Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ty OSB bedny mám ještě z dřívějška cca 10ks tak je používám.
Sirup rozmíchávám kalovým čerpadlem v 500l kulaté kádi a následně přečerpám do IBC kontejneru. Čerpadlo je Gardena http://www.gardena.com/cz/water-manageme...3-classic/ přesně jsem to neměřil ale krmítko 10l nateče za cca 10s a to mám motor na min. kdybych ho dal na plno tak mi to vyvalí víko u krmítkaSmile ne vážně teče dost rychle.
A co se děje s čerpadlem, když se mu zastaví odtok? Nemůže ho to dlouhodobě poškodit? Moc se mi Tvá varianta líbí.
Nic, je to dynamické čerpadlo, zvýší to možná trochu otáčky, sníží příkon, zvýší tlak v hadici a ohřívá vodu co v něm rotuje. Tak praví teorie čerpadel. .-)

Kdyby to čerpadlo bylo jako třeba toto - snese i mírně znečištěnou vodu - tedy cukrové krystalky, dalo by se tím pravděpodobně míchat rovnou v kontejneru.
http://www.e-cerpadla.cz/samonasavaci-ce...-6501.html

Chystám se to jednou odzkoušet, ventilem kontejneru to honit dovnitř, nasávat horem (koš obalit hrubším sítem proti velkým kusům cukru) a tamtudy dosypávat i cukr.
Karle, něco podobného mám doma v krabici, jen levnější.
Bohužel už skoro rok Sad (bylo v akci).

Chybí "lidi" to zapojit, sestavit, ... ... ...
A vypadá to, že letos to už také dokrmím rukama Confused
Nenašel jsem téma jakubske krmitko , proto to piši sem.
Teprve ten to rok ač je to z podivem jsem poprvé vyzkoušel jakubovská krmítka. Bylo spíše dokončení nebo vyvrcholením minulých sezon ,kdy jsem dokončil míchaní cukru čerpadlem. Hledal jsem nejlepší způsob ,jak dodat cukr.roztok. Vyzkoušel jsem mnohé. Až jsem se obratil na jakubovská krmítka, u kterých jsem sledoval jejich postupný vývoj od prvého uveřejnění ve včelařství asi před šesti lety.
Zakoupil jsem typ na 8litru a odzkoušel jsem ho se 3 litry ale i se 6litry roztoku(tedy cca 3-6kg cukru).
Včely hned nalezly konus a okamžitě začali sosat. Během noci celých 6litru vysosli, nestačil jsem koukat. Na základě těchto zkušenosti jsem objednal krmítka na celou včelnici a také další typ testovací krmítka.
Všem vřele doporučuji, aby odzkoušely a budou jistě velice překvapeni i komfortem krmeni.
V neposlední řadě chci vyzvednout i nemožnost jakéhokoliv vyliti roztoku, rozbiti stejně jako u sklenic, a tudíž možné slídivosti včel až loupeže.
Jen dotaz - nízký kontejner se slámou jsi taky zkoušel, abych věděl nad čím vším vyčnívá?
Dík.
Kaji, kromě Tvého splnění si denní dávky příspěvků Smile třeba absence kontaktu se včelami, kdy Ti s krmením může pomoc bojácný člen rodiny.
Fernando má pravdu, v tom ,že k tomuto krmítku chodí i moje žena, která je naprostá alergička. Libilo se jí to natolik že tak to podávat roztok mi je schopna při tom pomoci. Zda se ti nízký kontejner se slámou nějak výjimečný, než 5litrovy kbelík se slámou. pokud ano tak neměl. Jinak mi volal Smetana výrobce a povídal že s těmito krmítky má velice dobre zkušenosti Matl.
Nevím Kaji jedna se o provokace? Milí Kaji , včelami žiju a i dýchal bych za ně. Proto jsme zkoušel vše co znáš a i to co možná neznáš. Včetně absurdit jako rotační úl a podobně .
Mám vyzkoušeno mimo výše popsaného i kapsová krmítka, drevena krmítka se sitkou(krmítka podobna čermakovi. Atd. již si ani vše nepamatuji. jj Ještě i krmeni spodem.(třeba u Hivetu)
To si vyřešíš v kontejneru taky, pokud ti to vadí.
Dáš na nástavek rám s varoapletivem. Nebo jen polynet na propolis.
Rám pak použiješ při skladování nástavků, polynet na propolis pak zase vrátíš na strop. Nic navíc - pokud ti vadí kontakt se včelama.
Nemám proti krmítku nic, jen mě zajímá s čím vším to porovnal.

(26.08.2015 7:27)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Nevím Kaji jedna se o provokace? Milí Kaji , včelami žiju a i dýchal bych za ně. Proto jsme zkoušel vše co znáš a i to co možná neznáš. Včetně absurdit jako rotační úl a podobně .

Prostý dotaz na tvoje tvrzení že je to nejlepší ze všeho co jsi vyzkoušel.
Místo odpovědi - ano zkoušel - nezkoušel. Smile
(26.08.2015 7:01)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]... s krmením může pomoc bojácný člen rodiny.

Přikrytí nástavku s krmítkem síťovinou. V Dolu mají bm za 15,-
Co dál?
Kaji mam na ule krmný otvor. Jeho uzávěr odstraním položím na otvor Jak. krmítko a to je celý kontakt se včelami. Při nalévaní roztoku se ani včely netopí. COSI MOHU VICE PŘÁT?
(25.08.2015 22:45)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Hledal jsem nejlepší způsob ,jak dodat cukr.roztok. [b]Vyzkoušel jsem mnohé[/b]. Až jsem se obratil na jakubovská krmítka . . .

Já se tě ptal, jestli v tom mnohém byl i kontejner se slámou.

Vypadá to na hrozný problém - je na tom něco tajného?
Zbytečně tu vyvoláváte vášně. Tyhle způsoby krmení jsme tu nedávno řešili. Já z jakubovských přešel na stropní. Kvůli keramzitu.

Vlákno krmení....příspěvky 600+
Vášně vyvoláváte vy. Smile Já se ptal jestli to porovnal s kontejnerem se slámou.
Vyzkoušel jsem taky všechno možné a proto mě zajímá zda zkoušet i Jak.krmítko. Pokud to porovnal a došel k tomu že je lepší, taky bych to třeba vyzkoušel.
Pokud by byl jiný důvod než nepřicházet do styku se včelama. Kvůli tomu včelařím, abych byl s nimi v kontaktu. Smile
Kaji ty příspěvky nečteš. Čti příspěvek 708 znovu. je tam odpověď. Matl jako odborník Ti je taky málo. NEŘIKEJ.Big Grin

Fernando kermzit je již minulosti, dnes používají korek, a proto jsem to také zkusil. Nebudeš věřit ale i při dolejvani již nedochází k topení včel.
Prosím vás pokud napíšu A myslím A nehledejte v mích příspěvcích jinotaje. Jsem přímočarý a stále věřím, že lidi jsou jen hodni. Možná můj životní omyl, a tak se snažte tak se mnou zacházet. Děkuji. Nejlépe když na mne budete bzučet, to Vám budu hned lepe rozumět.
Proto rozumím vice včelám než lidem. Diky denním pozorováním včel a všem zkoušením, jsem schopen, určit mnohé věcí jen od pohledu..
Vyzkousel jsem docel dost zpusobu krmeni a zalezi k jakemu ucelu to zrovna je zamysleno. Na doplneni zimnich zasob pouzivam toto a nemam vyhrad. Rychle, levne, ucinne. 2 kbeliky o objemu cca 5,7 l se slamou dvakrat doliju a je nakrmeno. Prvni varka je zpracovana do cca 24h. Je potreba jen jeden volny nastavek nad vcelstvem. V podstate pouziju puvodni mednik.
LPS1 jasně. Je to dobre. Ale jak jsem psal. Jde i o komfort, a o alergičnost moji manželky. mnohdy nemohu krmit sám a toto je výborný systém(Jak.Krmitko).
Nemam proti jiným způsobům , tvého typu velkých výhrad. jenom těch včel okolo. ráj pro paniku nevčelařu a alergikuWink
Tak promiň, v té vatě okolo jsem to přehlédl.
Aha, jasan! To pak joooo

Smile
Aby bylo pro každého jasno, mě osobně vůbec nevadí čím a jak kdo krmí svoje včely, jestli se pyšní tím, že jeho krmítko v pořizovacích nákladech nepřesáhlo 10,-Kč a je v takovém případě dotyčný se svým řešením spokojen. Zkusme se ale na krmení podívat takříkajíc z pohledu včelí perspektivy a to už by mělo zajímat snad každého, kdo se hlásí k tomuto ušlechtilému poslaní - včelařit.
Některé postupy při krmení, to, že fungují jsou více dílem pudu sebezáchovy včelího společenství než našeho promyšleného konání a jako příklad mohu uvést krmení pomocí kýble se slámou položeném na rámcích a kryté jedním prázdným nástavkem. Otázka zní, chtěly by takové prostředí i včely, kdy miliony let příroda stanovovala vzorec pro existenci společenství s přesně danými zásadami a tím je i volný prostor nad hlavami včel, také kolem položené nádoby, dále zvýšené vlhkosti způsobené odpařováním roztoku z otevřené nádoby? Samotné včely by nikdy nenechávaly nad "hlavami" žádný volný prostor a stavba by jim končila vždy u stropu prostoru, který obývaly.
Stačí nechat tento volný prostor delší dobu k dispozici a včely, tak jak jim velí jejich pud zahájí stavbu od stropu k plodišti, a klidně obestaví celou nádobu, což je pro ně vlastně přirozené. Sám jsem si vyzkoušel tento jev, když jsem viděl vyvěšené včely od stropu, napadlo mě, že tam asi neodpočívají. Je to jenom plýtvání jejich energií a pokračování takové činnosti je pro včely nesmyslné, nepotřebné, hlavně to nemá na nic dalšího návaznost a kdo zato může?
Možná by se mnohý včelař podivoval nad tím, že se někdo zabývá zvýšenou vlhkostí způsobenou odpařováním CR, ale je to tak, včely nemají receptory na sledování vlhkosti, jenom si hlídají teplotu a prostředí jako v prádelně jim zkrátka nevyhovuje a kdo nevěří, ať se jich zeptá.
Doufám, že moje snažení ukázat na podobný aspekt vznikající - způsobený lidským zásahem při krmení včel nemusí být vždy správný, i když po takové činnosti nakonec včely přežijí.
Referenční URL's