Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plemenářský zákon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ptám se stále a odpověď nenalézám.

jirko je nesporný problém je že Moderni včelař - časopis PNsv podporuje-podporoval reklamou chov a prodej BF. zde vidím zakopaného psa. Pokud by PSNV něměl jediného chovatele BF, docházelo by k tak velké podpoře od členu psnv ??????,????????

O co stále jde, Jak tu píše Milan Havelka.- a jedna se jistě o slušného včelaře s výbornými výsledky-- se také staví ,pokud to chápu dobře proti dovozu. A postačuje mu co má na včelnici.
Když Vám napíši , že jsem měl problémy se včelami tzv žlutými proužky, a dalo to velkou práci, to napravit. Je to všem jedno. Včelaři mam s takovými včelami nemilé zkušenosti. A pokud by je k nám nikdo nepřitáhl, měli bychom jen místní včelu, aspoň já určitě. Možná s nižšími výnosy, ale tu co měl můj otec, a předním další. Nebo aspon dost podobnou. Tečka.
Nebaví mne stále diskutovat a plýtvat svým časem, ale díky tomu jsme pochopil o co jde,
Stačí se podívat na téma jen tak. Nadnesu svátek našeho patrona sv. Ambrože. A kdo nějak reagoval? kladně-záporně. To poukazuje na vztahy včelařu mezi sebou?
Ani se nepozastavíme abychom si nějak popřáli, vzpomněly? Jsme jen v kolotoči hadek a prosazování svých nazoru?
Jsou Vanoce, zkusme se zastavit, zapřemýšlet. Zkusme si popřát raději příjemné svátky klidu a pohody. A vše ostatní řešit s chladnou hlavou.
Přeji hezký advent, s chvílemi příjemného rozjímání.
Jirko, špatně to chápeš. Jindrovi jde o čistotu jeho chovu. Tedy Carnica. A to přitom ani neví, že za humny bude mít jednou stanici UCHS AMC, míněno NASA. Jestlipak ty proužky nebyly odtamtud?
Tam jen v loni, dopadly vzorky v podílu kraňky na 47 % a druhý 77 %. A jemu jde o to, aby náhodou v těch 53 a 23 % nebyla BF.
A i Dol se bude muset polepšit, pokud si nestanoví podíl kraňky na nějakých 60%. To už ale Kamler zvládne.. Školu mají s Předboje i Včelpa.
Jindřichu, tož se zastav a zapřemýšlej a zkus s chladnou hlavou sepsat ty odpovědi. Zopakuji, na co jsem se výše ptal:
1. co soudíš o metodě, jako to bylo vsunuto do zákona.
2. myslíš, že bylo správně, když o tom předtím nebyla oficiální diskuse spolků a odborníků.
3. ptal se Tebe někdo na názor?
4. máš nějakou informaci o jasné definici plemenného standardu AMC? Můžeš nás navést na nějaké ty plemenné chovy a plemenné knihy?

Jinak, pokud jde o sv. Ambrože, tak já to slavil prací: Zrovna jsem překládal pro jednu kapelu jeden hymnus z jeho doby, hymnus z Codexu Calixtinus, zpěv poutníků do Santiaga de Compostela. Ukázka od Ensemble organum (slyšíte tam ty orientální čtvrttóny?):
Jiří

Pro moderátora: nebylo by to na anketu?
Jiří
(11.12.2016 20:01)Viktor Švantner napsal(a): [ -> ]Primárně je to určeno k nemožnosti založení dalšího UCHS. To zn. že bude jen UCHS AMC při ČSV....

To mi přijde jako rozumná dedukce od Viktora.
Musím říct, že bych si se zájmem přečetl právní výklad k předmětné úpravě a důsledkům na současnou praxi. Ideálně placený někým nezávislým.
Jindřichu,já cítím že jsi dobrý člověk.Velmi často cítím,protože jsi "srdcař",že jsi manipulovatelný(já též).Jen se zamysli,když vzpomínáš včelu v souvislosti s otcem,dědem.Pakliže jsi na jihu Moravy,budu držet kušeň.Já budu vzpomínat včelu se svým otcem ..(dvě tečky, bych nedostal" vylágoš "se svými emocemiSmile.Byl nadšený AMC ,první přivezl v 70tých letech.Já po něm zdědil včelstva bodavá a jako alergik jsem byl jako kosmonaut . AMC byla k nám na západ Čech zavlečena a nikdo se neptal ,zda tehdy žijící souhlasí!(zeptej se mi ,jak jsem byl tehdy nadšený).Nechtěl jsem tak takovou včelu.Kupoval jsem insemenované matky od velmi uznaného a i mnou obdivovaného šlechtitele..velmi rojivé(ač v zahraničí obdivované za varoatoleranci)((mnou poskytnutá insemenovaná matka)). BF, ke které se hlásím není taková (není vyjímečná).Odhodil jsem kuklu a jako alergik,jsem v pohodě.Jak zmiňuješ,jde mi o peníze(často přemítám,nakolik mne ještě včely baví a nakolik chci ty "prachy").Prosím zamysli se, na kolik ty včely baví DOL a na kolik chce ty prachy.Několik posledních dní přemítám,na kolik chci cítit to SVINSTVO,které je ve vzduchu.Nechci se hrbit,radši se včelami seknu a nechám si jedny pro sebe a BF bude ta jediná.Nemám rád,když někomu kopou do kotníků,tak ji budu laskat.
Prosím přemítejte..i Vy Aleši,nakolik chce DOL(výzkum=medovina,západní Evropou a státy USA zatracované léčiva varoa des.,.dovážené matky AMC((to je ten náš genofond??)) to blaho pro Českého včelaře.Nakolik ovlivňuje a uplácí.. poslance,kteří nemají áánunk??
Pěkné dny.

Jindříchu zmiňuješ kozy..ty zvířecíBig GrinBig Grin. Jsem velmi zvědavý,jak bude DOL a jiní zavlíkači dokladovat otce u volně pářených matiček.Ti většinou si užíjí a za svoje potomstvo umřou.
..tečky jen dvě ..jo já vím budou dokladovat insemenaci ZAVLÉKANÉHO PLEMENA na NAŠE..MOJE! území ZČ.
Je mi..nenašel jsem slzyWink
Nebyl z vás někdo na té párty pro poslance? Docela bych je rád viděl jak žerou ten med z Ukrajiny. Ono je čas viróz a neduhů a tak se jim ty antibiotika hned hodí. Vše určitě zalokali medovinou z Dolu. To je ten lahodný nápoj z toho úžasného ukrajinského medu, jen škoda že se ty antibiotika tolik naředí moštem z maďarské révy.
Při té pařbě určitě vynalezli šprcky pro trubce z Dolu, aby neprznili tu čistou rasu. Peroutku určili jako výstupní kontrolu, chlapec bude mít šichty.

Střih! Asi si žrali něco lepšího co?
Smile PN.
(11.12.2016 10:37)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Navíc vše za zády včelařské (i odborné) veřejnosti. Vzpomínáte, co bylo za tyjátry s vyhláškami 197 (dotace) a 299 (nákazy včel)? A najednou paragraf, který zcela změní nastavení v oboru ve prospěch jedné skupiny - bez veřejné diskuse a za zády všech. To to skutečně nikomu nevadí? Co na to např. ŠPV, Aleši? Věděli jste o tom, že se to chystá? Diskutoval o tom s Vámi někdo? Jste přece také pravidelně zváni na jednání na SVS či MZe ... Co ostatní spolky?
Jiří

Pokud jde o ŠPV tak nevím o ničem, že by bylo něco hlášeno předem. Nejsem mluvčí za ŠPV, abych se vyjadřoval co na to ŠPV, říct můžu jen svůj názor.
Jelikož se v ŠPV prosazuje názor, že kdo se kde zrodí tam se i hodí a každý včelař sám sobě chovatelem matek, nejsem přesvědčený, že by tato změna v plemenářském zákonu někomu mohla vadit, protože každý bude mít stejné plemeno jako všichni okolo.

To Mirek Vondryska: Já nevím co chce Dol, ale předpokládám, že to co každá firma a to, že chce vydělat a uživit se. Ale to si nikdo nestěžujte na Dol, ale na ty co jim ty peníze dávají a to na včelaře, pokud je Dolu nepřejete. Je tomu už pár let co jsem naposledy koupil něco z Dolu a ještě déle co jsem koupil matku. Kdyby byl každý jak já tak zkrachuje jak Dol, tak chovatelé matek. Ale u mě to není z nepřejícnosti, ale z přesvědčení, že mám být soběstačný.
Aleši,ale já poctivě vydělané peníze přeji i lidem,kterých si nevážím.Jen mě vadí,když pro svoje peníze omezují druhé.Omezují naprosto nečestnými praktikami ty, kteří obecně neškodí,kteří vidí také peníze,otevřeně se k nim hlásí.Mohou dokladovat původ matek .Já jsem do Plzně BF zavlékl.Jsem v silně zavčeleném území.Po počátečním úmyslu
omezovat trubce ,jsem se na to a to uznávám vybodl.Na čtyřech km2 je nás osm ,moji sousedé nepociťují zvýšenou bodavost,menší výtěžnost a větší úmrtnost.Jejich včely mají už dva žluté proužky.Jsem žádán o matky a(a oni je dostanou zdarma,páč je to můj zájem).Vlastníků mnou prodaných oddělků jsem se telefonicky otázal na spokojenost (i mailově..mohu doložit).A to je moje filozofie "kůže na trhu".Nepotřebuji někoho drbat,hladit,šlapat na mu na nohu,či ho škrtit.Stačí mi jeho úsměv a..:"Dík Míro,je to příjemné".Toť vše.
Vše dobré.
A přesně takto se bude prosazovat to co je lepší, a to navzdory uznaným chovům. Lidi si to předají sami i bez požehnání někoho nahoře. A pokud je bude vlastní organizace sankcionovat oklikou přes stát, odejdou a přestanou ty intrikány podporovat.
Čím dříve si to uvědomí tím dříve se české včelařství dostane z marasmu nenávisti, hrabání peněz, intrikováni, lží a udávání, mediálního boje. Tím dříve začneme opět včelařit bez předsudků, nenávisti a strachu z nějakých STBáků při nějakém spolku.
(12.12.2016 0:20)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Jelikož se v ŠPV prosazuje názor, že kdo se kde zrodí tam se i hodí a každý včelař sám sobě chovatelem matek, nejsem přesvědčený, že by tato změna v plemenářském zákonu někomu mohla vadit, protože každý bude mít stejné plemeno jako všichni okolo.
...
Kdyby byl každý jak já tak zkrachuje jak Dol, tak chovatelé matek. Ale u mě to není z nepřejícnosti, ale z přesvědčení, že mám být soběstačný.

To je sice Aleši hezké mít místní plemeno, ale jestlipak někdo z tvých sousedů si nekupoval křaňky pod 50% např. Havlínky nebo Raisiglovky. A že jich dle výkazů prodal jako největší producent matek po republice dost - a jak si je chválí.
Ono se může lehce stát, že ti tam uznané polobožstvo pošle morfology z Dolní nebo Horní a pak se budeš divit stejně jako spoustu jiných co si od šlechtitelských či rozmnožovacích chovů pořídili matky. A pak jim to ti polobozi nařídí na základě analýz zlikvidovat nebo nemnožit a nuceně pořídit si ty z Dolu a vyměnit.
Otázka je zda nedojde i na nařízení pálení - to by se pak ujalo pořekadlo "Dol horší než mor".
Lze jen doufat, že ta úprava plemenářského zákona se bude týkat jen a pouze šlechtitelských chovů, které používají plemenná zvířata zapsaná v plemenných knihách. Pokud ne tak je to defacto zákaz volného páření včel neboť jak Jindra správně napsal, že panuška se páří s více trubci a jelikož ona nečte zákony, není v silách majitele panušky zábránit, aby se spářila s nevhodnou krví, aneb není sto zajistit dle zákona použití sperma kraňky a to vzhledem již existující penetraci BF a vlašky v aktuální populaci včel na území ČR. Voné páření by při takovémto výkladu (že platí pro všechny chovatele ne jen šlechtitele) je vlastně postaveno mimo zákon a je nutno množit jen a pouze inseminací neboť jen ta jediná zajistí dostátí zákona.

Tak si to přeberte a vyberte si k čemu se přikláníte - zda k tomu, že je to jen pro šlechtitelské chovy a nebo zda je to pro všechny chovatele. Od toho se odvíjí koho bude případně kontrolovat plemenářská inspekce požadující informace o původu matky a otce od matky v nějakém včelstvu.



Navíc jak už to tak bývá - co je zakázané to je trendy a je třeba vyzkoušet. Možná ta úprava plemenářského zákona naopak zvýší zájem o žlutou kraňku, které se uznaní polobozi bojí jako čert kříže jelikož její přednosti se již nyní projevují její oblíbeností, která roste. Možná vyrostou disidentské nešlechtící, neplemenné chovy černé nebo žluté kraňky.
Strach z toho, že by se tu mohlo objevit jiné uznané sdružení chovu jiného plemene a tím možnosti dělení včelařských dotací do více spolků je také dost oprávněné.
Je třeba na tom hledat i pozitiva. Zákon nemůže, nesmí stanovit něčí monopol. Tedy nastane situace, že konečně bude možné vytvářet nová konkurenční chovatelská sdružení včely kraňské. Pokud by to drhlo, je pak na řadě Úřad pro hospodářskou soutěž a pokud i pak, tak bude bez problémů průchozí ústavní stížnost.
Tak jeste to muzou vratit senatori ne protoze z tohodle bude takova ostuda ze se hodne lidi zapoti jsem zvedav jak se k tomu bude v bedne vedeni CSV vyjadrovat asi pani poslanci vubec netusi co ten zakon vsechno porusuje holt da se to chapat je to netizi a nerozumi tomu co si napiskali,tenhle zakon uz z principu dlouho platit nebude.
Takže co včelařský spolek to uznané chovatelské sdružení včely kraňské pokud je schopno vést plemennou knihu a zajistit vše dle plemenářského zákona - přesně dle slov ministerstva zemědělství

Citace:Novela má proto změnit definici genetického zdroje zvířat. Ministerstvo bude nově do programu zařazovat druh nebo plemeno zvířete, chovatelská sdružení, vlastníky genetických zdrojů zvířat a genobanky, které nově nebude muset provozovat jen jedna firma či společnost.


To by se profíkům v neČSV spolcích s dotacemi asi vyplatilo.
(12.12.2016 11:02)KTM napsal(a): [ -> ]Tak jeste to muzou vratit senatori ne protoze z tohodle bude takova ostuda ze se hodne lidi zapoti jsem zvedav jak se k tomu bude v bedne vedeni CSV vyjadrovat asi pani poslanci vubec netusi co ten zakon vsechno porusuje holt da se to chapat je to netizi a nerozumi tomu co si napiskali,tenhle zakon uz z principu dlouho platit nebude.

Seš idealista. Žádná vostuda nebude, jestli bude kraňka nebo ne zajímá tak cca 2k lidí a zbytek co s tim má co do činění si myslí že tyhle věci by si měl přece šéfovat svaz. Přes senát to projde jak teplej mesr vlažnym sádlem. A zákon tu bude navěky. Von se možná nedá zatim moc použít ale až se to bude hodit...
(12.12.2016 16:55)Igor78 napsal(a): [ -> ]Ten zákon ak vám v CR prejde tak to čistý monopol jedine si myslím a to demokracie nepatrí .

Igore ten zákon je už schválenej (zatím). Holt můsíme být neustále jediní a nejlepší v Evropě neřknuli celém světe.

stejně jako máme tu nejlepsi propracovanou metodiku leceni vcel ted se nam i snazi narizovat zakonem co muze v ulech bzucet.

a navic se najde mnoho tech co tomu jeste tleskaji a stale nechápou souvislosti ze tu vubec nejde o Kranku,BFka a dalsi.
Dufam dostanú funkcionári čoskoro poriadne zaucho , myslím že celá vec buckfast včele urobila riadnu reklamu . Big Grin . A ak je ten váš zákon v nejakom rozpore s eu zákonom ,alebo dlho nevydrží tak budú možno plakať skorej ako sa dostanú do toho hrobu .
Revoluční mládí i se svými omyly, každý si tím projdeme a zestárneme a mladí budou říkat: "Byli názorově pokřiveni." PS: nevšiml jsem si, že by tady staříci obhajovali uvedený zákon, spíše opačně, tak nějak nechápu...Dodgy
(12.12.2016 13:33)KTM napsal(a): [ -> ]a jak jsem jiz psal mili pratele vetsine z vas zvoni umiracek na hrane za 15 let tu bude jine ovzdusi to je take nezvratne.uz se na to docela skodolibe tesim,

Vy mate tykání já mám tykání tak nevím , proč mi vykate. Nejsem členem svazu ani nesouhlasím s tím jak byla schválena tahle novela plemenařslého zákona, ale otevřené se těšit ze smrti ??? No fuj. Ostatně nevím jestli bych byl šťastný, kdyby mi někdo z okolí pouštěl do vzduchu buckfastské trubce ve velkém. Dokázal byste se s někým dohodnout na nějakém opatření, kdyby Vás o to požádal ?
Skodolibe se tesim na to jine ovzdusi tzn.zmenu nazoru a to ze vam zvoni umitacek neni z mych ust ale meho vcelarskeho ucitele je mu 64 a je stale plnej zivota a srandy vcetne vtipku o smrti ale co kazdej to bere jinak.tykani jsem si nevsimnul za to se ti omlouvam.jiste ze bych se dohodnout dokazal kdyz jsem zacinal i jsem snahu projevil ale tak nejak absolutne bez odezvy.a jak jsem jiz psal dale postupne jsem zjistil ze jsem BF dovezl z Polska nekdo jiny a vzhledem k tomu ze je v teoretickem doletu mich vcel ma jich nejvic tak jsem logicky sel s proudem a jsem s tim rozhodnutim spokojen.takze divne vcely kolem me se hned vysvetlili ale jak rikam ohledne tohoto prijateho zakona se vubec nejedna o nejaky BFka to to vazne kam ta snaha miri??
No, Martine, tak nám vysvětli, čeho se ta snaha týká.
Referenční URL's