Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když už se tu vyskytlo téma Jakubovského krmítka, tak mi to nedá. Letos zkouším dvě nová - nízká (http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/objednavka-krmitka/) na 5 l a jsem s nimi velmi spokojen. Samozřejmé je bezkontaktní krmení, snadné doplňování roztoku (dávám jak cukerný roztok, tak Apiinvert). Ale co je hlavní: včely si v něm udělají i za chadných nocí teplíčko a průlez do krmítka je natolik prostorný, že jedou tak, že je ráno prázdné (dával jsem ale jen po 3 l, aby to přes noc stihly a ve dne nebyla šance pro slídilky, jichž je teď už hodně). Přitom žádná hektika, prostě tam jen tak klidně lozí ... Stačí na ně 1 NN a ty jsou po sundání medníků bez problémů k dispozici. Fakt jsem se potěšil.
Jiří
Jiří, včera jsem včelám "podstrojil" do 5ti litrového krmítka plnou dávku - 3 kg cukru a ostatní včelstva nedostala zatím nic. Vím, že by se v takovém případě
s největší pravděpodobností stala loupež za bílého dne, ale potřeboval jsem si ověřit to, co si myslím již delší dobu, že krmení v krmítkach jeké máš i Ty probíhá velice decentně, v poklidu a bez nebezpečné hektiky. Byl jsem vážně překvapen stavem krmeného i ostatních nekrmených včelstev, neboť dávku jsem včelkám dodal přibližně v poledne, což by teoreticky mělo " rabůvku" odstartovat. Bylo to celkem riskantní, neboť se jednalo o dvě spojená včelstva a ještě krátce před krmením. Na česnech se neodehrávalo nic podezřelého-normální provoz.
To jenom k Tvé obavě o slídilky a jejich aktivity při podobných úkonech.
Pridávam detaily bieloruského krmitka od Lysoňa. Krmim sirupom, ale ako vidíte, dá sa použiť aj cukor zaliaty vodou. Tento spôsob používam pri odložencoch. Do vody pridávam pár kvapiek propolisovej tinktury a štipku kyseliny citronovej - přiměřeně. Po odobratí zásob skontrolujem cez priehľadné krmitko stav včelstva. Liečim KM tak, že 60ml 85% KM nalejem do krmitka a odložím klobúčiky z otvorov. Odpar trvá cca dva dni a regulovať sa dá prekrytím jedného otvoru, alebo zmenšením odparnej plochy. Pokusy trvajú...

[Obrázky: Bielorus.jpg] [Obrázky: Bielorus1.jpg] [Obrázky: Bielorus2.jpg] [Obrázky: Bielorus3.jpg]
Nemáte někdo zkušenost s plastovým rámkem 2/3 Langstroth od firmy, bzučí mi v tom.díky
Zdravím !

Najlepšie krmítko je 2O l vedro na maltu,ktoré sa dá do prázneho nádstavku nad plodisko /ktoré pozostáva z dvoch nádstavkov 10 rámikového čechoslováka,alebo inej rámikovej miery/ ,naplní sa plnou dávkou 20 l ,dá sa na vrch hrsť slámy a za 3 dni je nakrmené.Takto môj priateľ priebežne počas vytáčania nakŕmi viac ako 300 včelstiev s 50 vedrami.Myslím si,že je to racionálne,pretože vedrá počas roka môžeme využívať i na iné účely.

Bojo.
(19.08.2013 6:03)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nebavilo mě připravovat sirup ve kbelících (20 litrů) a míchat míchadlem na stavební hmoty. Napadlo mě nasypat cukr do pastovačky, zalít vodou a trochu promíchat. Mám pastovačku na 100 kg medu, nasypal jsem 36 kg cukru. Zkusil protočit, vše ok. Nalil vodu a bylo po točení. Motor s hmotou ani nepohnul. Bylo potřeba ji ručně trošku rozvířit a pak to šlo. Nechal jsem 15 minut míchat a výsledek byl nádherně promíchaný sirup, jaký jsem nikdy neměl. Pak jsem už jen odebíral sirup střižným kohoutem. Pro jistotu jsem ho trošku dotáhl, aby nekapal. Takže pastovačku ano, ale chce to za pohybu míchadla postupně dolévat vodu do cukru nebo naopak do vody sypat cukr. Jakmile se na cukr nalije vodou, vznikne homogení hmota, se kterou se špatně míchá.

(20.08.2013 12:04)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včera jsem nasypal suchý cukr, zapnul míchadlo a pomalu doléval vodu. Zpočátku bylo znatelné, že hustá směs klade míchadlu velký odpor, ale během minuty bylo vše v pořádku a než uběhl 15 minutový cyklus, byl sirup připravený. dnes budu míchat naposledy, zřejmě už nižší dávku, vyzkouším opačný postup, nejdříve voda, potom cukr. V každém případě je to neskutečná úspora času a práce.

Tak má domícháno, dokrmeno. Míchání pastovačkou je paráda, jen je potřeba dodržet postup:
  1. nalít vodu
  2. postup ně dosypávat cukr
Alespoň ten "krám" nebude tolik zahálet a využiji ho trochu více, než jen pár desítek minut v průběhu sezóny.
Já to letos zkusil takto a zatím nadšení . Z 200l sudu výpustí do sáčku v kýblu, zauzlovat, zavíčkovat, donést na stanoviště, vytáhnout, položit, jedna dírka nahoru, po 3 dnech 10 l zkrmeno.
[Obrázky: IMG_1126.jpg]
Kamile, ja sem na to koukal už někde tu na videu, ale mám strach, že si to včely nekdě načnou a fuuu vytečeto, a toho se strašně bojím :/
jedna dírka nahoře a zbytek už je na nich , krmil jsem 20 úlů - ani kapka v podmetu, funguje to jak prosakovačka
Ale chce to sáček pevnější, ten tenký obyčejný neudrží těch 10l, kupoval jsem v Kauflandu se stahovací šňůrou (kterou jsem nepoužil Smile ) s označením pevný - 35l bylo to naknap na těch 10l, asi koupím větší, líp se budou zavazovat.
Tak to asi zkusím, u jednoho čechoslováku nemám zadní okénko, tak zkusím teda pytlik. Musí tam být ta horní dírka?
(02.09.2013 19:21)Kamil Ž napsal(a): [ -> ]Já to letos zkusil takto a zatím nadšení . Z 200l sudu výpustí do sáčku v kýblu, zauzlovat, zavíčkovat, donést na stanoviště, vytáhnout, položit, jedna dírka nahoru, po 3 dnech 10 l zkrmeno.
[Obrázky: IMG_1126.jpg]

Jednoduché, ale je to práca ako so sklom. Kolega používa hrubší materiál, na ležato a na pár cm rozreže otvor. Nalieva pramo v úli.
Krmení v sáčku jsem taky zkoušel. Nalil jsem do svačinového cca 0,5l sirupu a dal na dno plemenáče s oddělkem, udělal asi 3 dirky jehlou a musím říct, že nic moc. Asi tak polovina oddělků si toho ani nevšimla.
Největší nevýhoda je, že děravý sáček už nemůžeš použít znovu a je z toho hodně odpadu.
Ivík, popíš bližšie tvoj vynález, npr. čím robíš dierku, na vrchu a prečo?
Tak jsem zkusil dát pod střechu sáček s 3:2 cca 3L. uvidíme jak to půjde Wink
Období krmení včel se chýlí ke konci a pokusů jak to zvládnout co nejlépe-nejlevněji můžeme pozorovat i tady na fóru a vidíme tvořivost, vynalézavost, nápaditost, která posouvá-rozšiřuje možnosti krmení včel do rozměrů až nevídaných. A to je vlastně dobře, neboť sám jsem na poli krmení včel postupoval
mnohdy cestou neprošlapanou a až po jistém čase se ukázalo, že je potřeba se vrátit a zkusit jiný směr, neboť cesta neprošlapaná zpravidla-až na vyjímky nikam nevede, ale zkusit se to musí. Neni důležité, kolik je potřeba pokusů, než se podaří dosáhnout hmatatelného výsledku, takového, který zaujme.
Troch se ale obávám v tomto směru budoucnost, neboť z původní lidské tvořivosti, hravosti a šikovnosti se stávjí jednoduhá, až primitivní řešení.
Jedno bych také měl:stačí na rámky položit několikrát složený savý hadr-takový, který dobře drží kapaliny, na strop úlu, nebo přímo na hadr položit nádobu a hadičkou, přiměřeně zásobovat hadr cukerným roztokem tak, aby včelky stačily odebírat. NEMÁM TO VYZKOUŠENO, ALE URČITĚ BY TO FUNGOVALO.
A v tom je ten problém-ono to nějak funguje. Tady neplatí- v jednoduchosti je síla, ale taková řešení táhnou.
A tak doufám, že v jednoduchosti nezajdeme příliš daleko a že se časem neobjeví na některém úle místo krmítka vzkaz pro včely: nejlevněnší cukr dnes najdete severozápadně od vašeho stanoviště-1,5km daleko, ale pozor, je z dovozu. A taky se neloudejte, zima se blíží.
Tady je trochu problém, že tato slova zaznívají od výrobce vlastního krmítka, který z logiky věci po další konkurenci netouží. Zejména ne po jednodušší a levnější a už vůbec ne po něčem, co jde koupit v běžném obchodě (potřeby pro domácnost, Ikea apod.) a nelze tak na včelařích prodejem specifického a jednoúčelového výrobku vydělat.

Za sebe bych naopak doporučil, ať každý dál experimentuje a hledá. Nejzajímavější jsou v tomto ohledu cesty, o kterých panuje klišé, že nikam nevedou, ale důkazy jaksi chybí. Obecně v celé včelařině, nejen v krmení.
Poznámka-příspěvek od jdjd byl jenom otázkou času a skoro jsem chtěl podobnou úvahu napsat sám, neboť se přímo nabízí.
Už jsem se zmíňil dříve, že úspěšné PODNIKÁNÍ je pro mne otázkou minulosti a že současné hraní si s krmítky je v kategorii na hony vzdálené od businessu . Ano, dokud mě podnikání dávalo i jiný rozměr než jsou peníze-bavilo mě, proč ne, ale při pocitu, že jde už jenom o výdělek-děkuji, nechci, končím.
A jenom náhoda mě přivedla se s Jakubovskými krmítky objevit na veřejnosti. Nejdříve jsem oslovil výrobce včelařských potřeb, zda se tohoto krmítka nechtějí ujmout-nechtěli, další oslovení projevili zájem v rovině kolik to vynese a úvahy, kolik je úlů v evropě atd.
Uznávám kritiku předchozího příspěvku, ale vysvětlení jsem považoval za přinejmenším jako užitečné a v konečném důsledku jsem rád, že jsem do oboru včelařství nepřinesl jenom igelitovou tašku. Kdo vyzkoušel-snáze pochpí.
Jakubovské kŕmidlo nie je nový objav, to už dávno vymysleli na Urajine aj ho volajú Ukrajinské, no to bolo len na dva litre, jakubovské je možno na 10 na litrov, navyše ak nenaučíte včely kde majú odoberať roztok, tak vám v nich nich skvasí, včely ho jednoducho nenájdu.
Pane Turčáni, tomu říkám slovo do pranice a moc by mě zajímalo, zda jste JK již někdy v životě viděl a nebo vyzkoušel. Ani nevíte, že krmítka máme na 5 a 11l
a pochybuji, že dokážete posoudit výhody-rozdíly JK oproti UK.
Zatím jsou to jenom "štěky", které nemáte podloženy vlastní zkušeností a rád Vám krmítka pošlu bez Vaší finanční účasti a bude se moc těšit na posudek.
Zatím mohu posloužit zkušeností těch pokrokových včelařů, kteří se nebáli krmítka vyzkoušet a již předem věděli, co je čeká, protože již pochopili v jakém století se právě nacházíme.
J.Mudra
Text: O krmítku jsem se rozhodoval déle. Samozřejmě na poslední chvíli jsem objednával- krmítka dorazila po dohodě ihned druhý den. Dnes již máme kompletně včelstva nakrmená pouze za 2 návštěvy včelnice. Velmi jednoduché a praktické krmení včelstev. Nyní již pouze doporučuji ostatním kolegům. Včely odebírají z těchto krmítek bez problémů a beze zbytků. Navíc se vůbec neusazoval nerozpuštěný cukr. Oproti prosakovacím krmítkům významný rozdíl a ulehčení práce. Doporučuji především včelařům s větším počtem včelstev.
Referenční URL's