Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Formidol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(15.08.2018 18:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To je spad za jeden den?

Léčebný spad po aplikaci 60ml 65% KM na houbičku za den. Druhý den už nic moc nepřipadlo a začali mi to odnášet mravenci prevíti Big Grin
Pokud to nejsou po aplikaci stovky, tak bych je víc netrápil.

Co jeden příspěvek, tak nezdolná touha jim tam něco nalejt, ale ani jedn z nich si neudělá předem jasno, zda to včely potřebují, v tomto to nadšení úplně schází.
Zkoušel jsem smyv alkoholem u dvou včelstev. Byla tam nula... Do těch jsem KM nedával. Z časových důvodů jsem dal do ostatních diagnosticky KM, neb ten smyv ještě nemám pořádně nacvičený a včelky jsou u toho trošku nevrlejší Smile

A jak říkáš, jelikož nepadají stovky, tak mám zaléčeno.

A souhlasím, dělat "léčbu" naslepo bez diagnostiky je nesmysl.
Já čtyři roky používám Formidol 81g proužky. Vkládám ho mezi plodové ramky do vrchního plodiste, dokonce i když je venku nad 30 stupňů a nikdy jsem si nevšiml, že by to nějak poškodilo včely nebo matku.
Problém ve vyšších teplotách neni v tom, že by to poškozovalo včely, ale že to nemá takovou účinnost, protože včely ochlazují úl vodou, čili vyšší vlhkost....menší účinnost.
...jo, to bude ono a ta vyšší vlhkost zlikviduje matku, zlikviduje plod, který včely potom tahají ven..Big Grin
Tak jakej je rozdíl v teplotě v úle, když je venku 25 nebo 35? Tobě to někdy zlikvidovalo matku? Kdyby to tam dal rovnou otevřený v 25 tak máš jistotu, že se mu to nestane? Protože když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.
Konstrukce úlu a včelařova praxe hrají zásadní roli při aplikaci hlavně KM. Každý si tu vlastní praxi musí odbýt sám na svém. Každý máte jiný hardware a tady se nikdy nedomluvíte.
[quote='Louky' pid='202244' dateline='1534483736']
Tak jakej je rozdíl v teplotě v úle, když je venku 25 nebo 35? T. ........
[/quote
Psal jsem to tu včera - #454, ale to bys musel číst......Cool
Nenapsal jsi sám náhodou, že teplota v plodišti (tedy tam kam dáváš Formidol) je stabilní? A teplota v okolí Formidolu určuje rychlost odparu a tím i koncentraci par ve zbytku úlu. Tedy samozřejmě odpar ovlivní i vlhkost (proto se nemá léčit když krmíš) a koncentraci taky ovlivní velikost prostoru.

Ale samotný odpar závislý na teplotě bude v blízkosti plodového hnízda stabilní (protože je tam podle tebe stabilní teplota) bez ohledu na venkovní teplotu.

Spíš bych věřil tomu, co píše Louky. Pokud včely budou hodně chladit odparem, tak se zvýší vlhkost a odpar klesne. To alespoň dává smysl.
To ako vážne dávate 85% kyselinu k plodu??? A ešte tvrdíte že plodu, včelám ani matke sa nič nestane??? Tak určitééééééBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Já ji dávám pod víko, tedy od plodu ji dělí 1 VN.
Znamená to tedy, že v horkém počasí bude pod víkem (protože je to daleko od plodu a včely tento prostor neregulují) větší horko a bude rychlejší odpar, který včelám víc ublíží?
Pravda je, že se 40 ml odpařilo za den a 2 z 5 matek zahynuly..
Proto se nadále budu držet návodu a používat na první den 5 regulačních otvorů. Pak se 40 ml odpaří za 2 dny a je to OK.

(úly jsou ve stínu a víko má 3cm polystyren, takže případné přehřívání od sluníčka neberme v úvahu)
Ano, myslím si, že jsi to vyhodnotil správně.
To důležité zde řekl Pavel H.
(17.08.2018 7:54)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Konstrukce úlu a včelařova praxe hrají zásadní roli při aplikaci hlavně KM. Každý si tu vlastní praxi musí odbýt sám na svém. Každý máte jiný hardware a tady se nikdy nedomluvíte.
(17.08.2018 9:18)Milan König napsal(a): [ -> ]........
........
Spíš bych věřil tomu, co píše Louky. Pokud včely budou hodně chladit odparem, tak se zvýší vlhkost a odpar klesne. To alespoň dává smysl.

Něco ti poradím. Nevěř nikomuExclamation Vem odpařovač ve kterém jde kontrolovat odpařené množství KM a vyzkoušej si to sám. Při různých venkovních teplotách, na různých místech v úlu. A budeš mít jasno (nemusíš přemýšlet, co dává smysl). Tak jsem to před lety udělal já a teď se těm bludům, co tu někteří šíříte, jen Big GrinBig GrinBig Grin.

Já vím, je to práce a chce to čas. To asi pro tebe nebude...?

....víc k tomu už nemám co dodat.Wink
Je hezké, že si to udělal.. Ale tak nějak popíráš sám sebe. Tvrdil si, že u plodiště je teplota konstantní. Tedy tam bude i konstantní odpar.

Což mi mimochodem napsali i z Dolu. Na můj konkrétní dotaz, že zda můžu použít Formidol v horku.

A víš co.. Já mám takový pocit, že ti lidé z Dolu pravděpodobně ví o čem mluví. Nebo abych byl přesnější. Je velmi pravděpodobné, že to ví mnohem víc než ty.

Tedy necítím potřebu dělat nějaké pochybné experimenty, když je za mně udělali ve výzkumáku v Dole. A když i ty potvrzuješ jejich základní premisu. Tedy že v okolí plodu je teplota nezávislá na okolí.

A pak stačí postupovat podle návodu.

Máš tady spousty včelařů, kteří s aplikaci Formidolu v horku nemají problém. Dělají to tak dlouhodobě. Máš tady vyjádření Dolu, že s tím není problém. Ale ne. Ty jsi píchnul nějaké čidlo za stovku do medníku a nabyl jsi přesvědčení, že všichni lžou. Ok.. Tak jo. Tvoje včely, tvoje metodika.

Ale laskavě se do mně nenavážej. Nic o mě nevíš.
Mam cidlo v ule a v medniku neni problem mit vic jak 35st a to v miste kam se dava formidol. S KM neni zadna sranda, taky jsem kdysi dal na cisi doporuceni odtud a prisel o matky. Vzdy plati pocitat s tou nejhorsi variantou a zvazit rizika.
(17.08.2018 12:00)Milan König napsal(a): [ -> ]...........
..........
..........
............a nabyl jsi přesvědčení, že všichni lžou. ..............

.........všichni ne, je vás tu jen pár co vymýšlíte hovadiny s vlhkostí v úle při více jak 30°C a tím sníženým odparem KM..Wink
Tedy konkrétně pan Ing. Dalibor Titěra, CSc z Výzkumného ústavu včelařského (který tvrdí, že s aplikací Formidolu v horku není problém) je podle tebe ten, kdo vymýšlí hovadiny a ty tomu rozumíš podstatně lépe než on?

Rozumím tomu správně?

A ten kdo tady tvrdil, že v plodišti je konstantní teplota, protože to měřil (nebyl jsi to náhodou ty), ten taky vymýšlí hovadiny?

No tak to jsem rád, že jsme si to vyjasnili.
.........pleteš páté přes deváté. A není to poprvé.
Vážně? To si nemyslím. Ale připouštím, že ty asi nic jiného napsat ani nemůžeš..

Ok... Tvoje slova, tvoje včely, tvoje metodika..

Nicméně ohledně aplikace Formidolu budu věřit lidem z Dolu a dovolím si tak nějak nebrat v potaz tvoje tvrzení, která jsou s tvrzením lidí z Dolu v rozporu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's