Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat zkušenějších.
Snůška není a včelstva jsou téměř na suchu, takže zítra začnu krmit.
Mám pár včelstev, které byly nízkonástavkové (optimal) a převedl jsem je na plodiště 11krát 39/30. Sestava je tedy: dno-optimal nástavek souší-plodiště-optimal nástavek souší.
Chtěl bych to nechat na zimu na plodišti a jednom nástavku optimal.
Otázka. V plodišti nejsou ještě tak 2-3 mezistěny vystavěny nebo jsou rozestavěny. Mám položit krmítko na plodiště nebo mám dát na plodiště optimal nástavek souší a na to krmítko?
Přemýšlím takto:
1. když to dám na plodiště, tak včelstvo buď dostaví mezistěny a zásoby si pěkně rozloží nebo 2. se včelstvo vyprdne na stavění mezistěn a zalije volné buňky, tudíž omezí matku v kladení.
3. nebo dám nízký nástavek souší na plodiště, tudíž včelstvo by mělo uložit zásoby v něm, ale otázka, jestli budou mít chuť dostavět mezistěny v plodišti, protože jestli ne, tak bych ty nedostavěné musel na zimu dát pryč a jelikož nemám souše 39/30, tak by zimovaly na nějakých 7-8 rámcích v plodišti, což mi nepřipadá úplně ideál.

Kdo bude mít trpělivost dočíst to až dokonce a poradí, budu rád. Díky.
Tak já bych dal to nové plodiště 39 x 30 nahoru a na to krmítko. Na to bych nakrmil a pokud se to povede, tak včely to dostaví a zanesou zásobami. Pro kladení použijou ty spodní optimalovský nástavky. Na sezení na jaře se stahnou nahoru a pak ty spodní nástavky odebereš.
Uprostřed VN musí být zakladené, panenské a MS na krajích a krmit.
V prostředních plástech musí být plod, jakmile by byl stlačován do NN, přestal bych krmit. To by znamenalo že v VN je víc jak polovina plochy se zásobami a to by mělo stačit.
Fajn, díky za odpovědi.
Ještě bych se zeptal. Je pravda, že když nechám nástavek souší (nízký) pod včelstvem, tudíž jako první od spodu, že se o něj včelky přes zimu postarají? Prý se to dělá a dá se tím ušetřit starost o ochranu před zavíječem(síření).
Mám na Vás dotaz. Vzhledem k bídné sezoně jsem včera už sundal medníky a teď přemýšlím, kdy a kolik zakrmit. Mám aktuálně 6 včelstev, mam je ve dvou nástavcích 39x24 a chtěl bych je tak zazimovat, nechci je stahovat jen do jednoho nástavku, ale dopřát jim prostor. Když jsem koukal do plodiště, tak tam toho moc nemají.
Mám začít krmit už teď nebo je to brzy a nechat aby si ještě nosily? A pokud krmit, tak kolik a v jakých intervalech jim mám dát? Budu používat stropní krmítko.
A léčení přichází až po krmení nebo se léčí i v jeho průběhu? (k léčení mám od ZO připravený gabon a desku kys. mravenčí).
Díky
(30.07.2014 16:35)vilda napsal(a): [ -> ]Fajn, díky za odpovědi.
Ještě bych se zeptal. Je pravda, že když nechám nástavek souší (nízký) pod včelstvem, tudíž jako první od spodu, že se o něj včelky přes zimu postarají? Prý se to dělá a dá se tím ušetřit starost o ochranu před zavíječem(síření).

Stačí do září, jakmile začne chladno a uskladní se šikovně je to v pohodě.
Pod včelstvem v zimě nevadí, ale nemusíš zkoušet všechno hned najednou. Smile
(01.08.2014 6:59)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Včera večer se mi povedlo vytáhnout 4Lflašku z nástavku ale bez víčka. 3/4 flašky udělalo vhůům a bylo v ule. No moc těsný to teda nemam. jako krop konev Smile vylil sem nahnutím ulu co vše šlo. Doufám, že přes noc to trošku uklidily. Ráno jen kouknutí z okenka auta, tak u dna poletoval jeden sršeň nic dalšího. Tak odpoledne podám report Smile


To je neduh klasických víček. Někdo dá zevnitř hřebík, zvenčí špalíček, mezerník, ale tu volnost co to časem dostane to neřeší.

Já když kdysi objednával víčka přímo od JH_obaly když ještě měl podnikovou prodejnu, tak jsem si vzal plný sortiment včetně plných víček na 3,5l sklenice. Mají jiný tvar.
Nakonec jsem je provrtal a místo na prodej medu je mám na krmení. Drží jako přilepené. Ty staré se musí držet rukou a když dole čekají včely tak taková pocukrovaná ruka je přímo láká.
Víčka sa môžu deformovať pri umývaní v moc teplej vode. Tiež som musel niektoré vyradiť po takejto špecialnej očiste.Sad
Stropní krmítko Ještěd má na zakrytí 2 plastové tunýlky. Který používáte nejčastěji.
Nejčastěji používám tunýlek s malými dírkami na obou stranách. Ten s těmi velkými otvory je určen pro krmení medocukrovým těstem.
Také používám krmítka Ještěd a nedám na ně dopustit. Jediné co je třeba udělat,aby nedocházelo k pronikání včel do vaniček s roztokem a následnému topení,je zatížení oněch plastových tunýlků nějakou pásovinou či plocháčem. Já používám staré ploché pilníky.
Zkus napínáčky nebo vruty.
(30.07.2014 17:43)KaJi napsal(a): [ -> ]
(30.07.2014 16:35)vilda napsal(a): [ -> ]Fajn, díky za odpovědi.
Ještě bych se zeptal. Je pravda, že když nechám nástavek souší (nízký) pod včelstvem, tudíž jako první od spodu, že se o něj včelky přes zimu postarají? Prý se to dělá a dá se tím ušetřit starost o ochranu před zavíječem(síření).

Stačí do září, jakmile začne chladno a uskladní se šikovně je to v pohodě.
Pod včelstvem v zimě nevadí, ale nemusíš zkoušet všechno hned najednou. Smile

Kaji, ja robím zámenu (medníkové plásty dolu, plodisko hore) už začiatkom augusta a nestalo sa mi, aby došlo k ich poškodeniu, za 25 rokov nedošlo čo i len k jednému poškodeniu súša. Včely i po tom trmíne (august je teplý) dokážu svoj priestor ustrážiť a nedovolia aby sa víjačka mohla rozšíriť. Treba si uvedomiť, že v zimnom čase včely súv chukáči v anjvyššej debničke, a plásty dolu ochraňuje zimný chlad. Ak by to nebola pravda, tak by som nevystavoval súše takému riziku. Ale pozor na škodcov z rodu myší, preto treba na letáč umiestniť zábrany, aby sa do úľa nedostala myš či piskor.
Děkuji za vyjasnění těch tunýlků ke krmítku Ještěd.
Já si vezmu aku a dva vruty a na koncích tunýlku to přitáhnu.Perfekt.Jenom když sundávám krmítka musím vruty na jedné straně dát prič abych dostal včely ven.F.V.
Dnes mi prišli od Matellu krmítká na 7 litrov. Vyskúšam či sa osvedčia.
http://www.nastavky.cz/?11,stropni-krmit...5-10-20-ks
k čemu jsou ty dvě žluté věcičky uprostřed?
To su spunty, daju sa vytiahnut aby mohli vcely dnu. Pouziva sa to hlavne pri medocukrovom ceste.
Všimol som si tu príspevok, že sa pri kŕmení niekomu uvoľnilo viečko zo 4 litrového pohára a roztok sa vylial. Možno niekomu pomôže tento môj príspevok: Vystrihol som z hrubého kartónu obdĺžnik cca 10x15 cm (mal by byť trochu savý kartón, nie hladký nesavý). Ním prekryjem viečko tak, aby z viečka trčal asi 1-2 cm kúsok na jeden strane, ale aby kŕmne otvory boli prekryté, samozrejme kartón riadne k viečku rukou pritlačím, keď druhou rukou pohár obraciam a prikladám na kŕmny otvor. Nezakrytým kúskom viečka pohár priložím ku kraju kŕmneho otvoru, kartón opatrne rukou vytiahnem spod viečka a pohár iba opatrne doklopím na otvor. Minimálne „pocákanie“. Roztok, pokiaľ trochu potečie z otvorov, ostáva nasatý na kartóne a potom už ostatný môže kvapnúť iba do úľa, nie niekde vedľa. Pri každom pohári použijem nový suchý kartón. Pri odchode zo včelnice kartóny prepláchnem v sude s vodou, čo mám v záhrade, aby som spláchol lepkavý roztok a nechám pod strechou presušiť. Vyskúšajte, pokiaľ niekto s pohármi kŕmite. Samozrejme, ak má niekto veľa včelstiev, asi sa s kartónmi hrať nebude, ale pri pár včelstvách sa to dá. A je pokoj, netreba sa báť nepríjemných situácií počas kŕmenia. Kým som nepoužil kartóny, asi dvakrát som utieral aj ja pokvapkaniny na stropnej fólii.
Trocha zložité! Ja pohár pokladám na 2 hranolky 1x1x10cm a pri otáčaní pohára si viečko pridržím ukazovákom a prostredníkom pravej ruky a ešte sa mi nestalo aby sa mi sirup vylial do úľaWink
Referenční URL's