Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Příští rok mě čeká dle plánu pětiletky míchání a rozvoz 300 kg cukru. Uvažuji si dát něco podobného na hadici a od sudu to čerpat aku vrtačkou. Zkoušel to někdo z Vás?

http://www.zbozi.cz/vyrobek/cerpadlo-na-vrtacku/
Tady bych se trochu bál, jestli čerpadlo zvládne hustý sirup.
(20.08.2013 21:17)misan napsal(a): [ -> ]Ešte by bolo dobre doplniť približný rozmer tých "kosteček" aby sme to nemuseli všetci skúšať a je to výborné riešenie aj do iných kŕmitiek ktoré potrebujú plaváky.

Je to cca. výška 5 mm o šířkách asi 2 x 2 cm. Výška stačí nižší, protože tekutina je hustá a styrodur se do ní nechce ponořovat. Každý nechť si zkušebně zhotoví pár kostek a uvidí, co mu bude vyhovovat na hustotu jeho tekutiny. Já mám výhodu v tom, že k řezání používám řezačku na polyš, takže podle pravítka se mi to řeže dobře a nevzniká žádný odpad, kromě trochy dýmu.
roztok miešam prvý rok kalovým čerpadlom. Vodu nehrejem a roztok (50l) je za 10 minút perfektne premiešaný
Pro Tomase : Špatná zkušenost, po roce lopatky začli chřadnout. A on cukr taky neni nejměkčí. Jsem k tomu skeptickej, ale na vodu nám to sloužilo docela dobře.
Krmení cukerným sirupem, nalitím na slámu do rezatých plechovek od zavináčů –( objem cca 3 l ) v prostoru zrušeného medníku za přítomnosti včel, jsem viděl již pře 40 ti léty u včelaře, který takto zkrmil ročně 5 t cukru s rozvářením v pařáku na brambory !

Jako „ mladík “ jsem toto okamžitě zavrhnul. Nastoupila prosakovací víčka s problémy netěsnosti , tmelení otvorů propolisem, mytí sklenic po každé dávce 3 kg cukru.
Netěsnost víček – stačilo igelit nastříhat na čtverce 14x14 cm, s kruhovým otvorem o průměru 7 cm položit na sklenici a víčko přitlačit.
Již po čtyři roky pro stanoviště 30 včelstev – příprava roztoku - 200 l plastový sud naplnit 100 l vody , ponořit kalové čerpadlo ( cena cca 1200 Kč), kde na vývod místo hadice se našroubuje T kus s koleny, aby čerpaný roztok se vracel ke dnu. Po spuštění čerpadla se postupně nasype 150 kg cukru. ( Poměr 3 : 2 ) Příprava sirupu trvá cca hodinu – záleží jak rychle dokážeme „rozbalit“ 150 kg sáčků s cukrem. Následně se T kus z čerpadla odmontuje a nahradí hadicí. Pomocí čerpadla se potom naplní roztok do 8 konví á 25 l a odváží na včelnici. Zde do plastových kbelíků cca 10 l , kde máme označenu výšku hladiny, která odpovídá cca 6,5 l , vložíme hrst slámy a z konve nalijeme roztok. Následně kbelík dáme do volného nástavku nad včelstvo. Při druhé a třetí dávce stačí roztok po 6.5 l roznosit již do včelstev a nalít do prázdných kbelíků se slámou v horním nástavku. Za tři krmení dodáme včelstvu 15 kg cukru.

Dříve moje krmení bylo 5 návštěv po 3 kg cukru , mytí 5 x 30 včelstev = 150 sklenic ročně, čištění víček od propolisu.

Nyní za tři návštěvy je nakrmeno, odpadlo mytí sklenic a čištění víček.
Na miešanie rozhodne špirála , teda miešadlo na maltu a na sirup čerpadlo, jednoducho povedané - sirup lopatky potom nezničí!
Vyskúšal som asi všetky druhy krmitiek a najlepšie je jednoznačne toto krmitko: http://beeman.ucoz.ru/.
Má objem cca 8 l / 3 dávky /, včely môžete bez úrazu pozorovať ako cez durofolovú foliu, môžete na krmenie použiť len cukor a zalejete ho vodou, krmitka môžu zostať na včelstve aj cez zimu a v sezone môže poslúžiť aj ak medzidno, zložíte klobúčiky a môžete naliať kyselinu mravčiu na odparenie cez krmiace otvory, môžete primerane podnecovať odložence resp. podávať vodu, alebo cesto.
Skúste ho porovnať s vašimi udělátkami Idea
Hezké udělátko.
Kde se to sežene a kolik to stojí?
Priamo u Lysoňa v predajni - 12,90 zl MOC, ale nemá ich v e-schpe. Osadil som ich do dreveného rámu výšky 8 cm. Je to ekvivalent stropného krmitka ješted. V Bielorusku sú silnejšie mrazy, tak predpokladám, že vydržia aj u nás.
Přesně o tomto krmítku Alberte uvažuji - psal jsem to už tady v tomto příspěvku.
Taky by mě zajímalo kde si ho sehnal. Z těch polských stánek už zmizel - nevykoupil si to?
Tohle čerpadlo se zamlouvá zase mě-http://www.sigmashop.cz/povrchova-cerpad...ypis=popis
Medovina,cukerný roztok atd.
(22.08.2013 7:12)JKL napsal(a): [ -> ]Přesně o tomto krmítku Alberte uvažuji - psal jsem to už tady v tomto příspěvku.
Taky by mě zajímalo kde si ho sehnal. Z těch polských stánek už zmizel - nevykoupil si to?

Pravdepodobne to nie je celkom košér tovar, lebo nie je ani v oficialnom katalogu. Majú ich v rozmeroch Lang a další rozmer odhadujem na CS, ale bude to aj nejaká poľská miera. Ja ich mám len 80 a v predajni / Kety/ ešte zostal štos cca 1m vysokýSmile. Poliaci promptne doplnia zásoby... Tématický zájazd do tejto predajne sa oplatí.
Vyzerá to tak, že pôjdem na návštevu do Poľska...
Je něčím omezeno kolik roztoku můžu dát najednou? Kromě velikosti krmítka? Smile
Samozřejmě. Záleží, kolik je schopno včelstvo sirupu odebrat a zpracovat, než začne v krmítku kvasit.
Takže platí zásada, nechat je vybrat krmítko dosucha a pak dodat další roztok? U jakobovského krmítka jsem pochopil, že se roztok přidává průběžně, ještě dřív než dojde. tak tomu moc nerozumím.
Pokud je počátek krmení a intenzivní odběr roztoku, klidně doplňuj. Jak se blíží konec krmení, odebírají pomaleji, tak to nemá cenu přehánět. Mě zpočátku vůbec nechtěli brát, tak jsem jim dal týden po vytočení čas, teprve potom začaly pořádně odebírat. Denně jsem doplnil 6 litrů. Kmenová včelstva mám nakrmena, oddělky braly pomaleji, tak ještě dokrmuji, ale už to nepřeháním. Loni mi oddělky odebrali polovinu krmné dávky, přitom zase tolik zásob neměly. Dal jsem jim pár dnů čas na uložení zásob, znovu doplnil sirup a hned dobraly krmnou dávku.
caw, to ruske krmidlo je super, mame doma 8 kusov a fakt nema chybu. Kupili sme ho v predajni v BB pod Banosom, ale cenu si nepamatam ale urcite bola cena do 8 e. Chceli sme kupit teraz asi pred mesiacom este aspon 10 do zasoby ale vraj nemaju takze uvidime ci este bude. Ak mozem poradit nedavajte na toto krmidlo na vrch este foliu, pretoze to zacne plesniet. Ak mate drevenne veka pekne sa to vetra a je pokoj. Takze odporucam. Inak sme teraz kupili od Sedlacka najlepsie krmitko na svete cca asi za 8,50 tak som zvedavy. Ak bude cosi prinosne tak napisem
Martin/btw. pisem na eng klavesnici v praci tak je to take anglickeSmile/
Nevím, jak vznikl názor, že je potřeba-nebo snad podmínka u Jakubovského krmítka doplňovat další dávku ještě dřív, než hladina klesne k nule?
Krmítko je možno doplnit kdykoliv, tedy i po úplném vybrání zásob-třeba za několik dnů, zvlášť u 11ti litrového, kde je najednou odebráno, zpracováno 8 kg ckuru a další okamžitá dávka by mohla být s ohledem na možný výpadek v kladení matky i nežádoucí.
Někteří včelaři však s úspěchem zakrmují "co to dá", tedy žádná přestávka až do doby, kdy včely již neberou.
Do rozboru této strategie se však pouštět nehodlám, neboť mezi včelaři je každý názor na danou problematiku vlastně správný a praxe mnohdy moje slova potvrzuje.
Pokud někdo používá naše krmítka, nebo se teprve rozhoduje pro nějakou změnu v krmení včel a bude-li mít zájem, rád odpovím i na všetečné otázky a to jak veřejně, tak soukromě. Bohuslav Smetana
Referenční URL's