Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Ja mam taky s formidolem 80 dobre zkusenosti.
(23.08.2016 13:08)tom.50 napsal(a): [ -> ]...
Ale hlavně, než namorduju KM do jednoho vč (a vyperu si nervy), tak mám Gabon v pěti. Stejně se na KM nemůžu spolehnout a nakonec stejně musím léčit fumigací a nejlepší je ta s acetonem mezi svátky.

To nic, to přejde, až se to naučíte. Pak se na to klidně budete moci i spolehnout, neb správně užité to fuckt funguje. Jednou i budete asi muset, tak to nevzdávejte a zkuste být "in".
A KM se do včelstev "nemorduje", ale aplikuje se s citem a s určitou zkušeností. Tu získáte jen tak, že to budete zkoušet. Není ale v té chvíli dobré spoléhat na ony zde tak často probírané pseudo "alternativy", nýbrž je třeba přiznat barvu a se pustit do zkoušení skutečných alternativ, a to tvrdě, vlastenecky a nekompromisně.
V tom ale budou hrát roli faktory jako množství KM, koncentrace, nebo umístění a typ odpařovače. Ale keine Angst, zvládnete to a nabízíme pomocnou alternativně trockistickou ruku. A věřte, že to je "k nezaplacení".
Neváhejte, jednou to přijde a Vy pak budete připraven ...
Jiří
Nejlepší je vědět jaké je napadení, to je nejmíň pracné.

Já měl pak Gabon hned v jednech a v další stovce nic a bylo to nejmíň pracné. Smile
Nemůžu si to vynachválit. šlo to skoro samo.Cool
Používám 81 v rámkové míře 14 cm. Pro zavěšení propíchnu sáček těsně nad svarem 10 cm drátem a zbytek chlopně překlopím přes horní loučky. O rychlostí Dabonu lze pochybovat, protože je nutno sundat všechny nástavky nad a pošťourat plodištěm. To u KM odpadá. Stačí vytáhnou jeden rámek uprostřed nástavku nad plodištěm. Rozhodně to není pomalejší.
Umíte odradit od čehokoliv pane Matl. Kdybyste vynechal ty kecy (teď nejsme v "jen tak") bylo by to fakt lepší. Ale, i já "ujedu" v jiném tématu, jsme si kvit, jen s tím asi otravujeme druhé.

Patrně se nechápeme. Já věřím, že když ještě máte včely, že vaše metody účinné jsou, tedy pokud to aplikujete vy. Já jen říkám, že se mi ZATÍM zdá používat klasiku jako snazší, pohodlné, rychlé a bezstarostné. Vy nějak bádáte, jak jsem vyrozuměl, nevím o tom nic a až když se tu psalo o panu Čermákovi, jsem to zjistil.
No tak bádejte, ale že já nemusím, že ne. Já ty ambice nemám. Až to vybádáte, a bude to stejně snadné jako klasika, rád to budu dělat taky. Dělba práce, už jste o tom jistě slyšel. Třeba to neděláte nezištně, myslím si, že spíš ano, že to děláte proto, že vás to baví a chcete přispět k pokroku. Já ale ty ambice nemám, nebaví mě bádat v tlumení nákaz (to mě na včelařině odrazovalo už jako dítě, jen to a fakt silně!). Myslím, že nechce bádat většina.
Přispět tím, co zase umím já, se snažím tady předáváním vědomostí a zkušeností všem, kdo mají zájem. Věnuju tomu hodně času a nikomu, kdo mě požádá o názor formou SZ neodmítnu.

A ještě něco bych tu rád sdělil třeba Karlovi. Jestli OVS na jaře NAŘÍDÍ plošně v našem spolku natírat plod, natřu ho. I když nejsem funkcionář a přišli za mnou, abych to udělal u souseda v sousední vsi (přistěhovaný nezkušený mladík), bez řečí jsem to s ním udělal a od té doby kamarádíme. Pomohl mi když mi bylo nejhůř a nemohl jsem se hnout a desetkrát mi to vrátil, rád a bez keců, stejně, jako jsem já jemu natřel plod. Dostal tři úly univerzály aby to ihned vyndal ze svých Budečáků a ty si odvezl do muzea někdo, kdo o to žádal tady na foru. Dostal nástavek a dno, aby věděl, jak si to má udělat. Teď dostane včelstvo, aby věděl, jak může vypadat pořádné včelstvo (a ne to, co jsme u něj zjara natírali).
I já tu jsem náplava a místní mě zkoušeli a nebylo mi to recht (jsem přece už starej chlap). Dneska jsem vděčný, že jsem se nenafouk a zkoušku přijal.

Otázka: Měl jsem neuposlechnout nařízení OVS a nenatírat plod?
Pokud by potřebovali moje včelstva léčit, je pro mne jednoduší večer nadzvednout víko položit slabý odpařovač na rámky/ větší prostor tam není /a ráno odebrat do plastového kýble s víkem. Přestal jsem používat dlouhodobé odpařovače našroubované v rámcích, houbičky, z důvodu pracnosti a poškození matek, není mě jasná rozdílná účinnost, pokud je odpařovač ve včelstvu nepřetržitě nebo naplánovaný den v týdnu do rána, jde přece o zabránění vzniku viróz.
Pane tom. 50 jsou včelaři, od kterých se nechá něco naučit stačí když řekne že to jde a jsou lidé, kteří si na včelaře hrají a koukají vše dobře zpeněžit od těch se nic naučit nedá. Také jsem tápal a při odběru vzorků medu na MVP 3 měsíc byl udiven rozdílem počtu rámků plodu já 4-5 on 8-9 s roztočem to bylo podobné snažil jsem se pouze léčit a zachraňovat, neměl jsem představu, že to jde lépe, odstranil větší plochy trubčiny, větším obsazením rámků, nedržením neobsazených prostorů, zkrátka předcházet možnostem roztoče se množit od jara a ejhle jak někteří říkají na dělničím plodu nejsou a mají pravdu. Jde ještě o moderní včelaření s léčením od jara z dosoušení medu v obýváku a strachu ze září jak to dopadne.
Jste velmi stručný, na úkor srozumitelnosti. Nerozumím ani málo tomu, co říkáte.
(23.08.2016 21:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]Umíte odradit od čehokoliv pane Matl.
Patrně se nechápeme. Já věřím, že když ještě máte včely, že vaše metody účinné jsou, tedy pokud to aplikujete vy. Já jen říkám, že se mi ZATÍM zdá používat klasiku jako snazší, pohodlné, rychlé a bezstarostné. Vy nějak bádáte, jak jsem vyrozuměl, nevím o tom nic a až když se tu psalo o panu Čermákovi, jsem to zjistil.
No tak bádejte, ale že já nemusím, že ne. Já ty ambice nemám. Až to vybádáte, a bude to stejně snadné jako klasika, rád to budu dělat taky. Dělba práce, už jste o tom jistě slyšel. Třeba to neděláte nezištně, myslím si, že spíš ano, že to děláte proto, že vás to baví a chcete přispět k pokroku. Já ale ty ambice nemám, nebaví mě bádat v tlumení nákaz (to mě na včelařině odrazovalo už jako dítě, jen to a fakt silně!). Myslím, že nechce bádat většina.
Přispět tím, co zase umím já, se snažím tady předáváním vědomostí a zkušeností všem, kdo mají zájem. Věnuju tomu hodně času a nikomu, kdo mě požádá o názor formou SZ neodmítnu. ...
Nenechte se, Tome, odradit, není ostatně čím. Já nabízím pomoc, možná Vám to ještě nedošlo.
Uvažujete v kategoriích "klasika, snazší, pohodlné, rychlé a bezstarostné", ale to jen proto, že jste o "alternativách" asi moc nečetl, neznáte je, neznalost maskujete agresivitou a k tomu si ještě neuvědomujete kontexty toho, co Vy nazýváte klasikou a co jinde je považováno za poněkud zaostalé, zpozdilé a bez perspektivy vzhledem k tomu, jak se současná situace vyvíjí. Rezistence na účinné látky, kontaminace produktů, vlivy na imunitu včel i na to, jak hledat cesty, aby si i včelky mohly hledat cestu, jak se s problémy vypořádat.
V těchto kategoriích uvažovat znamená nebrat v úvahu řadu dalších souvislostí. Jednoduchá řešení nemusí být nutně z dlouhodobější perspektivy ta nejlepší. A z hlediska filosoficko mravního rovněž ...
Je to Vaše volba, respektuji ji, ale prosím o alespoň elementární reflexi a pokoru. A jenom o jedno prosím: neprohlašujte vlastní ne-informovanost za přednost. To, že byste napsal něco ve stylu: pardon, mýlil jsem se, neznal jsem, polepším se, nastuduju a pod., to lze asi jen stěží čekat. Ale zkuste překvapit ...
Nicméně má nabídka trvá.
Osobně nemám nic proti Formidolům, jen mi koncentrace 85 % přijde pro určitá období a chvíle a situace přes čáru. Proto se identifikuju s tím, co je běžné v těch zemích, které Vy tak nějak "nemáte rád". Ale kdybyste si jejich metodiky přečetl a prostudoval, zjistil byste, že něco do sebe mají. Jednou to ostatně asi budete muset udělat.
Já proto zvolil šetrnější metody a ony opravdu fungují. Prostě nechci být součástí problému a zcela souhlasím s tím, že nelze ohrožovat okolí. To ovšem platí pro každého, že ...
A ještě k dalšímu Vašemu logickému faulu: ano, podílím se na jednom z projektů, ale jen tím, že dodávám data. To je ta Citizen Science, víme? Jednou to bude k užitku i Vám. Bádání přenechám jiným a Vy to, prosím, zkuste odlišit a zkuste se do toho bezdůvodně nenavážet.
Vaše praktické zkušenosti, zejména ty, které se týkají chovu včelstev v kombinovaném systému nebo v systému Dadant, jsou pro mne cenné a díky za ně. Už proto nabízím zpětnou vazbu co splátku za Vaše informace, a to ve formě debat o užití organických kyselin.
Ale bez faulů a na férovku. A pro vzájemné obohacení nás i ostatních.
Jiří
Díky za podávanou ruku, jen nevím, co jsou ty fauly. Jak někde říká Vlasta Burian: "Nevím co to znamená, ale strašně mě to urazilo!"
Letos při prohlídce včelstev jsem zjistil, že mi jedno padlo na nosemozu. Tento úl jsem zlikvidoval a chtěl bych ostatním, která jsou zdravá udělat přeléčení kyselinou mravenčí. Nakoupil jsem desky formidolu 40, ale teď mám dilema za jakého počasí je tam mohu dát abych jim nějak neublížil. Mám tedy otázku, zda je tam mohu vložit třeba teď kdy moc nelítaji, nebo mám počkat až budou vyšší teploty a včely budou lítat. Nebo na tom nezáleží? Angel v návodu jsem to nenašel...
Kyselina mravenci umi pusobit m.j. jako "posledni hrebik do rakve". Pokud neni jina indikace, tak bych ji tam osobne dal az po odberu prvniho medu, jestli vubec - nosema se necha vysetrit vcelku snadno a rychle.
Neodpovim sice na tvoji otazku, ale proc jim to tam chces davat, kdyz jsou zdrava.
Aha. Ted jste mne zaskočili. Já měl právě za to že včelaři používají kyselinu mravenčí také jako prevenci proti nosemoze. Myslel jsem, že když jim to tam dám, že jim nemohu uškodit ale naopak prospět. Takže myslíte, že bude lepší když je nechám tak jak jsou?
Jestli máš nosematózu apis - zuž je přepážkou na obsednuté rámky. Myšleno ,zateplené úly. F.V.
(07.04.2017 18:15)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Aha. Ted jste mne zaskočili. Já měl právě za to že včelaři používají kyselinu mravenčí také jako prevenci proti nosemoze. Myslel jsem, že když jim to tam dám, že jim nemohu uškodit ale naopak prospět. Takže myslíte, že bude lepší když je nechám tak jak jsou?

Naši dědové formidol neznali a v tomto období při podezření na nosemu dávali roztok květového medu s vodou na pročištění organismu včel.
Ono už téměř nebylo co zužovat, v tomto úle seděla v horním nástavku hrstka včel na plodu o velikosti asi půl dlaně. Po úle a na dně byly popadané mrtvé včely a rámečky kolem toho plodu dosti pokálené a smrdělo to. Zapálil jsem tam sirný knot protože spojovat tu hrstku včel se zdravým včelstvem by byla asi blbost. Těm ostatním jsem proto chtěl dát KM jako takovou prevenci aby byly odolnější, ale asi od toho upustím když to tedy není to pravé jak zde čtu.... ješte mne tak napadlo....ta KM se dává jen když má včelstvo konkrétní problém, nebo lze i preventivně?
(07.04.2017 20:36)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Těm ostatním jsem proto chtěl dát KM jako takovou prevenci aby byly odolnější,

Napadené včelstvo jsi vyřešil a u těch ostatních, kde se to neprojevuje nic nenasazuj, je to zbytečné a mohl by jsi jim uškodit. Pokud mají nějaké zásoby (mimo loňskou medovici nebo melecitozu) tak by jim už teď nemělo nic hrozit.
(07.04.2017 20:36)zbynek_ napsal(a): [ -> ]... Těm ostatním jsem proto chtěl dát KM jako takovou prevenci aby byly odolnější, ale asi od toho upustím když to tedy není to pravé jak zde čtu.... ješte mne tak napadlo....ta KM se dává jen když má včelstvo konkrétní problém, nebo lze i preventivně?

Někdo ji dává i preventivně, ale přesnější je asi označení "naslepo".
Pokud bys to chtěl udělat, zkus zvážit, zda to neudělat jen u poloviny včelstev (např. u sudých) - jednak budeš moct sledovat rozdíly a druhak snížíš riziko případného neúspěchu, chyby.
Obecně ještě k tomu jaru - ano, jsou i metodiky s jarním použitím KM. Před lety jsem udělal přehled tehdy dostupných aplikátorů, doporučení na jarní aplikace je u jednoho z nich.





(07.04.2017 19:45)Kosta napsal(a): [ -> ]Naši dědové formidol neznali a v tomto období při podezření na nosemu dávali roztok květového medu s vodou na pročištění organismu včel.
To je část první půlky odpovědi.
Část té druhé půlky by pak zněla: "A jejich synové (naši otcové) vymysleli fumagillin..."
Ale pak by bylo potřeba dodat, že my jsme se jeho používání vzdali (včelaři v jiných zemích však nikoliv).
Nijak tím nic nepropaguji, jen doplňuji pro úplnost. Srovnávání s "idylickou" historií je užitečné, ale pozor, když se z toho vezme jen nekompletní úsek...
Jen pro malé doplnění. Já používám k omezení všech onemocnění jeden naprosto nepostradatelný přípravek a tím je docela obyčejná křída.
Může to dělat každý. ld
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's