Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
A nemůže to ovlivnit chuť medu - když včelky budou pochodovat po rezatém dně a pak po medových plástech?
Nerez pletivo není několikanásobně dražší. F. Kolomý jej prodává za 360Kč/m2. Pozink je v cenových relacích od 250 až 319Kč.
Ušetříš si několikrát zbytečnou práci a i náklady. A to nerez pletivo použiješ znova, až se ti dno rozsype.Big Grin
Včely po pletivu zbytečně nehamtají. A větší strach bych měl z tvrdé chemie, jak z "chemie" kovů.
Díky za info. Vypadá to, že jsem asi špatně hledal...
Dobrý den ,můžu v tomto chladném počasí použít desky Formidol .Děkuji
Mám čtvrtý den usazený roj na 1NN Optimal a od začátku monitorovací desku pod zasíťovaným dnem. Dnes jsem při kontrole objevil v.d. na podložce, ale odečítat budu až pozítří. Od včerejška přikrmuji, vzali zatím 1kg cukru 1:1 a protože je chladno a prší, dodal jsem další 1kg cukru ať staví. Až odeberou druhou dávku mám použít formidol a využít bezplodového období na přeléčení? Podložka půjde na síto, očko zavřu a nechám jen zůžené česno. Aplikoval bych až v polovině týdne, protože jako začátečník nemám léčivo a musím jej koupit.
Udělám dobře nebo poradíte jak to udělat lépe? Smile

Snad jsem napsal příspěvek do správné části fóra Angel
Neee, strikni jich kyselinu mlecnu, matku si je nejlepe pro jistotu odchytit. Pokud nevis jak ju naredi a nebo neco vic tak mrkni na forum.
Koukni se SEM, tu je metoda i návod na ředění.
Pokud není roj na velkém počtu rámků (1 nástavek se dá ...), pak je to šetrnější než Formidol (zejména pro starší matičky, ten Formidol by ležel vlastně hned na nástavku bez jakéhokoliv odstupu). Nebo dlouhodoběji třeba Yannickem s KM 65 % ...
Je třeba to stihnout, než začnou víčkovat plod. Nebo pak první zavíčkovaný plod co past na V. d. vyřezat.
Jiří
Je velkej zločin dát roji Varidol?
Pavle, přijde na to, odkud ten roj pochází a jak je silný. Jen při silnějším napadení bych odebrala zavíčkovaný plod. Zatím je můžeš opudřit moučkovým cukrem. Formidol tu nemá co dělat a mravča je může porazit. Až vystaví dva nástavky, zkontroluj stav. Pokud jim chceš dopřát něco dobrého, nedávej jim mezistěny.
Děkuji všem za odpovědi. Budu dále jen monitorovat spad a hlídat zdravotní stav včelstva. Tu kyselinu mléčnou objednám, určitě ji využiji. Nechci se v nich moc hrabat, je chladno a pořád přeháňky a věřte, že jako začátečníkovi mi to dělá velké problémy nejít se podívat Big Grin. Stejně ale budu muset kouknout kolik vystavěli a popř. proházet rámky. Tak snad při té příležitosti udělám postřik zmíněným roztokem kyseliny mléčné. Roj je od místního včelaře a měl cca. 2kg. Ještě že jsem měl připravené podložky, u nás jsem neslyšel nikoho ze včelařů, že by prováděl průběžnou kontrolu spadu, až na tu povinnou. Díky za rady
(12.05.2014 10:57)Kohout napsal(a): [ -> ]Je velkej zločin dát roji Varidol?
Žádnej, Kohoute, ale když jsou i jiné čistší možnosti? A s dobrou efektivitou?
Nemáme dosti vstupních dat, jak už psala výše Debora, známe jen rámcově sílu a stav roje, není zatím ani znám stav napadení ...
Kys. mléčná je jednoduchá a čistá, past na roztoče v podobě odebrání prvního zavíčkovaného plodu taky funguje dobře.
Ale kdo chce kouřit, stejně kouřit bude. Pokud ještě nemají stavbu či mezistěny ... I tak to zůstane na včelách a na stěnách úlu.
I když to samozřejmě foretické roztoče sejme ... To ale ta mléčná taky ...
Jiří

Tu je, Pavle, důležitá ta fáze, kdy se zasáhnou roztoči ve chvíli, kdy jsou nejzranitelnější. To jest těch pár dní, kdy se rozklade matka a než začnou zavíčkovávat plod a roztoči jsou jen na včelách (foretičtí).
S tím samozřejmě, že roztoči do buněk zalézají cca 18 - 45 hodin před zavíčkováním podle toho, zda jde o dělničí či o trubčí plod (http://www.varroamonitoring.cz/showArtic...roaBiology ).
I tak je tam pár dní na efektivní zásah ...
Jakmile plod včely zavíčkují, je postřik kys. mléčnou na nic, protože většina V. d. zaleze do prvního vhodného plodu. Pak je ale efektivní tenhle plod obětovat a vyndat.
Je to trochu pracné, ale člověk se na tom i leccos naučí ...
Záleží na stupni napadení.
Pokud bys je fumigoval Varidolem, platí totéž, co s kys. mléčnou a s foretickými roztoči, protože Varidol též účinkuje jen na foretické toztoče. Jestliže navíc mají už něco postaveno a Ty bys chtěl ještě využít nějakou letošní snůšku, tak tím je z ní vyřadíš ...
Následné nasazení KM později není problém, až se roj stabilizuje a rozjede a až třeba nastavíš další nástavek.
Jde-li o roj se starou matkou, pak ty jsou na KM citlivější. Takže Formidol by za této situace byl fakt pecka ... Ale na druhé straně ji stejně budeš brzy měnit ... Jít s ní do zimy je trochu ruská ruleta ...
Jiří
Matku určitě vyměním jak to bude možné a s tím postřikem nebo odstraněním prvního zavíčkovaného plodu uvidím podle aktuální situace až se do nich podívám. Kyselinu jsem již objednal a možná již zítra dorazí.
I když to nepatří zrovna sem k tématu, moc by mne zajímalo jak to řeší včelaři (místní), kteří ošetřují až na podzim. Už bývá asi pozdě, když zjistí že něco není v pořádku.




Protože bylo chvíli hezky, odpoledne jsem je přece jen prohlédl. Odkaz zde. Na desce bylo 5 v.d. (spad 2,5 denně) a nakladeny 1-2 denní vajíčka. Mám tedy ještě pár dní než budou zavíčkovány. Mám jen obavu abych neublížil matce odchytem. Je nějaké bezpečné řešení jak se odchytu vyhnout a neublížit jí léčením? Za tři dny při dalším odečtu uvidím podle aktuálního spadu.
Ono se ošetřuje jen když něco není v pořádku. Problém je najít ten správný okamžik, nebo někoho, kdo to umí. A proč musíte měnit matku, je už o berlích?
Není mi jasné, proč nám dnes předseda naší ZO píše, že Formidol 80 není schválen Ústavem veterinárního lékařství a není jej proto možné ho distribuovat... Přitom vloni jsme jej normálně dostaliSmile ???
(07.07.2014 15:41)janko216 napsal(a): [ -> ]S bludy a bludci nemá cenu argumentovat, zasmát se je mnohem zdravějšíSmile

Formidol 80 ml v klinickém pokusu
Ahá, tak klinický pokus je masová distribuce neschváleného přípravku po členské základně, bez jakéhokoliv komentáře, sdělení či dokonce potřeby získat zpětnou vazbu o jeho účinnosti? Něco jsem asi přehlédl.

Btw., nevím Deboro, jak můj dotaz souvisí s jiným tématemSmile
Doplním,Formidol 80 jste museli zaplatit plný tarif - to znamená bez dotace.
Takhle se to u nás dělá.Ve světě by jste dostali při klinickém pokusu aspoň nějaké výhody,ne li
zaplaceno za ochotu,popřípadě, když by vznikla škoda tak platbu.
Pouze v tomhle státě je to /ve včelařství/ obráceně. To je tak když je výzkumák v soukromích
rukou. F.V.
Inu, je to jen taková hra ... Ale když jim to pořád baštíte, tak se nedivte.
Co takhle postavit se na vlastní nohy? Vždyť je přece řada jiných možností ...
Je to jen a jen o jediném kroku. O kroku z bludného kruhu ... Big Grin
Jiří
To jo, letos jsem na Formidoly vykašlal a pořídil odpařovače. Je to alespoň levnější a mám to pod kontrolou (spoléhat na nějaké klinické pokusy v jejich podání již nechci).
Pri aplikaci formidolu jsem si odrovnal oddelek. Nejspis jsem oddelal posledni obal prilis brzy / po dvou dnech/ a vcelky to nevydrzely. Vetsina jich byla popadana v ule a nektere byli na cesne venku a jak prselo tak namokli. Ted jsem na sebe nastvane a do priste budu chytrejsi.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's