Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krádež včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Osoba na ktorú bol vydaný zatykač sa môže dať do medií a požiadať občanov o oznámení kde sa osoba zdržuje alebo bola videná naposledy. Zatykač vydáva súd.
V Chyňavě někdo ukradl úly i se včelami!
http://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/2015...lami-18691
Chcem sa spýtať, či má niekto osobnú skúsenosť s týmto produktom na ochranu včelstiev pred krádežou, na uvedenej stránke http://www.gpsdozor.cz/vcelar/
Ďakujem.
ano psal jsem příspěvek v tématu stránky s užitečnými informacemi a ozval se Stefan n.že to ma již rok.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Strank...#pid135440
příspěvek 295-
Jozefe,

jenom krátce - uvedený systém používáme již skoro rok, pořídili jsme si ho po loňské návštěvě nějakého nenechavého kolegy včelaře Huh Za tu dobu fungování naprosto bez problémů, výdrž baterie v pohodě 8-9 měsíců, pak se doma dobije a jede zas... Zkoušeli jsme různé simulované narušení a "krádeže", vše funguje tak, jak má... Rozhodně spíme klidnějiWink
Ďakujem Štefan,ak môžem tak sa chcem spýtať,potrebujem na novom stanovisku zabezpečiť 25 úľov.Bude mi stačiť jedno toto zariadenie na zabezpečenie všetkých úľov?
Stačí jedno zařízení, pokud můžeš technicky propojit jednotlivé úly drátkem (stačí včelařský), potom je aktivována ochrana reagující na přerušení obvodu. Samozřejmě ochrana na pohyb či nadměrné vibrace reaguje pouze v tom úlu, kde máš "krabičku". My mám propojeno až 12 úlů na rámu, alarm je v jednom v podmetu.
Zdravím.
Aká je maximálna dĺžka toho prepojovacieho kábla? Mám v jednom rade na zimnom stanovišti 50 včelstiev. Šlo by to?
Ono asi nejde ani tak o délku, ale o odpor(???) - nejsem elektrikář, tak jen hádám... Zkus se zeptat přímo ve firmě, jsou vstřícní a reagují obratem. Také jsem měl před zakoupením několik zvídavých otázekSmile
Zeptejte se, když už tam budete volat, zda jde o obyčejný obvod nebo má někde odpor jako u zabezpečovaček - jednoduchou ochranu před vyblokováním zkratováním smyčky.
To, co popisuje KaJi ve tzv. vyvážení smyčky. Ochranný obvod musí mít nějakou ohmickou hodnotu. Zařízení ji hlídá a pokud dojde k zakolísání mimo povolenou mez, spustí se poplach. V informacích k uvedenému zařízení jsem nic takového nenašel, ale může to být tím vybaveno. Jedna praktická poznámka, pokud hlídá jedno zařízení 50 úlů, stačí vyřadit z provozu jednu ústřednu a všechny úly jsou k dispozici. Kombinace více okruhů a metod je jistější.
Včel. drôtik cez deň nie je vidieť, ale v noci stačí trošku lepšia led baterka a je vidno, rozhodne by som to doplnil niekoľkými foto diodami- fotosenzormi! Je to záležitosť pár centov možno eur.
Tak v noci z 29. 4. na 30. 4. mi byla ukradena 4 včelstva z nového stanoviště které jsem si udělal v sadu vedle lipové Rohanovi aleje u zámku Sychrov směrem k Turnovu. Ještě v pátek jsem je navečer prohlížel a naplánoval zvednutí na tři nástavky, ale v sobotu už byly úly pryč, zůstal tam jen podstavec a plechy kterými byly včely přikryté naházené ve smrčkách. Nástavky měly po 13ti plástech rámkové míry 39 x 24, sice jsem je měl po tátovi, ale docela jsem se na nich hodně nadělal aby vše pasovalo, mělo správnou mezeru mezi plásty, trochu jsem vylepšil letáček pod očkem, v těchto úlech byly plásty na teplou stavbu a tak jsem udělal, aby mohly včely běhat rovnou v mezeře mezi plásty dozadu.
Zavolal jsem si k tomu policii a potom strávil dvě hodiny na sepsání. Je mi jasné, že se včelstva nenajdou, plásty není problém přeložit a nástavky spálit. Tak budu studovat na foru jak pokračovat dál.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Cítím s tebou Sad
Takto to v sadu zůstalo.

[Obrázky: P1011687.jpg] [Obrázky: P1011688.jpg] [Obrázky: P1011689.jpg]
v tomto množství to vypadá na nějakého místního "přítele" který si to vytipoval i vzhledem k tomu, že si počkal až tam nebudeš - okamžitě bych emailem a také telefonicky oslovil místní i okolní OO a ZO ČSV se zasláním fotek úlů, třeba si někdo všimne... taky místní tisk není špatná varianta...
z tohoto důvodu popisuju každý rámek který jde do úlu - i když to přeloží, pořád to tam bude, takže varianta přemetení a to už je moc pracné a dražší...
držím palce a pokud se zadaří lapku chytit, potřeboval by krapet apiterapie ....
Doporučuji do budoucna koupit cejchovačku a cejchovat rámky (cca. 4.tis), sám to dělám a jsem o dost klidnější. Než takové rámky, tak si radši Pučmeloud skočí k sousedovi..

Mimochodem, kdyby šel i po úlech, tak hodí i ten rozkládací podstavec do auta. Šel po rámcích na oddělky..
Kradoš si dá na cajgy určite pozor. Ak budete začínať znovu zvolte mieru rámika o niekoľko cm dlhšiu a túto informáciu rozšírte po okolí. Langstrothy sa štatisticky takmer nekradnú /možno je to vyššou kultúrou ich majiteľov/.
Kradne sa všetko, ani Lan. nie je vynimka
Proti zlodejom sú najlepšie úle bez rámikov. Po ukradnutí ich bude čakať milé prekvapenie Smile
Referenční URL's