Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plemenářský zákon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Zákonem kraňka, zákonem migranti.
(31.01.2017 22:37)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Vzhledem k tomu. že takový zákon nepůjde dodržet, stejně bude zrušen, dřív či později...
Nesmysly, kerý se nedaj dodržet slouží k zvýšení právní nejistoty. Tenhle zákon se určitě hned tak nezruší. A až bude někdo dělat problémy tak se bude hodit lecjakej zákon...
O tom zákonu už nikdo neví.
Tady již nejde o zákon, ale alespoň je o čem diskutovat. Nepochopil jsem ty odkazy od vcelky.cz, patrně to mám chápat tak, že souhlasí ze zákonem a jedinou včelou Kraňskou. Zajímal by mě skutečně jen ten iniciátor, jinak samotný včelařský přílepek je paskvil.
PS: po přečtení prvního odkazu jsem se rozhodl, že nechci jinou včelu, než včelu Černou a teď babo raď.
(01.02.2017 11:43)Tini napsal(a): [ -> ]... nechci jinou včelu, než včelu Černou a teď babo raď.

Ta v EU zakázaná není.
(01.02.2017 11:43)Tini napsal(a): [ -> ]... Nepochopil jsem ty odkazy od vcelky.cz, patrně to mám chápat tak, že souhlasí ze zákonem a jedinou včelou Kraňskou. ...

Tini, chapes to spatne.

(01.02.2017 11:43)Tini napsal(a): [ -> ]... PS: po přečtení prvního odkazu jsem se rozhodl, že nechci jinou včelu, než včelu Černou a teď babo raď.

Pokud si takhle delas nazor na vsechno, tak je to pak tezke...
Ale na druhou stranu mas zase zivot krasne jednoduchy Wink
Ahoj, není to těžké. Nedělám z věcí jednoduchých složité. U toho plemenářského je můj názor docela jednoduché NE. Ale chápu, že pohledů na problém může být více, tento přílepek ale nic neřeší a jen dělá zlou krev. Vlastně je k ničemu, kromě tunelování dotací. Hezký večer Wink
(31.01.2017 23:57)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
Citace:Protože odborníci se neshodují na tom, co jsou standardy plemen, vycházíme z výše popsané tradice a označujeme chovanou včelu za plemeno včely kraňské.
Zdroj: ANALÝZA STAVU OBORU VČELAŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE, kap. 7, str. 18.
(V tomto dokumentu je vic odpovedi, nez otazek zde... M.j. odborne stanovisko CSV neni tajne, jako je tomu u PSNV...

Odborné stanovisko ČSV není tajné, ale v tomto případě bych byl jako člen ČSV skoro rád, kdyby se tajilo. Ta věta:
„Protože odborníci se neshodují na tom, co jsou standardy plemen, vycházíme z výše popsané tradice a označujeme chovanou včelu za plemeno včely kraňské.“
Tato věta je pronesena v souvislosti s aktuálním stavem plemenářské práce v ČR.

Ale k plemenářskému zákonu. Tam se budou odborníci muset shodnout. Alespoň ti na MZem. A alespoň na tom, co je to včela kraňská.
Budou také muset rozhodnout, co s nekraňkama.
Podle studie uveřejněné ve Včelařství 2/2017 v článku „Jaké včely chováme v České republice“ máme:
Kraňka 70-80%, Buckfast 5-18%.
Za předpokladu, že v ČR je aktuálně cca 670.000 včelstev, dojdeme k závěru, že 20-30% je 134.000 – 201.000 včelstev mimo zákon. Z toho až 120.600 Buckfast. Takže nic okrajového.
Pokud nás bude zajímat, kolik až včelařů má potenciálně zaděláno na problém, tak při počtu 201.000 včelstev mimo zákon a průměru 11,8 včelstev na včelaře, je to 17.034 včelařů.
To jsou situace.Surprised
17 tisíc nedobrovolných finančních sponzorů do fondu státní správy, no to je situaceBig Grin.
To jsou úplně špatné počty neb ty procenta nejsou procenta zastoupení plemen jednotlivých včelstev, ale podíl genů ve včelstvech. Jelikož 13%BF a 80%Carnica ve včelstvu dává dle té krásné věty od ČSV "... odborníci se nemohou shodnout co je standard ..." stále Kraňské včelstvo, tak to může být zcela jinak, ba bych se nebál prohlásit na základě te věty, že nikdo není mimo zákon, neb se považuje za to, že chováme kraňky.
Pokud se nepleteu, tak standardy plemene urcuji chovatelska sdruzeni ci kluby, nikoliv MZe.
Co UCHS VMK za kranku uznavalo a sirilo lze dohledat, podkladu je dost.
To je pravda, standardy určují chovatelská sdružení. Teď se ale kraňka dostala do plemenářského zákona. A jeho dodržování hlídá Česká plemenářská inspekce. MZe šlechtitelské programy jednotlivých uznaných chovatelských sdružení má. Proto je nejjednodušší se zeptat právě tam. U toho, kdo to bude kontrolovat.
Za podstatnejsi povazuji ze sveho predchozi prispevku ale tu druhou vetu...
Mate tu dolozitelene a nezpochybnitelne precedenty, co vsechno a na zaklade ceho bylo dlouhodobe uznavano UCHS VMK za kranku. Ve Vasem predchozim prispevku populisticky strasite tim, kolik vcelaru ma zadelano na problem. Pokud vubec nejaci, tak to odhaduji tak na procento Vami uvedeneho cisla. Spis promile. Ale retroaktivni pusobeni novely PZ bude asi tezko pripustne, ze?

Navic nerozumim, proc chcete tajit stanovisko dalsiho spolku?? Aby nam tu zbyl nakonec jen Vas dopis senatorum...? Nezlobte se, ale to ma k odborne debate daleko. Navic zaplatpanbuh, ze je konani svazu alespon odhadnutelne. Kez by tomu bylo tak u vsech vcelarskych spolku v CR...
Dale - pokud se bude porad michat odborny uhel pohledu s populistickou propagandou a resenim dotacnich penez, tak se tezko nekam dostaneme (srovnejte s debatami na podobne tema na vcelarskych forech v zahranici). Ale prijde mi, ze o to nejspis jde - populismus je jednodussi a mene obtizny a o dotacni penize za matky jsou pro nekoho zjevne na cele problematice to nejdulezitejsi... Undecided



Otazka, kterou si kladu:
Mame-li v CR dosti volne pojeti plemenne prislusnosti kranky a pritom relativne bezproblemovou situaci ve vcelarstvi (uhyny, agresivita, vynosy, geneticka rozmanitost, ...), co by nam v praxi prineslo zvyseni diverzity v genetice dane importem jinych plemen, ve svetle uspechu chovatelu napr. v oblasti varroatolerance dane selekci z jejich stavajicich populaci bez importu? A co by nam to pripadne vzalo?


(Priklady v odkazovanem dokumentu jsou dane stupnem poznani k 18. 4. 2012. K dnesnimu dni by jich slo dolozit vic a i z CR.)

Odpoved osobne hledam v rovine oprostene od pohledu na dotace, mocenske ambice atp. A otazka neni minena jako recnicka!

Procital jsem zpetne dva Bronkovy prispevky (zde a zde). Paradoxne Bronkem uvadeny tuzemsky slechtitel VT vcel je ale naopak spoluautorem minimalne dvou publikovanych textu, ktere - zjednodusene receno - "kopou" proti jinym plemenum v CR a podle Bronkova vyjadreni neni ve stretu zajmu kvuli pobirani dotaci - nebere je.
Tak jsem si přečetl ten článek ve Včelařství. Několikrát a opakovaně. K nějaké větě - třeba jak se zde spontálně rozšířila kraňka pro její výhody je možné mít výhrady, to je stejné jako se zde spontánně rozšířily Trabanti nebo Škodovky - když nic jiného nekoupíte, že. Smile
Pak je tam jasně vidět že za BF není asi Přeslička, neboť by snad prodával nejvíc ve sém okolí, ale asi členové ČSV - tady je otázka zda UCHS a SPolek který jej registruje nemá být totožný?
Logiku by to mělo. Ale asi je to jako s tou normou český med - jen když se to hodí do krámu, jinak nezávazné.

ALe v tom článku je jasně napsáno že máme chovat místní včelu. Ale nemůžeme ji zřejmě plemenit, neboť není čistá, natož aby se plemenila místně přizpůsobená včela ze Šumavy.

Pro mě ten článek vyznívá jako jasná kritika toho přiblblého přílepku ke kterému se asi nikdo už nehlásí, neboť ve Včelařství ticho po pěšině.

Takže já jdu zakládat UCHS pro místní včelu Kraňskou sudetskou podkrkonošskou, která se zde výborně adaptovala a rozhodně souhlasím s autory, že dovoz matek ze zahraničí je nežádoucí.
Tak doufám, že to tady nikdo nějakýma Singerkama a dalšími dovozy nebude kazit.
Ono mezi námi, tady už se ví, že nejlepší způsob jak přijít o včely je nakoupit matky z nějakého ušlechtilého chovu.

A Jak jsem tam viděl vyfocené i členy Chov. komise, tak doufám že ti půjdou s NEdovozy příkladem. Smile
Tato debata je už vážně k smíchu,stále se tu žádá odborná debata ale jako o čem??

Ví snad někdo že se prováděla nějaké Odborná studie u nás na toto téma??nikde nic není takže pokud ano opravte mě,protože jeden pán říkal a babka to potvrdila je o ničem pořád tu budou zastánci jednoho či druhého.

odkazy na stare clanky či fora z Kanady atd jsou k ničemu protože furt se tu tvrdí že je tam včelaření jiné tudíž to nejde srovnat.

celé je to o ničem navíc tvrdit že je tu pouze promile včelařů s jinými plemeny no to že se to většina bála přiznat neznamená že nechovají,navíc jsou tu oblasti kde jsou geny jiných plem tak promíchané že to zabere mnoho let než by se populace vyčistila a protože jsme v ČECHÁCH tak pochybuju že k tomu někdy dojde.....
Je pravda, že poslední jsem tady pletl do vyjádření dotace já, tak jsem patrně populista. Mezi námi, poslední dobou zjišťuji (obecně), že celá republika je samý populista a používá se to na označení názoru, který není v rámci schválené linie.
Pokud tedy nejde o ty DOTACE, tak o co vlastně jde? Protože v praxi nejde vlastně uplatnit jinak, než jen konkrétním jedincům zamezit v přísunu peněz z nějakého dotačního titulu. Tak pokládám jasnou otázku o co komu jde a proč, z hlediska uplatnění v praxi? Pokud někdo bude prodávat své matky bez dotací za tržní cenu, to mu přijde kontrola a pokud bude mít kolik % kraňky, tak mu to zakážou?
Tak konkrétně. Ptal se někdo ZO, nebo bylo provedeno hlasování v ZO a to minimálně nadpoloviční většinou ZO ČSV, že se má uzákonit kraňka jako jediné chovné plemeno. Já říkám že jsme v ZO o ničem takovém nehlasovali. Pochybuji, že v ostatních ZO taky. Z toho my tedy vychází, že při argumentaci v PS a senátu vedení ČSV vědomě lhalo. Tečka. U nás se říká. Kdo lže, tak ten krade. Další tečka. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat.
A ČSV funguje na systému přímé volby? Pokud ne, tak nikdo se členů ptát nemusí a svým členstvím dáváte vedení důvěru a nějaké, že nikdo se nikoho na nic neptal je jen plácání o ničem. Kromě ŠPV nevím o nikom, kde by se o důležitých věcech hlasovalo a rozhodovalo předem.
A dotaz, než PSNV odeslala nějaké to své stanovisko k PZ bylo tohle projednáno předem s členy a nebo členové byly informování až o hotové věci?
Tak nemají argumentovat, že to podporuje 54000 členů ČSV. Kolik zákonů se týká včelařů a kolik se jich přijme za rok, pět let, deset... atd. Tohle se týká všech včelařů a je minimálně slušné se jich zeptat, když chci argumentovat, že se mnou všichni souhlasili. Arogance moci z toho čiší na hodně velkou vzdálenost.
Ještě dovětek-a ptal se někdo z PSNV i ostatních spolků? Četl jsem tu něco o tom, že do stanoviska co poslalo PSNV k PZ nikomu nic není.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's