Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Testni bubl.folii. Tu pouzivam ja ve vanickach. Nemusim nic cistit. Je ustrizena podle dna,takze nahore je asi pul cm od okraje,coz ale vcelkam nevadi. Nezaznamenal jsem zadne topeni vcel.
(13.08.2012 12:57)karelretik napsal(a): [ -> ]dobrá zkusím to ještě jednou....vidím, že 100% je chyba na mojí straně. Včelstva mám silná a zdravá. Mám po kontrole, jelikož jsme v ochranném pásmu moru. Tam tedy problém nebude.

měl jsem podobný problém a nakonec jsem ho vyřešil úplně jednoduše. šlo o to že mezera mezi komínkem a víkem byla příliš malá a včely se jí nerady protahovaly. stačilo na komínek dát kousek hranolku o výšce cca 8 mm, víko se zdvihlo a včely se jen hrnou. Po prvním naplnění je dobré komínek trochu pokapat sirupem a včely po několika minutách krmítko začnou vyprazdňovat. Dneska jsem takto naplnil 8 krmítek a něž jsem skončil v prvním už sosaly.
že by včely nešly přes zavíčkované zásoby jsem nepozoroval ani ve včelstvech která jsem potřeboval přikrmit do medné respektive krmné komory plné zavíčkovaných zásob. včely přes zavíčkovaný nástavek normálně odebíraly.
ještě musím vychytat dolévání, protože když jsou v té chvíli pod otvorem včely tak se utopí dolévaným cukrem. Asi by pomohlo udělat delší nálevku až ke dnu aby se hladina doplňovala odspoda
Tato inovace už proběhla a Jak. krmítka, která jsem dostal před cca 1 měsícem už mají nalévání vodovodní cca coulkou trubkou se šikmo zaříznutým koncem, aby se nepřicucla ke dnu. Jedná se tedy již o zcela bezkontaktní krmení a plní se odspodu pod keramsit, takže za dobu používání jsem nanešel utopenou včelu.
Jsem s nimi opravdu spokojený.

http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/fotogalerie/
Původně jsem měl v úmyslu se jen zeptat, jestli je na VF někdo kdo má zkušenosti s krmítkem Langstroth . Jestli jsou nějaké negativní zkušenosti. Ale pak jsem oběvil tato videa a neodpustil jsem si je přidat. Poslední video má u mě palec dolů.

Různé možnosti krmení

Sledujte způsob i čas krmení

a

Doufám, že se toto krmení u nás neujme. Kdo toto vymyslel, tak se moc nedržel názoru:"včelařit v souladu přírodou" ani si nedovedu představit tu hromadu igelitových obalů.
Proč bychom to dělali (to krmení) jednoduše?
Je možné včely překrmit ? Resp. když mají dost, tak přestanou brát? Nebou nacpou cukr všade a nic nezbyde matce pro kladení ? Když tam mám rozdělanou mezistěnu, donutím je (v září) to dostavět, když mají co a třebas nemají kam ?
Myslim, ze z pohladu jarneho plodovania je vcely v podstate nemozne prekrmit. Lebo aj keby zanosili 100% plastov tak do toho januara, kedy matky zacnu pomalicky plodovat, uz nejake 2 kg spotrebuju a tym aj uvolnia priestor na plodovanie.
Skor sa da matka v plodovani prilis zabrzdit/zastavit v auguste ak sa prilis skoro a prilis vela zakrmi.
Začínám, nemám dostatek souší, takže v druhém (vysokém) nástavku je 4l lahev a vpředu cca 3 souše (a mezistěna), do kterých koukám, zda něco zanesou, nebo si (z volné chvíle) něco dostaví. Na zimu bych jim nechal jen to dole a případné zásoby stahnul a/nebo přidal těm nejslabším zjara. Nebo jim to tam nechám a nějak to zateplím do "L". Mřížka tam neni, kam si vleze matka?, snad zůstane dole. Někdo někde psal že včely ze září si stejně nestihnou vytvožit tukové zásoby, aby přežily zimu. Takže je vlastně můžu zacukrovat "do plných". Asi si nějak poraděj.
P.s. Dneska je v TESCU cukr za 17ct) tak proto...
Vladamo ty tři souše a mezistěnu vyndej , v klidu si dokrm kolik uznáš za vhodné a nech je zimovat jen v jednom nástavku ,nemá smysl krmit včely aby v září postavily jednu mezistěnu když ti potom na jaře postaví i bez krmení celý nástavek do týdne.... a to zimování do L jim značné zkomplikuje život pokud je tím rovnou nezahubíš.. v lepším případě zůstanou v dolním nástavku a pak je ten horní zbytečný , v horším případě se přesunou i do horního a pak jim bude k ničemu přes polovinu zásob v tom spodním nástavku protože na ně nepřejdou...
(27.09.2011 13:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Rodiče si koupili jedno krmítko, ale nakonec ho nevyužili. Koupili si 9-ti litrové lavory a keramzit. Nalévali sirup konví a těch včelek, co vylétlo moc nebylo.
Cenový rozdíl značný, což ocení ti, kteří mají více včelstev.
Lavory se dají také krásně stohovat. Navíc není potřeba deska na krmení s otvorem.

Prosím o informaci, zda keramzit není škodlivý pro včely, je to vyrobeno z jílu a i po několikerém praní je pořád voda zabarvená. Jinak jsem ho vyzkousěl do vaniček a včely vše krásně beze zbytku vybraly na rozdíl od plovoucích folií s bublinkami.
Keramzit je vypálená = dokonale vydezinfikovaná hlína, sice špiní je ale, asi tak škodlivá jako cihla. Rozhodně voda z louže ze které pijí u cesty je daleko škodlivější a nebezpečnější
Používám tato "krmítka"

[Obrázky: KL137040.jpg]

Vaničky od spotřebovaného minerálního lizu pro krávy, a keramzit. Pevné, nekroutí se ani po naplnění krmným roztokem, štosovatelné. A zadarmo.
V diskuzi o krmení se často setkávám z otázkou :zbylo mi v medníkovém nástavku něco zavíčkovaného medu k točení to nebylo a včely to pod mřížku nechtějí přenést a já bych potřeboval odstranit vysušený medníkový nástavek a začít krmit co s tím?
Řešení je poměrně jednoduché stačí mřížku nahradit pevnou přepážkou ve které je otvor na to dát prázdný nástavek a teprve na něj postavit nástavek ve kterém budou nepřenesené zásoby ty přestanou být vnímány jako součást včelstva včely je rychle odvíčkují a přenesou.Vše se ještě urychlí když do prázdného nástavku umístím nádobu s krmením musím ale umožnit včelám aby kolem krmení mohli projít výše.Většinou při dávání druhé dávky obzvláště pokud se dávají dávky větší je medníkový nástavek vysušen.Smile
Pepo velmi dobrý postřeh, Tys na to kápnul. Trochu to dopřesním - jen nápadem. Mnoho včelařů používá na krmení lahvemi 3,8 litru pevnou desky (já osobně z vodovzdorné překližky) se dvěma otvory o průměru cca 70 mm. Na nich stojí za normálních okolostí lahve 3,8 litru s prosakovacími víčky.
To by znamenalo na tento otvor dát např. 2 laťky výšky cca 10 mm, na ně postavit do vybíraného nástavku s takovýmito soušemi láhve s cukrem (já osobně tam mám 2 díry - tedy 2 lahve ) a zbytek nástavku vyplnit vlhkými soušemi. Trochu pozor, výška latěk nesmí být vyšší, lahve se do nástavku výšky 24 cm vejdou jen tak tak!!!. VYZKOUŠET!!!!!
Já to sice nepoužívám - ale není to náhodou obdoba Blinovy přepážky v Dadant systému? Snad jen v tuto chvíli vodorovné, namísto svislé v originále.
iRP
Ke krmení používám plastový lavorek z Tesca (54,-) a slámu. Postup je jednoduchý: Přidám prázdný nástavek, do něj vložím lavorek o objemu cca 9-10 litrů a dvě velké hrsti suché slámy, zaleji sirupem opět zadekluji a za dva dny mohu opakovat, protože je vše do sucha vylízáno.
Protože je lavorek čtvercového tvaru, vzniká na zadní straně úlu (nebo opačnéstraně ) prostor pro přiložení tří krabic od mléka, které lze také naplnit slámou a poté sirupem. Tento rok však vkládám jen lavorek, krabice jsem vynechal - skladovací možnosti a manipulace s krabicemi - raději ke včelám zajdu s krmením jedenkrát navíc.
(17.09.2012 20:42)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Trochu to dopřesním - jen nápadem. Mnoho včelařů používá na krmení lahvemi 3,8 litru pevnou desky (já osobně z vodovzdorné překližky) se dvěma otvory o průměru cca 70 mm.

Používám něco podobného jen z jekoru či tvrdší kobercoviny.Otvory tam mám tři tedy lze krmit až 9 kg cukru naráz.Pokud potřebuji vysušit nástavek dávám dvě lahve a jeden otvor nechám otevřený.Prázdný nástavek mi pevně přitiskne kobercovinu takže nemám problém z vosami.Nepoužívám pod sklenice sítka jen do starých již špatně těsnících víček vyříznu díry podél tvrdého prolisu a ostrou hranou je položím na otvor na ně teprve pokládám sklenici s prosakovacím víčkem.Včely pak mají možnost dostat se prakticky ke všem dírkám a odeberou jak krystal tak i krupici.Pokud jsou zásoby ze sklenic vybrané nemám ani problém z vyletujícími včelami ovšem včely mám spíše mírné při krmení nepoužívám klobouk ani rukavice u ostřejších stačí sklenici drobet naklonit pokouřit pod ni a následně vyměnit za jinou či odstranit.
Mám nakrmeno na první zimu a jako plovák jsem chtěl vyzkoušet všechno možné, od keramzitu přes slámu a dřevěné vory...Vše jde použít, ale s výhradami. Buď to zabírá čas při výrobě, stojí to peníze a pak se to musí čistit a následně skladovat, nebo je bordel v úlu.
U dvou včelstev jsem vyzkoušel použít jako plovák staré souše určené k vytavení (samozřejmě souše jejich vlastní nikoli z jiného úlu).

Závěr pro mne:
  • snadná tvarovatelnost - možnost použít do jakéhokoli typu krmítka a k výrobě stačí kapesní nůž a pár vteřin času
  • nenasákavý materiál, který vždycky plave, i když je plný cukerného roztoku
  • včelám nabízí pro ně přirozený odběr
  • cena je nulová
  • po nakrmení se vytaví a je uklizeno
Jen je dobré je podložit dvěma dřívky nebo větvičkami, které se později vyhodí do komostu, aby včely mohly vyčistit souš i ze spoda.
Pratele, takova otazka na zaver krmeni. Dneska jsem nakoukl a vcelky maji jeste zbytek krmeni ve vanickach. Je to spise vlhky cukr, ale je me lito to vyhodit. Uz se v tom ale hrabou desne dlouho. Nicmene, jeste odebiraji / uklizeji??
Mam to tam nechat a pripadne trochu naredit a nebo vyndat a dat holkam "dobrou noc"?Nebo to jen nechat oddelkum?
Odhadem zakrmeno maji (nemam vahu). Je to me prvni krmeni na zimu. Nerad bych to nejak dokopal. Take se v nich nechci uz hrabat. A podle toho co rikate, tak si devcata asi sama rekla uz prvni tyden v zari, ze to uz staci. To jen ja si asi myslim, ze bych jim mohl jeste trochu poradit Smile
Příští týden se má přes den dost oteplit tak si myslím že to včely doberou.U mne při oteplení přes den stále ještě nosí pyl.V noci už je citelná zima ráno přízemní mrazíky.
Včely ak bude teplo, rozriedený cukor vyberú,ale osobne nemám dobrý pocit kŕmiť takto neskoro.Moje včelstvá sú zakŕmené do konca augusta a dlhoveké včely už ničím nezaťažujem.Ak majú dostatok zásob, čo je potrebné vedieť posúdiť, tak na trochu cukru by som nepozeral a kŕmenie ukončil.
Cukor sa dá využiť i pri výrobe vína,poprípade vysušiť a uskladniť.Smile
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :