Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Možno by pomohli cedule "RESERVÉ" a číslo úľa. Nech v tom majú poriadok Wink
Chlapci, ja by som nechcel ani jedno kŕmidlo, pri ktorom b y som musel odkladať súše do skladu (u mňa musia "zimovať" pod zimujúcim včelstvom), aby som mal kde položiť nejaké vedierko a zvlášľ by som nechcel kŕmidlá, ktoré sa musia dať do včelstva tzv. rámikové. Ja aj teraz mám nasadené na polovici včelstiev povalové kŕmidlá na obsah 5 litrov a na na druhejpolovici vonkajšie- rozumej sú zakvačené na zadnej strane debničky, na 4 kitre. Tieto mám najradšej, pretože sa dajú namontovať za 2-3 min a nemusím skladať z úľov ani striešky.

Majú aj ďalšie neioceniteľné vlastnosti, ani raz som nevyvolal sliedenie a rabovanie včiel, pretože včelstvo má podané zásoby nad plodiskom a tie druhé za plodiskom. Takže môžem cukrový roztok podávať bez odkladania striešky, cukrový roztok dávam najčastejšie ráno, včely roztok odoberajú cez deň. Nuž tak!
Anton, niekto tu namietal, že ktoré včely sa zúčastnia odberu, a teda sa opotrebúvajú... Možno je to tiež argument, ale ja tiež po kŕmení nerád "bantujem" včelstvo. Keď som chodil do roboty a nestíhal som, tak som kŕmil niekedy aj do pol októbra... Vedel som že ma to môže naháňať, tak som mal v utepľovacích filcoch vyseknuté diery a na tom som mal stojány na balónkové kŕmidla do ktorých som staval dvojlitrové plastové fľaše. Vo včelíne pod strechou sa to dalo. A včely neodmietali, pokiaľ bolo trochu dobré počasie, tak veselo brali. Po skončení kŕmenia som stojan s kŕmidlom zobral, a otvor v uteplívke zapchal bez toho aby som včely vyrušoval. Inač sa včelári keď človek chodí do roboty a ešte aj služobne cestuje a inač ak má človek kľudné povolanie, alebo včelári na plný úväzok.
V současné době je "in" nakrmit včely celou dávkou co nejdříve, nejpozději do konce srpna. Někdo doporučuje hned po sundání medníků-
Přiznávám, že nejsem stoupencem tohoto postupu. Nevěřím ani argumentu, že se pozdějším nakrmením opotřebují zimní včely.
Naopak se domnívám, že příliš časné nakrmení má někdy za následek zimní úhyn hladem odtržením od zásob, zejména u teplé stavby.
V druhé polovině srpna jsou ve včelstvu ještě velké plochy plodu. Zásoby musí být tedy uloženy mimo ně. Zavíčkované zásoby už včely nerady přemisťují a proto se může stát, že zimní chomáč zůstane sedět na prázdném prostoru s minimem zásob. Pokud se mu podaří se přemístit, je dobře. Pokud ne.....
Jen jednou jsem podlehl trendu časného zakrmení a pak jsem v lednu zachraňoval 2 včelstva surovým přemístěním plných plástů doprostřed zimního chomáče.
Od té doby podávám alespoň posledních 5 kg okolo poloviny září, aby je včely mohly uložit do prostor uvolněných po vylíhlém plodu a problémy se už nikdy neopakovaly.
A upracování zimních včel? Norské zimování jsem jednou zkušebně provedl 25.září, kdy jsem všechny včely přemetl na mezistěny a silně krmil - až 4 okurkáče najednou. Včely během týdne vystavěly, zanesly a zavíčkovaly 8 plástů. Protože jsou v okolí zdroje časného pylu, patřily i na jaře hned od začátku mezi ty lepší.
Známé české přísloví praví, že einmal ist keinmal, proto z jednotlivého pokusu nelze dělat závěry. Přesto to podpořilo mou pochybnost o upracování zimních včel pozdějším zakrmením.
Souhlasím s vámi. Běžně jsem začínal krmit prvního září, někdy se stalo že jsem končil s krmením k jeho polovině. Nikdy jsem nepozoroval žádný problém. Též mi někdy přijde že mnozí krmí příliš brzy, ale zase je to možná o poloze včelstev. Když mi sem přijede kolikrát rodina ze západních Čech, tak oni jsou již v bundách a my tady na jihovýchodě Moravy přemýšlíme zda vytáhneme košili s rukávem.. Big Grin
Nejsem zastáncem pozdnído krmení....ale po vytoční nechávám včelstvům v plodištích (2Vn)10-12 kg medu, ty které budou na 2Vn + 1Nn mají v nízkém nástavku okolo 15 kg medu a něco v plodišti, a po 15.8. následuje dokrmrní na 3/4 zásob. U 2Vn dokrmuji na min. 28 kg a u 2Vn + 1Nn na 35kg zásob. Zbytek zásob, tj. asi 1/4 , doplňuji od 1.9 do 10.9,....podle počasí, ale spíš do 5.9, tak aby bylo nakrmrno. Všechno doplňuji v poměru 1:1...a není nikdy žádnej problém....
Taky nejsem přívrženec pozdního krmení. Radši doplňuji postupně než, abych na konci září to narval k prasknutí a nebo, abych trnul nad počasím. Po sundání medníků otáčím jednu flašku na povzbuzení, a snažím se do konce srpna dodat vše potřebné. Je pravda, že se dostatek plodu, ale ten se vylíhne a bude místo pro další zásoby či připravené sedisko pro zimování.
(03.08.2013 1:59)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]... Všechno doplňuji v poměru 1:1...a není nikdy žádnej problém....

Aj ja som ešte nikdy v živote nemiešal hustejší roztok ako 1:1. Voda z bojlera a miešanie, žiaden ohrev. Nechcel som to sem zavesiť, aby ma tu nepranierovali za neodbornú manipuláciu... Ale ja som bol vždy presvedčený že včielky majú viacej času ako ja.

Niekto tu spomínal že kŕmidla plní ráno... Ja vždy večer. Vraj včely nasajú roztok a idú sa s ním preletieť aby odparili prebytočnú vodu a prilákajú rabovku. Možno, ale stejne všetko do rána nezoberú a tá rabovka hrozí na druhý deň. Večerné kŕmenie je zvyk z doby keď som chodil do roboty.
.....Já sice krmím navečer, ale taky, zvlášť ke konci krmení, kdy už včely berou roztok pomaleji, tak jim tam něco zůstane i na den, ale za 30 let jsem loupež u podávání zásob zaznamenal snad jen jednou....A to byla ještě moje chyba, že jsem špatně zavřel dvířka u úlu. Hodina kropení hadicí a byl klid....Big Grin
Čo je to večer a čo je to ráno, nie je to špecikifokované, Večer, keď ešte lietajú včely alebo večer keď už nevyletí z úľa ani včela? Čo je to ráno, u mňa je to 5,00 hod SELČ, keď je na včelnici ticho (iba osy sa prebúdzajú, keď spúšťam cukor). keď odchádzam domov(7,00 hod.) včely už lietajú naplno, teplý cukrový roztok ich ženie vonku, poobede je už ticho.

Nedávam veľké dávky v 3,2 litre sirupu je 1,8 kg cukru a 1,4 litre vody, pomer 1:1. V časoch keď som začal včeláriť, to malo byť podnecovanie, neviem či včely v prebytku sladiny naozaj matky kladú vo väčšej miere vajíčka, Paľo Silný tvrdil, že v tomto čase je, ak má včelstvo obojstranne 50 dm2 plodu, tomu čo malo nad 50 dm2 plod odoberal a dával tým, ktoré toho mali menej ako 50 dm2.
Večer je Antone okolo osmé hodiny (20:00) a ráno je , když vstanu a dám si kafe a cígo a jdu to omrknout....Big Grin O víkendu v 7:30, v běžný den v 6:30.....Big Grin
Zůstáne jim občas cukr až do oběda.....ale já krmín 2,5kg nebo 3kg najednou, a vzáří, když už je chladněji to berou pomalejc.
S tím množstvím plodu je to docela zajímavé. Kdysi, když jsem se pročítal knihou od Ing. Veselého (1979) Bylo bráno za mezník datum 15.8. a 40dm plodu(jednostranně). Teoreticky se z toho mohlo vylíhnout 16 000 včel....tudíž jsme mohli zazimovávat silné včelstvo na 9 r.39x24, o váze min. 1,5kg....a dodat zimní zásoby v rozsahu 12 kg cukru.
Dneska jsem se hrabal v oddělcích....Plodu je v průměru 100-120dm jednostraně. To by mělo být okolo 40 000 - 45 000včel a to už je docela jiný jít s tímhle do zimy....a tohle množství právě zajišťuje to, že na jaře včely využijou jarní snůšku. Potom se ale nesmím divit, že musím nakrmit na zimu těch 28-35 kilo cukru. Ale ono se to bohatě vrátí.Smile
(03.08.2013 14:52)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]že musím nakrmit na zimu těch 28-35 kilo cukru. Ale ono se to bohatě vrátí.Smile

Bolo by zaujímavé urobiť aj taký pohľad na rentabilitu včelárenia, pomer skŕmeného cukru k vyťaženému medu. Aby sa ukázalo či je výhodnejšie v našich podmienkach včeláriť s menšími, alebo s väčšími rodinami. Niekedy sa prikrmovalo tak do 10 kg cukru na včelstvo.
Kedysi som včeláril v ležanoch a prikrmoval som asi 7 kg cukru a vytáčal asi 25 medu, teda 3,57 násobok váhy skŕmeného cukru.

Milan, teda skŕmiš asi 30kg na včelstvo.
Podľa tohto vzorca by si mal vytočiť 30 x 3,57=107kg medu na včelstvo
zapoměl jsi ale počítat i s jinými produkty jako je vosk, propolis...
(03.08.2013 16:22)misan napsal(a): [ -> ]
(03.08.2013 14:52)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]že musím nakrmit na zimu těch 28-35 kilo cukru. Ale ono se to bohatě vrátí.Smile

Bolo by zaujímavé urobiť aj taký pohľad na rentabilitu včelárenia, pomer skŕmeného cukru k vyťaženému medu. Aby sa ukázalo či je výhodnejšie v našich podmienkach včeláriť s menšími, alebo s väčšími rodinami. Niekedy sa prikrmovalo tak do 10 kg cukru na včelstvo.
Kedysi som včeláril v ležanoch a prikrmoval som asi 7 kg cukru a vytáčal asi 25 medu, teda 3,57 násobok váhy skŕmeného cukru.

Milan, teda skŕmiš asi 30kg na včelstvo.
Podľa tohto vzorca by si mal vytočiť 30 x 3,57=107kg medu na včelstvo

Ono tomu tak docela není. Nástavková včelstva potřebují cca 25 - 30 kg zásob na celé období od září až do dubna následujícího roku. Pokud jsme včelaři a nikoli "dojiči" ponecháváme včelám určitou část vlastních zásob a cukrem doplníme pouze potřebné množství. Potřebné množství zjistíme při podletní prohlídce odhadem, nebo lépe, vážením včelstev. Pokud chováme včelstva tak, že si z jarního květového medu vytvoří "mednou komoru" - viz Dvorský, kterou jim ponecháme na období zimy, cukr potřebujeme pouze v letech, kdy včelstva mednou komoru nejsou schopna vytvořit. U každého včelaře to však nefunguje. Záleží na metodice chovu.
JK
Jasně, špatně jsem to napsal. Včelám nechávám přibližně 8-15 kg vlastních zásob....tj medu. Těma 28 - 35kg jsem myslel, dokmit na tuto úroveň.
(03.08.2013 16:32)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]zapoměl jsi ale počítat i s jinými produkty jako je vosk, propolis...

Určite, to je veľmi zjednodušený pohľad. Napríklad aj vstupné náklady.

Milan aby skŕmil 30 kilo cukru potrebuje iba jeden úľ, jednú matku a starostlivosť o jedno včelstvo...

Ja aby som skŕmil v malých včelstvách 30 kilo potrebujem 4 úle, 4 matky, starostlivosť o 4 včelstva... (4 krát viac roboty)

Tu ide skôr o to, pri akých veľkých včelstvách sa dá dosiahnuť výnos rovnajúci sa napríklad trojnásobku váhy vykŕmeného cukru. Medná komora je taká drahá hra na zeleného. Pokiaľ je cukor pre včely plnohodnotnou náhradou medu, tak je škoda im ho nechávať. Problém potom je, ako oddeliť zásoby medu od zásob cukru, aby sme nevytáčali "repný" med.
(03.08.2013 18:55)misan napsal(a): [ -> ]Pokiaľ je cukor pre včely plnohodnotnou náhradou medu, ...

No ved prave, ze nie je, rozhodne nie plnohodnotnou. Mozno tak na urovni kalorickej hodnoty. Skuste tak nejakemu zakaznikovi nieco podobne zopakovat, som zvedavy, ako sa zatvari. Ved prave na tom rozdieli medzi vlastnostami medu a invertu je zalozeny cely vcelarsky biznis.

Alebo inak. Clovek by z cisto kalorickeho hladiska prezil aj na chlebe a vode, ale myslim, ze po pol roku, by jeho zdravotny stav bol vyrazne horsi ako u cloveka s normalne rozmanitou stravou.
Hoši, jestli tahle debata vznikla na tom, že jsem napsak 28 -35 kg cukru.....Tak jste fakt LAMY....nebo bečtete všechno. Chcete se bavit o návratnisti vkladů u včel...?? Pan Turčány je nějaký včekař, a zkuste si přečíst jeho letošní výsledek....Já mám na jednom stanovišti prúměr 89, na druhém 72 ... a jastli kdokoli chce namítnout, že 4 včelstva v ležanech jsou lepší.....tak ať si ..... (.. ..) je chová. Já jsem limitovanej počtem včelstev.....mě takhle vyhovuje a ostatním je do toho Ho...vno.
Pokiaľ to čo robíš a ako to robíš, zavesíš na toto forum, potom to už nie je len Tvoja vec....a nás do toho nie je h...o. Niektorí sa k tomu vyjadrili a Ty predsa nemusíš reagovať podraždene, aj ked Ta možno nepochopili.
Pánové, hlavně v klidu... Cool
Referenční URL's