Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.09.2013 14:32)Š.J. napsal(a): [ -> ]
(17.09.2013 13:49)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Zkusím najít taky jednorázovou plavací hmotu a po nakrmení vyhodit.

Aj slama v JK by nemusela byť zlá...

[Obrázky: P1010433.jpg] [Obrázky: P1010434.jpg] v jednom z osmich som nasiel par utopenych vciel.
(30.09.2013 22:04)S-ladek napsal(a): [ -> ]Já nalil minulý víkend a tento se s tím ještě praly, některé si ani nelízly. Nechám jim to tam ještě do víkendu a pak jim to asi seberu a naleju do kanálu Sad, nebo dá se roztok nějak skladovat do příští sezóny?

Tohle se mi stalo když jsem začínal. Byl ale vařený. Tak jsem to vyzkoušel, do jara to vydrželo, dokonce ve včelíně - nezmrzlo to tak že by to rozbilo láhev.

Mají to kam dávat a je to nad nimi tedy v teple?
Krmítka jsou nad nimi v prázdném nástavku. Jestli mají volné místo zkontroluji o víkendu, myslím že to bude ten problém, nechával jsem jim dost medu - v plodišti ho měly fůru. Toto byla třetí dávka krmení, už dostaly 5 a pak 7kg cukru. třetí dávku jsem dal s týdenní přestávkou na slepo bez kontroly, kolik tam toho už mají.

Minulou sezónu mi zbyl jeden barel s napůl rozpuštěným cukrem a taky mu nic nebylo - asi jde o koncentraci
Zdravím!

Pokial ma pamäť neklame,tak včelstvá majú byť podľa literatúry nakŕmené najneskôr do 5.9.,kedy sú ešte prijateľné teploty a v úly dostatok krátkovekých včiel ktoré to spracujú.V súčasnom období kŕmiť je nezodpovedné,lebo noci bývajú už chladné a vo veľkej miere sa opotrebujú dlhoveké včely,ktoré sa musia zúčastniť spracovania zásob.
Pán Novotný,ja si ani neviem predstaviť,ako by sme plnili a skŕmili vyšše 7000 l roztoku v litrovkách,keď naším uverejneným postupom a dostupnou mechanizáciou je to rýchle ,jednoduché a málo pracné.

Bojo.
Když vidím, jak někteří včelaři ještě teď nosí láhve s cukrem do včel,tak opravdu nechápu,co dělali začátkem srpna.

Je normální,že některé rámky se zásobami včely ještě do teď nezavíčkovaly?Mají je plné,ale k víčkování se nemají.
Co by včelaři dělali, koukali a čekali až si včely přenosí melecitozu a nyní jim dodávají cukr aby si do plodiště na první místo co budou dlabat v zimě dali trochu cukru aby se z toho medu ( o kterém se nyní tak básní jak je pro včely vynikající) nepos.....

Takto jsem v klidu nechal včely já a dneska když jsem dokrmil zbytek stanoviště tak jsem koukal že leckteré mají pomalu dávku ze včerejška v sobě.

Kdybych krmil v srpnu, tak by byl cukr nahoře a dolů pod něj by si snesly cement.

Na jaře dám vědět jestli moje úvaha byla správná. Smile



Jo a začátkem ale i půlkou srpna tady byla melecitozní snůška, takže z toho je vidět jak je praxe trochu rozličná a nelze mít na všechno stejnou míru. I 7km je velký rozdíl, o 7km dál mám dávno nakrmeno,. i když tam bych snad ani nemusel, holky si v srpnu nanosily plný úl, nejspíš z jetele.
Začátkem i v průběhu srpna, někteří včelaři a já k nim patřím ještě točili klikama a oháněli se vidličkou. Končil jsem jsem 22 s posledním vytáčením bohužel cementu "už pěkně bublá v soudku".
Předpokládám že krmení skončím tento výkend, protože si holky za posledních 14 dní donesli ještě 4kg z bažin a okolí.

Jelikož to letos je tak trochu jinak, tak ještě před 14 dny bylo mnoho plodu a tím myslím i 4-5 rámečků, takže jsem s krmením čekal doposud. Včelstva mám v současné chvíli od tří do pěti nástavků, a tak je teď ve čtvrtek pěkně dorazím až po strop a budem čekat na jaro.

Libor Tongue
Moc tomu nerozumím, proč si s krmením čekal, když byl v úle plod? Kvůli místu? To by nestačilo přidat nástavek?
Protože si včely místo vylíhlého plodu přinášejí zásoby z odlehlejších míst. A natahaly by si tam melecitozní med, kterého je v úlu všude plno. Někde počítám mám včely nakrmené medem nad 30kg. Takže si myslím, že teď si to uloží dodaný cukr na místo zimního chomáče. Kdyby byl poruce invert, tak jim dám invert, ale ještě to není tak jednoduché. S nějakými 300-400kg.
Mate niekto info ci vcelam neskodi bezna chlorovana voda z vodovodu? Kedze vcely su citlivejsie ako clovek. (pritom udajne chlorovana voda z vodovodu zvysuje az o 30% pravdepodobnost rakoviny).
určite neškodí. Teoreticky, pitná voda z kohútika pri opustení potrubia obsahuje 0,1 až 0,2 miligramu chlóru na jeden liter - chlór je ale prchavý, takže kým sa dostane ku včele..a s tou rakovinou, predpokladám, že ide o nejakú vysoprofesionálnu štatistiku na spôsob, že v krajinách, kde sa používa chlórovaná voda je 60% umrtí spôsobených rakovinou, a v krajinách, kde nemajú chlorovanú vodu len 30%, je to samozrejme blbosť.
(30.09.2013 22:33)j.filip napsal(a): [ -> ]
(17.09.2013 14:32)Š.J. napsal(a): [ -> ]
(17.09.2013 13:49)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Zkusím najít taky jednorázovou plavací hmotu a po nakrmení vyhodit.

Aj slama v JK by nemusela byť zlá...

[Obrázky: P1010433.jpg] [Obrázky: P1010434.jpg] v jednom z osmich som nasiel par utopenych vciel.

tiež som najprv dával slamu a zalial to sirupom, ale toho roku som najprv nalial sirup a až potom pridám slamu. Slama je ideálnejšia keď je z nových kombajnov ktorá nebola balíkovaná. Zo starších kombajnov je taká viac umrkvaná, t.j. podobá sa trochu už na seno ale nieje to seno.... Pridal by som ešte veľkosť prechodu včiel k sirupu. Ja mám nádobu priamo na rámikoch. V prvom roku som dal ešte po dva rámiky len s medzistienkami aby mali po čom chodiť k sirupu no oni ich použili aj na uskladnenie. Tak som to využil a tieto rámiky som dal včelstvám, ktoré boli slabšie, tak aby nemuseli sami spracovať zásoby.

PS: včera som vysvetľoval ako je to zo slamkami, že niekedy fakt boli zo slamy a nie z plastu ako teraz. Veľmi tomu nerozumel predsa má len 4 roky.
To: Malej Franta
doposud to nebylo třeba, měli téměř denní přínos a nechtěli brát, tak proč je nutit, když mají něco lepšího a melocitoza to nebyla.

Libor

Je to prostě pokaždé a všude jinak než jak jsme si usmysleli.
Možná to bylo souseda a možná k tomu ještě něco přibalil.
Asi nejlevnější rámkové krmítko je "igelitový pytlík" zavěšený na horní loučce. Jeho nevýhodou je, že při použití v originální provedení se v něm včely dost topí.
V tomto vláknu už bylo popsáno několik způsobů, jak tomu zabránit nebo tonutí včel alespoň omezit.
Stručně zopakuji:
  • při prvním použití dát krmítko plné cukerného roztoku
  • vnitřní plochy pytlíku zdrsnit jemným smirkovým papírem
  • před prvým použitím vymazat vnitřek hustším roztokem cukru a nechat zaschnout
  • k dřevěnému plováku přisypat keramzit.
Protože ani kombinací těchto metod se mi nepodařilo dosáhnout toho, aby v krmítku nezůstala ani jediná mrtvolka, zkusil jsem nahradit dřevěný plovák stejně dlouhým kusem polystyrenu a do pytlíku jsem vložil kousek umělohmotné síťky proti mouchám do oken.
Aby se lehký polystyren nepřilepil na stěnu a zaručeně si lehl na hladinu, zatížil jsem ho při prvých pokusech několika krátkými pozink hřebíky - papíráky. V tom provedení je i na připojeném obrázku. Hlavičky ale nevidíte, jsou na opačnou stranu.
Ještě jednodušší je zapíchnout z každé strany podélně 1 hřebík (cca 60 mm).
Síťka je jen volně vložena bez fixace.
Takto upravené krmítko včely perfektně vyjídají. Na fotografii je bez jakékoliv úpravy nebo čištění těsně po vyndání z krmeného oddělku.


[Obrázky: PICT5717.jpg]
Také je mám, jen sem zkusil keramzit růzdé dřevené laťky a nic moc úspěch. Tohle vyzkouším. Děkuju za info Wink
Kde se dají objednat,koupit tyto sáčky?Na kolik je to litru-kolikrat se musí doplnit na 16litru?
Tato krmítka jsem viděl na http://www.apinovo-vcely.cz
Jednorámkové krmítko je na cca 2 litry a hodí se na krmení oddělků. Existují i dvourámková krmítka tohoto typu na 4 a na 6 litrů. S těmi nemám zkušenosti.
Za kapsu jsem před rokem platil pod 10 Kč v obyč včelařské prodejně. Nahoře je to zavěšeno na běžné horní loučce - tu si tam dáte sám.
Jak jsem koukal na ty ceny z minulého příspěvku, tak buď zatraceně podražili, nebo je to obzvláště drahá prodejna.
Ten samotný pytlík se dá koupit cca. za 10 korun, to souhlasí... I s horní loučkou jsem ty jednorámkové kupoval za 18 Kč. Mám je a používám je, docela fungují, nemám důvod hledat něco jiného...
Referenční URL's