Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Ahoj Stando,

dneska jsem mluvil se svym kolegou, daval rovnez formidol, spady byly minimalni. V nedeli rano si pujcil oxamat a aplikoval stavelku, dneska mi volal, ze mu od nedele padaji tisice roztocu, tak bude davat pro jistotu dalsi davku ted v patek. Takze chce to vcelam nejak pomoct, at je co fumigovat. Kyselinu mravenci mas doma do 2 dnu po objednani, pak nejakou houbicku a pryc s tim parazitem. Smile

P.
Ahoj,
nechal jsem se ovlivnit situaci v našem okrese, kde jsme letos měli na výběr, zda chceme gabon či nikoliv a tak byl k sehnání.
Honza
Jste jedna z vyjímek. U nás to na okrese považovali za blbost. A tady by mělo platit, aby se každý rozhodl podle svého uvážení. Mám třicet včelstev, můžu si objednat 30 Formidolů, Gabonů a podle situace se rozhodnout. A kdybych je letos nespotřeboval, tak za rok může být jiná situace." Ale určitě je lepší být připraven, než později položen."
Svata pravda Smile
Zitra holkam loupnu KM at se roztoci smazej v roztocim pekle!
Diky moc za rady.
Myslím, že právě ta pauza dala šanci dalším matkám v.d. nechat se v klídku zavíčkovat a dál se množit. KM tedy zlikvidovala část foretických roztočů, ovšem na ty zavíčkované už při líhnutí se včely nedosáhla. To se dá lehce spočítat, proto použití dlouhodobého odpařovače. Minimálně 12 dnů, ideálně nechat do plného odpaření KM přes celý vývojový cyklus včely. její účinnost není 100%. Sděluji poznatky z praxe, kterou právě nyní procházím pod odborným dohledem. Mám uvnitř MG+KM 15.den a u některých denně padá ještě kolem dvacítky. První den po aplikaci jsem měl u dvounástavkových oddělků spady v řádu stovek i tisíce. V tématu VD jsem přiložil tabulku. Z Formidolu můžeš udělat dlouhodobý odpařovač přiléváním KM (viz houbičkový odpařovač).
Karle, nelze než souhlasit.
V žádném případě se nesmí usnout na vavřínech. Letos používám houbičky na nádobí, aplikaci již provádím od 2 září každé dva až tři dny a stejně padají, je to sic v desítkách, ale padají.
Je to dost pracná metoda, zkusím koupit pár odpařovačů kyseliny mravenčí Nassenheider.
Myslím, že bude účinější něž houbička dá se lépe umístit k poldovému tělesu. (doměnka)
Máte někdo zkušenost s tímto odpařovačem??
Petře, s NH je to taky subtilní práce a je třeba si vychytat metodu. Pokud k plodovému tělesu do téhož nástavku, tak tak, aby mezi plodem a NH byl 1 plást jako jakási izolace proti šoku u plodu a mladušek. Pokud nahoru, tak nad plod. U silnějších včelstev jsou lepší dva z obou stran plodového tělesa (tedy předpokládám, že u Tebe ještě plodují, u mne totiž ještě dost silně. Někdo radí dát už teď za nižších teplot i 85%, nevím, to jsem nezkoušel, zatím mám 65%, je dost teplo, ale noci jsou chladné a u slabších včelstev je odpar malý. Mám tam větší knoty, udělané z desek od Formidolu. Taky není dobré to kombinovat s krmením kvůli přílišné vlhkosti v úlu, což je právě problém těchto dní, kdy se ještě leckde dokrmuje. U mne také ... Sad . Některá včelstva to zvládají bez problémů, jiná ale problémy s vlhkostí mají a pak je to ošetření k ničemu ... Příští rok to líp celé promyslím a naplánuji, letos to bylo vše kvůli stavu mých včelstev a loupežím a tak celé nějak postavené na hlavu a těžko se hledal nějaký systém, aspoň mně ... Big Grin. Někdo praví, že MG je lepší, nevím, nemůžu posoudit, to by měli napsat jiní. Ale s NH nemám jinak problémy (jediný snad je, že se holt musí pro každý odpařovač vyndat 1 rámek), jen je třeba to pozorovat a citlivě vnímat, jak to probíhá a jak včely reagují a podle toho vše upravovat. Ale to platí u všech variant s KM. Být prostě u toho ...
MiteGone jsem použil, protože bylo právě po ruce. Manipulace s ním jednoduchá, přesný postup se dá najít na netu, ovšem při plném nasáknutí KM dost ztěžkne. První várku jsem nabodenou na část špejle umisťoval mezi dva plásty zapíchnutím špejle oboustranně do plástů. Je třeba pro takový úkon udělat si místo. Dostal jsem však i radu na zlepšovák, ušít na destičku kapsičku u mušího umělohmotného pletiva a to je bomba. Vsunutí do mezery mezi plásty, opět se špejlí, ale umístěnou už do síťoviny se závěsem na horních loučkách dělá z této aplikace vteřinovou záležitost. A hlavně hmotu včely neporuší a možno používat opakovaně. Já už svého favorita našel. A zrovna tak by se do síťoviny daly zašít už použité Formidoly jako nosič KM, jen ten odpar nebude tak dlouhodobý jako u NH či MG.
PS: Abych nezapoměl: mezi MG a plodem jeden krycí plást.
Ted byl ve slovenském Včelárovy popsán hezký způsob likvidace VD kys štavelovou....
Jinak když jsem četl jejich ofiko postup oje vstavaly mi hruzou vlasy na hlavě
6x postřik varidolem
1x formidol
3x fumigace....
(27.09.2011 19:19)StandaS napsal(a): [ -> ]Ve vcelstvech jsem pouzil dvakrat formidol podle navodu VUV Dol. Moomentalne je to zhruba deset dni od vytahnuti druhe desky a u par vcelstev
mam denni spad zhruba 8 roztocu. Je to mnoho nebo malo? Nebude lepsejsi pro sychrovku vlozit do vcel jeste jednou formidol?
Dik za jakoukoliv radu

Já mám zhruba měsíc a půl od ošetření KM, ve včelstvech mi průměrně padá 8 ks za den a libuji si, jak mi to zabralo.Shy
Chystám se, že jim tam už nic nedám.

To, co padá, je vše tmavé, nebo jsou tam i světlí?
Pokud je světlých minimum, už tam podle mě nemá smysl dávat dlouhodobý odpařovač. (ono v tuto roční dobu s perspektivou ukončení plodování co nevidět, dlohodobý odpařovač už asi smysl nemá, i kdyby světlých nebylo minimum)
I s tou boubičkou nebo formidolem bych ještě počkal.
Po kyselině zvýšené spady jsou ještě někdy i měsíc.
Počkej do konce slunečného obdodí, a pokud to ještě stále nebude do 5 za den, třeba tam pro jistotu ještě dej jeden formidol těsně před ochlazením, ale zatím bych tam osobně nic nedával, pouze pokud by spady začaly stoupat. Ona ta kyselina jim taky moc neprospívá.

RK
To, co napsal Radek, je cenné a rozhodně to debatu nás - hledačů a tazatelů - posunuje zase o kousek dál. Když si to spojíme s dalšími příspěvky v souvisících tématech, už se jeví docela zajímavý soubor zkušeností. I s tou výhradou, že u KM je to vždy otázka místa, času, počasí, stavu daného včelstva. Díky za to!
U mne ještě probíhá dost intensivní plodování (a pokud vím, nejsem v okolí sám ...), padá i dost světlých, takže ta "perspektiva ukončení plodování co nevidět" je asi ještě trochu vzdálená, proto jsem Nassenheidery ještě znovu dal tam, kde se hodně ploduje. Je ale fakt teď problém s odparem, v noci je zima a včely se chovají ekonomicky ...Wink
Ted jsem byl juknout na spad a padaji jen tmavi roztoci. Vcera jsem dal formidol holkam a spad je stale kolem 6-8 ve dvou ulech z sedmi a ve zbyvajicich peti je to kolem 5 roztocu.
Ostatni vcelstva jsou ok,pze je mam na jinem stanovisti.Tam je spad dva za pet dni.
Co me zajima ohledne formidolu je ,kam s nim? Tim myslim kam je nejlepsi ho dat ve vcelstvu. Do podmetu nebo na horni loncky?
Do podmetu je to, jak praví zkušení, dosti neefektivní, včely to snadno odvětrají ... A protože páry KM klesají dolů jsouce těžší nežli vzduch, tak nahoru. Je jen otázka, zda při dvou nástavcích teď přímo nad plod (tedy mezi, je-li jen ve spodním), nebo na horní a tím tomu dát ten odstup (je to přece jen 85%). Mně plodují jedny v obou avšak Wink ... takže tam by to bylo jasné. Mají ale NH ...
(29.09.2011 9:19)StandaS napsal(a): [ -> ]Ted jsem byl juknout na spad a padaji jen tmavi roztoci. Vcera jsem dal formidol holkam a spad je stale kolem 6-8 ve dvou ulech z sedmi a ve zbyvajicich peti je to kolem 5 roztocu.
Ostatni vcelstva jsou ok,pze je mam na jinem stanovisti.Tam je spad dva za pet dni.
Co me zajima ohledne formidolu je ,kam s nim? Tim myslim kam je nejlepsi ho dat ve vcelstvu. Do podmetu nebo na horni loncky?

Pokud jde o umístění, tak doporučuji prostupdovat zkušenosti Ing. Dvorského. Je toho dost na čtení a vyhledávání, ale má to logiku. Tak třeba přes zimu.

Jinak velmi stručně, u včel v jednom nástavku dolů do podmetu dle návodu. U dvou a více nástavků nahoru.
U dvou nástavků uvolňovat postupně dle dávodu, ale umístit nahoru.
U více než dvou nástavků 39x24 nahoru a buď částečně nebo úplně vytažený (mezi matkou a odpařovačem by měla být vzdálenost cca 1 nízkého nástavku).
Je to trochu umění, aby to byla dostatečná pecka pro roztoče a přitom to co nejméně uškodilo včelám.

Ale při těch uvedených spadech fakt doporučuji raději ještě počkat, podle mě do týdne spady půjdou dolů. Roztoči jsou v řádu maximálně stovek, Pokud se bude fumigovat, tak už to fumigace očistí a je zbytečné do toho rvát další chemii.
Jen bych zpozorněl, kdyby ty spady místo klesání šly ještě nahoru a neměly tendenci klesat. To by mohli do včel proudit noví roztoči někdo od sousedů a s nimi třeba i viry...

RK
(29.09.2011 9:41)Radek Krušina napsal(a): [ -> ]Pokud jde o umístění, tak doporučuji prostupdovat zkušenosti Ing. Dvorského. Je toho dost na čtení a vyhledávání, ale má to logiku. Tak třeba přes zimu.

Mám z otázek LD udělaný výcuc, tak jsem přidávám přílohu pro ty kdo nemají čas vyhledávat.
(27.11.2011 19:54)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Pane dotore vyzkoušejte prosím např. váš nový produkt Formidol 80 a dejte jej včelám v červnu, červenci, srpnu v měsíčních intervalech.

Máte prosím někdo bližší informace o tomto novém výrobku VÚVDol - materiál, způsob aplikace, koncentrace kyseliny, lze opakovaně plnit, atd. ...?
Koncentrace je 85%. Na stránkách VÚVč,s.r.o. ani zmínka. Zdá se, že někteří včelaři jej mají k testování. Jak dr. Pintíř, nevím Angel.
Citace: Formidol forte, účinná látka 80 ml. 85% kyseliny mravenčí , doba účinku cca 12 dní – je ve schvalovacím řízení. Pokusně je ověřován na několika tisících včelstvech v ČR. Jeho použití možné po dohodě s VÚD s.r.o.

viz. zmíňka o formidolu 80 (Forte) na stránách Leoše Dvorského
(27.11.2011 21:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Myslím že to nesložitější na tom výzkumu je, aby to nešlo. Uvidíme.

Jsem na to také zvědav. Hlavně by mě zajímal materiál , z čeho je Formidol 80 vyroben, a jak vůbec vypadá (deska, odpařovač...). Když to vezmu kolem a kolem, tak klasický Formidol po odpaření by měl jít také znova použít - nechat ho nacucat kyselinou jen 65% a použít bez obalu stejně jako houbičky na mytí nádobí.
Petře moc ne, jak ho vyndaš z igelitu a čast se odpaří, tak ho včely vykusují a odnášejí....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's