Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dotáži se: při každém dolévání slámu měníte? a pokud ne,nezkvasí to,když se ochladí?
díky za odpověď
Já už jsem slámu vykázal i z kralikaren... Je v ní všechen pěsticid co na to zemědělci nastrikaj a v tom krmení se pěkně maceruje....
Slámu nechávám po celou dobu krmení. Jen občas když už není v pohodě vyměním.
(29.07.2019 16:31)MartinH napsal(a): [ -> ]Já už jsem slámu vykázal i z kralikaren... Je v ní všechen pěsticid co na to zemědělci nastrikaj a v tom krmení se pěkně maceruje....
Sláma je vlastní, prostá všech chemikálií.

U nás v okolí je len slama z ekologického dvora.
nepouzivate niekto toto, prip. mensie varianty na rucne tlacenie na kolesach (100l)?

https://www.jumos.sk/ponuka/nadrze-a-cer...fa-1224-v/
Ahoj,
nepovedlo se mi založit nové téma, tak to dám sem. Je to inspirace pro všechny, kteří mají 3D tiskárnu.

Krmítko do libovolného plastového boxu, který seženete a vejde se vám do nástavku.

Bílý a červený díl se do sebe zašroubují přes O-kroužek, který utěsní spoj. Do boxu jen vyvrtám potřebný otvor.

Červený díl je jen trubka v trubce s průchodem pro včelky - stejná funkce jako u běžně dostupných krmítek z obchodů.

[Obrázky: 20201111-092823.jpg]

[Obrázky: 20201111-093106.jpg]
Ahoj, v rámci své představy o minimálním vyrušování včelstev a počtu požárních cvičení jsem si dovolil zkusit udělat z nějakých zbytků odpařovač KM v kombinaci s krmítkem. Na zimu stačí podložit XPS a máme i zateplené víko. Potřebný materiál 1x stará skříň, PET od coly, sklenice od Tatarky, plastový box a kus trubky. Boxy jsem dával minule do nástavku, teď budou na víku. Během léčení a krmení tak nebudu muset otevírat úl.
Dobrý nápad. Ešte by som ociachoval pohár - účinný odpar je 20 mg na NN a 30 mg na VN/24 hod. U Vás sa to dá pekne kontrolovať, ale býva to veľmi rozdielne aj u rovnakých včelstiev.
No a hlavně na počasí, dá se to regulovat vloženým knotem, ale budu to muset vyzkoušet v závislosti na teplotě. Naštěstí mám jedno volné terárium s plně regulovatelnou teplotou od 20 do 50 stupňů, takže to můžu zkusit až bude počasí, doma to zkoušet nebudu.
Do teď jsem používal Nassenheider a to mi moc nevyhovovalo. Zaberete tím dva rámky a od plodu je to daleko a bůh ví kudy páry jdou. Takhle to dám po medobraní přímo nad plod a výsledek by měl být lepší.
V r. 2018 se tu řešily kapsové krmítka. V jakém stavu je to obecně nyní. Potřeboval bych dokrmovat ODD a furt se mi tam topí včely. Dřevěné laťky špatně fungují, jsou utopené i pod nima. Co je nejlepší do nich dát? Poraďte.
Mám to na ležany, nic jiného nechcu.
Ten problém může být i jinde než v plováku krmítka.
Pokud nefungují běžné věci jako keramzit, nakrájené korkové zátky, sláma nebo dřevěné laťky tak je to v něčem jiném.
Například se jim může špatně z krmítka vylézat. Buď jsou stěny hodně hladké a nebo je kolem málo místa.
Měl jsem i případ že staré včely s instinktem umřít mimo úl šly umřít do krmítka protože ho nepovažovaly za součást úlu. Na to jsem přišel tak, že v krmítku byly mrtvolky i když jsem je už nekrmil.
Takto bez fotek je to ale jen takové pěkné téma k pivu ....
...ali odkedy dávam odložencom do kapsového kŕmidla mierne pokrkvanú sieťku ( používa sa na okná proti muchám) lozia si po nej a žiadna včielka nie je utopená...
roslp, je to nejsíš tou hladkou stěnou krmítka. Proto se pídím po nových poznatcích a zkušenostech. Keramzit jsem do krmítka nezkoušel, asi by se jen neutopily, ale výlez se mi zdá důležitý.
goro, prosím Tě, to je ta se zatavenou skelnou tkaninou (sklolaminát) ? Právě že začínám vídat na videích síťky uvnitř, ale nešlo zjistit jaké. Ta skelná tkanina je zatavená v plastu, nemělo by to škodit.
Použij normální sít proti hmyzu do okna. Skelná tkanina nebo perlinka se bude rozpadat a prášit.
No právě ty sítě do okna jsou teď z baleného skelného vlákna.
např. toto
sit
Je jedno jestli budu krmit cukrem krupice nebo krystal?
Jj, to je přesně ten sklolaminát, teď jsem ho byl koupit ("Síť je vyrobena ze sklolaminátu, což jí činí odolnou vůči povětrnostním vlivům, mrazu a UV záření."), mají napsáno. Sklovlákno je pěkně fixováno do nějakého plastu, koukal jsem přes lupu.
Jaroslave, cukr je jedno jaký, jen ne hnědý.
Pokud to "sklo" je v "matrici", tak jej bez obav použij. Já jen varoval před použitím samotných tkanin a výztuží určených k laminování a do omítek.
Já jsem vyrobil rámková krmítka podle vzoru Jirky Přesličky. Sololit hrubou stranou dovnitř, povrchová úprava parafinem. Proti topení včel harmonikově poskládaný polynet co se používá na podložky pro diagnostiku VD jako distanční vrstva dle návodu VÚ. Mimochodem řešení nic moc. Oka asi 2 x2 cm. Pro DS špičkové řešení které doporučuji! R. S.
Referenční URL's