Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
šikovná vecička,otázne je,koľko toho nakúpiť a kam umiestniť,keď je na včelnici 40-50 úľov..
Nejlépe do úlu, kde bude viditelně umístěná poznámka....."Inseminovaná matka, nejlepší výnosy".
Pak bych za řadou úlů udělal asi v zemi komůrku s nějakým nášlapem co s tím hne.. Nebo natáhl vlasec dírkami v mezidnech napříč řadou kde v posledním mezidně bude viset na vlasci tahle věc. Ať pohne s kterýmkoliv úlem někdo v řadě ta věc se přinejmenším zahoupá na silonu.. Smile Každopádně už je tohle použitelný, nějak si lze poradit i s nastražením, a nemusí jít o ochranu jednoho úlu ..
mne keď kradli,tak tieto nechali na mieste
[Obrázky: image.jpg]
Pokud je to zařízení které mě jen uopzorní že se na včelnici něco děje , tak je to dobrý to umí i chytrá fotopast která mi pošle MMS.Zloději však zatím ujedou. Ale to GPS pro psy to bych okamžitě viděl kde uplně přesně se to v republice nachází. Předpokládám že by to z plemenáče nikdo nepřerovnával v noci a plemenáč hned nespálil. Ráno bych ho mněl.
Tak ma napadlo, koľko tých zlodejov to tu teraz číta?
(22.03.2015 13:31)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Pokud je to zařízení které mě jen upopzorní že se na včelnici něco děje , tak je to dobrý to umí i chytrá fotopast která mi pošle MMS.Zloději však zatím ujedou. Ale to GPS pro psy to bych okamžitě viděl kde uplně přesně se to v republice nachází. Předpokládám že by to z plemenáče nikdo nepřerovnával v noci a plemenáč hned nespálil. Ráno bych ho mněl.
http://www.sledovanimobilu.cz/

Samozřejmě, není nad kamaráda na blízkém posedu - dobře motivovavaného kamaráda.Cool
Můj známej (mimochodem taky včelař) viděl z posedu jak mu kradou auto. Ani vystřelit nemoh jak byl motivovanej tím že bylo jeho.
Začneme liečiť klieštika nášľapnými mínami.
Já půjdu pasivní cestou, zhotovím upozornění sprejem přes šablonu" Pozor afrikanizované včely. Pozor velmi zlé včely." a není problém vyselektovat plošně ve stovkách s tím co mám takové Kvy, že na ten lup dosmrti nezapomenou, přinejmenším se vyhnou takto charakteristicky označeným místům. Vyvíjím právě hybridní paletu a kočovný systém. Smůlu budou mít ale turisti a kolaři. Stejnak dělají akorát v lese bordel, hluk a kradou z pol a vinohradů a serou kde můžou. Lituji vinaře a sadaře co se musí potýkat s desítkami uražených turistíků "co si jen utrhnou" protože maj hlad a když je hlídač vyruší z cestovatelského zážitku...
Škoda Yeti strieborná metalíza s ŠPZ TT. Škoda že som si nezapísal celé číslo, unikol mi. Obzeral si moje úle.
(23.03.2015 14:34)gupa napsal(a): [ -> ]Já půjdu pasivní cestou, zhotovím upozornění sprejem přes šablonu" Pozor afrikanizované včely. Pozor velmi zlé včely." a není problém vyselektovat plošně ve stovkách s tím co mám takové Kvy, že na ten lup dosmrti nezapomenou, přinejmenším se vyhnou takto charakteristicky označeným místům. Vyvíjím právě hybridní paletu a kočovný systém. Smůlu budou mít ale turisti a kolaři. Stejnak dělají akorát v lese bordel, hluk a kradou z pol a vinohradů a serou kde můžou. Lituji vinaře a sadaře co se musí potýkat s desítkami uražených turistíků "co si jen utrhnou" protože maj hlad a když je hlídač vyruší z cestovatelského zážitku...

Postačí:"POZOR TESTOVACIE STANOVIŠTE VČELIEHO MORU!"
Bude sa teraz každý obvod tešiť že má mor.
Podle toho co mi z Malacek povídal jeden "velký včelár" Okolo 150 včelstev, nyní prý asi 60, jméno si nepamatuji a dovedl ho jeden včelár k Kút, co si bral cca 20kg týdně med, a ten velkovčelár měl škodu pickup bílou, tak ten vykládal jak si vědomě roztahují včelári okolí Malacek mor prodejem úlů, o kterých se vědělo že tam byl mor, záměrně vyházenýma morovýma soušema před úlama druhých a krádežemi mezi ssebou a na to celé jak to píšu, záměrně naschvál. Prostě hnus. Nejhorší bylo, že u toho vypadal když mi to povídal velmi spokojeně a překvapeně zíral, že mne mor ještě nepotkal. Hned jsem si nato vzpomněl protože když to takovému oddělkářovi vykape, je jasné, že když je naprachy, nějaký mor není proněj žádná zábrana, bude včely nabízet po záštitou tradice a dlouholetých zkušeností jako velký chovatel, stále. Tento kolegiální zážitek mne potkal loni vlétě.
Edit:
Já být začátečníkem dnes v dnešní době včelstva vůbec nekupuji a nijak nesháním, znovu píšu, že bych si je raději lapnul přes např feromon, provedl karanténu a potom osadil. Kterému oddělkářovi můžete věřit, když si odněj koupíte včely a navíc umí používat např. slovensky známý tylosin?? Vždyď to první rok od kupu nemůžete poznat a když to někdo vyzimuje, může to dopadnout jako na Zlínsku jako lokální pohroma. Zajímalo by mne, kolik těch z 800ti úředně spálených včelstev bylo zazimováno jako nově pořízený oddělek odkudsi. U nás na Břeclavsku to je jasný prokazatelný případ u včelaře který si takto koupil nový oddělek a najaře byl pozitivní na MVP. Kvůli tomuto případu s nákupem oddělků odkudsi z neznáma, bude na x km2 znovu pásmo.

Takže když si kupujete oddělek, můžete si kupovat jak kradené včely, tak i načasovaný mor oddálený antibiotiky, které nebývá problém získat.

Edit2:
Vemte si třeba takovouto náhodně nalezenou přes google, nabídku prodeje oddělků:
http://vcely-hostivice.webnode.cz/prodej-oddelku/

Včelař, nabízí oddělky, ukazuje atest na 8 včelstev jako negativní na mor, přitom přes Google mapy na dané adrese má včelstvev mnohem více, takže kontrola prodeje oddělků asi žádná a ještě přitom viditelně klam. Nastává otázka. Kde bere takový oddělkář materiál pro výrobu oddělků, když má ověřených jen 8 včelstev na mor?
(28.03.2015 16:23)gupa napsal(a): [ -> ]Edit:
Já být začátečníkem dnes v dnešní době včelstva vůbec nekupuji a nijak nesháním, znovu píšu, že bych si je raději lapnul přes např feromon, provedl karanténu a potom osadil.

Pro případné začátečníky, kteří by chtěli tímto způsobem začít: pořád se jedná o KRADENÉ včely BEZ vyšetření na MOR včelího plodu.
Lapne-li ho však do obsazeného úlu nabývá vlastnické právo. K přemístění roje na území obce není vyšetření na mor potřeba.
ti, co začínají, případně i znovu a mají zapotřebí krást někomu včely, těch obsazených úlů asi moc mít nebudou. Ale to je na svědomí každého ...
Asi by to chtělo, zeptat se toho zákonodárce na definici obsazeného úlu? Možná bychom se divili co je podle zákonodárce obsazený úl.
JK
Já se přiznám, kromě toho že jsem konferenční grafoman jsem i chronický zloděj rojů. Každý rok mi jich několik přistane v připravených nástavcích na rozšiřování.

Říkám jim huš huš, rozejděte se, vaše počínání je nezákoné, ale ony ne a ne.

Vloni jedny přiletěly a měly dokonce v roji několik matek a pak se rozlezly po nástavcích. A jedny z nich usoudily že ideální je odpadkový koš a to byla práce je z toho vyklepávat.

Ovšem po tom co se stalo Jardovi s rojem je začínám opět usazovat na karanténí stanoviště.
§ 1014
(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez
zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě  tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu
umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně  tak může
vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do
cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k
náhradě.
(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku
škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.
§ 1015
Způsobila-li movitá věc na cizím pozemku škodu, může ji vlastník pozemku zadržet,
dokud neobdrží jinou jistotu nebo náhradu škody.

Pokud mi tedy obsadí roj obsazený úl mezistěnami, které jsou nachystány nad víkem úlu i snástavkem pro přidání, které jsou nachystány pro úl samotný a jsou dílnou součástí a příslušenstvím úlu, mohu takový paragraf použít a klidně chytat rojů co oblast dá. Pokud jde o rojolapy, takový jednorázový rojolap může stát v nákladech na pořízení i tisíc korun i víc, feromon je docela drahý a výstoj např rámkama s mezistenama také, takže když bych chtěl použít na toto paragraf 1015, klidně i když se vlastník roje bude domáhat vrácení, musí mi zaplatit jistotu a pořizovací cenu mého lapače, protože ten nebyl zadarmo a pro další použití je již nesterilní.
Referenční URL's