Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cigáni a úle , hm to mi nejde do hlavySad
(14.04.2015 8:00)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Když kupuji včelstva, chci veterinární papíry. Bez nich ani ránu.

Papír je nanic, neurčuje jestli nejsou včely kradené a neprokazuje, že zrovna v tom a vtom oddělku není načasovaný mor nebo jiný humus. Papír je jen byrokratická překážka veterinární dohledatelnosti kvůli nákaze.

Jak vidno, včelař sám je problém, pokud chce včelstva, nic není překážkou je získat. Případ "zahorie a juzna morava" jen dokazuje bezohlednost a vynalézavost některých včelařů když shání včely a je jim všechno jedno když včely chcou.
(14.04.2015 7:22)František Němec napsal(a): [ -> ]Bylo koupeno v dobré víře!

A ostatní mohou v dobré víře věřit že dotyčný je zloděj včel.

Snad je to vše o důvěře.

Dneska koupí včely z Čech za rok od sousedů.

Na to abych si s někým nesedl ke stolu nepotřebuji soudní rozsudek.
(14.04.2015 8:04)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Cigáni a úle , hm to mi nejde do hlavySad

A to si myslíš že cikáni sa boja včiel? Veď krádeže kovových stojanov mali na svedomí cikáni.
Dokonca aj medzi cikánmi sú aj chovatelia včelstiev dokonca aj registrovaný.
(13.04.2015 22:47)KaJi napsal(a): [ -> ].... - pravděpodobně budou organizovaní v některých svazech. .....

Karle, nepreháňaj! Byť organizovaný nie je to isté, ako byť zlodej....
Kaji nesmí opomenout jedinou příležitost k píchnutí do svazu nebo jeho členů. Pro něj je svaz ztělesněním včelařského pekla. Wink
Pokud to vezmeš z druhé strany, tak vlastně ve svaz neochvějně věří Smile
K tématu pánové. Mám mazací, bodovací a zamykací náladu ...
Proč bych rýpal do ČSV, kupci snad byli ze Slovenska.

Není to o mém rýpání do svazu ale do vaší duševní hygieny a vašich morálních hodnot.
Jestli vy sedíte u stole s lidmi co kupují kradené zboží, tak dejte vědět, dám si na vás bacha ať jste třeba v PSNV.
Cigán vám vadí, ale soused včelař zloděj už ne?

Zásadní problém krádeže včelstev a nejen včel je v tom, že je poptávka.
A tu neměl chuť řešit nikdo. Kolikrát se našli včely u nějakého "přítele". A co?

Zaplatil členské příspěvky a jelo se dál, gauner, ale náš gauner, jak řekl jeden ministr.

Dokud se nebude řešit skutečně problém tak bude problém pokračovat.

Je to stejné jako s drogami, když je poptávka tak je vždycky nabídka.
Každý včelár by mal vedieť, že ak RVPS nie je ochotná vydať papier na prevoz včelstiev pred ukončenými jarnými prehliadkami, tak skrátka kupovať včely na jar (do konca apríla) bez papierov je veľmi divné. (nehovoriac o cene)
Takýto včelár čo nakúpi evidentne kradnuté včelstvá by mal byť vylúčený z organizácie (akejkoľvek).

Týmto ešte raz Ďakujem anonymnému včelárovi za to, že sa nám mailom ozval. Keby neuviedol telefónne čísla na podozrivých predajcov, akcia by sa asi nedala úspešne zrealizovať v priebehu týždňa...(1.4.-9.4.)
(13.04.2015 21:31)RadovanB napsal(a): [ -> ]Tak uz by mal byt pokoj u nas : zahorie a juzna morava. Zatial len tolko ze bola to jedna rozvetvena rodina cast na slovensku cast na morave. Zlodeji boli prichyteny pri predaji, pachatel spoznal aj svojho brata na zabere z fotopasce....

Ule predavali ludia romskej narodnosti po 60 eurach.
Zaujimave ze iba jeden clovek /aspon ze jeden/ sa ozval, ze mu niekto ponukal podozrive ule... Kde nie je poptavka tam nie je ani ponuka... Takze za tie kradeze si mozu sami "vcelari" sa da povedat.

Za všechno může nízká vzdělanost této utlačované menšiny. Jeden strýko z Moravy jim pověděl, že nejvíce nese měď. Bohužel nevěděli, jak se to píše a zapsali si med. Jsou v tom nevině. Wink
Dobrý den přátelé, ke krádežím včelstev bych uvedl svůj názor. Osobně se mi velice zamlouvá tzv. vyznačování nástavků osobním logem (vypalování cejchu), které je téměř neodstranitelné a v případě, že oblastní spolkový důvěrník opravdu své ovečky obchází z důvodu léčení pravidelně, tak se má možnost setkat s úly, které evidentně nepatří dotyčnému včelaři, pakliže najde na nich cizí logo. Je pak na důvěrníkovi a jeho povahových rysech, jak se zachová, správnost tohoto řešení je nám všem jasná.

Druhý případ je však ten, že dotyčný XY (chtivý) včelař, si nějakou cestou (a je jedno jestli sám, či si někoho najme) pořídí cizí úly, avšak tento XY není evidován v ČSV, ani jiné podobné organizaci, s žádnými včelaři nepřichází do styku a se svými včelkami si tak říkajíc žije na samotě u lesa. V takovém to případě může mít dotyčný na své zahradě úly zcizené všem včelařům z celé dědiny a nikdo po dlouhé roky nic nepozná. A to je dle mého názoru kámen úrazu, nejen že dotyčný včelaří dlouze a bez strachu na cizím zařízení, ale zřejmě ani neléčí a tudíž ho netrápí roznesení nemocí po okolí.

Proto na závěr, abych dokončil myšlenku, mám za to, že právě organizovanost a prohlubovaná spolková činnost, může vést k další nechuti krást a naopak důsledné sledování a bohužel i potírání tzv. bratrů tajnůstkářů, povede nejen k zmírnění nákazových rizik, ale i nedohledatelných krádeží včelstev. Osobně si myslím, že problém nevyřeší najít jednotlivce - zloděje, který nemusí být ani včelařem, ale zaměřit se na osoby, které takto nenápadně, možné kousek od vás s úsměvem na tváří včelaří (možná na vašich úlech)Confused
Dovolím si nesouhlasit s tímto názorem. To, že je někdo neorganizován v jakémkoliv spolku neznamená, že neléčí či se o včelstva nestará. Situace s krádežemi včelstev dle mého nemá nic společného s organizovaností ve spolcích, léčením atp. Je to o nenažranosti, morálce a bezohlednosti. Bez ohledu na příslušnost k jakémukoliv spolku.
Cejchy jsou jedna z cest, jak krádeže omezovat. Někteří, co jsem zde na VF vyčetl cejchují i rámky, to je další krok. Někde výše v tématu jsou popsány i případy, kdy zloději ukradli pouze včelstva, tedy dílo a včely, přeložili do jiných úlů. Tím razantně zmenšili riziko odhalení při náhodné kontrole.
Domnívám se, že tyto krádeže jsou na objednávky a velmi slušně organizované.
A ty nejake bratry tajnustkare znas? Z jakeho duvodu si myslis, ze poptavka po kradenych vcelstvech neni mezi cleny CSV? Jak si predstavujes prohlubovani organizovanosti? Proc myslis, ze to povede ke zmirneni nakazove situace? Myslis, ze kdyz 97% organizovanost na zmirneni nakazove situace a snizeni poctu kradezi nestaci, tak 99% nebo 100% uz stacit bude? Duvernik k nekomu muze jit lecit jen s jeho souhlasem, pokud je dotycny takovy vcelar, ze si to neumi udelat sam. Nebo si prejes navrat ke komisionelnimu leceni?

Cejch muze v urcitych pripadech pomoct, ale obavam se ze tady jde hlavne o ziskani masa na oddelky a jejich nasledny prodej. Nastavky samotne nikoho nezajimaji a pokud si je nekdo s cizim cejchem da na vcelnici, tak je to pekny vul.
Zastávám názor, že jak velkovčelař, tak i ten s třemi včelstvy, ale včelařsky veřejně a spolkově angažovaný, by spáchal profesní sebevraždu, pokud by si chtěl přilepšovat krádežemi. Což však nevylučuje, že se tak nemůže stát či nestává. Konkrétní případy neznám, jen nahlas uvažuji. Myslím, že volné pole působnosti mají v tomto páni nenechavci velmi otevřené a jakýsi preventivní systém zde neexistuje, ale pokud ano, tak se omlouvám, ale není mi zatím žádný efektivní znám. Prevence od slova předcházení, tzn. že něco se musí změnit, aby toliko nedocházelo k něčemu...
(16.04.2015 12:56)krepelak napsal(a): [ -> ]Proto na závěr, abych dokončil myšlenku...

Radši už nic nedokončuj.
Porad mi unika jak si tu prevenci predstavujes.
(16.04.2015 13:41)krepelak napsal(a): [ -> ]Zastávám názor, že jak velkovčelař, tak i ten s třemi včelstvy, ale včelařsky veřejně a spolkově angažovaný, by spáchal profesní sebevraždu, pokud by si chtěl přilepšovat krádežemi......

To, čo tvrdíš je nezmysel. U koľkých včelárov, profi či amatérov sa našiel falšovaný med a čo sa stalo? Život ide ďalej a o rok pomaly nikto nevie, okrem samotných včelárov, že sa niečo stalo.

A je úplne jedno, či je niekto organizovaný alebo nie. To nie je znakom charakteru. Nakoniec, ktokoľvek môže vstúpiť do akejkoľvek organizácie. (Inak by to bola diskriminácia a taký spolok by zrušili, alebo by nedostala povolenie na vznik, resp. na existenciu.)
Když už jsem to tu schytal, tak se spřízněné duše, přítele Křepeláka zeptám. A co když nějaká organizace zjistí že její člen má kradené úly. Ono stačí že bude zjevné,. že nebylo dodrženo nařízení SVS o přemísťování včelstev. Už jenom to že někdo přitáhne do mého sousedství včely ze zahraničí bez vyšetření by mě naštvalko, ani nemusí krást.

Takže ten spolek pak co?

Protože když řekneme A musíme říci i Bé. Jinak by nám volání po 100%organizovanosti a kontrole důvěrníky bylo k ničemu.
A nebylo by správné ( a v souladu se smyslem nařízení o zákazu převozu včelstev bez vyšetření na mor plodu), aby takto zjištěné včelstvo bylo okamžitě bez náhrady spáleno jako nakažené?
Referenční URL's