Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To neni ani tak stret argumentu, jako stret povah. Kdyz budes blbe kecat v hospode, nekde budou tve nazory stamgasti tolerovat, jinde dojde na biti.

Nejprve bych si zjistil miru zavcelenosti z netu. Potom zavolal kocovnemu referentovi mistni ZO. Pak zjistil sousedy a v ramci slusnosti je oslovil. Pak umistil stanoviste, dle miry rizika. 200tis mozne skody je vhodna motivace.
No stádo ovcí si taky někdo jen tak někam nenažene. Každý případ je "samostatná kapitola". Pokud jde o pozemek - soukromý majetek je soukromý. Pokud jde o pěstovanou plodinu, své by tu měl říci pěstovatel. Veřejný plac je už prostě veřejný a uregulovat to může jen a jen "verinární opatření" a "předem schvalované" přesné místo "dočasného stanoviště" pro včely. Je ale zarážející to, že kočujíci včelaři možná nespolupracují s místním spolkem a už vůbez ne se zemědělcem. Nebo snad má někdo s někým dohodu o tom, že "moje včely do tvojeho sadu" a k tomu bude vydáno opatření o ochranném pásmu pro ostatní včelaře? A toto se bude i kontrolovat a postihovat neplnitele? Kdo, kdy, kde ....nejsou lidi a konkurence velká. Na druhou stranu jsou místa, kde o včely nezavadíte, ale jsou prostě z ruky.
Tak kradez pro doplneni stavu nebo vlastni pottebu jeste pochopim i kdyz nesouhlasim,ale pokud je nekdo schopen udelat toto at uz kuly prevceleni spatne povaze nebo proste ze mi nekdo nesedi muzem se rovnou vratit na Divokej Zapad a zacit se strilet na pockani.navic cloveka co tohle dokaze udelat vcelam a sam vcelari bych zavrel do blazince protoze je neskutecne nebezpecnej a zakernej pro vsechny.
Na tohle zadny argument neni protoze vcely za to nemuzou kam se umistni.
(27.04.2018 8:46)Frey napsal(a): [ -> ]To neni ani tak stret argumentu, jako stret povah. Kdyz budes blbe kecat v hospode, nekde budou tve nazory stamgasti tolerovat, jinde dojde na biti.

Nejprve bych si zjistil miru zavcelenosti z netu. Potom zavolal kocovnemu referentovi mistni ZO. Pak zjistil sousedy a v ramci slusnosti je oslovil. Pak umistil stanoviste, dle miry rizika. 200tis mozne skody je vhodna motivace.
To niekto ako ty by chcel diktovať podmienky? Akým právom? Jeden všetko a druhý nič? Na určenie práva sú súdy inak by tu bol chaos! ŠVPS povolí presuň včelstiev a tým to končí a nie ešte behať po dákych susedoch. Kočujúce včelára môže kontrolovať len veterinárna správa a zdravotník včiel a nie kopa blbečkov čo si myslia že sú zákonodarci.
Už jsem párkrát na stránkách místních organizací viděl, že apelují na včelaře, kteří plánují do dané oblasti přidat včelstva, aby to zvážili a ideálně je dali do jiné lokality.

V případě podpálených včelstev zjevně majitel narazil na dostatečně vyšinutého žháře. Zda to byl agent místních včelařů, nebo nějaký soused, těžko říct.

Ad debata níže - přidat si včely někam je otázka soukromého pozemku či domluvy na pozemek cizí. Jsem-li majitel, či mám-li smlouvu, právně mi nemůže nikdo bránit. Reálně ale záleží na situaci. Někdy to místním včelařům/magorům nevadí, jindy přijde varování, že si to nepřejí, jindy přijde žeh bez varování.
Jeste tu je dalsi moznost, vubec nesouvisejici se sousedy a to je S. podnikatelska cinnost. Kazdy kdo neco prodava to zna. Nikdy se nejde zavdecit vsem a tak vznikaji zhrzeni nepratele, kteri se msti. Lpis tomu mohl jenom pomoct a zhar diky nemu mohl byt z druheho konce republiky.

Merkuri: a jaky blbecek ma pravo kocovat jak na divokem zapade kam se mu libi? Kdyz se nekdo chova bezohledne, nemuze ocekavat, ze se k nemu budou podobni chovat s ohledem. To, ze to umoznuje legislativa neznamena, ze to neni proti cechovni cti.
Mám pocit, že tu nejsou striktně stanovena pravidla usměrňující kočování. Krom veterinárních. Takže pokud mám nahlášené na veterině/LPISu, mám odpovídající vyšetření a pozemek, kam nakočovat (vlastní, nájemní smlouva/souhlas majitele ...), tak je v podstatě každému houby po tom, že jsem někam nakočoval. Nikdo mi nemůže silou bránit, nemá na to žádné pravomoci. To, že jsem se postavil v blízkosti jiné včelnice nedává žádné pravomoce ostatním včelařům mě vystrnadit, demolovat včelstva, zapálit ...
Je to tak, nikdo s tím nic nenadělá, kdyby se mi to stalo, byl bych nas..., ale to tak vše, co bych mohl dělat. Za mým pozemkem vznikly nové parcely a vyrostly nové domy, už nemám takový klid jako dříve, štve mě to, ale zatím jsem žádný dům novým sousedům nezapálil.
Často je to o chování a povahách, které na sebe narazí. Když se potkají dva bezohlední pošuci, může to končit jako v tomto případě...Confused
Přesně tak. Cechovní čest, co to má být? Pokud legislativně splním kočování, mám vše v poho. Já pokud jsem pořizoval včely, taky jsem se neptal v okolí sousedů včelařů, jestli jako můžu.
(27.04.2018 13:10)Hrk napsal(a): [ -> ]Pokud legislativně splním kočování, mám vše v poho.

...jak vidíš na tomto smutném příkladu, nemáš vše v poho. Nikdy nevíš, na jakého vola narazíš.

Já se taky neptal, když jsem před lety včely pořizoval. Ale už za pár dnů jsem měl u dveří " kontrolu místních", kteří si hráli na drsňáky.
Všechny roky mám včely na své oplocené zahradě a stále s fotopastí.
V každém případě souhlasím, je to o vztazích. neříkám, že schvaluji takto někam nakočovat.
Nám včelnici a můj soused se rozhodne, že taky začne včelařit. Může mít na svém pozemku 3 včelstva, 30, nebo taky 130 a nic s tím nenadělám, když si postaví tvrdou palici.
Je to vše o mezilidských vztazích, závisti, nenažranosti.
(27.04.2018 13:14)Tom-Z napsal(a): [ -> ]...jak vidíš na tomto smutném příkladu, nemáš vše v poho.

Proto jsem uvedl legislativně. Vím, že právo a spravedlnost není totéž. A že vždy záleží na dohodě, která někdy prostě není možná.
(27.04.2018 12:49)Frey napsal(a): [ -> ]Merkuri: a jaky blbecek ma pravo kocovat jak na divokem zapade kam se mu libi? Kdyz se nekdo chova bezohledne, nemuze ocekavat, ze se k nemu budou podobni chovat s ohledem. To, ze to umoznuje legislativa neznamena, ze to neni proti cechovni cti.
To chceš nazývať všetkých kočujúcich včelárov blbečkami za to že do Vašeho okolia pritiahnu včely? To si tam u Vás ako predstavujete? Máte strach že menej vytočíte či čo? Bezohladné je to že sa správate ako haranti !!!
Logicky vzato, kočující včelař nakočuje tam, kde je dostatečná snůška a po jejím odeznění jede dál, za další snůškou, tak tráví většinu včelařské sezóny. Pohybuje se krajinou za vydatnými zdroji snůšky. Proč by kočoval někam, kde je to se snůškou na štíru a kde paběrkují i místní?
je to prípad od prípadu.. u nas obec,ca 40 včelstiev, plus dalšie z okolia,slnečnica 8 ha,široko daleko nič, a bez mihnutia oka tam nakočoval včelár z ďaleka so stovkou včelstiev.. ďalší prípad, včelár zaplatil parcelu 2ha, zasial faceliu,aby mali včely aspon pel,lebo v lete je to u nas katastrofa..pritiahli mu tam dve maringotky, a ked chcel aspoň čast nakladov aby zaplatili tak sa mu vysmiali..
Milane ,aji tvoje těžké úlu jdou lehko zcizit!!!!
Ukázal mi to jeden u mne.Dokud byly na stanovišti nové úly - bral vše.
Dal jsem Pětiletky a bral jen vnitřek.
A tak to jde i u tvojích !!!! To není návod - to je pouhé konstatování.....
A k těm kočujícím - i u nás na svazenku nakočoval jeden včelař.Postavil stanoviště ve směru dalších včelařů.
Neměl on nic z toho ani naše včely nic. Rojů měl dost.
Podruhé určitě nepřijede.
Někdy nad tím rozum zůstává stát - když vím kolik je zde včelstev - tak si spočítám kolik mohu mít já. I když zajedu přímo k tomu,
další včelstva jsou do 0,5 km nemá šanci. F.V.
(27.04.2018 13:08)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Když se potkají dva bezohlední pošuci, může to končit jako v tomto případě...Confused

Mně Sedláček jako bezohledný pošuk nepřipadá. Nebo myslíš jiný případ?
Spomenúl som si v súvislosti s týmito zapálenými včelstvami na jeden dávny prípad kedy v jednej nemenovanej obci horela maringotka - včelnica. Strašne sme sa na tom pohoršovali, že čo za hajzla také mohol spraviť. To sme vtedy ale eštenepoznali miestne pomery a veci ako sa majú. Neskôr začali presakovať informácie/ ja som to počúl od dvoch ľudí nezávisle po sebe/ že miestnemu majiteľovi včelnice diagnostikovali MVP a keďže sa poznal so správnymi ľuďmi, ktorí to prehliadali ako krajinku z rýchlika, miestna osádka včelárov už si nevedela rady tak raz v noci učinila spravodlivosti za dosť a zapálili mu to .. Dodnes tí čo nevedia ako sa veci vtedy mali na to spomínajú s pohoršením. No miestni včelári odvtedy MVP nikdy viac nemali v lokalite. Ktovie ako to v skutočnosti je/ bolo...Sad
Jenže teenhle případ Sedláčka asi nebude o kočování ne? Dokážu pochopit, že je někdo nasranej, když mu v jeho revíru někdo založí větší stanoviště. Většina z nás by bylo nasranejch, ale najdou se i tací, co to řeší takhle.
Ty máš revír?
Referenční URL's