Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sú včelári a nieje ich málo,ktorým sú nejaké predpisy UKRADNUTÉ... Ozaj,a na tych kočovkách vám už nejaké včelstvá UKRADLI?
Musím pravdu povedať, že nie. A ani mi nikdy nič neurobili. Možno je to tým, že chodím na dosť vzdialené miesta a na miesta, kde mám s domácimi dobré vzťahy. Tento rok som však bol aj na poľnom letisku a nič sa nestalo. Chodil mi však okolo môj žiak každé ráno a každý večer na majetok, takže úplne bez dozoru neboliTongue
Ja osobne mam dva pripady.na kocovce mi jeden rok zmizely dvoje vcely a na stejnem miste dalsi rok jsem jiz pri nakladani vcel chytil mistniho strejku..jeste hloupe koukal do jinejch vcel takze mi dal dost casu dojet si pro nej a taky mel smulu ze jsem odnekud zrovna jel v aute takze jsem hned vytazel.vyresil jsem to i pres starsi osobu par fackama strejcek byl nejdriv drzej nadaval ze tam nemam co delat a ze me odtamtud dostane..do 5 minut byl v klidu a dalsi rok se uz neobjevil.jinde klid ale je to podle mne tim ze jsem vcely daval pro ostatni na blba mista a mistnim jsem nic nerikal a ze slusnosti nehlasil..co mne ze zacatku meho vcelareni uplne desne doslova nasralo tak prijely dva chlapci pro dve matky a tvrdily ze jsou nekde od Svitav cemuz dnes neverim.byl jsem v ty dobe jewte duverivej dovezl je na vcelnici a dal jim vybrat matky dle chuti.rano kdyz jsem prijel do lesa bylo vsech 20 oplodnacku pryc..ty matky by mne asi ani tak nestvaly ale ty oplodnacky staly dost.moje zacatecnicka hloupost zadny zabezpeceni a bylo.jsem presvedcen ze to byly oni protoze na to cislo se uz neslo nikdy dovolat a ja rad rikal kdyz nekdo volal kolik mam matek jak chovam a tak.zmenil jsem misto a vzal tam uz jen kamarady a nikoho jineho..ted uz budou konecne u baraku za olotem tak mi bude jedno kdo prijede protoze dost lidi ma zajem videt vcelstva z kterych je chovano a ja je rad predvedu........
Jo to už mi někdo říkal, že dělal na jedné včelnici kurzy pro včelaře a po každém kurzu se mu pak na včelnici nějaké oplodnáčky ztratily, tak se na to vykašlal,přestal to dělat a od tý doby se mu nic neztratilo.
(16.09.2018 8:57)pavelA napsal(a): [ -> ]Pokud nakočuješ jiným včelařům do rajónu je ZÁKLADNÍ SLUŠNOSTÍ oznámit to

Jak poznám rajón? Kde začíná, kde končí a komu patří?
Jednoduše, sami se ozvou že okupuješ bez dovolení jejich rajon, i když budeš na svým pozemku. Jo a připrav se na veterinu, protože většinou následuje udání..
Řešíte tu kočování do "cizího rajónu", nenahlášení místním, nakočování nenakrmených včelstev ....
Těmi místními zřejmě myslíte členy ČSV. V první řadě, nevidím jediný důvod, proč bych měl místním cokoliv hlásit. ČSV je dobrovolné občanské sdružení, stejně jako fan klub Karla Gotta nebo klub přátel francouzských holí. Zpovídám se jen svému svědomí, SVS a pak možná bohu, ale místním včelařům určitě ne. Jako neregistrovanému včelaři se mi ještě nestalo, že bych od ČSV dostal informaci, že někdo k mému pevnému stanovišti kočuje. Proč by to taky dělali, není k tomu důvod.
Ono je strašně jednoduché ukázat prstem a říct, on nakočoval s hladovými a moje pak vybrakovali. Ale není lepší zamést si před vlastním prahem a podívat se, jestli náhodou Franta od vedle není ten, kdo nekrmil? Nebo proč si vlastně moje včely nechal vybrat zásoby?
Pokud onen kočovník má dohodnuté místo, kam postavit včely a má nahlášeno na SVS, můžu se stavět na uši a nic nenadělám.
(17.09.2018 15:41)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Jednoduše, sami se ozvou že okupuješ bez dovolení jejich rajon, i když budeš na svým pozemku. Jo a připrav se na veterinu, protože většinou následuje udání..

Akorát že veterinář mi neřeklpřímo že šlo o udání. Jen utrousil že mu je jedno co mezi mnou a svazem je.
Moje vlastní zkušenost z posledních dvou sezon. Na pozemcích, které vlastním jsem si zřídil několik dalších nových stanovišť. Včelstva jsem tam přesunul z jiných svých stanovišť s povolením SVS (pásmo MVP). Při jedné kontrole včelstev vidím pod víkem papírek s textem typu „Volejte prosím na číslo XYZ“. Zavolám tam, zvednul to pán, který začal píseň typu:
Zdalipak víte, že k přesunu potřebujete souhlas místní organizace? Kdo Vám vydal povolení k přesunu? Kdo vlastně jste, že si k nám přesunujete včely? Jestli vůbec ta včelstva „léčím“ etc. Odpověděl jsem mu, že začal náš telefonát velmi špatně, neboť ČSV není Ministerstvo včelařství, ale pouze zájmová organizace bez jurisdikce nad státními či soukromými pozemky. Dále jsem ho upozornil na fakt, že způsobí-li neoprávněnou manipulací se včelstvy škodu, jsem způsobilý z něj začít páčit náhradu škody. Pán postupně přešel na notu, že on to tak nemyslí, a…nakonec se z něj vyklubal předseda místního ČSV. Po této zkušenosti jsem opatřil každé ze svých stanovišť cedulí viz. obrázek a doplňkovou technickou výbavou. Současně jsem vyzval ty místní ČSV včelaře, které znám, aby svoje stanoviště důsledně označovali také. Rozpačité ticho po pěšině. Od té doby mám klid.

[Obrázky: IMG_0995.jpg]
Já mám s místní ZO dobré vztahy, byl jsem pár let jejich členem, předseda byl dokonce na kurzu chovu matek, kde jsem přednášel. Ale to nic nemění na tom, že svazu nic není do toho, kde kdo má včely. Spadáme pouze pod SVS.
Také mám u stanoviště ceduli, už jen pro to, abych splnil literu zákona a nedával důvod k buzeraci.

[attachment=5267]
Kdyz nekam prijdu pozdravim. Kdyz budu v dome bourat kangem jadro, informuji predem sousedy. Na to abych se choval slusne vuci svemu okoli nepotrebuji zakony.

Existuje Cechovni cest. Pokud se budeme navzajem chovat jako hovada, pak z toho neni cesty ven. A zacina to u malickosti, ktere opravdu nevynucuje zadny zakon.
Jistě, souhlasím, klidně pozdravím. Ale nebudu obíhat celé okolí a mě přitom nikdo na pozdrav neodpoví.
V tom vztahu místní včelaři (ČSV) >>> kočujícící či neregistrovaný včelař vidím jakési vynucování hlásit se, přitom nemusím a druhá strana ani nehlesne.
To je obdobná situace, místní (ČSV) vyžadují doložit výsledky vyšetření na MVP a VD, ale sami přitom neregistrovanému svá vyšetření neposkytnou.
Pokud je vzájemný vztah a slušnost oboustranná, nemám nic proti, ale ono to většinou dopadá podobně, jako popisuje Tomáš Ivanský https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krade...pid203495.
Staci 1 mail na mistni ZO ci OO. Ty jsi ten novy a neznamy. Narok na duveru nevznika z titulu arogance pravni moci.
A komu ještě. Místnímu rybářskému spolku? Ochotníkům?

Proč těmto ne a jinému zájmovému spolku ano? Co když jsou tam i neorganizovaní včelaři.. Těm je potřeba se taky hlásit? To už není slušnost? Co si ten zájmový spolek s tou informací počne? Opravdu mě to zajímá? Co s tím místní organizovaní včelaři budou dělat? K čemu jim to je? Konkrétně prosím..

A aby jasno.. Já nekočuju. Ale nechápu, proč má někdo cokoliv hlásit jedné z mnoha zájmových organizací, když mu to nic nenařizuje. A to hlášení k ničemu IMHO není.

Já členem spolku jsem (od jara), ale když tady čtu (a občas na schůzi slýchám) co všechno považují včelaři organizovaní v ČSV za povinnost pro ostatních. Jejich často poměrně rigidní názory.... Tak mám nezřídka chuť vystoupit a stát se neorganizovaným.
Jsem toho názoru, že domluva kočovníka s místními včelaři je na místě. Je to slušnost. Také by se vám nelíbilo, kdyby si kočovník postavil vůz se třiceti včelstvy mezi vaši včelnici a zdroj snůšky. To je vrchol arogance a nevychovanosti. V podstatě kočovník ukradne létavky včelaři na stálém stanovišti a též i snůšku. Pamatuji jednoho kočovníka, který toto pravidelně po několik let dělal jednomu místnímu včelaři a ještě se mu vysmíval. Dopadlo to tak, že "někdo?" použil kulovnici na pneumatiky kočovného vozu. Od té doby byl klid. Ne každý "imigrant" je všude vítán, zvláště pokud nechce dodržovat místní zvyklosti.
JK

PS
Omlouvám se adminovi za příspěvek neodpovídající předmětu příspěvku.
Jak mu muže ukrást snůšku, když není jeho?

Copak místní včelaři mají nějaké právo (formální, nebo morální) na les, akátové háje, řepkové pole, nebo lipovou alej? Ani omylem. Nicméně pravdou je, že si to někteří myslí.

Je to adekvátní situaci, kdy by místní spolek houbařů vymáhal na přespolních houbařích, aby se při každé návštěvě místního lesa registrovali u místní organizace a doložili potvrzením od lékaře že jsou naprosto zdraví. Absurdní. A stejně jako místní spolek houbařů nemá výhradní právo na úrodu hub v místním lese, tak místní včelaři nemají výhradní právo na místní zdroje snůšky. I když se toto tvrzení mnoha z nich nebude líbit.

Pokud se mýlím, nechť mě někdo poučí citací zákona.

BTW: To podprahové tvrzení o migrantovi nechtějícímu dodržovat místní zvyklosti. To bylo vážně ubohé.

A BTW podruhé. Ubožák, který střílí kulovnicí po majetku jiných... Ve skrytu.. Tajně.. Anonymně... Je zbabělec, který si nezaslouží soucit, ale nakopat do koulí.
Milane,a ked by si si na vlastné pole vysial pohánku,facéliu a podobne,a stálo by ta to cca 25 tisíc kč,a niekto by ti tam priviezol 60 vcelstiev a smial sa ti do tváre..tiež by si to vnímal tak liberálne ako to popisuješ..? (To je podla skutočného prípadu od nas)
Já bych nikdy nevysel svazenku za 25 000 kvůli snůšce pro včely. Jsou to, domnívám se, vyhozené peníze. Pokud bych vysel svazenku, tak jako meziplodinu.

mimochodem. netuším, kolik je toho za 25 000. Opravdu to 60 včelstev vybere tak, že pro jiné nic nezbyde? Jen tak pro zajímavost..
K tým 60 prirátaj aj svoje (viac než máš teraz) a aj okolité včelstvá..za 25 tisíc to nebude vela hektárov..ale vyhodené peniaze to niesu.. Aký je rozdiel v nákladoch ked vysievas facéliu ako medziplodinu,alebo ako hlavnú plodinu ?
Není mi potom líto, že tam létají jiné včely, protože jsem vysel z jiného důvodu a z něho mám užitek.

To je už taková debata o ničem. Pokud to vyseju, tak ten nektar není můj. S tím je třeba počítat. Stejně jako zemědělec musí počítat s tím, že si na svém poli nemůže dělat co chce, protože mu tam létají "cizí" včely, z kterých nic moc nemá.

Pokud mám pocit, že mě někdo krátí na mých právech a nelíbí se mi, že někam dá svůj kočovný vůz, tak můžeš zkusit ten pozemek koupit/pronajmout. Pak si tam svůj kočovný vůz nedá. Když to nepůjde, tak jde zkusit uzavřít smlouvu s majitelem a zaplatit mu za to, že tam nikoho nepustí. Pokud mi to za to stojí...

Anebo se poradit s právníkem a zkusit nějakou sousedskou žalobu. Netuším, jestli je možné si něco takového vynutit (zamezit někomu aby nakočoval před stanoviště). NOZ je ale v tomto hodně gumový. Možná ano.

Anebo se s tím holt smířím. Třeba za skřípotu zubů.

Ale tajně po nocích ničit cizí majetek. To je takové.. Přizdisráčství a ubohost. Neschopnost se k problému postavit jako chlap.

BTW: jestli ta otázka na hlavní plodinu/meziplodinu směřovala jinam a já to nepochopil, tak se omlouvám. Já jsme zemědělec na baterky.
Referenční URL's