Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(04.09.2015 14:36)ob apiary napsal(a): [ -> ]Ono to chce začlenit I další metody, nespoléhat se jen na chemii. Alespon jednou za léto nasadit trubčí rámek, nechat zaklást, zavíčkovat a pak ho odebrat a zamrazit. No a pak to dát nazpět včelám vyčistit. Když se to udělá na začátku trubčí sezony, tak se velké procento VD nechá nachytat Smile

Dříve jsme měli staré univerzály s okýnkama, která se dala v pár vteřinách otevřít. Nikdy se v tom nedělalo zezadu, ale vždy jen horem. Výhodu to mělo v tom, že se použily dva SR. Na vnitřním se chovali trubci a vnější (blíž sklu) se vyřezával furt jak ho postavily. Tam se vyčetlo všechno, nemusela být váha atd.

Staví? Je snůška! Tečka.

Staví a matka klade vajíčka? Určitě se nevyrojí. Tečka!!!!!!!

No a pak se prostě, když přišel VD a furt se nevědělo, že je to mutant a myslelo se, že to je Varroa jakobsoni Oudemans https://cs.wikipedia.org/wiki/Kle%C5%A1t...son%C5%AFv
se prostě zavíčkovaná trubčina z vnitřního SR vyřízla, hodila slepicím (do hnoje a nebo sýkorkám) a boj byl pořád úspěšnější pro včelaře.

Teď máme moderní americké úly, myslíme si, jak jsme světoví, ale do úlů lejem čím dál víc čím dál jedovatějších sraček a furt se dějí problémy.
Já vyřezávám i v amerických úlech, obvykle i v sezoně, hlavně v červenci chodím do plodiště abych zkontroloval trubčinu a podle napadení jí případně vyřezal.
Předpokládám, že kontrola plodiště v sezoně není zas tak vyjímečná.
Jinak je to zbytečná práce, tedy pokud je napadení jako letos - tedy že nebylo.

A pokud bych s tím měl problém, tedy měl mezistěny a neměl volnou stavbu, tak trubčí mám na pozici 11 nebo 12 a snadno jej vytáhnu, při 10rámkových mednících.
Odendání prkýnka je jednodušší než se peklit s dvířky a okénkem.
(22.08.2016 9:54)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zdvořilá otázka.

Staré ploché desky
(22.08.2016 9:54)tom.50 napsal(a): [ -> ]jenže mě spolek vydal úplně blbý Formidol, tlustší malé destičky jakoby na zavěšení. Po týdnu, kdy se z toho skoro nic neodpařilo, jsem se naštval a nahoře úplně rozříznul obal a udělal to tak, aby se igelit rozšklebil a kyselina se odpařila rychleji. Po dalších pěti dnech to není odpařené, tak jsem s tím praštil a už tu kravinu nechci!

Stálo by možná za to, přečíst si k tomu návod. Je to opravdu na zavěšení.
Jinak další otázka je, zda to tak funguje.
Tome50 já používám na ty díry toto viz. příspěvek 174
Tom 50 koukam ze navod se cte az vsechno ostatni selže. Dostal se vamdo ruky Formidol 80 ktery je dlouhodoby odpařovač a ma nyt v ulu 12-14 dni. Takze zkuste si precist navod. Zrovna tenhle Formidol 80 kdyz se da spravne tak funguje
On si jen potřeboval rejpnout do organických kyselin. A kouzlem nechtěného ze sebe udělal komika ...
Ale proč to nikdo z těch rozdávajících nevysvětlil? Nebo jo? To to takhle všichni dostali a bez návodu či vysvětlení?
Ještě pozn.: on je to spíš střednědobý odpařovač, tak do 10 dnů, když jsou standardní podmínky.
Jiří
Upozorňuji, že starý 5ti děrový Formidol má trvanlivost 2 roky. A ze starších kusů již zmizelo dost kyseliny.
O to rychleji se odpaří.
Jiří a hlavně bez regulace.Okopčený /špatně/ od p.Vítámváse.
Tome a zbytek:Jen ho dát do úlu a nepodívat se: Jak správně použít a pak říci - že je na nic.........F.V.
(22.08.2016 13:51)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]On si jen potřeboval rejpnout do organických kyselin. A kouzlem nechtěného ze sebe udělal komika ...
Ale proč to nikdo z těch rozdávajících nevysvětlil? Nebo jo? To to takhle všichni dostali a bez návodu či vysvětlení?
Ještě pozn.: on je to spíš střednědobý odpařovač, tak do 10 dnů, když jsou standardní podmínky.
Jiří

Pane Matle, jednou mi z vás hrábne!

Vysvětlím i ostatním. Na VN mám NN a krmím skrz něj, někde je v něm i plod, tedy v NN. Protože je KM těžší než vzduch, potřebuju jí mít nahoře a ne ve VN. Jenže je to dělané na rámek vysoký 24 a tak nejde do patnáctky zavěsit, seděl by dolní hranou na loučce spodního rámku a částečně by se zaslepily už tak malé otvory, bokem by se opřel o plást...

Skutečně mi nikdo nic nevysvětlil, když jsem se podivil bylo mi řečeno: "to je stejný, akorát je menší a tlustší deska". A tak jsem opravdu návod nečetl a nebo nepochopil, prostě si to nepamatuju, vůbec nevím, zda je návod u každé desky a nemám to doma a teď pro to na včelnici nepůjdu. Podívám se.

Nic nepadá, roztoči by tam být měli a nejsou a tak mám za to, že KM nefunguje. Co funguje vždycky bez starostí je Gabon. Při něm nemusím nic hlídat, včelstvo to nezabije, práce je s tím bezpečná, snadná.

Nicméně velice vám děkuju a děkuju všem co se snažili mi pomoct, děkuju i vám Kohoute.

Martin (KTM) mi řekl, že KM musí být z mrazáku, aby se neodpařovala v první chvíli moc rychle. To netuším, jak bych zajistil.

Jiný kámoš si s tím pobil vloni 6 vč a o ta dvě, co přežila jeho "léčení" KM a nějakým německým odpařovačem (naše prý včely zalepují propolisem) odešla zjara. Proto mám ke KM velikou nedůvěru. To, co jsem si tu dneska ráno přečetl mě asi odradilo ještě víc...
Tady je taková pěkná a přehledná prezentace pana Vítámváse. Dá se z toho pěkně vyčíst co kdy a jak.
http://www.ivancice.cz/vcelari/metoda2013.pdf
To o lednicce a spoustu jinych vychytavek vymysleli alternativci. Dokonce jeste v dobach, kdy to nebylo legalni. Treba ve vami posmivane studii ve ktere byl Nerad, Matl a dalsi z PSNV, MSVV, ...
Jenze to byste musel Matla cist a ne jen do nej a dalsich kopat.

Za par let budeme fasovat jen kyseliny, zvykejte si. A dekujte alternativcum, ze misto Dolu hledaji reseni.Smile
Jak je najednou kyselina dobra. Smile
(22.08.2016 21:15)tom.50 napsal(a): [ -> ]Pane Matle, jednou mi z vás hrábne!
Zdá se, že už se stalo ...Wink
Prosím velmi, pokud se rozhodnete přidat k nám alternativcům, něco si o tom aspoň přečtěte. Držím palce, poradím, pokud budete mít zájem, dokonce si Vás i odblokuju z mailu ... Wink

(22.08.2016 21:15)tom.50 napsal(a): [ -> ]... Na VN mám NN a krmím skrz něj, někde je v něm i plod, tedy v NN. Protože je KM těžší než vzduch, potřebuju jí mít nahoře a ne ve VN. Jenže je to dělané na rámek vysoký 24 a tak nejde do patnáctky zavěsit, seděl by dolní hranou na loučce spodního rámku a částečně by se zaslepily už tak malé otvory, bokem by se opřel o plást...
Skutečně mi nikdo nic nevysvětlil, když jsem se podivil bylo mi řečeno: "to je stejný, akorát je menší a tlustší deska". A tak jsem opravdu návod nečetl a nebo nepochopil, prostě si to nepamatuju, vůbec nevím, zda je návod u každé desky a nemám to doma a teď pro to na včelnici nepůjdu. Podívám se.
Nic nepadá, roztoči by tam být měli a nejsou a tak mám za to, že KM nefunguje. Co funguje vždycky bez starostí je Gabon. Při něm nemusím nic hlídat, včelstvo to nezabije, práce je s tím bezpečná, snadná.
Takže: Asi neznáte, co udělá nervový kontaktní jed ve VLP zvaném Gabon. Doufám, že si aspoň berete rukavice ...
K Formidolu 81:
Příbalový leták: http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...idol81.pdf
Dále (a zvláště veselý) např.: http://www.vceliobchod.cz/kyselina-mrave...midol-81-g
Nebo:
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....-ml-02.jpg
Nepoužívám to, ale skutečně to nejde do patnáctky zavěsit? Nebo pro to nějak udělat prostor? Třeba vyndáním rámku? Vždyť je to v návodu ...
Proč si místo toho neobjednáte obyčejný Formidol 40 a nedáte ho shora vícenásobně (ale pozor, i to más swvá pravidla)?
Je to určené k zavěšení, proto je Vaše prvotní úvaha chybná. Stačí jej zavěsit do nástavku, kde je plod, ale tak, aby mezi plástem s plodem a odpařovačem byl třeba 1 izolační plást.
Vaše věta: Nic nepadá, roztoči by tam být měli a nejsou a tak mám za to, že KM nefunguje - je logická perla, zejména když jste naznačil, že jste to asi nepoužil správně. No ale jak jsem už byl pravil: pokud se chcete přidat k nám alternativcům, rádi pomůžeme ...
Jiří
Já jsem měl tenhle Formidol 81 jak loni, tak i letos.
Opravdu je to dělaný na minimálně 24 cm nástavky.
Protože jsem ho dával do 2/3 Langa, tak jsem vzal laťku nebo horní loučku z rámku a protože nejsou úploně hladký, tak jsem to igelitový oko co je nahoře na ní namotal, tak, aby Formidol visel. Možná pokud nebude držet, stačí to zafixovat připínáčkem.
Namotat mi to nešlo, rozmotávalo se to, prostě je to blbé. O původních deskách nevím (nevěděl jsem, už mi dal Kohout tip), že ještě existují.

Co jsou ve skutečnosti účinné látky v Gabonu mě nějak nezajímá, například ona účinná látka v hromadně prodávaných lécích Paracetamol je taky děsnej šmejd, ale je to dělané tak, že to nemůže ublížit atd. Drtivá většina léků v humánní medicíně jsou jedy, některé mají velmi silné nežádoucí účinky a přesto je lepší je použít než strádat nebo umřít. Já zkrátka vědě důvěřuju víc než šarlatánům, do středověkého tmářství se vmanipulovat nedám.

Ale hlavně, než namorduju KM do jednoho vč (a vyperu si nervy), tak mám Gabon v pěti. Stejně se na KM nemůžu spolehnout a nakonec stejně musím léčit fumigací a nejlepší je ta s acetonem mezi svátky.

To, že bych přestal léčit vč účinně, prostě svým sousedům neudělám a doufám, že se nezblázní žádný z nich v doletu mých včel. Mě na pověsti mojí osoby záleží, záleží mi na tom, co si o mě lidi myslí. Nežiju na světě sám.

Nicméně díky za rady.

Pane Matle, děkuju za odkazy, tyhle info znám, velmi mi pomohlo si to znovu přečíst a srovnat s aktuální situací (a uvědomit si, kde dělám chybu). Děkuju bez rytí.
(23.08.2016 13:08)tom.50 napsal(a): [ -> ]... To, že bych přestal léčit vč účinně, prostě svým sousedům neudělám a doufám, že se nezblázní žádný z nich v doletu mých včel. Mě na pověsti mojí osoby záleží, záleží mi na tom, co si o mě lidi myslí. Nežiju na světě sám.
Rád bych k tomu jen doplnil, že léčit jinak neznamená neúčinně. Což je snad už dnes většině jasné. Už se to tu probíralo nesčetněkrát. Netřeba takových marných opakování ani prohřešků proti logice zdravého rozumu. Odpvědnost vůči okolí je základ, ale hrome, je to velmi relativní věc. To samý s tou pověstí ...
Ostatně Bulat okudžava v české mutaci:
Jiří
Citace: [i]Namotat mi to nešlo, rozmotávalo se to, prostě je to blbé[i]

Ta ouška (závěsy) zkracuji na potřebnou délku obyčejnou kancelářskou sešívačkou. Kdo si hraje nezlobí.
JK
Pověst? Až někomu padne okolo včelstvo, co bude asi říkat?
Že za to může on nebo soused co krmil, nebo co nekrmil, . . . V lepším případě by se mohly přemnožit vosy.Cool
já už druhej rok používám formidol 80 a nemůžu si ho vynachválit.......padá mi po tom dost brouků, daleko víc jak po těch deskách, do kterých musíš po dvou dnech znovu lézt.......
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's