Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(28.03.2014 13:40)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]ruky by som mu odpálil z propánobutánovým horákom!!!!

Chápem,že súcitite s Gustom,ale k veci - nie od veci!
Na miere 42x35 včelári asi málo včelárov. Rámiková miera by mohla byť evidovaná aj vo formulároch registra včelstiev. Jeden neškodný štatistický údaj a teraz by určite pomohol. Je obdobie jarných prehliadok, tak by aj asistenti mohli zvýšiť pozornosť a prezrieť si aj širšie okolie včelníc. Ak včely pozmetal, tak úle skončia v ohni, alebo na divokej skládke. Kľudne by sa mohol rozoslať v takýchto prípadoch obežník - WANTED.

Je možné, že nový "majiteľ" navštevuje aj túto stránku a pohne sa v ňom svedomie a včely vráti...
Svedomie u takích ludí je 0lové, to ich svedomie je v porovnaní z kameňom. Na takích len hrubú silu v porovnaní zo Svätov inkvizíciov.
Dnes mi přišel tento mail:
Citace: Vážení přátelé, včelařky a včelaři,
případně příznivci včelařství,
o minulém víkendu nám neznámý zloděj ukradl 5 a půl včelstev ze
včelnice mezi Veletinami a Vlčnovem. Pro případ, že byste náhodou měli (nebo v budoucnu získali) jakékoli informace, které by mohly vést ke zjištění pachatele, ozvěte se nám, prosím.
Děkujeme za pozornost. Pošlete-li tyto informace případně dalším včelařům, budeme rádi.
S pozdravem
Aleš a Monika Cimalovi
Veletiny
tel. 608 467 369

Dle další informace šlo převážně o úly typu Eurodadant, tedy s plodištěm na 13 rámků 39x30 a medníky 39x15.
Jeden úl byl natřen Balakrylem na modro, jeden ze dřeva bez ošetření, již dosti ztmavlého, ostatní přírodní dřevo natřené fermeží.
Všechny plodištní i medníkové nástavky s kovovými hřebeny na zavěšení rámků.
člověk nad tím musí přemýšlet, kdo tohle dělá... včelař to neudělá...
lidi ukradou dnes všechno
dělají to pro med? ted už se stáčí, takže z toho získají něco medu a prodají ho - vydělají... ale je to hodně práce... musejí to umět a mít vybavení...

prodají to i se včelama? jedině ve stejném kraji, aby nemuseli získávat povolení od veteriny...

v rámci kraje by chtělo co nejvíc rozšít informaci o krádeži, aby si případní kupci dali pozor a nahlásili to....

u nás je nebezpečí, že celé úly odvezou do Polska nikdo se nic nedoví... je to pár kmSad
je mi z toho smutno....Confused
Trochu optimismu - je potřeba si všímat: http://svitavsky.denik.cz/zlociny-a-soud...40529.html
to je fajn, ale nepíšou, jestli tam byly včely... a zloděj je zase v klidu...
to aby si člověk ještě orazítkoval úly, aby si je případně poznal a dokázal, že jsou jeho...Angry
(29.05.2014 10:33)milaku napsal(a): [ -> ]člověk nad tím musí přemýšlet, kdo tohle dělá... včelař to neudělá...
Mílo, bez iluzí ... kdo jiný než v čelaři...? Mám-li být cynický, tak: Včelaři sobě ... Sad
Ano, i mně je z toho smutno ... Termín včelař automaticky neznamená tolik co anděl ochránce a srdce na dlani ... Včelaření je sice jistý druh "pozitivní deviace" a diagnózy, ale černé ovce se najdou všude ...
Vychází mi z toho: cejchovat, cejchovat ... a hrome, jak je to třetí? ... Aha: seučit ...
A hlídat si stanoviště navzájem, komunikovat mezi sebou. A pak sekat ty ruce ..., jak to bylo kdysi. Nemyslím naturálně, ale zveřejňovat jména, udělat ostudu takovou, že si před dotyčným každý uplivne ... Akorát je holt musíme chytit.
Možná to znamená i jiný přístup k okolí. Neschovávat se, nebýt anonymní a skrytý, ale spíš otevřený, komunikativní. Mít na své straně veřejnost, která si přece všímá ... Když někdo vybrakuje celou včelnici, přece není možné, aby ho nikdo neviděl, když to odváží náklaďákem ... On to kolikrát může být kolega ze sousední vesnice, s nímž se třikrát do týdne potkáváme, zdravíme a jemuž Varidol nosíme ... Ano, i takové případy byly ... Jakkoli to zní děsivě ...
Jiří
jo jo Jirko, o to je to smutnější a nepochopitelnější
u nás jezdí Poláci s dodávkou a vykrádají... Policie o nich ví, ale bylo nám řečeno, když je nechytí při činu, tak nic nezmůžou ... jsou tu ve většině případů chalupáři, kteří se jezdí jenom občas a přes týden a v jarním a podzimních měsících tu chcípl pes...(teda fuj...), takže mají "pré" a my se pravidelně dozvídáme, koho zase vykradli a co...a taky místní mládež, co jsou momentálně amnestovaný od Klause (za krádeže), takže mají čistý rejstřík a nemají do čeho píchnout...(chodí si akorát pro podporu)...
Nesmíte se na to dívat optikou TV Nova, tj. že se všude krade, stále se to horší a nikdy dříve to tak hrozné nebylo. Nás třeba vykradli, a když jsem se ptal policajtky, co velela vyšetřování, jak to s tím je, tak samozřejmě spustila tuhle tirádu. Počet vloupání ale stagnuje... a další trestné činy (ty přesně evidované jako vraždy, krádeže aut) klesají. TV vypichuje z reality pouze ty negativní věci a zapomíná na kontext, který je celkově úplně jiný. Mě to naše vloupání inspirovalo se kriminalitě věnovat více a hlavně z jiných zdrojů než je TV: mimochodem obecně pokles kriminality je na Západ od nás hodně velký a stále se neví, co je příčinou. Už ani ten Bronx nebo metro v NYC není co bývaloSmile Naopak Harlem je bezpečná čtvrť, podobný trend má Londýn a další města...
Vemte si to z té druhé strany. Jsou dvě možnosti. Buď chci vydělat na prodeji včelstev (oddělků), nebo se mi nechce čekat v rámci vlastního chovu na jeho postupné rozšiřování (z pěti včelstev nevychováte na příští sezonu 20 včelstev), nebo chci ihned rozšířit chov a nemám peníze na "drahé" oddělky.
Pozitivní na věci je že to ukradli zase jen včelaři, takže v součtu to nakonec zůstane vše včelařům.

Tady nakonec okradli velkovčelaře, takže jak je všeobecné mínění většiny (malých) o těch velkých, tak .....

Stejně tak jaj okrádal jeden funkcionář velkovčelaře, po mnoho let aby začínajícím přinesl včely a měli něco do začátku.

Včelaři jsou v podstatě samí hodní a dobří lidé, Smile
Ať jsou důvody jakékoliv, nakonec tě vždy okrade "přítel"...Rolleyes
Tak to by som celkom netvrdil. Ide o to, koho považuješ za priateľa.
Ale dal si mu, "priateľovi" úvodzovky, tak sa to dá chápať.

Iný pohľad. Koľkých včelárov poznáte, čo sa (tu napríklad) neprezentujú, na schôdze spolkov nechodia a jediné spojenie s nimi je cestou dôverníka pri odovzdávaní liečiva. Skrátka oficiálne fungujú a v utajení. A zdravotný dozor? Tam vidím najväčšie rezervy.

Takému "včelárovi" teraz nemusí robiť problém okamžite ten "nákup" preložiť do iných debien.

Ja používam také nástavky, ktoré nemajú v oboch republikách obdobu. Zlodej by ich musel zničiť ... To ale neznamená že by mi ich niekto nemohol ukradnúť.
tak já jak blbec se ještě pyšním tím, jaké mám krásné úly (všechny nové, zateplené- teda nakoupené, protože je nemá kdo udělat) a vlastně jsem úplně hloupá, protože lákám zloděje, aby mi nejen ukradli med a včely, ale ještě ty nové úly.Huh
a to jsem si říkala, že je nechám pomalovat sestře (maluje obrazy), aby vypadaly vesele...Surprised
(29.05.2014 15:41)misan napsal(a): [ -> ]Tak to by som celkom netvrdil. Ide o to, koho považuješ za priateľa.
Ale dal si mu, "priateľovi" úvodzovky, tak sa to dá chápať.

V České rep. se včelaři sdružující se v ČSV oslovují přítel. Proto ty uvozovky, protože i když daného člověka neznáš je to "přítel včelař". A jak to tu již bylo napsáno a myslím, že je to nadmíru jasné to právě dělají přátelé včelaři Sad. Myslím, že by jsme od tohoto oslovení měli upustit - alespoň do té doby po kterou se budou ztrácet úly.
Nejen ztrácet úly a krást je. Dokud se přítelové nepřestanou navzájem fízlovat, udávat, rozkopávat si včelnice, strkat prkna s hřebíky na příjezdové cesty ke včelnicím, fixlovat v dotacích, rušit na přednáškách výkřiky o ilegálních metodách, cenzurovat přednášející, jména, témata a odborné články, ... Radši nebudu pokračovat, aby z toho přítelové nedostali záchvatek ... Big Grin Angel Bohužel mi to vše nějakým způsobem do sebe zapadá. Což je to nejsmutnější u tak krásného oboru a koníčka, jakým je chov včel ...
Jiří
To bolo tvrdé
Nejlepší obranou jsou netěsné úly a nejlépe bez den.
Ano, Michale, bylo to tvrdé. Možná příliš a asi i velmi jednostranné. Nebyly v tom chvíle se skutečnými přáteli, ty nezapomenutelné a nekonečné hodiny krásných rozhovorů, nebyly v tom magické okamžky poznání při setkání se skutečnými osobnostmi. Ty nezapomenutelné dny na včelnicích, kdy se navzájem obdarováváme tím nejcennějším: poznáním, empatií, kolegialitou a tolerancí.
Nebyly v tom i tyhle cenné a férové debaty tu na foru. Ale omlouvám se, už dlouho jsem to nějak chtěl říct, protože i to je příčina mé - řekněme - rozpolcenosti, mého smutku z celé té situace, smutku, o němž tak výstižně psala výše Míla ... Mně tohle (= včelaření) doslova změnilo život. Ale pak jsem poznal tu odvrácenou stranu a neskousnu to ... Tu to prostě příliš tvrdě naráží na sebe ... A člověk se jen marně ptá, proč vlastně?
Jiří
Referenční URL's