Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
J taky už jsem o tom slyšel od známého ten udělal 7 včelstev,ale jak píše Honza špatné použití,navíc kdybys použil odpar z houbičky tohle se ti nestane
a hlavně ani nepíšeš jakej jsi použil zda 65% KM nebo 85%KM??
Klasický Formidol 65%.
Aha tak to je divny,no houbicka je urcite bezpecnejsi,znamej dokonce do vcel kyselinu prevrhnul a polil vcely ale mrtvych jich bylo podstatne min tak hrst vic ne pokud s matka takhle plazi a vcely tak nic moc moc bych neveril ze to rozdychaj...
Formidol má vždy 85%
Jako vazne Jirko??? tak to se nedivim dat ted 85 je riziko...to potom jo to uz tu reakci chapu...
Jeste je ten novej formidol co se zavesuje na loucku. Je silnejsi myslim.
Jenže ten nikdo z igelitu nevyndava...doufam. Dva do nastavku nad plod na 14 dni a je vystaráno. I na 6 NN.
Jirko máš pravdu, formidol má opravdu 85%.
Mam dobrou zkusenost s houbickami s 65% KM i pri vedrech nad 30C. Ted se da na houbicku dat i 85%,kdyz jsou teploty kolem 20C -uzil jsem na stanoviste,kde bojuji s viry. Prejit na gabon je cesta zpet, u nas ma nizkou ucinnost a klestici na jeho ucinne latky stejne casem ziskaji rezistenci. To uz radsi thymovar.
Tak nevím, u mne Gabon ještě funguje. Pokud používám Fofmidol podle návodu tak je to o ničem, gabon aspoň u nás ještě pořád zabírá. Tu houbičku jsem ještě nezkoušel, možná příští rok.
A proč tam dáváte teď formidol?
A proč ne? Je v něčem problém?
Tak ted po leceni uz neni potreba ne??ted hrozi jen reinvaze to bude zlezet jake bude pocasi a nebo pokud nekdo pozde nebo spatne lecil..davat byt KM jen pro jistotu je zbytecne zatezovani vcelstev.Jinak u me letos ani naznak po DWV vibec jsem za celou sezonu nenasel ani na trubcich.
Já ještě léčím, ještě nemám po léčení.
Teď léčit = poškozovat dlouhověké včely.
A když mám spad 5 denně, léčit - neléčit?
(09.09.2017 9:26)pavell napsal(a): [ -> ]Tak jsem si formidolem přiotrávil včely. Dal jsem ho tam večer naostro bez obalu a ráno koukám před jedním úlem a ve dnu tak půl kýblu umírajících včel, nevím jestli i s matkou, v tom množství to nešlo poznat v druhém úlu tak litr včel a malátná ještě plazící se matka myslíte že to ta matka může rozchodit?
(...)
U ostatních včelstev jen pár poškozených včel. Ještě nikdy se mi to nestalo a to dávám formidol vždycky bez obalu, podle návodu má hodně malý účinek. Tak já už s formidolem končím, vím že má hodně příznivců, ale za mne radši jedovatý, ale pro včely jistě bezpečnějsí a hlavně účinnější Gabon.

(09.09.2017 10:20)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Problém není ve Formidolu, respektive kys. mravenčí, ale ve způsobu aplikace. V podstatě je tvojí neznalostí a udělal jsi chybu.

Podle mého názoru a zkušeností není problem v KM ani její koncentraci, ale v předchozím poškození včel (např. viry či kleštíkem).
Už byly "načaté" a KM zastala funkci posledního pověstného hřebíku do rakve. (To by fluvalinát nezastal, ale včelstvo by stejně nezachránil.) Prostě "urychlovač"...
Potvrzuje to m.j. fakt, že stejný efekt nenastal u všech včelstev Idea
Tohle 65% KM "neumí" a tak včelař často "léčí", pak krmí a pak likviduje prázdné úly...

Osobně to vnímám jakou součást konceptu, kterému anglicky mluvící včelaři říkají "Take your winter losses in fall" (volně: Přijmi zimní ztráty už na podzim).

Rozhodně bych danou zkušenost nevnímal jako důvod pro zatracování 85% KM, ale jako otázku, proč zrovna ta konkrétní včelstva de facto padla po její aplikaci...? Prohlédl bych si hromadu mrtvých včel a hledal abnormality jako zakrnělá křídla, atypické zadečky, obecně nevyvinuté včely. Případně i zavíčkované plodové plásty - zvýšená mezerovitost, odvíčkované kukly, kleštíci na vybíhajících včelách a v buňkách.
85% KM v nevhodnou dobu a s tak velkym odparem Rozhodne vcelstva zabije 85% to je uplne jiny kafe jde to znat i na reakci vcel kdyz se pouzije v Rijnu treba po reivazi jasny ze pres poledne kdy je treba jen 15°C je reakce na ni okamzita a vcely ji hned poznaji.to 65 si pri tyhle teplote ani nevsimnou.Taky bych ji nezatracoval jen se musi umet pouzivat hlavou nebo se nejdriv naucit s 65 protoze 85 je uz zadnej Driak.
(10.09.2017 19:29)KTM napsal(a): [ -> ]85% KM v nevhodnou dobu a s tak velkym odparem Rozhodne vcelstva zabije ... ... ...

To máš vyzkoušené nebo si to myslíš...?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's