Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mohl to od nich chytit i včelín a včelař. Cool
(16.04.2015 18:27)KaJi napsal(a): [ -> ]A co když nějaká organizace zjistí že její člen má kradené úly. Ono stačí že bude zjevné,. že nebylo dodrženo nařízení SVS o přemísťování včelstev. Už jenom to že někdo přitáhne do mého sousedství včely ze zahraničí bez vyšetření by mě naštvalko, ani nemusí krást.

Od toho prvého bodu, je tu polícia. Postup je jasný, azda.... Inak ste spolupáchateľom. To druhé je obdobné, len je na to veterinár. Ale POZOR! Môže sa ti stať, že ťa niekto zažaluje za osočovanie!

Prestaňme vytvárať "konštrukcie" a venujme sa reálnemu pomáhaniu postihnutým kolegom.
Kdysi dávno jeden ministr zapletený v nějaké lihové aféře podal demisi po té co mu prezident nepodal ruku.
Všichni to po ministrech chceme ale s kolegou co se mu objeví na zahradě podezřelé úly dál chodíme do hospody, na schůze a případně jej zvolíme do výboru, když je tak šikovný.

Protože až takový člověk bude muset chodit kanálama, tak to pak bude podle mě ta pravá prevence. Do té doby bude krádež včelstev běžné a normální řešení úhynu. A budeme si díl říkat příteli.
Ano, vyslovil jsem názor, že jedna z možností, jak snížit krádeže včelstev, by mohla být cestou lepší spolkové organizovanosti (pokud význam tohoto výrazu je vůbec osočujícím znám). Ve smyslu, "že v tom lese, kde není myslivecký spolek, jen těžko zjistíme pytláka". Prevencí je pak celá řada opatření či dokonce intervencí, ať už od těch zákonem daných (které ovšem u včelařů téměř neexistují) až po ty spolkově domluvené, ale závazné. Pokud v tom ale někdo spatřuje zastaralé až totalitářské smyšlení a naopak je přesvědčen, že anarchie a naprostá volnost ve včelaření, bez možnosti jakékoliv vnější kontroly, je to správné řešení, které zcela jistě povede k tomu, že se prostě jednoho dne přestane zlodějům chtít krást a tedy povznese české včelařství zase o schůdek výše....tak já pánové tleskám a zároveň se omluvám, že i leč mlád, mám tak zastaralé myšlení.

Netvrdím, že toto je jediná správná cesta, ale rozhodně se snažím o KONSTRUKTIVNÍ dialog, tedy pokud možno střípkem přispět....proto nechápu, některé naprosto zcestné narážky, bez uvedení vlastního názoru či řešení problému. Myslím, že toto je web přátel, pochroumané ego a komplexy z čehokoliv, by se neměly přenášet do diskuze. Pokud mi tedy zase bude chtít někdo napsat, že jsem hlupák a tomuto problému vůbec nerozumím, přeji si aby napsal svůj vlastní názor na možné řešení.
Vyslovil jsi verejne svuj nazor a tim jsi sel s kuzi na trh, takze musis pocitat s kritikou a polemikou. Porad jsi nevysvetlil jakou prevenci mas na mysli. Mluvis stale v obecne rovine a tvrdis, ze lepsi organizovanost pomuze snizit pocet kradezi vcelstev. Tak zkus navrhnout konkretni reseni jakou kontrolu, jake intervence a jake zakonne moznosti mas na mysli. Narky o anarchii apod. jsou jen omackou, ktera ma zakryt absenci argumentu. A vubec o jake anarchii mluvis? Vzdyt mame 97% organizovanost, tak to 3% nemuzou rozhodit, ne? Jakou lepsi a vetsi organizovanost by sis predstavoval? Budeme losovat a navzajem si ve spolku chodit kontrolovat uly? Kazdy kazdemu aby to bylo spravedlive? Nebo budou statni urednici kontrolovat uly vsem vcelarum? Opravdu nevim jak bys to chtel vyresit a rad si vyslechnu konkretni navrh jak kradezim zabranit. Ja ti povim jak to vyresit. Kazdy si bude muset ohlidat svuj majetek sam, protoze se kradlo a krade a krast bude. Kriminalnici si vzdy najdou cestu a buzeraci sliznou jen ti poctivi.
Jsi tedy toho názoru XY (chtivý) včelař který je evidován v ČSV, nebo jiné podobné organizaci, s včelaři přicházející do styku a se svými včelkami si tak říkajíc žijící na své zahradě nemůže mít na samotě u lesa úly zcizené všem včelařům z celé dědiny?
Ne - to by byla profesni sebevrazdaBig Grin V CSV se nekrade, kradou jen ti zli (neorganizovani) bratri tajnustkari.
Kohoute a stefano689, já jsem nikdy nikomu netvrdil, že můj názor je lék na daný problém, vyslovil jsem názor. Děkuji za váš. Pokud vašim názorům tedy dobře rozumím, tak zřejmě např. typickým masovým pytlákem je každý rybář řádně evidovaný v rybářském svazu a šéfem gangu, bude naprosto jistě porybný!
Rozumíš tomu blbě. Právě naopak. Povinné členství v ČSV je 100% prevence proti krádežím včelstev.
(16.04.2015 20:30)krepelak napsal(a): [ -> ]Kohoute a stefano689, já jsem nikdy nikomu netvrdil, že můj názor je lék na daný problém, vyslovil jsem názor. Děkuji za váš. Pokud vašim názorům tedy dobře rozumím, tak zřejmě např. typickým masovým pytlákem je každý rybář řádně evidovaný v rybářském svazu a šéfem gangu, bude naprosto jistě porybný!

Stačí si pustit zprávy a zjistíš, že tak nějak, pouze se změnou osob a obsazení to v životě bývá velmi často.
Než náš národ opět získá úctu k majetku jiného, uplyne ještě hodně vody.



Nevím, jestli sis jako premiéru na tomto fóru vybal zrovna to nejsprávnější téma.
Pokud bych měl hovořit o nějaké prevenci či protiopatřením, tak dle mého vlastně žádná neexistují. A to je oč tu dle mého běží. Zatím krádeže postihují nepatrné procento včelařů, jednotlivce, proto se to nás ostatních netýká. Osobně mi je líto, jak těch, co přijdou o svá včelstva vinou krádeže, tak i těch, kteří je museli spálit z důvodu moru. Přitom tak jsem se ptal např. u postižených morovou nákazou, tak zazněly názory, že postižený včelař se snažil vše dělat správně, ve svém okolí pak má jak spolkové včelaře, které velmi dobře zná a přátelsky se navštěvují a kteří jsou až příliš pečliví a o včelstva se řádně starají, tak tam jsou i ti, co včelstva z dávné minulosti a v žalostném technickém stavu tak říkajíc zdědili a přežívají. Je pak takový včelař přínos pro své včelařské okolí, je pak naprosto trestné a zavrženíhodné, že se najde orgán či instituce, která dotyčného např. jednou ročně vyzve k tomu, aby umožnil prohlídku svých včelstev....komu by se co narušovalo, kdo by tím trpěl a proč? Samozřejmě, že to neřeší problém, ale tak jak se vše vyvíjí, tak i u včelařů by se tato problematika měla postupně někam směřovat a vyvíjet se. Proto si myslím, že právě názory jednotlivých členů ZO, které budou dále přenášeny na okresy a postupně výše, by MOHLY vést k nějakým novým novelám. Asi se shodneme, že je nutné v každé době reagovat na nové vnější popudy, ty pozitivní prohlubovat, na ty negativní vymýšlet opatření. Jestli to má být nějaká státem placená osoba, či důvěrník ZO, nevím. Jisté je to, že policie, určitě nebude mít ve svých prioritách čas ani prostředky, aby se touto tr. činností přednostně zabývala. Tak jak se hledá řešení problematiky nemocí, tak i v tomto se musí začít hledat, řešení. Ač jsem se dnes nechal tzv. vtáhnout do této diskuze, tak se přiznám, že neznám odpovědi, ale hájím svůj názor, že je zapotřebí se i tímto zabývat.
Co je to negativní vnější popud?
podnět, motiv, pohnutka.......motiv osoby krást. Proč...chceš mě už zabítBig GrinWink
(16.04.2015 20:30)krepelak napsal(a): [ -> ]Pokud vašim názorům tedy dobře rozumím, tak zřejmě např. typickým masovým pytlákem je každý rybář řádně evidovaný v rybářském svazu a šéfem gangu, bude naprosto jistě porybný!
Přesně můj případ. Mě včely kradli aktivní členové místní ZO ČSV pod vedením důvěrníka. Trvalo to asi 7 let, než jsem je usvědčil, takže toho nakradli dost. Důvěrník to vzal na sebe - obětavý funkcionář. Mělo to jít k soudu, ale na přímluvu policie (prý takový slušný a bezúhonný člověk) jsem přistoupil na mimosoudní úhradu škody.

Zajímavé je, že to nekradli z důvodu osobního obohacení. Dokonce prý kradené včely dávali začínajícím včelařům. Jediným důvodem bylo, že jsem cizí a navíc velkovčelař. Nechtěli cizího ve svém revíru. Takže máte pravdu, že za některé krádeže mohou neorganizovaní. Nutí obětavé funkcionáře ČSV krást.

Pokud jste skutečně mladý člověk a myslíte to co píšete vážně, je mě z vašich názorů smutno.
KOukám že si to Policie opravdu ulehčuje.
Místo aby to hodnotila jako přitěžující skutečnost - ZO kradla jako organizovaná skupina, tak to zametou.

Doufám že se poučili a příště už se nenechají chytit.

Asi budou interní školení.
Smile
Jen nevím jestli to bylo v duchu nebo proti duchu stanov.
Dotaz na Bronka: A s odstupem času, šel by jste zase na dohodu a nebo to raději dotáhl až k soudu?
To je problem nasej policie, prokuratury a sudov. Tresty nemaju vystrazny efekt na dalsich zlodejov. Keby tomu dovernikovi odrubali ruky tak by efekt bol, takto v podstate iba povzbudili ostatnych krivych ludi, aby kradli.Angry
Omyl, policie a soudy jsou hardware pracující podle zákonů schválených v parlamentu.
Víš Křepeláku, ty se na to koukáš z úplně toho druhého úhlu než se může podívat druhý.. Třeba já jsem neorganizovaný včelař. Rád chovám včely, nerad schůzuji, nechci jít na klobásu a pivo při výroční schůzi jen pro to aby mi nebylo trapně že mi důvěrník sežene léčivo, vezme měl, aby mě pak řekli že se postarají a já se ani na výroční schůzi neukážu.. Byla by mi samému sobě hanba, proto si raději přiznám že tam být nechci, nechci volit lidi co neznám nebo které mi doporučí, a poslouchat řeči o které nestojím.. ČSV nic neohlídá, v tomto státě kontroluje a nařizuje státní správa. Těmito pravidly se musí řídit každý ať ten organizovaný nebo mimo. Já si léčiva koupím sám, dodržuji co mám, a v ničem se v tomto neliším od organizovaného včelaře. Mám se kvůli tomu že se nerad sdružuji vzdávat svého koníčka ? Nemůže si snad rybář když jsi ho zmínil koupit lístek na soukromou vodu kde nebude schůzovat, chodit na brigády, nebo si dokonce chodit chytat na vlastní rybník když se umí postarat ?? A porybný z rybářského svazu ho tam bude chodit kontrolovat jestli tam ryby nemají plíseň aby s ní nepřeplavali k nim, a jestli chytá podle jejich stanov ?? Myslíš že kvůli tomu že je neorganizovaný je pak hned automaticky pytlák, a plení svazové vody ?? Kolik myslíš farmářů zapíchne procházejícímu myslivci vidlemi psa když mu projde kolem jeho pozemku se slepicemi ? Asi míň kdy myslivec u lesa odbouchnul psa kterého měl majitel prokazatelně pod kontrolou.. On je přece ten pantáta revíru,co se tam má co plést ten druhý co mezi nás nepatří, že ?? Nic není o organizovanosti, vše je o lidech.. Cool
(17.04.2015 15:18)PavelN napsal(a): [ -> ]Omyl, policie a soudy jsou hardware pracující podle zákonů schválených v parlamentu.

Omyl, "polície a soudy" aj naša "polícia a súdy" sú SOFTWARE ktorý sa ohýba podľa toho aké konto má poškodený, prípadne aj poškodzovateľ. Platí pravidlo "väčší bere".

V prípade pracovitého včelára sa prípad poväčšine odloží, prípadne prekvalifikuje na priestupok.
Referenční URL's