Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Upřesnil bys detaily aplikace? Teplota, umístění odpařovače, stav včelstva? Sledoval jsi reakci po aplikaci?
Stabilizovaný a silný oddělek by měl vydržet. Ten, který to nevydrží, buď má jiný problém, nebo je problém v aplikaci.
Obecně bych sám za sebe Formidol oddělku ale nedával ani náhodou. Na oddělek je řada lepších metod, třeba KMl (http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=57 ). Nebo, když už, tedy je-li napaden (byl?, sledoval jsi vývoj napadení, proč jsi Formidol vlastně dával?), KM nižší koncentrace a velmi citlivě ... A jsme zase u systému, který nám oficiálně nenabízí ani přijatelné varianty ani metodiky a návody ...
Jiří
V pondeli jsem daval formidol ve stredu oddelal ten obal / odpoledne /a vlozil zpet.Byl dan pod ramky. Reakce vcelicek stejna jako vzdy. Par jich vylezlo na cesno.Jinak zadne vyrazne rozruseni atd. .. Jen tech 5 otvoru nebylo vyschlych tmave zbarvenych dle navodu. Matka letosni slechtena ta me mrzi nejvic.
Pod rámky? Co to konkrétně znamená? Tedy do podmetu? Typ úlu? Nebo proč?
Vzdálenost odpařovače od plodu?
Jak se oddělek choval před aplikací? Proč zrovna ten Formidol? By k tomu důvod?
Jiří
Do podmetu univerzal 3 cm pod ramky formidol proto ze kazdy rok ho pouzivam. Jeste me zde chybi lampa do oci spendliky za nechty a budu si pripadat jak na vyslechu gestapa. Nic ve zlym.
Tohle,ale nemám vyzkoušené,jen mi to řekl kamarád,že to tak dělá.
Do oddělku dává Formidol 40,ale nesvleče ho z obalu,vezme nůžky přestřihne ho a vrazí do oddělku na horu.
Prý mu to tak funguje,když se odpařuje málo tak ho povytátne z obalu.
Mě to připomíná Hobravit tak jak ho používám já.F.V.
já to dělám až po týdnu......i když píšou po dvou dnech
A já vezmu 2 desky formidolu, ihned sundám regulační obal a takto je obě dám do včelstva.
Do oddělku formidol nedávám vůbec. Tam zatím stačila K mléčná a pak ošetření na podzim, ať už KM do podmetu nebo dřív fumigace.
No letos to bude jiné a zkusím NH s 65% KM.
Já jsem právě z důvodu vysokých maximálních teplot v posledních dnech ten formidol odložil. Na webu lze vygooglit tuto větu: "Pokud denní maximální teploty přesahují 25°C, nevkládáme nebo neodstraňujeme regulační obal po poledni, kdy je teplota i provoz česna maximální" + něco o úlech na slunci a aplikaci F40.
Asi na tom něco bude.
Bude teď už to vím, ale tot jsem tedy nečekal. Poučení pro příště.
(01.08.2014 18:30)paolov napsal(a): [ -> ]Do podmetu univerzal 3 cm pod ramky formidol proto ze kazdy rok ho pouzivam. Jeste me zde chybi lampa do oci spendliky za nechty a budu si pripadat jak na vyslechu gestapa. Nic ve zlym.

Paolo, omlouvám se, pokud jsem kladl Tobě nepříjemné otázky. Předpokládal jsem, že pokud jsi sem do fora napsal o svém oddělku, budeš asi chtít znát názor ostatních. Na to jsi ale uvedl málo detailů, aby se dalo usoudit, kde byla chyba. Proto jsem se ptal. Obecně považuji ošetření oddělku Formidolem za těchto teplot za problematické - mírně řečeno. Jediným důvodem by snad bylo kritické napadení ...
Jiří
Nic se nestalo pane Matl jen me to prislo v tu chvili takovy divny ty otazky. Ale mel jsem to tam napsat omlouvam se. Vcera jsem uklizel ten ul s oddelkem a zhruba 20 vcelek zbylo matku jsem vubec nenasel.
V pohodě, Paolo ... Wink
On je to v podstatě totiž příklad, který může pomoci ostatním. Za současné situace není oficiálně nic než Formidol, proskakují informace o vysokém napadení, tudíž to většině začne vrtat hlavou. Hledají informace. Najdou jich docela výživnou směs. Jeden radí to, jiný ono. Pomocná ruka "shora" v nedohlednu. ... Složitá situace.
Píšeš, že to tak děláš delší dobu. Fajn, to je zkušenost. Jakkoli je to vlastně pokaždé jiné, což asi byl i tento případ. Proto je dobré o tom mluvit a zkusit najít příčinu ...
Oddělek je hodně citlivý. A každý je navíc jiný. Formidol 40 je naopak docela pecka. A tu vzniká rozpor ... A je pak klíčové vyhodnotit způsob aplikace.
A na to se nabalují ty otázky. Třeba ta, zda byl stav oddělku takový, že bylo nutno zasáhnout, nebo to bylo jen preventivně?
Jedna moje otázka ještě přibyde: nemám zkušenosti s MU, tudíž těžko mohu něco říkat k aplikaci Formidolu spodem. Jaké jsou s tím zkušenosti? Nemám tyto úly a aplikuji pochopitelně vzhledem ku svým úlům horem a měním i koncentrace a pod., takže i tohle mě zajímá.
Jiří
Dal jsem jej preventivne. U dalsich 2 vcelstev jsem je dal na horni loucky / oddelitelne dno +nastavky 39*24/. Spad u jednoho byl cca 10 varoa a u druheho jsem zadny nenasel.
Minulý týden jsem se dostal k aplikaci Formidolu a byl jsem docela zvědavý jak to dopadne. Protože některé počty VD, jak zde uváděli někteří členové VF byly docela vysoké. Aplikoval jsem desky do podmetu a po vložení jen včelky zahučely a byl klid. Po vyjmutí z regulačního obalu se včelky začaly hromadit na česně a přední straně úlů, evidentně se jim to nelíbilo. Asi za 2 hodiny se zklidnily a zalezly. Počty VD u včelstev byly min. 3; max 31; průměr 15,6 a u oddělků trochu lepší min. 2; max. 10 průměr 4,8. Uvidím jaké budou spady po fumigaci.
Taky jsem aplikoval Formidol od 14.9.....ale už jen ve včelstvech s většími plochami plodu. Spady za 4 dny okolo 130ks.....ale to se mi vzhledem k 5-6 plástům plodu zdá už jako zdravá včelstva.;-)Dnes po týdnu jsou denní spady max.okolo 10ks/den....
První aplikaci jsem dělal na začátku července (1 formidol nad plodiště) a spady byly docela zanedbatelné....až další aplikace při nárůstu přirozeného spadu a vložení dvou Formidolů na vcčelstvo přineslo patřičný spad. Moje situace ale byla dost specifická. Formidol v dvojnásobné dávce(do včelstev na 2vn-3vn) včelám neuškodil.....ačkoliv kolega ze zdejší ZO mi sdělil, že jemu padlo při aplikaci jednoho Formidolu třetina včelstva....(dvounástavkové včelstvo)Dodgy
Máš výhodu, že jsou včely blízko. Já se k nim dostanu zase až za 2 tydny. Nechal jsem na dně podložky se sítovinou, tak mi včely VD neuklidí, co udělají jiní tvorové je ve hvězdách. Každopádně moc se na počty které tam najdu spolehnout nedá. Zkoušel jsem v sezoně vyřezávat trubčinu a kontrolovat jí, ale bez nálezu. Za to v roji jsem viděl 2 VD na dělnicích a tak jsem je týden po usazení vyfumigoval a spadlo přes 40ks. Po Formidolu spad 0.
(02.08.2014 12:03)paolov napsal(a): [ -> ]Dal jsem jej preventivne. U dalsich 2 vcelstev jsem je dal na horni loucky / oddelitelne dno +nastavky 39*24/. Spad u jednoho byl cca 10 varoa a u druheho jsem zadny nenasel.

Preventivní léčení včelstev bez napadení VD je nesmysl. KM je jed i pro včely a je třeba ji používat cíleně a uměřeně
Jirko, to je samozřejmě pravda a souhlasím, ale jsou situace, kdy prostě potřebuju při pochybách stran dat z monitoringu zjistit, jak se věci mají. Pak to testuju taky vlastně preventivně jedním pokusem a často se docela divím. A to monitoring pojímám jako soubor různých pstupů, takže si troufale myslím, že rámcově mám představu o napadení ...
Už to tu na foru bylo mockrát. "Nic mi nepadá a dal jsem Formidol a ejhle! To je nadělení!"
Takže je to taková flexibilní metoda, občas i aplikace tam, kde se to zdá být dobré, není od věci. Jako test.
Přiměřeně ... Big Grin
Tohle si ale každý musí rozhodnout sám, na to nejsou tabulky a návody. Ale je to do jisté míry až vzrušující ... Surprised
Jiří
(22.09.2014 11:40)jirka.marx napsal(a): [ -> ]
(02.08.2014 12:03)paolov napsal(a): [ -> ]Dal jsem jej preventivne. U dalsich 2 vcelstev jsem je dal na horni loucky / oddelitelne dno +nastavky 39*24/. Spad u jednoho byl cca 10 varoa a u druheho jsem zadny nenasel.

Preventivní léčení včelstev bez napadení VD je nesmysl. KM je jed i pro včely a je třeba ji používat cíleně a uměřeně

Jirko, máš samozřejmě absolutní pravdu. Preventivní může být pouze úprava metodiky ošetřování, chceš-li zootechnika. Jaká koliv chemie nemá s prevencí nic moc společného a s alternativním postupem už vůbec ne (hubení V.d. je jen zlomek problematiky a ani ne nejdůležitější). To je totiž jako kdybych si preventivně bral penicilín a zjišťoval následně, zda nemám angínu podle toho, jak se potom budu cítit.
To tzv. preventivní, nyní třeba s o. kyselinami je totéž, co se dělo na začátku zavlečení V.d.Také jsme preventivně likvidovali včelstva v okruhu 5 km při výskytu 1 samičky ve vzorku, preventivně se dělalo 1 ošetření taktikem, pak druhé.......
až z toho vznikla současná metodika. Ta kouzla s "jinou" chemií směřují k tomu samému konci.
Prostě myšlení bolí a někteří ho neumí změnit, ve škole je to nenaučili.

Testování je něco jiného, jenže jak testovat, když nemám definovánu varroázu? Tedy já mám již dávno, ale ti co tvrdí, že se jí věnují ne ani omylem a teprve nyní jim to snad konečně dojde.

Ono totiž není ani tak důležité, co při těch" testech" spadne, ale co ve včelstvu zůstane a hlavně jak škodí, pokud vůbec.
Velice mne udivují ti, kteří říkají, že dělají testy a přitom ne v době, kdy je to relevantní. Test s KM nyní? No to je vážně vtip. Hold ručitelé zklamali a to nemluvím o testech na virová onemocnění, N.c, to už je pro někoho jako z říše divů. Jenže právě tohle je o varroáze často mnohem více než jen množství kleštíka.
Jenže ty jsi, pokud vím, účastník hnutí ŠPV, tak to už víš a za těch pár roků jsi možná pochopil víc, než mnozí třeba s 50- ti letou praxí, ale technokratickým pohledem. Mám z takových jako ty radost. LD
Leoši, díky, s tím se dá bez výhrad souhlasit. Akorát tu nikdo nic myslím nepsal o testování KM nyní. To by fakt byl špatný vtip.
Můžeš, prosím, nějak rozvést ty "ručitele, kteří zklamali"? To jsem holt nepochopil ... Wink
A s tím i ty testy na virová onemocnění či na NC? Sám se přiznám, zatím ji ani v mikroskopu od NA rozlišit nedokážu. A PCR analýzu si doma neudělám, ač na DWV si troufnu.
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's