Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Vážení, pokud jsem správně pochopil tak smyslem této debaty bylo zjistit napadení současné době a ne plná redukce a docílit to kyselinou mravenčí.
Zjišťováním stavu napadení roztočem je u produkčních včelstev jiné než u oddělků. U oddělků stačí kontrolovat přirozený spad, protože tam se nepředpokládá tak dlouhá doba množení roztoče. Avšak jeli při kontrole spad větší, tak bych doporučoval dle síly oddělku Thymovar ne KM. Jiné je to u produkčních včelstev, kde bych v této době byl příznivcem vložení jedné čtvrtiny Formidolu v dostatečné vzdálenosti od plodu v horním prostředí nástavku. Je to je tak zvané polechtání kyselinou mravenčí, aby se mohlo projevit kolik foretických roztočů je v této době alespoň přibližně a kolik jich může být ve včelstvu celkem (i více jak jeden nástavek). Daleko elegantnějším avšak dražším způsobem je použití THYMOVARU i zde. Je stejně účinný jako KM. Možná je účinnější, protože působí dlouhodoběji to je jeho pozitivum než se včelaři zaslouží nesprávným používáním o vyvolání rezitence na thymol. Pak máme lepší obraz o tom kolik roztočů ve včelstvu doopravdy je. Thymovar nám sundá více roztočů a nepotřebujeme brát v úvahu vysoké teploty letošního léta (moje zkušenost). Pokud použijete i jen čtvrtku Formidolu a nevhodně umístíte do silného včelstva v jednom plodišti (budečák), můžete se připravit o matku, která naráz kyseliny mravenčí neustojí. Včely můžou v panice utéct, avšak matka většinou zůstane a zahyne (mluvím o údajích u starého typu budečák a jim podobných kde je jedno plodiště). Na závěr připomínám, že KM dávám do úlu vždy podchlazenou, kvůli počátečnímu odparu. Neváhejte a adekvátně jednejte. Je nevyšší čas. Pokud je to pro vás vše známé, tak se omlouvám za ztrátu času.
ešte len začínam ale nejak mi nieje jasné prečo by som mal používať formidol, ved KM si dám 40ml na nejaký filc do plastového vrecka urobím diery a formidol hotový či? Smile
formidol musí používat lidi ze svazu, aby podporovali svůj podnik v Dole....my nesvazáci to samozřejmě dáváme na houbičku
(06.08.2018 22:04)gusto napsal(a): [ -> ]
(06.08.2018 20:36)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mravenci na roztoče prdí. To byl jen takový poplach. Oni jim maximálně ukousají nožičky, proč by nosili balast. Stačí se na to podívat pod mikroskop. Mně se tam producírují permanentně a výsledky sedí.
Kdo se obává nejistého měření spadu, může odvíčkovávat plod.
Čtu tady stále dokola o tom, jaké zbytečnosti je včelař schopen dělat (vymýšlí kraviny) a při tom na tuto důležitou činnost vyloženě sere a je neskutečně kreativním ve vymýšlení zdůvodnění, proč by to nemusel dělat.
Nebývám obvykle sprostým, ale vážnost této situace si to žádá.

Pavle z které časti úlu alebo plástu je treba odobrat plod na rozbor,aby bol výsledok spolahlivý? 50 buniek sa mi zdá málo..podla toho čo mám vyskúšané..niekedy na 100 a aj (ovela) viac ani jeden,hned kúsok vedla aj dve tri bunky tesne vedla seba obsadené.. Sú nejaké skúsenosti?
100 je jistota, beru z několika plodových plástů a v lajně napříč. Když v 50ti nenajdu nic, tak už nepokračuji. Trubčí buňky nezkoumám, v podletí jdou roztoči spolehlivě na dělničinu.

K tomu přemisťování roztočů.
Ano, existuje jedno foto mravence s roztočem v kusadlech. To ale neznamená, že ho odnesl. Jak jsem již uvedl, okusuje mu nožičky. Kumulace roztočů v některých zákoutích je u mne způsobena větrem. Vítr myslím je větší škůdce, než mravenci.
Když je včelstvo řádně napadeno, tak se to spadem velmi dobře pozná a to hlavně proto, že tam je 3x více roztočů světlých, než tmavých. Pokud toho všeho najdu 30 až 50 za týden, neprodleně zakročím.
- Tak jsem s ochlazením dal do 5 včelstev Formidol, dle doporučení rovnou bez regulačních otvorů. Včelstva jsou na 3 VN.
- Formidol zchlazený v mrazáku, podáno na večer.Po vložení včestva nejevila zvláštní rozrušení.
- Po 24 hodinách odpařeno 45 g kyseliny, tedy prakticky vše.Spad jednotky, max. málo desítek VD.
- Jedna matka z roku 2015 nalezena mrtvá na dně (v plodišti byla vajíčka, takže jasně důsledek KM).
Současně jsem zjistil, že se včelstvo zřejmě chystalo na TV - našel jsem jeden zavíčkovaný matečník.
DOTAZ:
Myslíte si, že je nová matka v matečníku OK nebo je tu riziko poškození kyselinou mravenčí? Mám ji nechat vylíhnout nebo radši matečník zlikvidovat a pořídit novou matičku? Díky za radu.
Jak by ti jí poškodil uvnitř matečníku? Nesváděl bych to umrtí matky na formidol, může to tak být, ale pokud už tam jela tichá výměna, tak může být ten důvod jiný.
Já se jen ptám. Vzhledem k tomu, že Formidol účinkuje i pod víčky na plod, tak by mohl působit i uvnitř matečníku.
A to, že nevydržela Formidol, je snad zřejmé.To by byla velká náhoda, že uhynula zrovna při podání Formidolu.
Ale to se holt stane. Prostě mám ponaučení, že staré matky mohou být citlivější.
Formidol účinkuje pod víčky Surprised na to si přišel jak?
V takové koncentraci jako ji podal Student (bez regulačních otvorů), jako prd, v zásadě KM ve vysoké koncentraci poškozuje i plod před vylíhnutím
DOL píše

V jednotlivých případech můžeme pozorovat poškození menšího počtu trubců, čerstvě vylíhlých mladušek a kukel těsně před
líhnutím.


Kukly pod víčky jsou.
Jo tak to mě nenapadlo, já to bral tak, že formidol působí na roztoče pod víčky. Tak snad nebyla matka těsně před líhnutím.
Píšou že

Formidol hubí roztoče Varroa destructor přítomné na včelách i v plodových buňkách včetně jejich
vývojových stadií.


Ta vývojová stádia taky asi budou pod víčky.
Louky formifol to sú pary KM, a ta je zo všetkých prípravkov na hubenie klieštika práve pre včely najnebezpečnejsia, Blush
Pozri si ich porovnanie,
https://www.jiventure.info/Overview_of_P...Beekeeping

u KM ta upozorňujem na vetu:

Increases bee mortality, especially at brood and hatching stage. Formic acid active substance of this list that is most fatal to bees. Blocks egg-laying for variable periods. Affects development and shortens drones lifespan.
Kdyby působil i pod víčky, proč by se opakoval? Big Grin a proč by se dělala fumigace? přiznám se, že jsem nikdy příbalovej leték nečetl, ale odkaživa žiju v tom, že KM působí jen na foretické roztoče a né ty na plodu........proč by pak byly dlouhodobé odpařovače?
Len na doplnenie, kyselina mravčia dokáže prechádzať cez voskové viečka buniek. Ona hneď nemusí zabiť matku roztoča, stačí, že jej naruší schopnosť reprodukcie. A že je to jeden z najškodlivejších spôsobov potláčania varoázy je známe už dávno. Otázka znie, do akej miery ho vieme tolerovať a správne nadávkovať v ten pravý čas.
Tak proč jsou tedy dlouhodobé odpařovače?

Jinak doufám, že na konci roku dostanu nějakou cenu za nejvíc červených palců od pana Klinkovského, od kterýho jsem tu ještě nic nečetl, rád bych si jeho názor taky přečetl, když s něčim nesouhlasí.....i když on to dělá asi už z nějakého tiku nebo co to je.
Protože při správném načasování a dávkování je nosičem "léku " KM, který je třeba aby působil aspoň 12-14 ve včelstvu, tak aby obsáhl jak nezavíčkovaný tak i zavíčkovaný plod, který v této době vyběhne (při nižším odparu nemusí "" dojít k účinku KM pod víčky). Všichni víme, že KM včelstvům pomáhá nejen na VD ale i včelstvům může škodit. Už to daty tuším někdo řekl, každý léčebný prostředek ve správném dávkování je lék, ale při špatném dávkování se může stát jedem Smile
Myšleno bylo 12-14 dní Smile
Musím se Loukyho přes červená znaménka zastat. Proč tedy máme roztoče, když vše tak úspěšně funguje. KM působí na VD pod víčky jen tehdy, když je před česny spálená tráva a v podmetu hrst mrtvých včel. Jinak je to jen takové šolíchání. Myslím, že dlouhodobá šťavelka je lepší! Zdraví R. S.
S tím roztočem a morem je to jako boj v Avganistánu.
Ne a ne vyhrát!
A je otázka, zda se chce vyhrát a nebo vůbec se vyhrát může.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's