Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
... ale základom je "nevykecať", že mám vôbec dáky ochranný systém. Na kamerový systém stačí obyčajná kukla .....
(18.02.2015 11:39)PavelN napsal(a): [ -> ]To je zajímavá myšlenka. Možná by stálo za úvahu, jestli by stejnou službu neudělaly nějaké magnety mezi dnem a stojanem, případně šikovně nastavená pohybová čidla (do prostoru kam se musí sáhnout při zdvihání úlu) nebo tenké drátky/propojky dna se stojanem které se při zvednutí úlu přeruší. Chce to levné řešení, aby nebyl problém když to někdo poničí, něco při očumování těžko rozeznatelného a současně nic typizovaného, k čemu se dá najít návod na netu.

Existují také "jazýčkové kontakty":
http://www.gme.cz/jazyckovy-magneticky-s...0-p634-529
Je to taková skleněná baňka - po přiblížení, nebo oddálení normálního magnetu se kontakty spojí, nebo rozpojí.
Z toho se dá spousta takových alarmů/spouští sbastlit.
(18.02.2015 21:40)long.burda napsal(a): [ -> ]Nevidím jediný důvod, proč by fotky z fotopasti nemohly sloužit jako důkaz. Právě naopak. Samozřejmě, vždy bude záležet i na kvalitě fotky, ale pokud půjde týpek, co krade včely dostatečně rozpoznat, je to důkaz jak víno. Nehledě na to, že když se při výslechu takovému koumesovi fotka strčí pod čumák, tak se většinou dozná.

Je to složitější, než si vůbec dokážeš představit, protože do hry vstupují osobnostní práva atd. Záleží už jen na poloze umístění fotopasti a tedy místě a směru snímání (veřejné vs. soukromé prostranství atd.). A rozhodně neplatí, že když se někomu strčí fotka pod čumák, že se dozná.
Tak minimalne je to dukaz pro me a pokud znam totoznost zlodeje, tak uz se zaridim.
(18.02.2015 22:05)climax napsal(a): [ -> ]
(18.02.2015 21:40)long.burda napsal(a): [ -> ]Nevidím jediný důvod, proč by fotky z fotopasti nemohly sloužit jako důkaz. Právě naopak. Samozřejmě, vždy bude záležet i na kvalitě fotky, ale pokud půjde týpek, co krade včely dostatečně rozpoznat, je to důkaz jak víno. Nehledě na to, že když se při výslechu takovému koumesovi fotka strčí pod čumák, tak se většinou dozná.

Je to složitější, než si vůbec dokážeš představit, protože do hry vstupují osobnostní práva atd. Záleží už jen na poloze umístění fotopasti a tedy místě a směru snímání (veřejné vs. soukromé prostranství atd.). A rozhodně neplatí, že když se někomu strčí fotka pod čumák, že se dozná.

ad 1. předpokládám, že když si někdo někde bude umisťovat fotopast, tak ji umístí tak, aby šmahem neporušil ten "slavný" zákon na ochranu osobnosti, či jak se nazývá. Je už k tomu dost judikatury, takže to chce trochu nastudovat.

ad 2. neříkám, že se týpek vždy dozná, ale jelikož s tímto typem lidského druhu pracuji, tak si troufám tvrdit, že většina ano. Zloději včel nejsou žádní mafiáni, co ctí omertu. Že budou chvíli zatloukat, to ano, ale pokud se uvidí na fotce, jak odnášejí včelstva z místa, které jim pane neříká, tak si troufám tvrdit že z 98% vyměknou.
Když po poučení odmítne vypovídat tak nemusí zatloukat.
A nie sme jediné zeme, trápené týmto problémom: Napríklad tu! Fakt je, že "škodca" u nás je lepšie chránený, ako poškodený.
(18.02.2015 22:17)Kohout napsal(a): [ -> ]Když po poučení odmítne vypovídat tak nemusí zatloukat.

Vždycky je to o komunikaci s dotyčným. A věř mi, pachatelé tohoto druhu krádeží nejsou žádní profi zločinci (byť se tím částečně živí), kteří si zakládají na své zlodějské cti a nemluví. Ale to by bylo na delší debatu.
A pokud to je včelař tak je možné napsat pěkně oslavný článek - nenazývat to krádeží ale přátelskou snahou omezit převčelení a spravedlivé rozdělení včela atd. Prostě nežalovatelně. Smile A s fotkou. Smile

Ovšem i kdyby nešlo o krádež, tak většinou se včely přenášejí s kuklou atd.
Takže je třeba zapojit fantazii.
(18.02.2015 22:17)Kohout napsal(a): [ -> ]Když po poučení odmítne vypovídat tak nemusí zatloukat.
No keď omietne vypovedať, priznať sa, treba zaplatiť albáncom. Bud ho dat zastrelit na výstrahu alebo ho donútia všetko zacvakať, a hneď začne spolupracovať, keď ho dovlečú do lesíka, keď si začne kopať vlastný hrob. tam zmäknú aj tí najtvrdší.
Dyť by potom začali propouštět u Policie.....by kluci neměli co dělat....Big Grin....a nakonec by to dopadlo tak, že by ti neměl kdo napsat papír pro pojišťovnu.....a po dvou měsících by ti nepřišlo ani to:" věc odložena - pachatel neznámý." Big Grin
Na poistovnu sa môžem vykašlať, ja som si teraz premiestoval včelstvá, mám tam uložené prekvapenie pre zlodeja, garantujem to že skončí v špitály, už to vidím jak bude kráčať a doprovod mu bude robiť biela palica zo slepeckým psom. Keď sa bude domahať spavodivosti, už vidím jak bude si kočírovat svoj invalidný vozík.
(19.02.2015 9:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]... zmäknú aj tí najtvrdší.

To jo, to pak ani nepotřebuješ chytnout pachatele. Stačí náhodného kolemjdoucího někde z vedlejšího města.
Aby se ti to nestalo osudným, až půjdeš ke svým včelám a zapomeneš na toto překvapení pro druhé!!
Dle toho co mi odpověděl emailem to vypadá na organizovanou partu a to bude asi problém.
Jediná rada poprosit místní policii at se kouká po autech a místní po divných lidech málokdo je profesionální loupežník,aspoň já mám ten pocit že to mají napsaný v obličeji a v práci mám zkušenost že nejvíc se krade kolem poledne.

odpověď na poslanou informaci z fora -
jsme v kontaktu se Slovákama, ale tam se už krade také ve velkém. Tak je otázka jeslti se to vozí ze Slovenska k nám nebo od nás k nim? A nebo třeba do Maďarska nebo Rakouska? Je to rukopis asi jedněch a tych stejných zlodějů. Kradou max 16 až 17 včelstev i když je jich na stanovišti víc. Zřejmě kvůli dopravnímu prostředku, který používají. Zatím jen berou včelstva mimo uzamknuté včelíny a koč. vozy. Jediná šance je, když ty úly nebo rámky někdo pozná. Někteří je mají opatřeny cejchem a jsou stejně ukradeny. Vítek
---------- Původní zpráva ----------
Od: Milan Simonovsky <Milan.Simonovsky@seznam.cz>
Komu: vitek022@seznam.cz
Datum: 18. 2. 2015 7:26:52
Předmět: krádež

Přeposílám radu ze Včelařského fóra

hodně štěstí,Milan Šimonovský

RE: Krádež včelstev
nechcem byť zlým prorokom, ale ste blízko hraníc, hľadal by som na Slovensku. U nás sa to isté deje na hraniciach s Maďarskom Kontaktuj Skalicu, Holíč či sa tam niečo nešuchlo

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Kradez...#pid101504
veď my sme s Vítkom v dobrom kontakte. Policie ČR dokonca aj priamo oslovila SZV, že majú podozrenie, že sa to preváža cez staru cestu v Brodskom na Slovensko, aby sme v pohraničí dávali pozor na pohyby včelstiev. Už som to dala aj našej polícii, nech aj oni vedia. Je to svinstvo. Uvidíme, ako to dopadne.
PS: Pri Senici (smer Jablonica) sa minulý týždeň (v pondelok 9.2.) pri ceste našli dva domarobené nádstavky 39x24 hnedej farby s plechovou strieškou bez dna, ku ktorým sa nikto nehlási. Včelstvo žije, matka ploduje. KeĎ sa nájde majiteľ, môže si ho prísť zobrať.
Breclavsko:

Doposud v letošním roce je evidováno 9 krádeží včelstev v regionu:
  • Lanžhot 2 krádeže 16 a 8 včelstev
  • Břeclav 14 včelstev
  • Valtice 15 včelstev
  • Březí 3 včelstva
  • Mutěnice 16 včelstev
  • Velké Bílovice 15 včelstev
  • Sedlec 10 včelstev
  • Kuželov 10 včelstev
Zdroj?
Služby kriminální policie a vyšetřování Břeclav a Obvodního oddělení PČR Břeclav

Ze schůzky vyplynulo, že Policie ČR tomuto problému věnuje náležitou pozornost a případy se snaží co nejrychleji objasnit. Vzhledem k rozsahu případ převzala služba
kriminální policie a vyšetřování / dále jen SKPV/ a vyčlenila konkrétní pracovníky k jeho objasnění.

Pravděpodbně četnost případů je vyšší, občas se někde objeví informace, že drobnější krádeže včelaři ani neoznamují, nebo odcizení ještě nezjistili.

Policie pracuje s několika verzemi, zatím se jeví nejpravděpodobnější, že včelstva s úly jsou zcizována stejnou skupinou osob, pravděpodobně tří osob a odvážena za hranice ČR. Samozřejně není vyloučeno, že na této činnosti se podílí i někdo z místních. Informací zatím není mnoho a policie důkladně prověřuje veškeré, které se jí podařilo zjistit. Pachatelé používají rozměrnější dopravní prostředek - dodávku, vozidlo s přívěsným vozíkem, apod..

Policie ČR žádá včelaře:
  1. Aby si neprodleně svá stanoviště zkontrolovali, případně, je-li to možné, zabezpečili proti krádeži.
  2. Aby četnost kontrol na stanovištích - zejména odlehlých stanovištích, zvýšili a to zejména o víkendech a v odpoledních až podvečerních hodinách.
  3. V případě zjištění pohybu nepovolaných osob na stanovišti, případně v jeho okolí, neprodleně vyrozuměli policii na bezplatném tel. čísle 158.
  4. Přistihl-li by včelař pachatele na místě, nezakročovat proti němu, ale ihned přivolat hlídku policie - reálné nebezpečí napadení včelaře.
  5. Mohl-li by kdokoli informací přispět k objasnění krádeží, aby tak učinil a tím zabránil dalším krádežím.

Oznámení a informace přijímá kterákoli služebna policie, kterýkoli policista.
Existuje nějaký přehled jaké bylo umístění odcizených včelstev ? Mám na mysli zda šlo pouze o odlehlá stanoviště, zahrady, i v obci , les ?? Ostatním by mohlo třeba pomoci při plánování stanovišť..
Referenční URL's