Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě se jedná o to, když to položím do úlu, tak včely musí vylézt do dalšího nástavku, aby se dostaly ke krmení. Jestli přijde ochlazení, tak aby se třeba nestáhly. Při otočení flašky do plodiště je to pro ně (myslím) příjemnější na odběr, když to mají hned u huby.
Dobrý den, ahoj kolegové včelaři Smile

Prosím o radu, na internetu jsem se pokoušel hledat kapsová plastová krmítka na r.m. 39x24. Potřeboval bych je na podněcování svých oddělků v plemenáčích. Bohužel jsem však nemohl nic najít, krom plastových krmítek na úl typu Langstroth. Neporadil by, či neví někdo, kde se dají taková krmítka sehnat? Velmi děkuji každému za cenné rady a pokud bylo tohle téma již založeno, moc se omlouvám.

Děkuji,
Petr
Co vím, tak do formy na 39*24 nikdo neivestoval. Zkuste kontakotvat výrobce odpařovače Yannick plast - spolumajitel lisovny začal včelařit, třeba se pustí do další díry na trhu.
Smile
Nebo si kup třeba tyto Krmítko za 2 rámky 3,8l případně Krmítko za 1 rámek 1,8l a pak dej na to 3-5 vrstev Bisilu a udeš to mít jako plastové a navíc daleko pevnější a trvanlivější.
Pro tato krmítka připomínám:
Je vhodné k dřevěnému plováku vhodit hrst keramzitu.
Při prvém použití nutno naplnit na maximum. nebo nejprve vymazat hustým roztokem cukru a nechat zaschnout.
Předejde se tím topení včel.
Kapsová krmitka 42x30 jsem si udělal ze sololitu vevnitř nátěr bisil + plovák ze dřeva.
Taky jsem si je dělal, ale byly problémy se skladováním atd. Plastová do sebe nastrkám, když je vyndám, a nemám čas to někam odnášet, jen postavím do stínu vedle úlu vzhůru nohama. A jsou v podstatě bezúdržbová a u těch dřevěných právě aby člověk koumal zda před použitím těsní - aby mu to nevyplavilo cukrem úl v podletí.
To by mě zajímalo, proč dneska ještě někdo potřebuje rámková krmítka.....Není to náhodou přežitek z dob okénkového krmítka v budečáku? .....ani netuším, u čeho bych ho použil.... a ani proč....?
Jsou dobrá tak leda do oddělků v plemenáčích, ale zabírají zde opět místo. Také jsem je zkoušel, ale
  1. zabírají místo
  2. pokud protékají tak vyvolají loupež
  3. při doplňování je nutný přímý kontakt (pokud nemáte zasíťovaný strůpek)
Prostě jsem přešel na ukrajinské krmítko v polystyrénu - snadné doplňování, udržení teplého roztoku.
Nenapadá mě jak jednodušejíi krmnit plemenáče či oddělky, pokud není snůška.
A v případě doplňování zásob na jaře nebo pozdně či jiných kalamit atd.

V kombinaci s tekutými krmivy je to velmi dobrá věc.

A při chovu matek atd. atd.
Na všecko jsou stropní krmítka dokonce i pro 39x24Big Grin
takže pokasždé kdyý polezu do včel:

sundám víko
sundám krmítko
kouknu udělám co mám
nasadím krmítko
nasadím víko ?

Děkuji nechci? Už při 40 včelstev bych nedělal nic jiného než nandávala sundával krmítka Sad . Někdy stačí kouknout jen pod folii a víc do nich koukat nepotřebuj, pokud vidím že nemají roztok nazdvihnu roh folie a doleju přes síto krmení - bez obtěžování rychlé jednoduché. Rozhodně tu nebudu obhajovat své pracovní postupy- každému vyhovuje neco jiného - ale proč se drbat pravou rukou za levým uchem ?
Nějak nechápu ten rozdíl. I ty musíš sundávat víko. Pod ukrajinským krmítkem je také fólie a tedy pokud chci jen nahlédnout tak podsunu pod to krmítko kousek průhledné fólie abych zakryl otvor pro UK a pak do nich mohu přes strůpkovou fólii nahlížet úplně stejně jako ty. Položení UK v polystyrenové kazetě a vytažení toho kousku zakrývající otvor je pár vteřin.
Neodsuzuj něco, když nevíš nebo si nedovedeš představit jak jednoduché a bezkontaktní to je. Pokud to dnes stihnu a nebude bouřka tak udělám video pro lepší představu o čem je tady řeč.
Jinak můžeš kouknout na úplný začátek tohoto mého videa


- je tam vidět ten otvor překrytý pásem další průsvitné fólie a nasazovaní té PS kazety s krmítkem, nahlížení do včel. U plemenáčů to mám naprosto stejné jen ta PS kazeta je říznutá na rozměr plemenáče.
(28.07.2013 23:06)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To by mě zajímalo, proč dneska ještě někdo potřebuje rámková krmítka.....

Nic si z toho nedělej, v Ezopově bajce si zase liška myslí, že hrozny na které nedosáhne jsou kyselé...
Mě se právě plastové krmítko velmi osvědčilo (díky štosovatelnosit, nezabírá místo, když potřebuješ krmit naskládáš je do myčky, protočíš a máš je čisté) a když to srovnám s pětilitrovkou s prosakovacím víčkem je to neporovnatelně lepší. Ale nevidím důvod proč někomu tu pětilitrovku hanit, i když jsem jí používal léta, proto mě trochu zaráží že někdo haní to co ani nevyzkoušel. Letos bych chtěl ještě vyzkoušet to řecké krmítko, tak uvidím u čeho nakonec zůstanu.

P.S.: k zmrazenému příspěvku jsem Ti psal, že je velký rozdíl být proti globalizaci a proti standardizaci. Zamrzlo mi to pod rukama, tak víc ro rozvádět nebudu.
(29.07.2013 7:17)Bobr napsal(a): [ -> ]takže pokasždé kdyý polezu do včel:

sundám víko
sundám krmítko
kouknu udělám co mám
nasadím krmítko
nasadím víko ?

Děkuji nechci? Už při 40 včelstev bych nedělal nic jiného než nandávala sundával krmítka Sad . Někdy stačí kouknout jen pod folii a víc do nich koukat nepotřebuj, pokud vidím že nemají roztok nazdvihnu roh folie a doleju přes síto krmení - bez obtěžování rychlé jednoduché. Rozhodně tu nebudu obhajovat své pracovní postupy- každému vyhovuje neco jiného - ale proč se drbat pravou rukou za levým uchem ?

Plastové stropní krmítko můžeš sundávat zároveň s víkem. V případě zájmu mohu natočit videoSmile
Ješťedské krmitko po bielorusky: http://beeman.ucoz.ru
Predáva ho aj Lysoň za 13 zl - 4 €. Je z priehľadného PVC a v 8 cm ráme môže byť pod vrchnákom celý rok.
nám se osvědčilo Jakubovské krmítko, nemusíme mimo víka nic zvedat, doléváme přímo do krmítek a včelky se na keramzitu netopí ( některéRolleyes), jediná nevýhoda je nástavek navíc....
http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/objednavka-krmitka/
Tohle nové krmítko do nízkého nástavku jsem zkusil jen na chvilku a nárazově u jednoho oddělku a fungovalo skvěle. Stejně jako ty varianty s vyššímy kyblíky, s nimiž už jsem krmil v minulosti. Akorát stačil ten NN. Otestuji více brzy a podělím se.
Je pravda, že je třeba k jeho nasazení 1 NN, ale zase: krmíme většinou už poté, co jsme sundali medníky, takže nějaké ty NN se najdou, ne? Wink
Jiří
Vyzkoušel jsem snad všechno.

Když je v plodišti místo (plemenáč, 12rámkový Dadant) tak plast. rámkové krmítko.

A na strop stropní od nastvaky.cz - jde to, mám jich dvacet, navezu na stanoviště, nakrmím, ale spíš když se z nějakého důvodu potřebuje opakovaně krmit. Jinak vedou kontejnery se slámou, ale musí být na stanovišti rezervní nástvky - jinak je výhodnější převážet malá/nízká stropní.

Ale vyzkoušejte alternativu kterou jsem ladil - ale dostupnost krmítek pro langa toto zastavila, al eje to dobré.

Mám (dřív jsem to dělal , nyní už ne) dvě očka v nástavku, aby šel otáčet.
Z důvodů: chov matek, , že je odšpuntuji a zakouřím jim dovnitř a bemusím obcházet, e jeden z důvodů byl i ten, že když tam strčíte husí krk s nějakým tkalounem proti klouzání včel s mokrými nohami a zasunete do kanystru s roztokem, holky si samy chodí a ještě máte divadlo. Konec hadice v kanystru je třeba zacpat něčím prosákavým, když doberou kanystr aby nevylézaly a netopily se ve zbytku. S malým průměrem jsem to zkoušel do PETky pro oddělky.

Podle mě tohle sdružuje víc výhod jak nevýhod. V podstatě nasadíte krmení aniž jdete do úlu.

Vyzkoušejte si to na jednom úle. Stačí otočit 1 nástavek očkem dozadu. Kynstr j etřeba nějka připevnit tak aby thusí krk nemsuel být moc dlouhý. V kanystru musí těsnit v hrdle, nebo omotat něčím.

Husí krk musí ústit do obsazené části úlu a nemí být moc chladno. Proti topení je dobré aby tam plaval třeba kus dřívka - ideálně kulička.
Referenční URL's