Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A já si v klidu krmím takto a nerozčiluju se u tohoBig GrinBig Grin.Krmte si tolik , kolik sami uvážite,, ne,,,Huh


[Obrázky: DSCN5161.jpg] [Obrázky: DSCN5162.jpg] [Obrázky: DSCN5163.jpg] [Obrázky: DSCN5165.jpg] [Obrázky: DSCN5167.jpg]
Za ten včerejšek se všem omlouvám.Nemělo to souvislost s fórem, ale někdy to člověk nezvládne a trošku ujede.Dodgy
Dnes jsme začali krmit. Na včelstvo dávám 15-18 kg plus co jim zůstalo a to co si nanosí. Snůška pořád ještě je a včely pořád nosí. Naštěstí už to není cement Smile. Oddělek dostane 12 kg. Samodřejmě to tak není vždy. Záleží vždy na každém včelstvu a pokud při prohlídce koncem srpna je nějaký problém, tak dostanou další dávky krmení.
Tak jsem vyzkoušel nové plováčky - slabé odřezky, co jsem dostal v truhlárně.
Je to zadarmo, není s tím práce jako s těmi, které jsem si dělal kdysi viz můj příspěvek.
Včelky se netopí a vyčistí krmítko do sucha.

[attachment=2142] [attachment=2143] [attachment=2144]
Co zkusit takovouhle variantu: Nebo její nějakou modifikaci

[Obrázky: M_sto_plov_ku_v_r_mkov_m_krm_tku.jpg]

iRP
Polynet jsem zkoušel, ale hloupě jsem jej zvlnil horizontálně a topily se a topily Sad
Je fakt, že se to nenasákne. Ale ta dřívka fungují skvěle.
(07.08.2013 15:13)kerimir napsal(a): [ -> ]Dnes jsme začali krmit. Na včelstvo dávám 15-18 kg plus co jim zůstalo a to co si nanosí. Snůška pořád ještě je a včely pořád nosí. Naštěstí už to není cement Smile. Oddělek dostane 12 kg. Samodřejmě to tak není vždy. Záleží vždy na každém včelstvu a pokud při prohlídce koncem srpna je nějaký problém, tak dostanou další dávky krmení.

Kerimire....já nakrnit odděkům 12 kg, přes současných 10 kg zásob..... tak jsou 5. dubna na nule! Pokud jsi se oddělky dobře staral, tak rozdíl mezi včelstvem a oddělkem je touto dobou minimální.
Oddělky se snažím krmit, dokud berou. Raději po menších dávkách, je dobré i krmení přerušit, potom znovu začnou brát.
Včera večer jsme s ženou naplnili 5kg sklenice cukrem a zalili převařenou ještě horkou vodou, aby se ten cukr pořádně rozpustil. Vznikla z toho konzistence řídkého medu.
Dali jsme po sklenici do včelstva i do oddělku a teď k 16. hodině mají odebráno (možná vyteklo změnou teploty) cca 5 cm vrstva.
Je to tak v pořádku? Opravdu jim chvíli trvá, než to nejdou a začnou to odebírat ve velkém?
Nerad bych to za stálého míchání lil do kanálu...
Najdou to hned,sladinu cítí na sto honů,natož když jim ji dáš přímo do úlu,spíš mi přijde,že to bude příliš husté. Raději bych se držel osvědčeného poměru 3:2.
Na jaře napaječka, na podzim krmítko:

[Obrázky: IMAG0783.jpg] [Obrázky: IMAG0777.jpg]
Nebavilo mě připravovat sirup ve kbelících (20 litrů) a míchat míchadlem na stavební hmoty. Napadlo mě nasypat cukr do pastovačky, zalít vodou a trochu promíchat. Mám pastovačku na 100 kg medu, nasypal jsem 36 kg cukru. Zkusil protočit, vše ok. Nalil vodu a bylo po točení. Motor s hmotou ani nepohnul. Bylo potřeba ji ručně trošku rozvířit a pak to šlo. Nechal jsem 15 minut míchat a výsledek byl nádherně promíchaný sirup, jaký jsem nikdy neměl. Pak jsem už jen odebíral sirup střižným kohoutem. Pro jistotu jsem ho trošku dotáhl, aby nekapal. Takže pastovačku ano, ale chce to za pohybu míchadla postupně dolévat vodu do cukru nebo naopak do vody sypat cukr. Jakmile se na cukr nalije vodou, vznikne homogení hmota, se kterou se špatně míchá.
Šel bych cestou sypání cukru do vody při zapnutém míchání.
Včera jsem nasypal suchý cukr, zapnul míchadlo a pomalu doléval vodu. Zpočátku bylo znatelné, že hustá směs klade míchadlu velký odpor, ale během minuty bylo vše v pořádku a než uběhl 15 minutový cyklus, byl sirup připravený. dnes budu míchat naposledy, zřejmě už nižší dávku, vyzkouším opačný postup, nejdříve voda, potom cukr. V každém případě je to neskutečná úspora času a práce.
Ke krmení používám Jakubovské krmítko, které jsem zkoušel neůspěšně používat přes léto jako napáječku. Při tom jsem si všiml, že při tenké vrstvě keramzitu dochází k tomu, že včela po dosednutí na kuličku keramzitu se začne přetáčet do vody, a už se s tama nedostane. Hyne zachycena nohama na keramzitu. Je to, jako by se někdo pokoušel stát na balónu na vodní hladině. Proto raději dávám keramzitu trochu víc, abych tak zabránil protáčení. Protože mi do jednoho kýblíku keramzit nevyšel, použil jsem místo toho na čtverečky nakrájený styrodur, který mi zbyl z výroby úlů. Toho je nutné dát do kýblíku tak akorát, aby na hladině plavala pouze jedna vrstva, protože když je tam toho více, tak včely nedosáhnou na hladinu a neberou roztok. Má to výhodu, že styrodur se nepotápí, neotáčí a nesaje, takže se nestává, narozdíl od keramzitu, že by se potopil, nebo, že by byl příčinou topení včel.

Další zkušenost s Jakubovským krmítkem je taková, že je lepší cukr nejdříve samostatně rozpustit v teplé vodě. Já jej totiž rozpouštěl ve studené vodě, rozštěrcháním v kanistru, kdy poté, co včely odebraly roztok, mi v každém krmítku na dně zůstala různě silná vrstva cukru, která dokonale zabetonovala nalévací trubku. Nezbylo, než to rozviklat, vytáhnout a roztok nalévat do povytažené trubice. Protože jsem si toho hned nevšiml, vychrstla mi první dávka všude, jen ne do kýblíku :o) Je to škoda, protože po ukončení krmení ten cukr vyhodím. Jen mám obavu z toho, aby se mi ten cukr nezkazil ještě v průběhu krmení...
Ešte by bolo dobre doplniť približný rozmer tých "kosteček" aby sme to nemuseli všetci skúšať a je to výborné riešenie aj do iných kŕmitiek ktoré potrebujú plaváky.
Já jsem loni zakoupil (na radu zde na fóru) v Ikea vaničky Samla o obsahu 11 litrů. Na to vystřihnu bublinkovou fólii (každý rok jinou, protože ji během třech krmení děvčata rozeberou) a naleju roztok. Včely se netopí (rsp. minimálně. Tak 5-10 včelek na dávku) a je to rychlé. Vaničky jdou stohovat, takže spokojenost. Lze použít i vanička od masa, ale ta není tak velká. Tahle je přesně pro L3/4 a ještě jde dát z každé strany rámek.
Ano, vyžaduje to nástavek navíc. Ale to není žádný problém.
Roztok jsem dříve míchal klackem v konvi (jedna konev=jedna vanička). Dneska jsem poprvé použil míchadlo na aku vrtačce. Respektive automíchačce. Jeden barel jsou tři plné vaničky. Dobře manipulovatelné a rozmícháno za pár minut. Příště si namíchám do čtyřech barelů doma a pak už na stanovišti jen přemíchnu.
Dolévat roztok jde samozřejmě blbě. krmítko je plné včel a okolí rukou a hlavy samozřejmě také. Ale množství je tak dostačující, že pak vždy počkám, až je určitě vybráno a pak jen vyklepnu včely a doleju.
[Obrázky: 2a22d0fa29.jpg] [Obrázky: e6ee1c36e5.jpg] [Obrázky: f7ff0d27f4.jpg]


Jinak recept na míchadlo: vezme se jedna z aku vrtaček 12V, kterých je všude dost, neb je to OBI "vrtačka" s baterií KO. Rukojeť se řízne u kontaktů a pak už stačí jen kabel, svorky na baterii a dva konektory na "fousy" ve vrtačce. Vše chodí tak jak má a není potřeba měnič do auta, což já jakožto stálepeněz prostý oceňuji.
Ještě si dovolím přidat jeden obrázek který je OT, ale je na něm krásně vidět, že kárka navržená za hlubokého totáče a dodnes prodávaná je přesně pro včelaře. Má rozměr Langstrothu - a to přesně.Big GrinBig GrinBig Grin. Tak jsem se dneska alespoň zasmál, jak to krásně sedlo.

[Obrázky: 70887a5083.jpg]
Na rozpouštění cukru rozmícháním používám už dlouhá léta medomet s elektrickým pohonem. Místo koše je tam pouze ta středová tyčka, na které je v nejnižší možné poloze napříč přidělán 20 cm dlouhý (tedy na každou stranu asi 10 cm přečnívající) kovový pásek o šířce 20 a tlouštce 1 mm.
Rozpouštím ve vodě z bojleru najednou 60 kg cukru. Je nutno nejprve nalít vodu, zapnout otáčení a pak nasypat cukr.
Z výpustního kohoutu medometu je možno přímo plnit sklenice, případně kýble, nebo kanystry.
My jsme na rozpouštění cukru používali obyčejnou NAREX vrtačku. Je ale velmi doré mít ji s mechanickým převodem (nikoli elektronickým - hoří málo chlazený motor) do pomala.
Ohřeji vodu v brutaru a do 200 litrového sudu dám první dva kýble vody. Pak postupně přidávám za stálého míchání cukr a vodu. Není potřeba mít strach, vrtačka s příkonem cca 500 W je i tak dost "přemotorovaná". Ideální poměr je 160 kg cukru do jednoho sudu a příslušné množství vody.
Pokud jsme krmili na stanovišti 40 včelstev, dávali jsme do kýble se slámou 10 litrů roztoku, tedy 8 kg cukru na jednu várku.
Největší práce bylo ohřátí té vody v brutaru.
Pokud jsme našli někoho, kdo nám ohřál další vodu, než jsme se ve dvou vrátili, byli jsme schopni nakrmit i 120 včelstev za jeden den.
Veškerá investice - vrtačka s metlou z dílny a dva plastové sudy po 150,- Kč.
Byl to ideální stav - zakurtované sudy byly naloženy na káře, se kterou se pak odjelo na stanoviště. Tam se hadicí vypouštělo rovnou do kýblů a odnášelo do včelstev. Uvažuji ale o benzinovém čerpadle - např. http://www.zbozi.cz/?q=%C4%8Cerpadlo%20m...ejlevnejsi S miskami SAMLA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/produc.../S39885645 by to pak byl úplně jiný level....
Jo, a ještě jedna poznámka. Pokud krmíte roztokem v "okurkáčích 3,8 litru" , je opravdu dobré zkontrolovat těsnost víček. Jednoduchá kontrola - pokud se volně protáčí - okamžitě zahodit.
Pokud ale krmíte cukrem, zalitým studenou vodou a kamínkovou drenáží - nikdy to neteče. Ani při relativně volném víčku, či sklenici postavené trochu "z kopce". To v případě, že nemáte zrova nejrovnější podstavec pod úly.
Oni ty kamínky a na ně dosednuvší cukr tu netěsnost totiž docela dobře uzavřou.
iRP
Čerpadlem Extol jsem krmil jednu sezonu a pak odešla ucpávka, která Nelze vyměnit!!! Momentálně leží v dílně a je nanic!
Čerpání roztoku mu dlouhodobě nesvědčí.
Koupil jsem proto elektrocentrálu z bazaru za 3000kč 1Kw a kalové čerpadlo a je to mnohem lepší jak benzin. čerpadlo s tím, že využiji centrálu i
na jiné věci ne jenom na krmení včeliček..
Toť má zkušenost
Referenční URL's