Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plemenářský zákon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(03.02.2017 2:01)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Ohledně procent plemenné příslušnosti uvedené v článku Jaké chováme včely v České republice? to s ohledem na větu, cituji: "Na obr. č. 1 je intezitou zbarvení znázorněna průměrná "čistota" chované kraňky v kraji ..." osobně chápu tak, že se jednalo o vyjádření procenta plemene kraňky v každém měřeném vzorku (křídlu), tak jak se uvádí i na http://pvpekarov.cz/_sgg/m6_1.htm (morfometrická analýza), který byl zprůměrován za všechny vzorky podle krajů (okresů?) a znázorněn kartogramem.

Chápu to také tak, a mělo by se to také tak prezentovat. Informace, že námi chovaná zemská včela má 70-80% kraňské krve, není ale to pravé. Daleko lepší je tvrdit, že 70-80% chovaných včelstev jsou kraňky. A pro jistotu radši ještě nějaké to procento mnohde přidat.

(03.02.2017 2:01)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Každá z morfometrických analýz na webu Pekařova, která byla použita k čerpání dotací na matky, je z mého pohledu referenční hodnotou kraňky. Tím, že tu nemáme definovaný standard kraňky, ale její UCHS i ten "nejhorší" výsledek "pustilo k dotacím", lze chápat, že to kraňka prostě byla neb plemeno je definováno tím, co "řekne" UCHS (logická dedukce, nikoliv faktická).
Můj odhad je, že se do toho vejdou všechny tuzemské včely vyjma přímých dovozů včely tmavé a BF ze zahraničí a jejich potomků pářených v oblastech, kde trochu víc dominují.
Když to shrnu, tak "zemské" včely se myslím novela PZ nedotkne, tudíž ani jejích chovatelů.

Z mého pohledu je to trošku jinak.
Standard kraňky tu určitě máme. Když říkáme, že ho nemáme, tak přesnější by bylo říct, že nevíme, jak je ve šlechtitelském programu definován. Není to definováno tím, co UCHS řekne, ale tím, co napsalo do šlechtitelského programu. Proč není veřejně znám, je asi každému jasné.
Podívejme se, co říká litera plemenářského zákona:
§ 5
Uznaná chovatelská sdružení
(5) Šlechtitelský program musí obsahovat minimální okruh vlastností a znaků, které se sledují u jednotlivých plemen vyjmenovaných hospodářských zvířat, postupy provádění kontroly užitkovosti, výkonnostních zkoušek, výkonnostních testů a posuzování, minimální okruh vlastností a znaků, pro které se odhaduje plemenná hodnota, způsob a kritéria pro hodnocení a výběr plemeníků, plemenic, hejn drůbeže, plemenných ryb a včelstev, obsah dokladů o výsledku.
Takže asi tak.
Pokud to shrnu já, tak novela PZ se bude týkat těch, kteří budou provádět plemenitbu. Záleží na tom, jak ČPI vysvětlí, co je to plemenitba. Pokud to bude činnost definovaná v § 4 Šlechtitelská činnost a šlechtitelská opatření, bude se to týkat jen členů UCHS. Pokud by ale náhodou úředníci toužili po intenzivním využití pracovní doby, mohly by to být všichni chovatelé podle § 2 Základní pojmy
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
d) chovatelem každý, kdo zvíře nebo zvířata vlastní nebo drží, anebo je pověřen se o ně starat, ať již za úplatu nebo bezúplatně …
Jen tak pro zajímavost, slyšel jsem výklad, že členy UCHS jsou všichni členové ČSV.

(03.02.2017 2:01)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Co by přinesly importy jiných plemen jsem se už ptal (tučný text zde), respektuji, že nechcete třeba odpovědět - ale právě toto považuji za jednu ze zásadních odborných otázek...

Diskutovat o něčem, co druhá strana z principu odmítá, nemá smysl.
Pokud chce někdo příklad, může se podívat do opatství Buckfast. Bez importů by tam stále byla tmavá včela. A u nás ostatně také. Importy jsou zdroj vlastností, které bychom rádi získali, ale v naší populaci se nevyskytují. Můžeme je zde hledat, ale šance na nalezení je malá. Je to jako hledat zlato v Labi, když zlatonosná je Otava.
Základ chovu by ale v žádném případě neměl být na importech postaven. Základ je výběr z domácího chovu.
(03.02.2017 8:32)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]
(03.02.2017 0:10)maci01 napsal(a): [ -> ]Možná tam najdeš něco max. o ZO, ale určitě tam najdeš, že člen je povinen přijmout rozhodnutí vedení svazu - ješte jednou SJEZD ČSV to z návrhu vyškrtnul Co je tady k nepochopení: prosazovat dominantní zastoupení včely kraňské na území ČR vs. zvýšit úroveň chovu včely kraňské na území ČR
zvýšit úroveň chovu - odolnost proti varoa, medný výnos, mírnost apod.
prosazovat dominantní zastoupení - vše ostatní vytlačit

Nebo to chápu úplně blbě??? Popletl jsem význam slov?

Chápeš to správně, ale pokud chceš zvýšit úroveň jednoho plemene, musíš vše ostatní vytlačit. Pokud jde o překřižování jiným plemenem, tak to se vejde do výzkumu pro který tento zákon neplatí.
No a co pak nastane, když výzkum přinese výsledky, které budou v rozporu se zákonem? Včela kraňská to nebude. Co s ní budou dělat? Právě proto tu PZ tak kritizujeme. Proto, že zavírá dveře pokroku, vývoji a zakonzervuje současný hrůzný stav, který vyhovuje jedné Důlní společnosti.
(03.02.2017 15:19)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Znovu prosim o poskytnuti informaci s pozitivni referenci na viceplemenne souziti vcely medonosne u nas ci ve svete. V soucasnosti i historii. Prosbu nemyslim ironicky - samotnemu se mi to nepodarilo dohledat. Opaky vsak ano.

Vy, zastánci nového PZ od nás hodláte získávat argumenty pro jeho obhajobu? Vy ty argumenty nemáte? nebo vy ty argumenty tajíte? Vy tajíte i toho, kdo to z Vás inicioval?. Když nevíte, tak nic neprosazujte, stejně, jako v normálních státech okolo nás.
U nás se vždy rikalo:"Chovej se tak, jak chceš aby se ostatní chovali k tobě". Vždy jsem se k okolí choval slušně a snažil se vyjít. Asi je čas zahájit rebelii. Ještě než se to utáhne tak poptávám na letošní rok 2 x matku Buckfast. Než ji zruší, tak chci zjistit, proč se rozšířila po celé EU a ČR. Tím zákonem zvýšili zájem o alternativní matky, které jediný správný výzkumný ústav dodává. Sám si vyhodnotím a žádný vylobovaný politik mně do toho kecat nebude.
(04.02.2017 10:03)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]No a co pak nastane, když výzkum přinese výsledky, které budou v rozporu se zákonem? Včela kraňská to nebude. Co s ní budou dělat? Právě proto tu PZ tak kritizujeme. Proto, že zavírá dveře pokroku,.....

Jak jsi přišel na to, že to nebude kraňka?
Jak jsi přišel na to, že to bude kraňka? jen říkám, když to nebude kraňka, tak co? odborně ji zamáčknou?
Protože jestli se bude dál něco zkoumat a šlechtit, pak to ze zákona bude zrovna ta kraňka.....TongueBig Grin
Pokud by tu byl chov plemen neomezován, nutilo by to chovatele a hlavně šlechtitelské chovy šlechtit. Pak by tu nastalo normální konkurenční prostředí a možná by vznikla i nezávislá testovací stanice. V takovém prostředí pak má včela kraňká šanci se prosadit.

Vzniklé konkurenční prostředí není svým principem vzdálené přírodnímu a je vzdálené tomu politickému zákonu.

On Alš totiž připouštěl i jiná plemena:
" Pokud jde o překřižování jiným plemenem, tak to se vejde do výzkumu pro který tento zákon neplatí. "
Pokud by se stal ten omyl přírody, a nebyla to kraňka, vohne se tedy taxonomie bez ohledu na vyhlášenou uzákoněnou profesní způsobilost, že.
Milane,žádný nebo skoro žádný šlechtitelský chov zde v republice včely kraňské / po smrti p. Havlína/ není.Je to jen dovoz ,i když s věhlasnými
jmény.
Zde,většinou, je to jen množárna matek - kšeft,s nevybýravímy prostředky.
A chceš vědět jak to dopadne?
Sám jsem prosazoval pouze místní včelu. Dnes jsem velice zvědav proč tak vehementně se snaží zakázat něco jiného jak kraňku.
Tak ,že založím další dvě stanoviště a budu testovat jestli nemá pravdu druhá strana.
Dnes sehnat matku jakou chceš od kavkazky až po ......... .není problém - je to jen o penězích.
A takových bude určitě více.
A myslíš ,že tomu zabráníš?
Jenom jedinou cestou - ukaž ,že tvoje včely jsou lepší ve výnosech ,zdraví,nakládání se zásobami...........
Nikoliv,že jinou neseženeš,cenou...........a zakážeš chovat něco jiného.
To již dnes neplatí . F.V.
.
(04.02.2017 11:54)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(03.02.2017 15:19)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Znovu prosim o poskytnuti informaci s pozitivni referenci na viceplemenne souziti vcely medonosne u nas ci ve svete. V soucasnosti i historii. Prosbu nemyslim ironicky - samotnemu se mi to nepodarilo dohledat. Opaky vsak ano.

Vy, zastánci nového PZ od nás hodláte získávat argumenty pro jeho obhajobu? Vy ty argumenty nemáte? nebo vy ty argumenty tajíte? Vy tajíte i toho, kdo to z Vás inicioval?. Když nevíte, tak nic neprosazujte, stejně, jako v normálních státech okolo nás.

Tak jsem se mrknul po čase jak se do toho obouváte, jak vyhrožoval Jíra Přešličků a narazím na tohle. Tohle mě upřímně rozesmálo. Včelka.cz po oponentuře PZ chce kladné zprávy o tom co dotyčný obhajuje a dozví se, že by to bylo použito k obhajobě PZ. To už vrchol je hlouposti a jasný důkaz jak tonoucí se stébel chytají. Tohle ani v televizi nevymyslí Big Grin.
Hele Pájo, co jsi dělal těch posledních 27 let v selekci vlastního chovu? Zvykal sis?Big Grin
(03.02.2017 23:57)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]... Prostě, pokud jsou včely obou plemen mírné, kříženec je s velkou pravděpodobností také mírný . ...
Najdou se i jine nazory...:
http://barnsleybeekeepers.org.uk/species.html napsal(a):Neither dark or Italian bees are considered to be aggressive however the hybrids of the two are often aggressive by nature causing beekeepers to spend much time and effort in developing and maintaining non-aggressive gene pools.
Volne prelozeno: Ani vcela tmava ani italska neni povazovana za agresivni, nicmene jejich krizenci jsou casto prirozene agresivni, coz zpusobuje, ze vcelar ztraci dost casu a usili rozvojem a udrzenim neagresivniho genofondu.
Autor: spolek vcelaru (mesta) Barnsley, hrabstvi South Yorkshire, Velka Britanie


(04.02.2017 0:12)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]... Diskutovat o něčem, co druhá strana z principu odmítá, nemá smysl. ...

To, že s Vámi druhá strana odmítá diskutovat nezměníte. Ale nevidím to jako problem, kvůli kterému by nemohla proběhnout debata. Pokud se v ní podaří získat argumenty, lze je potom publikovat. Což je jeden z kroků ku změně stavu. Bez té debaty to ale nepůjde, stejně jako bez argumentů. Kritický či skeptický pohled Vám nabízím, "uargumentujete-li mě", budete mít "nabito", pokud ne, tak je asi nekde chyba... Idea Angel Nicméně není Vaší povinností se mnou debatovat. Stejně, jako to není povinností toho, koho označujete za "druhou stranu".
Klidne si argumenty hledejte sami, jen aby se vase dalsi spolecne stanovisko zase nemuselo tajit...


(04.02.2017 0:12)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Pokud chce někdo příklad, může se podívat do opatství Buckfast.
Ano, nejen k bratru Adamovi, ale třeba i k Eriku Österlundovi.
Otázkou ale je, co pak probírají včelaři z "promíchaných" oblastí. Vizte diskuzi zde: http://www.beekeepingforum.co.uk/archive...12895.html Vlakno se jmenuje: "Agresivni druha generace buckfastek". Chtěl jsem vybrat něco pro citaci, ale netroufnu si, je to příliš ruznorodé, nicméně cítím z toho dominující vnímání problematiky jako negativum nekontrolovaného meziplemenného křížení (daného přirozeným pářením u "nešlechtitelů"). Stejne jako z osobnich rozhovoru, ktere jsem na toto tema mel...
Strojovy preklad odkazovane diskuze do cestiny je zde: https://translate.google.com/translate?s...12895.html

(04.02.2017 0:12)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Importy jsou zdroj vlastností, které bychom rádi získali, ale v naší populaci se nevyskytují. Můžeme je zde hledat, ale šance na nalezení je malá.
Jake vlastnosti byste rád u včel získal, ale mate dojem, že v naší populaci chybí či je mala šance na jejich nalezení?


(04.02.2017 11:54)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Vy, zastánci nového PZ od nás hodláte získávat argumenty pro jeho obhajobu? Vy ty argumenty nemáte? nebo vy ty argumenty tajíte? Vy tajíte i toho, kdo to z Vás inicioval?. Když nevíte, tak nic neprosazujte, stejně, jako v normálních státech okolo nás.
Pane Holube, asi jste nepochopil, ze po Vas chci argumenty PROTI inkriminovanemu ustanoveni novely PZ... Tedy pozitivni reference k meziplemennemu souziti. Protoze se mi je nepodarilo samotnemu najit. Tim, ze se proti novele stavite, ocekavam, ze tyto argumenty mate.
A za zastance novely se jeste nepovazuji. Vase neschopnost argumentovat k tomu ale vede.
no co se týče agresivního chování v druhé a další generaci,to jsem tu často četl např.u Vigorek ale ano svedeme to vše na Buckfastku že??
Martine, neměl bys prosím odkazy...?
to:vcelky.cz
Chápu na co poukazujete, ale nechápu, jak tomu pomůže "v praxi" ten PZ? Můžetemi na to alespoň krátce odpovědět? Děkuji
T.
(04.02.2017 21:18)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
(04.02.2017 0:12)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Importy jsou zdroj vlastností, které bychom rádi získali, ale v naší populaci se nevyskytují. Můžeme je zde hledat, ale šance na nalezení je malá.
Jake vlastnosti byste rád u včel získal, ale mate dojem, že v naší populaci chybí či je mala šance na jejich nalezení?

Třeba VSH. Něco na:
https://aristabeeresearch.org/varroa-resistance/
Proslýchá se, že u nás existují chovatelé, kteří VSH Buckfastky mají.
Proto určitá šance najít tuto vlastnost v naší populaci je.Wink
Kubo psalo se o tom tady na foru jen si nevzpomenu kde mozna v tematu BF nechce se mi to hledat nicmene to sem dali ti co je chovaji hlavne poukazovaly na to ze v druhe generaci se vlastnosti jiz hodne rozpadaji ale to urcite i u ostatnich proste se mi jen nezamlouva hazet vse na jednoho peska,je to o vcelari predevsim on je ten kdo rozhoduje co bude u nej na vcelnici,prvni tragedie je v tom ze vetsi cast vcelaru si nedokaze ani odchovat matky natoz z nich vybrat schvalne kolik vcelaru by zvladlo od ins.matky z slechtitelskeho chovu odchovat matky do poloviny vcelstev??
Jiří Přeslička:
Díky za názor i odkaz. Mohu dvě otázky? VSH u "našich" včel není, resp. je jen záležitost BF? A co F2 agresivita BF?
http://www.dave-cushman.net/bee/f2aggression.html
Google - F2 Aggression

Tini:
Také chápu, na co poukazujete, ale v tuto chvíli se nechci účastnit smíšené debaty, kde se zaráz řeší odbornost, politika, lidská práva, dotace, pravidla pro lobbing aj. Třeba i ve zveřejněném dopisu J. Přesličky se mi to složitě oddělovalo. Na druhou stranu odkazované zdroje jsou toho zcela prosty a řeší jen odborný pohled...
(05.02.2017 0:13)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Jiří Přeslička:
Díky za názor i odkaz. Mohu dvě otázky? ....

Už ani jednu. Dál už budete muset pátrat samostatně. Chovatelů BF je u nás dost. Já, podle studie Jaké chováme včely v České republice? , BF v podstatě ani nemám. Je to tu okolo samá kraňka.Big GrinBig GrinBig Grin
Jiří Přeslička: OK, jen mi přijde zvláštní, že nejste ochoten doložit svoje tvrzení i jinak než vlastními slovy, zvlášť když argumentů proti nim je tak nějak plno.
KTM: Rozumím. Není to jen BF, venku se to hodně řeší třeba i u vč. tmavé. Oboje to ale bohužel právě směřuje k jednomu... Viz níže.


Teď jsem narazil na zajímavé vlákno na britském beekeepingfóru: Jsou F2 buckfastky více agresivní? Jsou v něm protichůdné názory, stojí za přečtení celé. Co mě na něm ale zaujalo nejvíc přináším v přepisu debaty diskutujících Little John (LJ) a madasafish (M). Debata je z 19. května 2014, citace jsou vytržené z kontextu, ale smysl jsem se snažil zachovat.

Citace:LJ: V Británii byly dlouhá léta otevřené dveře pro importy jakýchkoliv včel, které se ti líbí. Proto tu máme teď takový sajrajt. Myslím, že můžeme vinit bratra Adama, že započal s tímto trendem. Zdá se, že lidé přehlížejí, že buckfastské opatství má výdělečný podnik [pozn.: na BF matkách] (... ... ...)

M: Sajrajt? Nepozoruji to... Mix plemen? Ano.

LJ: Sajrajt? Myslím si to. Proto ty příspěvky na agresivitu (nebo přehnanou obranyschopnost)... Proto hledání vzácných izolovaných oplozovacích oblastí nebo sahání po umělé inseminaci. Ti, kteří si přejí šlechtit na specifické vlastnosti jsou vydání na milost jakéhokoliv souseda, který se vzhlédne v držení odlišného plemene včel - protože proti tomu nemáme žádný zákon. Dobře - kromě Colonsay.
(Colonsay je ostrov Vnitřních Hebrid ve Skotsku s izolovanou populace včely tmavé.)

Totožný názor jako LJ jsem zaznamenal i naživo. Vč. zmínky o nastupující potřebě umělé inseminace tam, kde by (třeba u nás) stačilo přirozené páření (nebýt v Británii takového včelího mixu).



AJ verze:
Citace:LJ: In Britain, it's been 'open house' for importations of whatever bees you happen to fancy for ages ... hence we're in the mess we are now.
I think we can blame Brother Adam for starting this trend - people seem to have overlooked that Buckfast Abbey is run as a profit-making enterprise (... ... ...)

M: Mess? I don't recognise that.. A mix of breeds ? Yes.

LJ: Mess ? I think so. Hence the posts on aggression (or over-defensiveness) ... Hence the search for rare isolated mating areas, or resorting to AI. Those who wish to breed for specific traits are at the mercy of any neighbour who fancies keeping a different strain of bee - as there's no law against it. Well - except on Colonsay.
Jeden malý a zcela neodborný příklad:
Kdyby byly kříženky místní včely a BF v saském Ebersbachu při zářijové Severní jízdě svině bodavý, těžko bychom si je, Kubo, mohl prohlížet tak z blízka a těžko by tam mohla děcka běhat jen v tričkách. To jen pro odlehčení této těžké a zásadní debaty.
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's