Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Jsem čerstvý majitel soupravy (šejkru) VARROA EASYCHECK a mám za sebou jednu letošní jarní kontrolu (14.4.) celé včelnice. Momentálně 6 včelstev.
Kvituji, že se relativně rychle dopracujete k výsledkům napadení včelstva vyjádřených v procentech, a že výsledky jsou mezi včelstvy srovnatelné což z podložky není možné.

Z mé kontroly NEPLATÍ, že nejvíc napadená jsou krajní včelstva. Můj rekordman je ve středu řady.

Ihned jsem zahájil selektivní léčení jen na "špičkově" napadených včelstvech (3) a zbytek zatím vynechal.

Doporučuji proti návodu provádět odběry z medníků nad mateří mřížkou a vyhnout se tak možné ztrátě matky.
Odebírat vzorek z plodových plástů i přes riziko asi má svůj význam - roztoč především na plodu, v medníku by mohlo být napadení nižší. Ale více a přesněji jistě napíše Jirka (JKL), jako člen testovacího teamu Easychecku v ČR..
V rámci testování se odběr dělal jinak než je v návodu. Probíhala jakási homogenizace vzorku a to tak, že se vzal jeden zaplodovaný plást, který se prohlédl na nepřítomnost matky oklepaly se z něj všechny včely do nějaké nádoby. Poté se tou nádobou potřepalo, aby se včely promíchaly a provedl se odběr včel vnitřním sítkem po rysku vyznačující cca 200 včel.
Důvodem odběru z plodového rámku je to, že roztoč se koncentruje do oblasti kde se víčkuje a pak se často vyskytuje na líhnoucích se včelách. Z důvodu včasného zachycení nárůstu množství kleštíků je tedy výhodné odebírat v místech kde se VD koncentruje.
Riziko nechtěného sklepání matky do vzorku lze eliminovat tak, že zaplodovaný rámek den předem oklepete a vložíte nad maří mřížku. Druhý den nebo třeba již odpoledne lze odebrat včely z rámku bez nutnosti prohlížení na přítomnost matky.
No mne by docela zajímalo, na kolika včelstvech jsi testování prováděl a kolik Ti to zabralo času.

Připojuji hezký grif na plnění šejkru:
Sice to moc nepatří pod vlákno formidol, ale budiž může to souviset. Jako "easycheck" docela dobře slouží klasická sklenice 0,7l od medu nebo třeba od okurek a dvojité síto na med. Úplně nechápu nutnost provádění smyvu v tuhle dobu. Co uděláš, když zjistíš větší napadení kleštíkem teď? Budeš na ně lít KM teď v plné snůšce? Taky budu kontrolu smyvem provádět, (kontrola spadu na podložkách je u mě díky mravencům v létě vždy negativní) ale až po vytočení hlavní snůšky, a dle výsledku můžu rozhodovat co s kterým včelstvem udělat. Samozřejmě vím, že silvestrovské ošetření KŠ nebylo do nuly a tudíž se kleštík množí, ale pokud bylo ošetření provedeno správně tak začíná z tak malého počtu samiček, že snad nemá smysl bláznit teď ve snůšce,která může být ta zásadní. Já teď řeším kolik je v úle plodu, létavek, prostoru a jestli včelky dostanu na maximum bez rojovky. Kolik mám v úle breberek a zásahy proti nim nechám na první půlku července, neboť mám včelky v pohodě, protože nefumiguju podle pouček a tudíž zatím jen rozšířuju.
Času to zabralo dost, ale z jiného důvodu. Tím bylo to, že se testovali 3 způsoby a každý se ještě kontroloval kontrolním smyvem.
Takže u 10ti včeltev 3 způsoby + 3 kontrolní smyvy(na stejném vzorku) = 60 počítání VD a pro přesnost vyhodnocení i 30x počítání včel v odebraném vzorku. Z jednoho včelstva mi tedy neubylo 200 včel, ale 3x200včel - na včelstvu to nebylo znát.
Zpracování u VARROA EASYCHECKu bylo, ale nejrychleší a práce nejpohodlnější - prostě odebrat vzrek do sítka po rysku, ponořit do roztoku v "šejkru" minutu třepat, vytáhnout sítko a spočítat separované roztoče na dně., vylít přes cedníček pro recyklaci roztoku do sklenky a pak čistý zpět. Vyklepat včely a možno jít na další úl. Netřeba tahat dvě sítka jako u smyvu, netřeba rozpouštět cukr a pak zcedit a počítat na jemném sítku jako u diagnostiky práškovým cukrem.
Někteří ale testovali oproti narkóze CO2 ve Varroa Testeru
V práci říkáme, že neznalost situace posiluje míru našeho sebevědomí a ještě doplňujeme že veškeré slovní diskuse o problému ( napadení V.D.) ověří jen praktický experiment. V tomto případě jarní smyv provedený na našich včelstvech jednotlivě.
Za sebe konstatuji, že jsem se rozhodl po "nelogickém" jarním dubnovém smyvu ( kde jsem sebevědomě očekával počty brouků okolo nuly), začít selektivně léčit navzdory snůšce, abych se pokusil snížit pravděpodobnost úhynu zasažených včelstev.
Doporučuju smyvy kombinovat s Varroa modelem od Randyho Olivera:

http://scientificbeekeeping.com/randys-varroa-model/

Tam si můžete nastavit parametry, zadat kdy a čím léčíte a vidíte jestli je to udržitelný stav.

Je to tedy spíše pro ty angličtinou políbené, nastavit si ten model na své podmínky není jednoduché. Jsou tam 4 tutoriály.
Léčit teď je nesmysl klidně to počká po první snůšce (začátek června) zasáhl bych jedině při objevení se poškozených včel.
Já bych včelstva, které po letně-zimním ošetření mají větší napadení na jaře, při životě neudržoval.
No lepší je přeléčit a vyměnit matku Smile Zbytečné tresta celé včelstvo Smile
ahoj, o vikendu jsem prvne v kariere dal Formidol. Ponevadz se do vcel dostanu az za 14 dni, a zaroven jsem velmi zpanikaril, kdyz jsem obal otevrel, vzal do ruky nasaklej navod a nekolikrat se zhluboka nadechl, tak jsem do ulu dal formidol i v tom dalsim/druhym igelitovym obalu (ten vnejsi obal je samozrejme otevreny). Ano, vim, ze jsem to pokakal.
Pokud se mi tedy Formidol ted uvolnuje velmi, velmi pomalu - muzu ho mit v ulu 14dni? Mam ho potom vyndat z ulu, nebo ho mam potom vyndat z obalu uplne a nechat den/dva v ulu?
Diky!
Nechal jsi tedy desku otevřenou jenom na těch 5 otvorů? Chápu to správně?

Pokud ano, tak je to IMHO vcelku na nic (nechat to tam 14 dní).

Během pár dní (2-3?) klesne koncentrace odpařované kyseliny a do týdne ti to včely roztrhají a rozežerou přes těch 5 regulačních otvorů.

Pravděpodobně i rychleji v tom horku. Já jsme dával Formidol ve středu večer. Nechal jsem otevřené jenom 3 otvory. V sobotu večer jsem vyndával z druhého obalu. Otevřené otvory už byly zahnědlé, včely desky začaly trhat. V neděli kontrola. Mrtvé včely na podložkách nebyly, poškozené líhnoucí se včely, u jednoho včelstva spad v desítkách, v ostatních jednotky, nebo nula. Dneska (pondělí) půjdou desky ven.
ne, nechal sem desku i v tom extra obalu. Proste je tam polozenej natrzenej igelitak a v nem deska v obalu.
To je jako by si to tam vůbec nedal. U KM je důležitá síla odparu, čim větší koncentrace, tim účinější. Já dávám 40ml večer na houbičku a ráno už je vyčichlá. Tobě se ta samá dávka bude odpařovat 14 dní a stejně se podle mě ani všechna neodpaří.
Jo zmrvil sem to. Takze se nejspis k tomu vcely prokousou a mozna se neco odpari.
Jeste navic jsem vyfasoval jen jednu desku. Kdyz jsem nekdy v zime na schuzi ZO objednaval, tak jsem mel jeden ul. Ted jich mam 5. Daji se ty desky nekde koupit?
Ano. Formidol je bez předpisu.

Třeba tady. Nebo kdekoliv jinde.

Ale zeptal bych se ve spolku, jestli nemají nějako navíc.

Přečti si návod.

Zavři očka, případně nech otevřené na ventilaci to nejspodnější. Česno nezavírej.

Nejdřív desku vytáhneš z prvního obalu. Tím se otevře 5 regulačních otvorů. Desku dáš nahoru, regulačními otvory dolů. Pokud to jde, tak ji podlož dvěma kousky něčeho, aby neležela přímo na rámcích. Regulační otvory by měly směřovat do uličky a ideálně do uličky mezi rámky s plodem.

Po dvou dnech desku vytáhneš i z toho druhého obalu a celou obnaženou ji dáš nazpět. Zase na ty dva dny. Pak ji dáš pryč.

Neošetřuje se, pokud je snůška, nebo když krmíš. Tohle zvyšuje vlhkost v úle a zvýšená vlhkost snižuje odpar.

Pokud je moc horko (zrychluje odpar), nebo ošetřuješ slabší včelstvo (méně než dva nástavky 39x24-menší prostor, větší koncentrace), je dobré zpomalit odpar. Nevysuneš desku celou. Ale necháš zakryté poslední jeden, nebo dva regulační otvory. Ten igelit potom složíš nahoru. Odpar to zpomalí. Případně ji tak necháš i o den déle (než ji celou vyjmeš z obalu).

Po vložení desky (celé obnažené) by se mělo ozvat jenom takové zahučení. Případně větší provoz na česnu. Mělo by to rychle přestat. Kyselina poškozuje právě se líhnoucí nebo vylíhlé včely. Pokud při vyjmutí desky najdeš mrtvé včely v buňkách ze kterých se právě líhli, tak to není problém, ale znak toho, že se ti povedlo tu koncentraci kyseliny trefit.
Baktus jestli chces formidol zbyl mi dam ti ho za poštovný, kdyžtak napiš SZ, v tomhle počasí bych ho nepoužíval je moc vedro netrefíš dávku odparu,chce to počkat na ochlazení. O účinnosti mám pochyby měl sem po něm spad 2 ks na 14 úlů, mám sice mravence ale nevim, nevim. Na příbalovém letáku jsou napsané podmínky užití a chce se jich držet. Třeba ale u jednonástavkového oddělku chce při použití ho nedát naplno jinak je hodně mrtvolek.
Moc diky! Ja to otevrel doma v kuchyni z vnejsiho obalu jen abych si precet navod. Ten byl tak nasaklej, ze me zacali palit ruce, nadejchal sem se toho a tak se to tam prdnul vicemene zabaleny.
Navíc jsem predtim kontroloval podlozku. Misto brouku sem tam krome zavijece nasel jeste 3 vosy..
Proste teleci panika. Na druhej pokus to dam.
A proč to tam tedy dáváš, když nevíš proč? Pokud na podložku roztoči nepadají, tak včely netrap, jen to zase po...
Chceš-li mít naprostou jistotu, tak odvíčkuj alespoň 50 buněk a když najdeš víc než jednu rodinku, tak zahaj to ošetřování.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's