někdo s celou maringotkou. A jemu by třeba klesla snůška a jemu by létavky zalétly jinam, potažmo z tohoto stanoviště by si med lidi mohli koupit od někoho jiného. Skutečně musíme jít do extrému, abychom pochopili co je, nebo není slušné, byť nad rámec zákona? Být hovado v souladu se zákonem není řešení.

Byl bych naštvaný, ale snažil bych se to řešit rozumně a pokud možno legálně. Něco jsem o tom už napsal.

Rozhodně bych nikomu v noci neničil včelstva. K ničemu takovému bych se prostě nesnížil.

Já mám pochopení pro ledacos. Už jsme toho vážně hodně zažil a viděl. Tak nějak se odvážím říct, že i když nejsem kmet, tak jsem toho zažil opravdu nadprůměrně. Vím, že člověk ze strachu, nebo vzteku, dokáže udělat věci, na které potom nemusí být dvakrát hrdý. Pak je to otázka cti, jak se k tomu postaví. Jestli dokáže nést následky svých rozhodnutí..

Ale sakra.. I když člověk udělá nějaké věci, které nejsou úplně v pořádku, tak by se snad za ně měl minimálně stydět.

Ale chlubit se s tím na veřejnosti? Omlouvat své pokleslé chování? No kde to jsme?

Pro mě je to prostě nepochopitelné a neomluvitelné. Ubožák, který po nocích ničí ostatním včelstva a omlouvá to tím "že je válka"... Kristepane.

Něco takového (zdráhám se napsat "někdo takový") by měl být společností ostrakizován. Je třeba dát najevo, že takto tedy ne. Protože jinak se z takového chování stane tolerovaná norma. Což, podle toho co tady čtu, se už asi stává. To je strašné.

Opravdu nepochopím, jak se normální dospělý člověk s alespoň průměrně nepokřiveným charakterem může takto chovat. Dospělý chlap chodí po nocích a ničí ostatním úly, protože je na ně naštvaný. A pak se s tím chlubí, jak je šikovný.. Já to prostě nedávám. Nepochopitelné a neomluvitelné.

To tedy opravdu.. Mám jenom slova pohrdání.

Mimochodem.. Já bych se rád vrátil k těm létavkám..

Nějak se mi nechce věřit, ale nechám se přesvědčit, že létavky za takových podmínek změní úl.

Nechápejte mě špatně. Rozumím zalétávání létavek třeba do krajních úlů. Chápu jak to funguje.

Ale vážně budou létavky zalétávat do cizího úlu desítky/stovky metrů od svého jenom proto, protože je na trase ke snůšce? To se domnívám, že není úplně pravda. Kolik je běžná výška v které létají včely? 4 metry? To by ten cizí úl musel stát ale tedy zatraceně blízko. Metr, dva, tři?

A že by někdo nakočoval opravdu dva metry od úlů na stálém stanovišti.. No to mě tedy asi nepřesvědčíte.

Opravdu by za daných podmínek (řekněme cizí úl 50 metrů na trase ke snůšce) létavky zalétávaly do toho cizího úlu?

A ještě doplním. Kdyby tak lehce létavky měnily úl, tak by nemohly mít včelaři včelnice, kde mají úly v několika řadách s rozestupem pár metrů. To by ty zadní byly rychle bez létavek.
Milane,pri včelnicovom rozmiestnení to je uplne iné,ako ked na pár dní dáš maringotku niekomu presne do letového koridoru smerom trebars k lesu..pri včelniciach je znáška celoročne roznymi smermi..a ked sa sem tam pomiesajú,tak sú to stále tvoje..a včely nelietajú na znášku 4m vo výške..ak je troch veterno,tak sa tlačia bližšie k zemi,častokrát som videl koridory do výšky 1m..uplne najhoršie je to keď sa vracajú zo znášky a ide búrka,vtedy do tej maringotky v ich smere letu bude pristávať vačšina..sú plné medu tak ich domáce ochotne pustia dnu..videl som to aj na vlastné oči aj na videách..
(19.09.2018 10:49)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]* kto tu hovoril v tomto vlakne posledne dva dni ze niekto niekomu v noci ničí

Dopadlo to tak, že "někdo?" použil kulovnici na pneumatiky kočovného vozu.

A pak jsem neunesl, že někteří lidé tohle omlouvali a schvalovali. to si jistě najdeš sám. Už tomu rozumíš?

a chapem ze si bojovnik za “spravodlivost” = konat v zmysle zakona , ale to je asi tak vsetko co ponukas ...

A to je co za frázi? Zdá se ti to málo? Co nabízíš ty (když bych se ptal stejně pitomě). Konání proti zákonu?

ako to tu uz x ludí (tebe) naznacilo, zakon nemoze riesit vsetko

A kde jsem psal, že zákon řeší všechno? Psal jsem o tom, že nelze vynucovat něco, co zákon nenařizuje a ani to nemá žádný rozumný důvod. Je to stejné, jako kdybych prohlásil, že považuji za slušné, aby jsi se mně nahlásil a poprosil o povoleni, pokaždé když půjdeš do včel. Nic ti to přece neudělá. Poslat mail..

Budeš mě prosit o svolení? Asi těžko že. Ale ty si myslíš, že někdo jiný tě má prosit (případně ti něco hlásit) i když mu to nic nenařizuje a k ničemu to není. Mě to smysl nedává.

Zbytek jsou prázdné fráze o tom, že zákony vznikají a zanikají.. Bla bla.. Velmi objevné.
Ja mam pro vas prispevek ktery se tematu netyka ale souvisi..nemusel jsem vcelarit 100 let abych spoustu pover a rado by dukazu jak o zaletavani vcel overil velice lehce a prokazatelne.pokud by to nekdo chtel zopakovat a zdokumentovat nemam s tim problem ale nebudu si kuly tomu porizovat zvovu Kranku.ano uz asi rozumite vzaly jsme vcelstva s BF a na dvou vcelnicich je pomichaly s Krankama a rozdil ve vsem je patrny bez dohadovani kdo jak dlouho vcelari pouhym pohledem oka.jde to udelat jen jednu sezonu.dokonce jsem byl tak zvedavej po tolika rozpoluplnych nazorech i v odborne tematice ze jsem vzal pouze ramek s plodem pred vylihnutim a dal do vcelsva Kranek kde zadne BF nebyly a chtel jsem vedet jak dlouho ty vcely zijou..takze od te doby se jen v duchu smeju tem spousta nepresnym informacim co se predavaji.ja nemusim vcelarit 50 let a diky rozdilne barve vcel jsem behem jedne sezony ziskal dost informaci na vlastni oci.rozdily v zaletavani jsou dane i mistem a rozdilne.vic odmitam diskutovat na toto tema protoze by tu zas byla nekonecna histerie a stejne se najde spousta nevericich kteri budou trvat na svem..ctvery oci to videly a vy si dal zijte blaze ve sve nevedomosti nebo si to zjistete sami.moznost mate....
Josefe a ten kocovnik tam jako zajizdel nebo chapu dobre ze tam maringotku nechal trvale??vzdit stacilo zabranit vjezdu ty maringotky ne??to neni zas tak slozite.ano souhlas ze strelba je rychlejsi ale i tak s tim nesouhlasim...ano to jak pises o niceni hlavne v zime verim ti to deje se to i dnes jen nechapu jak to muze vcelar tem vcelam udelat..oni nemuzou za to ze jejich majitel je vul..par facek je nejen elegantnejsich ale i opravnenejsich tomu kdo se tak chova.radsi v zime nebo pod rouskou tmy nicit vcelstava to udela jen chudacek a posera.......
(19.09.2018 10:52)gusto napsal(a): [ -> ]Milane,pri včelnicovom rozmiestnení to je uplne iné,ako ked na pár dní dáš maringotku niekomu presne do letového koridoru smerom trebars k lesu..pri včelniciach je znáška celoročne roznymi smermi..a ked sa sem tam pomiesajú,tak sú to stále tvoje..a včely nelietajú na znášku 4m vo výške..ak je troch veterno,tak sa tlačia bližšie k zemi,častokrát som videl koridory do výšky 1m..uplne najhoršie je to keď sa vracajú zo znášky a ide búrka,vtedy do tej maringotky v ich smere letu bude pristávať vačšina..sú plné medu tak ich domáce ochotne pustia dnu..videl som to aj na vlastné oči aj na videách..

Není mi moc jasné, proč je to na včelnici podle tebe jiné. V čem se to liší? Na včelnici nezalétávají (pokud jsou úly v řadách), nebo minimálně, a do úlu 50 daleko jich posedá většina?

Dobře.. Já nemůžu tvrdit, že to tak není. Ale při vší úctě. Silně se mi to nezdá.
milane k. ty vcelaris od tohoto kalendarneho roku ?
(19.09.2018 11:06)Milan König napsal(a): [ -> ]
(19.09.2018 10:52)gusto napsal(a): [ -> ]Milane,pri včelnicovom rozmiestnení to je uplne iné,ako ked na pár dní dáš maringotku niekomu presne do letového koridoru smerom trebars k lesu..pri včelniciach je znáška celoročne roznymi smermi..a ked sa sem tam pomiesajú,tak sú to stále tvoje..a včely nelietajú na znášku 4m vo výške..ak je troch veterno,tak sa tlačia bližšie k zemi,častokrát som videl koridory do výšky 1m..uplne najhoršie je to keď sa vracajú zo znášky a ide búrka,vtedy do tej maringotky v ich smere letu bude pristávať vačšina..sú plné medu tak ich domáce ochotne pustia dnu..videl som to aj na vlastné oči aj na videách..

Není mi moc jasné, proč je to na včelnici podle tebe jiné. V čem se to liší? Na včelnici nezalétávají (pokud jsou úly v řadách), nebo minimálně, a do úlu 50 daleko jich posedá většina?

Dobře.. Já nemůžu tvrdit, že to tak není. Ale při vší úctě. Silně se mi to nezdá.

Keď pri včelárení vydržíš,tak uvidíš kolko vecí je inak,než sa nám zdajú Wink
Tak to je snad logické ne? Na vcelnici se mé včely zaletnou do mého ulu. Kdežto když mi před vcelnici někdo postaví maringotku tak se me včely zaletnou do jeho ulu a já přijdu o letavky i nektar
No je videt ze nekdo tu nechape...pokud by se na vcelnici letavky zaletavaly do prednejsich rad zadni rady by byly bez prinosu a bez letavek.znam vcelare co ma 5 rad ulu za sebou..jiste pokud nekdo postavy tu maringotku v bezprostredni blizkosti primo do cesty vracejcim se v vcelam cily bude prekazkou v blizkosti ulu rekneme do 15 metru bude to tak.ale muze mi tu nekdo teda sdelit kdyz to tak moc dobre vite o kolik se vcely zalitavaj a v jake vzdalenosti ulu..zajima mne jakndaleko ci blizko to bude realite.s tim ze kazdej rok a kazdy misto bude trochu jine protoze nekde si vcelstva nektar vymnenuji ve vsech ulech jinde se to nedeje.duvod neznam.
Fakt hlavou bušit do stolu. Místo argumentů spousta dotazů, jak dlouho včelařím..

No chlapi.. Já se učím 10x rychleji, než většina z vás. A neučím se na vlastních chybách, ale na chybách jiných. To byste nevěřili, jak rychle postupuju dopředu. Tak rychle, že nemám problém poznat, když tady někdo plácá naprosté pitomosti a to bez ohledu na to, že o sobě tvrdí, že včelaří xy let. Říká se tomu výroková logika a formální myšlení. Neuvěřitelně užitečná věc.

Nicméně zpět k létavkám. Příteli Milhauszi. Pokud by na včelnici takto ve velkém zalétávaly létavky.. Nebyly by ty zadní úly brzy prázdné? To těm včelařům nevadí?

Ok. Ok.. Já to prozatím beru tak, že to jsou takové včelařské pohádky. Jakých je tady v tom fóru spousta. Dokud někdo nenapíše nějaký přesvědčivý argument. A prosím.. Přesvědčivý argument není "Až budeš včelařit déle, tak uvidíš", nebo "věř mi, dělám to už hodně let".

A popravdě. Začalo mi to už být docela jedno. Na začátku mě to zajímalo. Teď už ne. Argumentace ad hominem mám plné zuby a ničeho rozumnějšího se mi nedostalo.

Zkusím si to příležitostně najít v odborné literatuře, nebo se zeptám někoho, kdo tomu vážně rozumí.
Podle mě se tedy včely zalétávají hlavně v jedné řadě řadě mezi sebou a to musí poznat každý včelař, protože vždy ty krajní úly jsou nejlepší, nejvíc včel, nejvíc medu atd.....v řadě za sebou už to na pevném stanovišti tak určitě nebude, tam už každá včela přílítá a ví jak si nalétat a kde bydlí a nesplete si řadu, jenže když je nějaká velká snůška a letí najednou velká hromada včel, tak se prostě holky můžou svést s tim davem a letět upně jinam, ale na pevném stanovišti to zalétávání nebude takové, protože tam to ty včely znají o malička........toť je můj názor.
Nemůže to být tak, že zalétávání do krajních úlů je dané převažujícím větrem? Boční vítr odfukuje přistávající včely do stran. Když sedne na cizí česno, tak se ji už nechce zvedat a zaparkuje tam, kde sedla a její úl přijde o včelu.

Ale když patří do krajního úlu, tak ji to sfoukne na zem a musí to zkusit znovu. Krajní úl tedy přijde o včelu méně často než prostřední úly.

Záleží na převažujícím větru, rozestupům mezi úly a tvaru česen. Pokud vím, tak nejeden včelař s včelínem, na který mu fouká vítr, vkládá mezi česna nějaké desky horizontálně právě kvůli tomu, aby omezil zalétávání do krajů. Aby "rozbil" vítr. Ale jak moc to nefunguje.. To nevím.

Ta teorie o tom, že se včely svezou s davem a zaletí do jiného úlu jenom proto, protože tam už letí jiné včely.. To je něčím potvrzeno? Zdá se mi to jako dost radikální myšlenka.

Už jsem psal o tom, že včela neletí od úlu ke zdroji potravy rovně, ale po poměrně "divné" a klikaté dráze? Tedy jiný úl stojící na spojnici mezi úlem a zdrojem by stejně až tak nemusel vadit.

BTW: Tu argumentaci o tom, že včely to na svém stanovišti znají, protože tam létají od malička.. To jsem teda moc nepobral. To je argument k čemu? Že doma to perfektně znají, takže nemají problém vlézt do 50m vzdáleného cizího úlu, kde to vypadá úplně jinak, než doma? To nechápu..

Edit: oprava "..vkládá desky VERTIKÁLNĚ.."

Omlouvám se.. I to se stane.
To že to doma znají znamená to, že když jsou dvě řady úlů za sebou, tak oni poznají do který řady patří, protože mezi řadama je větší mezera než mezera mezi jednotlivýma ulama.

S tim větrem to je uplně mimo mísu, kolikrát v roce tak fouká? a navíc to by byl silnej jen jeden krajní a na tom druhym kraji by byly zase o dost slabší, ale oni jsou vždy nejsilnější oba krajní úly v jedný řadě.

Nevim jestli jsem to přehlídnul, ale jakej je tedy výsledek toho testu u KTM s těma Krankama a BF? Nicméně tenhle test bych nepovažoval za tak objektivní, protože ty včely jsou rozdílné a může bejt pro BF větší problém se zaletět do úlu s Krankou a naopak......

Každopádně co můžu říct se 100% jístotou je to, že do krajních úlů se prostě včely zalítávají, to je ověřené a kdokoliv tvrdí něco jiného, tak prostě nemá pravdu.
S tím větrem je to poměrně logické a takto mě to bylo kdysi od někoho vysvětleno. Včelíny s těmi "rozbíječi" větru jsem viděl, takže si asi myslí víc lidí, že to tak funguje. Koneckonců.. Dává to přece smysl ne?

S tim větrem to je uplně mimo mísu, kolikrát v roce tak fouká? a navíc to by byl silnej jen jeden krajní a na tom druhym kraji by byly zase o dost slabší, ale oni jsou vždy nejsilnější oba krajní úly v jedný řadě.

Zkus se nad tím logicky a v klidu zamyslet. Fouká vítr. Nikoliv pořád stejný že.. Takže krajní úly budou někdy včely ztrácet, někdy dostávat. Podle směru větru. Ale prostřední úly je budou ztrácet pořád že? Takže z dlouhodobého hlediska budou krajní úly sílit na úkor prostředních. Jak konkrétně a o kolik záleží na mnoha věcech, o kterých jsem psal.

A opravdu mám hledat, jak často ročně fouká vítr? Poměrně často řekl bych.

Nikdy jsem nezpochybnil, že když má včelař víc řad úlů za sebou, tak včely poznají kam patří. Sám jsem to přece psal. Ale jsou tady lidé, kteří tvrdí, že včely sice poznají kam patří u úlů vzdálených 3 metry od sebe, ale nechají se lehce zmást u cizího úlu umístěného 50 metrů od jejich domovského. To mi hlava nebere.

ok.. Ale dost. Jak jsem řekl.. Už mě to vážně přestalo zajímat. Těžko čekat, že tady dostanu nějaký rozumný argument k tvrzení, že létavky ve velkém budou parkovat v cizím úle 50m daleko od jejich domovského.

A rozebírat, proč jsou silnější krajní úly se mi vážně nechce...
Právě ta logika mi k tomu tvýmu větru vůbec nesedí. O té četnosti větru.......určitě nějaký vítr fouká denně, ale takový, aby svými poryvy stáčel včely vedle......tolik dní asi nebude. Navíc třeba u mě na stanoviští fouká prakticky jen z jedný strany a z tý druhý to bude pár dní v roce........a když použiju tvojí logiku, tak mám 10 úlů v řadě a fouká víc z jedné strany a dejme tomu že je to posouvá do strany, takže první dva úly přijdou o hodně létavek, protože je to sfoukne vedle ale ty ostatní už mají ty od těch vedlejších, takže nechápu jak si přišel na to, že ty prostřední pořád ubejvaj? Ty jsou na tom podle mě pořád stejně i kdyby foukalo zprava nebo zleva, pořád by jim to přifukovalo včely od vedle........nicméně ten vítr mi stejně nesedí a to že někdo má mezi nima přepážky.....možná proto aby přímo na česně nefoukalo a měli to tam víc chráněný? netušim......Když včela přistává, tak jí ten vítr přeci může sfouknout daleko dřív než se dostane do bodu na česně, kde bude díky přepážkám foukat mín ne?........tohle je moje logika, když se na ní pořád odvoláváš.....rád si poslechnu tu tvojí
Velmi krátce, protože jsem to všechno už napsal.

Včely z prostředních úlů končí v některém z vedlejších úlů. Včely z krajních úlů v polovině případů (kdyby foukalo pravidelně z obou stran) v jiném úlu neskončí, ale odpočinou si a udělají nové přistání. To je rozdíl mezi krajním úlem (některé včely skončí mimo česna a vrátí se) a prostředním úlem, kdy všechny odfouknuté včely skončí v některém z ostatních úlů. Včely ze všech úlů občas přistanou jinde, než kam patří. Ale včely z krajních úlů méně často než z těch prostředních.

Není to pravidelné. Záleží na mnoha věcech. Směr a intenzita větru, tvar česen a podobně.

Ale tedy vážně.. U téhle debaty jsem skončit nechtěl. Myslím, že ohledně zalétávání včel do krajních úlů jsem napsal všechno co jsem chtěl a to opakovaně. Myslím, že k tomu už nemám o říct.
Prepážky sa robili kvoli matkám,vzhladom k tomu ze uspesnost oplodnenia v maringotkách bola nízka,matky sa zle orientovali a ked sadli na vedlajsi letač tak im včely zakrutili často krkom..
Vite chlapci,docela se timhle teoretizovanim bavim a zajima mne co jeste dokazete vymyslet...Pravda je takova,ze do krajnich ulu se zaletavaji vetsinou vase vlastni vcely,ktere se na stanovisti ztratili,ale to co je popisovano vyse se bezne deje i mezi stanovisti a snuskovym zdrojem pri nahle zmene pocasi,ci prichodu deste,kdy se vracejici vcely s nakladem nechaji strhnout pristavajicim mrakem vcel z prvniho stanoviste po trase a dal v necase proste neleti.Pokud jste prvni od snusky,mate par dnu velmi mnoho letavek.Nektere se mozna pak vrati domu,jine zustanou.Overeno vlastnim pozorovanim-na lesni snusku ci cast repky jsem skoro u zdroje a me stanoviste preletuji vcely z dalsich 5 stanovist v primce.Proto verim i tomu,ze vuz postaveny pred stanoviste dokaze za takovych podminek od letavek ulevit.
Rovnez tak opacne,roje vetsinou miri na jih a na les,tzn.ze leti preze mne.Nektere sednou,jine strhnou sebou vcely,proste je to uz tak.
Josefe, pozorování je pěkná věc, otázkou je, zda to jako argument bude Milanovi stačit. Přece jen to není Googlem dohledatelné a v zákoně to taky nikde není psáno.
K tomuto absurdnímu vláknu bych přisadil ještě jednu absurditku. Pokud by mělo fungovat to zalétávání včel větrem do vedlejšího úlu viz. např. "logické" příspěvky 832, 834, pak by se mohlo stát, že při celodenním (např. západním větru) bude večer celá řada úlu prázdná (rozuměj bez létavek) a ten poslední po větru jimi bude narvaný... Milane, stačí ti to jako logický argument, že to takhle logicky nebude?
(19.09.2018 17:22)Milan König napsal(a): [ -> ]Velmi krátce, protože jsem to všechno už napsal.
A Myslím, že k tomu už nemám o říct.

Dík.
Referenční URL's