Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(13.08.2018 16:43)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Proč tedy máme roztoče, když vše tak úspěšně funguje.
Pretože 100% účinnosť má len oheňTongue
Tak suma sumárum Formidol bez regulačních otvorů při 3 VN nedoporučuji. Dvě z pěti matek to nedaly. A to jsem dal desku s KM až nahoru na 3. nástavek, ve kterém je jen med na zimu.
Rychlost odparu byla 40 ml za den. Možná by bylo vhodnější použít houbičku nebo něco jiného (možná ten vinařský filtr, jak píše Pavel Holub), z čeho se KM odpařuje pomaleji.
Odpařovač typu Yannick mi nevyhovuje, protože vyžaduje další prázdný nástavek (nemýlím-li se?).
Při použití regulačních otvorů jsem nikdy dříve problém s matkami neměl, ale měl jsem podezření na malou účinnost (moc roztočů nepadalo). Nicméně roztoči mi nepadali ani teď (pouze jednotky až málo desítek)... Takže se vracím k regulačním otvorům.
(Štěstí v neštěstí - jednu z těch dvou matek jsem stejně letos chtěl měnit a druhou chtěly měnit včely.)
Našel jsi je mrtvé, nebo jsi "jenom" nenašel čerstvý plod nebo matky?

K projevům aplikace KM taky patří přerušení plodování na nějakou dobu.
Jednu jsem našel mrtvou na dně. Druhou jsem nenašel, ale místo ní se objevilo asi 20 nouzových matečníků. Stačí takto?
EDIT: Mimochodem, ty nouzové matečníky jsem vylámal, přidal matku v klícce a včely ji hned začaly krmit...
Stačí..
Já na houbičku dávám 65%, ta 85% ve formidolu bude asi jiná káva.
Odpařovač yanick nevyžaduje žádný další nàstavek.
Prostě se položí na horní loučky, nad něj se normálně položí strůpková fólie a zakryje stříškou.
Kolik vám to padá? Ja spad kolem 0, jedno včelstvo 7 a jedno 20.
To je spad za jeden den?
Divím se že při těchto teplotách KM vůbec používáte. Používám odpařovače Nassenheider ale letos jsem je při teplotách které jsou nepoužil.
O tom se psalo tady.

Spíš mě zajímá, proč se KM nemá používat při venkovních teplotách pod 20 °C, když přece "včely si v úlu udržují pořád stejné mikroklima, ať je venku jakkoliv".
Když jsem je zakoupil tak jsem zkoušel jak rychle se odpaří. Když bylo teplo tak se dokázal odpařit za 10 dní, něco přes 300 ml. Při chladnějším počasí to trvalo víc jak 20 dní. Tak že podle mých zkušeností má teplota velký vliv. Při chladnějších dnech má na odpar dosti významný vliv i síla včelstva.
Je tam napsané "Pravidelný odpar zaručují nejvyšší denní teploty nad 20 o C, pokud rozdíly mezi denní a noční teplotou nejsou extrémně vysoké. Vysoká vzdušná vlhkost snižuje odpar."

Není tam napsané, že se se nesmí použít, pokud jsou teploty pod 20.

Chápu to tak, že při velkém kolísání teplot včely hned teplotu nesrovnají a kolísá i odpar. Možná to chápu špatně..
(16.08.2018 9:01)Student napsal(a): [ -> ]......................, když přece "včely si v úlu udržují pořád stejné mikroklima, ať je venku jakkoliv".

Dej si do úlu teploměr (čidlo teploměru) a příště už takový nesmysl nikdy nenapíšeš....Wink a pochopíš i to odpařování KM.
Toto jsem prováděl na úlové váze, kde mě zajímalo, jaká je teplota na různých místech v úlu přehazováním teplotního čidla. Včely si v úlu udržují pořád stejné mikroklima jak píše Student v prostoru plodového tělesa a to v rozmezí 30 - 34° (hovořím o teplotě od jara do současnosti) a v ostatních částech úlu (medník, krajový prostor v nástavcích) kopíruje vnitřní teplota s nějakým plusovým rozdílem teplotu venkovní Smile
Ano, to je přesně ono a o to jde. Když je horko venku (kolem 30°C), je to samé v celém úlu. Ale když je venku chladno, tak je teplo (cca 30°C) jen kolem plodu a něco málo nad plodem, jinak ve zbytku úlu je chladno to je sakra rozdíl pro odpařování KMExclamation

......a tím se právě reguluje odpar KM - tím umístěním nad plod, vedle plodu, nebo do kraje úlu (např. odpařovač NH). To je však nemožné při teplotách kolem 30°C. Už chátete ty souvislosti odparu KM v úlu a venkovní teploty?

Proto se ty opatrnější včelaři vyhnou použití KM v úlech při venkovních teplotách nad 30°C. Dochází k poškození, nebo v horším případě i k úhynům matek a ke zbytečnému stresu včelstva, které musí úl nejen ochladit, ale i odvětrat výpary KM (aby přežil plod a matka).
Každopádně to ovlivní plodování matky.
Jà jsem tak o jednu mladou matku přišel takže souhlasím s Tomem.
Problém je pokud dám odpařovač na 14 dní a těch 14 dní budu třeba mimo republiku.
Teploty vyletí na34 ve stínu a já nemám možnost reagovat.
(16.08.2018 12:58)Tom-Z napsal(a): [ -> ]
(16.08.2018 9:01)Student napsal(a): [ -> ]......................, když přece "včely si v úlu udržují pořád stejné mikroklima, ať je venku jakkoliv".

Dej si do úlu teploměr (čidlo teploměru) a příště už takový nesmysl nikdy nenapíšeš....Wink a pochopíš i to odpařování KM.

Citoval jsem Loukyho.
Ale jasně, chápu.
Tak přeci nedáváš léčivo někam do medníku, ale k plodu a tam máš pořád stejnou teplotu.
Odpařovač dám nad plod a nejde o teplotu v úle ta může být stálá, ale spíše o obsah plynu z kys.m. v prostoru úlu, kdy při vysoké koncentraci může dojít k poškození včelstva.
Když to včely nezvládnou uvětrat můžou se vyvěsit venku na letáči, ale matka tam zůstane a zahyne a nebo vyjde ven taky a už se nevrátí.
Pokud to máš u chalupy můžeš zareagovat já jsem byl pryč.
Naštěstí to odnesla jen ta jedna matka a tu jsem nahradil takže konec dobrý.
Ale prostě se to může stát.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's