Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Kamarad vyzkousel bohuzel osobne.Tam kde nebyly matky tak poskozeny ze za par dni odesly vcetne vcel tak jara se dozilo z 15 vcelstev 6 a absolutni chudaci resil to vymenou matek a ok.Ja jsem pred 4 rokama dal jako vzdy na houbu atd.jen jsem si neuvedomil ze i kdyz byl uz vecer bylo 25°C a plan byl prelecit 25 vcelstev nez jsem se dostal k asi 12temu byly vsechny vcelstva venku z ulu dokonce jsem zahlidnul i matku a kdyz jsem zvednul folii abych uly rychleji odvetral byl to neskutecny panickej uprk vcel.to ze vcely neumrou do 2 minut neznamena ze na vine neni 85%KM.pokud tomu neveris neni problem pockej az bude teplo a sam to zkus na jednom vcelstvu uvidis sam.Nerikam nepouzit ale pokud to jde vyhnout se 85 nebo hodne premejslet kdy ji pouziju.ja sam si KM redim na 70% pro klid duse.
OK, díky.
Moje zkušenost s 85% KM je o dost jiná. To, co popisuješ, jsem ani v náznaku nezažil.
A nebavím se o jednom testovacím včelstvu.
No ani ja ne on je totiz ten problem v teplote a mam pevna dna tam kde je varoa dno ten problem nenastane.rozhodne bych zacatecnikum nerikal ze muzou bezne pouzivat 85% KM.a hla ne se tu celou dobu bavim o odparovani z houby ne z desky Formidolu kde se sasi s nejakyma dirama a atd.neznam a nepouzivam Formidol tam to muze byt jine bavim se o primem odparu z houby kdw je KM velmi rychle odparena s dostatecnym ucinkem.
Já jsem se ptal hlavně na to, proč ošetřujete vcely teď v září. Obavám se ze o letošních ihynech je již rozhodnuto a kdo nemá v ulech dlouhoveky vcely brzy to pozná. Není lepší chránit dlouhoveke vcely tim, ze osetrim pomoci KM v době kdy jsou tam kratkoveké. Třeba v červnu. ? Kdo má v ulech dlouhoveke vcely a koupe je teď v KM tak jim moc neprospiva.
Jirko já jsem to zkoušel už koncem července na pár včelstvech, ale nic nepadalo myslím roztoč ani před formidolem ani po formidolu. A roztoče jsem neviděl ani na včelách ani na trubčině, tak jsem dál neošetřoval. A teď jsem viděl ve dvou oddělcích roztoče na včele tak jsem začal léčit. To že jsem odstranil celý obal byla blbost, ale dělal jsem to vždycky a žádný problém nebyl a to bývalo větší horko než teď. Jen nechápu proč to některá včelstva zvládla naprosto v pohodě a ty dvě to celkem vzalo, ale myslím že to ještě ustojí, no nevím co matky, v úterý zkontroluji a dám vědět. Jinak spady po formidolu nejsou velké, asi tak 0 až 50 roztočů za 24hodin.
Reaguji na diskusi ve vlákně formidol, jak aplikovat, kdy a proč KM 85%.
Hodně jsem napsal o aplikacích na mých stránkách. Je dobré si přečíst jak jsem předešel úhynovým rokům. Po těchto zkušenostech vnímám KM jako záchranou brzdu při velkých zdravotních potížích způsobených přemnožením kleštíka. Aplikace musí být provedena co nedříve po zjištění příznaků napadení VD. Pokud se tato rozhodná doba promešká, tak se lze už jen divit nežádoucím účinkům. Na druhou stranu neschvaluji preventivní plošný zásah KM brzy v podletí. Je třeba si přiznat jestli umím poznat včas onemocnění (mám na mysli nejen varoózu). Možná si bude muset každý projít tou cestou, kterou jsem prošel já, aby dostal „cit“ na každý jednotlivý zákrok, jaký včelstvo potřebuje. Nemůžu přece tvrdit, že i když chovám např. 20 vč., jsou všechna stejná. Uvedu příklad: lékař vám předepíše antibiotika také podle vaší váhy (tím jsem chtěl říci, že je třeba individuálně zhodnotit sílu včelstva v daném prostoru). Je třeba předejít zvýšené teplotě v úlu způsobené stresem z KM.
U mne stačily tři roky redukce roztoče VD jen KM, abych pozoroval jiné chování včelstev než v dřívějších letech. Včelstva byla klidnější vitálnější a přinesla více medu než okolním včelařům. Netvrdím však, že to bylo jen aplikací KM, ale dělám selekci na vnímavost na VD. Rozhodně však nepoužívám doporučovaný Varidol. Nezapomeňte že Varidol neřeší viry a nemoc se přenese do dalšího roku. Tady může být vysvětlení úhynových roků. Z tohoto důvodu se mi jeví podzimní aplikace KM jako podstatně důležitější.
Nevidím problém v tom použít KM, když je již vylíhlá zimní generace. Největší riziko je nezasáhnout, když je třeba. Adekvátní zásah KM je takový, při němž je malá část mladušek KM usmrcena (toto publikoval již ing. Veselý). Matky které uhynou při aplikaci KM, jsou zpravidla ty již méně pohyblivé nebo nemocné, které by se asi jara nedožily.
Také přispěji se svým velmi čerstvým zjištěním. 22.7. jsem přeléčil včelstva Formidolem tak, že jsem poslední obal sice ponechal, ale značně ho roztrhal. Spad v následujících dnech nějaký byl, ale až na jeden úl do cca 60 kusů (ukázali se i světlí roztoči). To tak odpovídalo mému očekávání, protože v průběhu července jsem několikrát monitoroval a spady byly minimální. Poté jsem až začal teprve krmit. Pak se přiznám, že jsem podložky příliš nesledoval a v sobotu jsem po detailnějším prozkoumání zjistil, že mám u všech úlů spad více než 20 roztočů za půl dne. Tedy jsem hned přeléčil a výsledkem bylo cca 1000 roztočů za 24 hodin na včelstvo.
Vím, že jsem si to měl více pohlídat v srpnu, ale i tak moc nerozumím tomu, jak k tomuto stavu za 1,5 měsíce mohlo dojít. Napadá mě pouze varianta s neúčinnou KM (lépe řečeno špatná aplikace) a nebo reinvaze, jinak si to nedokážu vysvětlit.
Teď už s tím nic nenadělám a tak trochu se modlím, ať na jaře alespoň něco vylétne.
(10.09.2017 21:06)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Já jsem se ptal hlavně na to, proč ošetřujete vcely teď v září. Obavám se ze o letošních ihynech je již rozhodnuto a kdo nemá v ulech dlouhoveky vcely brzy to pozná. Není lepší chránit dlouhoveke vcely tim, ze osetrim pomoci KM v době kdy jsou tam kratkoveké. Třeba v červnu. ? Kdo má v ulech dlouhoveke vcely a koupe je teď v KM tak jim moc neprospiva.

Jirko, to je bohužel mantra a ze zkušenosti vím, že řídit se podle nich se ve včelařině nevyplácí - každý rok a stanoviště je jiné. Poslední roky u mě na stanovištích pozoruji, že po léčbě v červenci a v srpnu jsou minimální výsledky. Zlom přichází přelom srpna a zač. září, kdy skokově stoupá kleštík a horizontální přenosy.
Tak jsem večer dal do dalších 10 včelstev formidol jen tak ze čtvrtiny povytažený z posledního obalu a spad jen tak do 20 roztočů. To je těch potvor tak málo, nebo formidol fakt neúčinkuje? Tak myslím že jsem snad tou pozdní aplikací nic nezanedbal, no uvidíme co řekne v říjnu varidol.
Tak já se Vám divím. Při použití krátce působícího Formidolu 40 je jasné, že Vám shodí jen foretické roztoče. Kontrola to po jedné noci nemá žádnou vypovídací hodnotu. Naprostá většina roztočů je pod víčky plodu. Jestli tam tedy plod máte. A až se vylíhne, nastane skokové zvýšení spadu. Jestli tam plod nemáte, což by mělo být, tak je samozřejmě i krátkodobé použití KM dostatečné. A mohlo by stačit jako jediné ošetření. Ale domnívám se, že většina z Vás, kteří tam ted dáváte KM použije ještě 3x Varidol na podzim. Takže rozhodující je, zda je přítomen plod.
Jirko čemu se zase divíš? Je mi naprosto jasné že roztoči kteří jsou zavíčkovaní v buňkách nespadnou hned, ale je mi taky jasné že pokud mi po použití formidolu a to ještě při vyšší koncentraci KM než je podle návodu spadne do rána třeba jen 5 roztočů tak to nebude ještě tak strašné. Pro mne to vypovídající hodnotu má. Mel jsem případ už je to pár let co mně po formidolu padalo roztočů jak máku že to ani nešlo spočítat, dával jsem tam fomidol několikrát po sobě, otrávíl spoustu mladušek a ještě i plodu různého stáří a přesto včelstvo přežilo v nadprůměrné síle a to už tam při tom trávení kyselinou byly už určitě zimní včely a čekal jsem že pokud přežijí zimu tak to budou žebráci a ono to na jaře bylo jedno z nejlepších včelstev. Je mi jasné že mě máš asi za magora, ale že mi za moji sice jen asi desetiletou dobu včelaření nepadlo ani jedno včelstvo, teď teda HODNĚ KLEPU NA DŘEVO, když okolní včelaři májí pravidelně dost velké, někdy i 100%ní úhyny. Jo a zimuji +- 50 včelstev, letos včetně oddělků 75.
(09.09.2017 15:25)KTM napsal(a): [ -> ]Jako vazne Jirko??? tak to se nedivim dat ted 85 je riziko...to potom jo to uz tu reakci chapu...

Proč? Formidol se má aplikovat při venkovních teplotách nad 20 °C.


(10.09.2017 21:06)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Není lepší chránit dlouhoveke vcely tim, ze osetrim pomoci KM v době kdy jsou tam kratkoveké. Třeba v červnu. ?

Dáváte léčivo (KM) do včel, když je v nich med?

(11.09.2017 9:12)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Tak já se Vám divím. Při použití krátce působícího Formidolu 40 je jasné, že Vám shodí jen foretické roztoče. Kontrola to po jedné noci nemá žádnou vypovídací hodnotu. Naprostá většina roztočů je pod víčky plodu. Jestli tam tedy plod máte. A až se vylíhne, nastane skokové zvýšení spadu.

Tím myslíte, že Formidol účinkuje i na roztoče pod víčky? To snad ne...(?)
(13.09.2017 8:01)Student napsal(a): [ -> ]Tím myslíte, že Formidol účinkuje i na roztoče pod víčky? To snad ne...(?)
Cetl jsi navod...?
Četl. Informaci o tom, že účinkuje i pod víčky, jsem tam nenašel.
Vy ano?
Když si najdete působení KM na varroa, tak se udává, že KM působí i pod víčky. Nevím jak moc můžu této informaci věřit. Ale myslel jsem to tak, že až se vylíhne poslední generace plodu, tak nastane skokové zvýšení spadu. Tento je nejvíce napaden roztočem.
Jirko to jsem nějak nepochopil. Myslíš jako že ve starším plodu který byl zavíčkovaný dříve před léčením působí kyselina na kleštíka méně?
Ne, matky ted nekladou kontinuálně jako v dubnu a květnu, ale vždy až se vylíhne plod, žakladou další generaci. A každá další je poškozena roztoči a viry více a více. Proto je ideální mit ted včely vez plodu. A vždy když se generace vylíhne, zvýši se skokově spady. KM působí podle toho jakou koncentraci docílíme v úle.
Aha, tak to se mám ještě co učit a to jsem si myslel že už o včelách vím všechno. No zas jsem o něco chytřejší.
To je důvod, proč se mnoho včelařů teď vyděsí a začnou do úlů cpát kde co, třeba i ten Formidol. Přitom o tom jak vyzimuje dané včelstvo, je již dávnou rozhodnuto. Léčení na podzim a v zimě je lečení do příští sezony.
Spad už v současné době alespoň u mně o ničem moc nevypovídá - pokud jsou ve včelstvu viry, tak je úplně mimo mísu. Tam platí jiné zákony.
KM pod víčky působí, ale z mé zkušenosti to musí být 85%.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's