Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já dneska po příjezdu z práce naházel do včelařské Felicie stropní krmítka na Langy - mají tu výhodu že jsou nízká a vejde se mi jich tam těch 25 a jel na jedno dvoutuctové stanoviště. Největší práce je stejně přerovnat nástavky. Vlastní krmení je už sranda.

A pak je taky problém je převézt na další stanoviště., Do stropních krmítek zalezou včely a když tam přijdu je odebírat, tak je buď vozím se včelama pod síťkou, nebo je tam musím nechat vedle úlů aby včely časem vyběhly domů.

Tuto nevýhodu kontejnery do nástavku nemají - tam včely vyklepnu i se slámou, pokud tam jsou - ale většinou to vyberou a už tam nejsou.
Za mě: mám 2 sezóny deset ks Jakubovských krmítek, krmení s nimi pohodlné, včely nemají problém s odběrem. Jediné co mi vadí je na konci krmení čistit keramzit. Docela dost ho i vyhodím a doplňuji novým, který ovšem v mnoha % neplave nebo plave krátkou dobu. Přešel jsem tento rok na PVC krmítka v dřevěném rámu. Jsou ještě pohodlnější, včely si to zespoda ohřívají, čištění je velmi pohodlné. Jen ta cena 400 stovky bez DPH je krapet jinde. (bez dotací bych se na ně vy... bodnul)

mé shrnutí: cenově lepší JK, pohodlností stropní PVC.
Pretože som alergický na včelí jed, tak som hodne špekuloval aj so systémom kŕmenia a tvarom "bezkontaktného" krmítka. V osemdesiatych rokoch som si zhotovil z krabíc od autolekárničky krmítka. Včely do nich vstupovali stredom dna cez vlepenú plastovú trúbku. Aby sa včely nerozliezali po celej nádobe, bola trubka prekrytá pohárom. Nádoby boli príliš malé, tak som to zanechal a pre zanepriazdnenosť v práci som v tom nepokračoval a používal som balónkové krmítka (neskôr som aj včelárenie prerušil). Doteraz má manželka v takej krabici veci na šitie.
(04.09.2013 20:43)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jakubovské kŕmidlo nie je nový objav, to už dávno vymysleli na Urajine aj ho volajú Ukrajinské, no to bolo len na dva litre, jakubovské je možno na 10 na litrov, navyše ak nenaučíte včely kde majú odoberať roztok, tak vám v nich nich skvasí, včely ho jednoducho nenájdu.

Mám skúsenosti iba s presakovacími flašami a práve Jakubovským kŕmitkom. Tiež som sa obával, že včely roztok nenájdu, vyviedli ma z omylu - po naliatí doslova kužel JK vybuchol včelami. Zo 4l roztok odoberú za 2 dni, dnes som dával silnejším včelstvám 10l, tak som zvedavý. Jediný môj postreh je, že sa podľa mňa do nich hodí roztok menej koncetrovaný - skôr 1:1 ako 3:2, ale možno ma zdanie klame... Ja som spokojný! A to nerobím reklamu ničomu a nikomu, pre mojich 5 včelstiev je to paráda. Cool
Souhlasím s Panem Turčánim v tom že u JK nejde o nic nového, jde opravdu jen o modifikované UK. Můj osobní pocit je že to co získala tato inovace s velikostmi a hygienickým, lehkým plastem, to ztrácí použitím keramzitu a víka namísto elegantního řešení se síťkovou příklopkou která se mě osobně více líbila.. Cool
Ešte niečo zo seriálu krmenia. Takto pripravujem sirup a čapujem ho do včelotesných krmitiek, ktoré su vyfotené o poschodie vyššie. Dve dávky po 8 l v auguste a jedna začiatkom septembra.

[Obrázky: kontajner.jpg] [Obrázky: kontajner1.jpg]
Zdravim vsechny milovniky vcel. Procital jsem diskuze, ale nepodarilo se mi najit vhodne vlakno pro svuj dotaz. Jelikoz je doba krmeni, tak s tim souvisi otazka na vas. Pri podavani cukerneho roztoku stropnimi krmitky, podavan k veceru, se na druhy den objevila u nekterych ulu zvysena aktivita, ktera velmi pripomina loupeze. Rozhodl jsem se zuzit cesna a myslim, ze se situace zlepsila. Posedava vice vcel na cesne, ale nedochazi k velkemu naletu. Udelal jsem dobre a mam znovu rozsiririt cesna?
Ja mám na druhý deň po naliatí sirupu taký "provoz" akoby sa išli včely rojiť. Ale nijako som to doteraz neriešil. Ani som nezužoval "česná". Bitku na letáčoch som si nevšimol ani raz.
Sice moc zkušeností nemám, ale myslím, že v současné době zúžená česna je jednoznačně správná volba. Rozhodně bych je již nerozšiřoval.
Je to naprosto běžný a vlastně zákonitý jev.
  1. včely musí nadbytečnou vodu odvětrat - jsou na česně
  2. přísun energie ve formě cukru je něco jako by si vypil 3 plechovky Redbullu - taky budeš hyperaktivní
Včielka sa napije a vyletí (cez deň) a za letu odparuje prebytočnú vodu z roztoku.

Pri pokuse o "lúpež" normálneho včelstva sa včely bijú už na letáči. To je bežne vidieť keď sú sliedičky napadané.

Lúpež, pri ktorej sa včely nebránia už nie je lúpežou ale premiestňovaním. V takej fáze sa už aj domáce včely pridajú k premiestňovaniu. To som nikdy nevidel, ale iba čítal.
(05.09.2013 9:46)Rewods napsal(a): [ -> ]Zdravim vsechny milovniky vcel. Procital jsem diskuze, ale nepodarilo se mi najit vhodne vlakno pro svuj dotaz. Jelikoz je doba krmeni, tak s tim souvisi otazka na vas. Pri podavani cukerneho roztoku stropnimi krmitky, podavan k veceru, se na druhy den objevila u nekterych ulu zvysena aktivita, ktera velmi pripomina loupeze. Rozhodl jsem se zuzit cesna a myslim, ze se situace zlepsila. Posedava vice vcel na cesne, ale nedochazi k velkemu naletu. Udelal jsem dobre a mam znovu rozsiririt cesna?

Cukrový roztok si dal večer, ale ich aktivita sa prejavila na druhý deň zvýšeným výletom včiel, ktoré boli nasaté odoberaným roztokom, čo vyzerá alko ako rabovačka. Ale je to len vyvolaný efekt cukrovým roztokom. Včely sa dokážu ak je roztok menej nasýtený cukrom, zbaviť časti vody, čím sa zahustí roztok v medovom vačku. Takže tento prelet vyvolaným podaním roztoku, nie je rabovaním, preto môžeš spokojne spávať.
K tomu zúžování česen. Nejsem si jist zda je to nyní při návratu letních teplot, dostatku pylu až tak dobré. Je pravda že na jedné straně omezíme možnosti vos a lupiček, ale na druhé straně také uděláme úzké místo (zácpu) na česně pro létavky, které jsou v těchto příznivých teplotách a díky krmení značně aktivní a nosí balíky pylu z kukuřice a lučních květů (heřmánek, jestřábníky, máchelky, chrpy, jetel ).
Je to prostě dvousečné. Osobně bych zúžoval/rozšiřoval česno podle situace s vosami, slídilkami a počasím.
Letné teploty? Myslíte tie ranné okolo 0C ? Smile
to JKL: Něco na tom bude, proto mám česnovou vložku zúženou jen horizontálně proti myším, nikoli vertikálně, aby včely měly pořád podobně široké česno. Příští rok plánuji tyto česnové vložky vůbec nevydělávat a nechávat vše na včelách. Stejně se po zimě špatně páčí Wink
Jakubovské krmítko a krmení

Včelařím již patnáct roků, ale teprve nedávno jsem se dozvěděl o tomto „Včelařském fóru“. Zatím jsem se snažil v něm zorientovat a hlavně hledal to téma, co mne nejvíc zajímá - především to, co se jedná krmení včel a krmítek.

Začínal jsem se třemi novými „Tachováky“, dnes „obhospodařuji“ osm včelstev. Původní originální krmítka byla plastová, avšak včely se v něm topily, vylétávaly… Proto jsem hned po prvním roce na radu přešel na lahve s průsakovými víčky. To znamenalo doma rozpustit cukr, nalít do lahví a pak po dvou nosit přes 80 metrů zahrady k úlům. Když mně jedna lahev spadla a rozbila se, nosil jsem už po jedné. Z úlu sundat víko, lahev překlopit, víčko přidržet rukou, postavit na mřížku, utřít rozlitý cukr, opláchnout ruku atd. A to několikrát opakovat, potom prázdné lahve odnést domů a zase, a zase…Při tom ujít i několik kilometrů. Tak jsem krmil včely dvanáct roků…

V červencovém čísle „Včelařství“ (2011) jsem se dočetl o „Jakubovských včelařských krmítkách“. Ihned jsem je objednal, obratem dostal a ještě v srpnu s nimi začal. Dnes, po třech letech mám s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Krmení v nich je jednoduché, pohodlné, čisté. Jakmile se uzavřená krmítka na začátku postaví do úlu, zůstanou tak až do skončení krmení. Při doplňování nosím k úlům rozvařený cukr v zahradnické konvi a v kýblu. Sejmu víka několika úlů, odzátkuji plnící trubice a pomocí velkého trychtýře nalévám potřebné množství. Pro evidenci spotřebovaného cukru mám na krmítkách vyznačeny stupnice množstvím cukru po kilech. Pak trubice zazátkuji a úly zakryji víky.

V čem jsou Jakubovská krmítka výhodná? Podstatně zjednodušují a ulehčují práci včelaře – mně bylo letos 80! Ale hlavně jsou výhodná pro včely. V uzavřeném prostoru posledního nástavku s krmítkem jsou stejné podmínky jako v úle – tma, teplo. které prochází ze spodních nástavků konusovou trubicí, kterou se včely dostanou do krmítka a zpět. Při dolévání roztoku nejsou včely nijak rušeny, ani potřísněny – nalévací trubice je šikmým koncem opřena o dno a kolem ní je dvoucentimetrová vrstva keramzitu, včely se tak do trubice nedostanou ani ven z krmítka.

Po skončení krmení keramzit důkladně properu, převařím a nechám usušit. To, co jsem v některém příspěvku četl, že se mohou včely utopit, není pravda – někdy se jedná o jednu, nebo dvě včely, které jsou v keramzitu mrtvé. A keramzit – nepoužívejte koupený např. v květinářství. Když se nnasype do vody, velké množství ho neplave, ale jde ke dnu, je špinavý a různých velikostí. Doporučuji obrátit se raději na výrobce krmítek.

Chodím na různé včelařské výstavy a akce a rovněž u mnoha včelařů jsem měl možnost poznat i jiné způsoby krmení včel, jiná krmítka – tak, jak se o nich na jiných místech tohoto fóra zmiňují, včetně toho „Ukrajinského“. Ale to „Jakubovské“ – tvrdím – je nejúčelnější. A jak to ty naše včeličky v tomto krmítku vlastně dělají? Letos náš vnuk natočil několik záběrů a pak je sestavil do krátkého DVD, které si nyní můžete prohlédnout… Poznámka – víka krmítek byla sejmuta kvůli natočení, jinak jsou po celou dobu krmení zavřena.

lumat
Jakubovské krmítko,

připojuji se k předcházejícímu příspěvku. Sice jsem začal se včelami sám teprve letos, ale znám to krmení flaškama s rozpuštěným cukrem a jejich nošením k úlům od tchána. Pro toho kdo to má dál a vícero včel je to docela zátěž. Já se ke svým včelám dostanu autem tak max. na vzdálenost 150 m a rozpouštět cukr doma a pak ho vozit ve flaškách je nereálné. Pořídil jsem si taky jakubovské krmítka a je to pohoda. Doma rozpustím cukr, naleju do kanystru, dojedu ke včelám a tam s velkým trychtýřem naleju - prostě pohoda. Ještě jsem zvažoval zalévání nerozpuštěného cukru ve flaškách přímo na místě, ale to jsem zatím nezkoušel. Možná až budu mít více úlů a rozpouštění bude doma větší problém. Zatím s uvedenými krmítky 100% spokojenost. Jen musí být pokud možno úly vodorovně, jinak se nedá využít plně kapacita krmítka.
(09.09.2013 8:35)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Jakubovské krmítko,

připojuji se k předcházejícímu příspěvku. Sice jsem začal se včelami sám teprve letos, ale znám to krmení flaškama s rozpuštěným cukrem a jejich nošením k úlům od tchána. Pro toho kdo to má dál a vícero včel je to docela zátěž. Já se ke svým včelám dostanu autem tak max. na vzdálenost 150 m a rozpouštět cukr doma a pak ho vozit ve flaškách je nereálné. Pořídil jsem si taky jakubovské krmítka a je to pohoda. Doma rozpustím cukr, naleju do kanystru, dojedu ke včelám a tam s velkým trychtýřem naleju - prostě pohoda. Ještě jsem zvažoval zalévání nerozpuštěného cukru ve flaškách přímo na místě, ale to jsem zatím nezkoušel. Možná až budu mít více úlů a rozpouštění bude doma větší problém. Zatím s uvedenými krmítky 100% spokojenost. Jen musí být pokud možno úly vodorovně, jinak se nedá využít plně kapacita krmítka.

Vážený příteli,

srdečně Vás zdravím a děkuji za vyjádření k Jakubovským krmítkům. K Vaší poslední větě. Pokud úl není vodorovně, na krmení to nemůže mít vliv - pokud nenaléváte cukrový roztok až po vyústění kónusového průlezu.

Já jsem začínal s kulatými krmítky na 3 kg cukru, vloni jsem přešel na velká krmítka na 8 kg cukru. Na obou typech jsem si vyznačil výšku hladiny dle cukru v kilogramech (!!! zajímá mne dodaný cukr v kg a nemusím tak přepočítávat na litry roztoku !!!) - mohu tak doplňovat libovolné množství. Na DVD je značení vidět. U čtyřech samostatně stojících úlů jsem zjistil, že při naklonění je údaj nesprávný - dnes jsou úly už vyrovnané - a předešel jsem také případnému skácení. A u obou typů krmítek při plném nalití - tj. 3, nebo 8 kg cukru je výška hladiny keramzitu vždy skoro 1 centimetr pod horní hranou průlezu.

Nevím, jaká máte Jakubovská krmítka. Měl-li byste zájem, mohl bych Vám poslat mailem stupnice výšky hladiny cukerného roztoku včetně keramzitu. Vyznačení fixem na alkoholové bázi.

S pozdravem

"lumat"



(04.09.2013 23:32)pavian napsal(a): [ -> ]
(04.09.2013 20:43)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jakubovské kŕmidlo nie je nový objav, to už dávno vymysleli na Urajine aj ho volajú Ukrajinské, no to bolo len na dva litre, jakubovské je možno na 10 na litrov, navyše ak nenaučíte včely kde majú odoberať roztok, tak vám v nich nich skvasí, včely ho jednoducho nenájdu.

Mám skúsenosti iba s presakovacími flašami a práve Jakubovským kŕmitkom. Tiež som sa obával, že včely roztok nenájdu, vyviedli ma z omylu - po naliatí doslova kužel JK vybuchol včelami. Zo 4l roztok odoberú za 2 dni, dnes som dával silnejším včelstvám 10l, tak som zvedavý. Jediný môj postreh je, že sa podľa mňa do nich hodí roztok menej koncetrovaný - skôr 1:1 ako 3:2, ale možno ma zdanie klame... Ja som spokojný! A to nerobím reklamu ničomu a nikomu, pre mojich 5 včelstiev je to paráda. Cool

Vážený příteli,

ještě se mně nestalo za tři roky používání JK, aby včely "nenašly" cestu do krmítka. Já před postavením krmítka na úl potřu konusový průlez trochou medu a včely se tam hned jen hrnou. Myslím však, že i to je zbytečné- včely mají dostatečný čich. Juinak podívejte se na můj příspěvek č. 416 včetně DVD.

Srdečně zdraví
lumat
Pro lumat,

Děkuji za nabídku, mám nová nízká krmítka na 5 l - 3 kg cukru, a prozatím 100% spokojenost - krmím letošní oddělky.
Pro silná včelstva by tato krmítka asi byla malá - musela by se často doplňovat. Do budoucna pokud vše půjde dobře, uvažuji s dalším využitím těchto krmítek pro oddělky a pro produkční včeklstva pak budu řešit buď velkými krmítky na 11 l, případně jinou metodou.
Teď však budu hlavně řešit srovnání úlů do vodováhy.

Pokud jde o obavu že by si včely nenašli cestu, tak tu jsem měl jen před prvním nasazením krmítek - řešil jsem nalitím pár kapek roztoku na horní loučky a na průlez. Při dalším doplnění již byla krmítka na rámky přitmelena propolisem a tak jsem jen dolil roztok. Během pár vteřin se objevila první včela a za minutu bylo včel plno. Nejlépe je to vidět po nalití teplého roztoku, kdy se orosí víko krmítka a jak včely prolézají přes horní část tubusu otírají křidélky a horní částí těla víčko, za minutu je okolí tubusu od nich vyčištěno a je vidět ten pohyb.
Takže jestli to cítí či nikoliv nevím ale cestu si najdou bez problémů. Smile Big Grin
(04.09.2013 23:10)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Za mě: mám 2 sezóny deset ks Jakubovských krmítek, krmení s nimi pohodlné, včely nemají problém s odběrem. Jediné co mi vadí je na konci krmení čistit keramzit. Docela dost ho i vyhodím a doplňuji novým, který ovšem v mnoha % neplave nebo plave krátkou dobu. Přešel jsem tento rok na PVC krmítka v dřevěném rámu. Jsou ještě pohodlnější, včely si to zespoda ohřívají, čištění je velmi pohodlné. Jen ta cena 400 stovky bez DPH je krapet jinde. (bez dotací bych se na ně vy... bodnul)

mé shrnutí: cenově lepší JK, pohodlností stropní PVC.

Vážený příteli,

během třech let, co mám Jakubovská krmítka, jsem nikdy nemněl problémy s keramzitem - resp. jeho čištěním. Po skončení krmení nasypu všechen keramzit z osmi krmítek do velké nádoby a proudem vody z hadice několikrát properu - aby se rozpustil usazený cukr. Pak keramzit převařím - není to žádný problém, nasypu do zednického síta a nechám venku proschnout. Ztráty nejsou žádné.

Zásadně nepoužívám keramzit ze zahrádkářských obchodů. Jednou jsem to zkusil.
Většina keramzitu neplavala a šla ke dnu nádoby, byl značně špinavý a různé velikosti. Viz můj příspěvek č. 416. Myslím, že výrobce krmítek rád poskytne náhradu.

Zdravím mým pozdravem "Včely - to je radost, med - to je zdraví".
lumat



(23.08.2013 21:02)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Když už se tu vyskytlo téma Jakubovského krmítka, tak mi to nedá. Letos zkouším dvě nová - nízká (http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/objednavka-krmitka/) na 5 l a jsem s nimi velmi spokojen. Samozřejmé je bezkontaktní krmení, snadné doplňování roztoku (dávám jak cukerný roztok, tak Apiinvert). Ale co je hlavní: včely si v něm udělají i za chadných nocí teplíčko a průlez do krmítka je natolik prostorný, že jedou tak, že je ráno prázdné (dával jsem ale jen po 3 l, aby to přes noc stihly a ve dne nebyla šance pro slídilky, jichž je teď už hodně). Přitom žádná hektika, prostě tam jen tak klidně lozí ... Stačí na ně 1 NN a ty jsou po sundání medníků bez problémů k dispozici. Fakt jsem se potěšil.
Jiří

Srdečně zdravím a naprosto s Vámi souhlasím. Za patnáct roků mého včelaření - z toho poslední tři roky s Jakubovskými krmítky tvrdím, že je to nejlepší a nejvýhodnější způsob krmení, jaké jsem poznal - i za ty roky nejlepší "zlepšovák", či lépe řečeno "ulehčovák" (mně je už přes 8O!).. A jak to včelky v krmítku zvládají? Prohlédněte si můj příspěvek č. 416 s krátkým DVD.

"Včely - to je radost, med - to je zdraví".

S pozdravem
lumat



(20.08.2013 20:26)Grof napsal(a): [ -> ]Ke krmení používám Jakubovské krmítko, které jsem zkoušel neůspěšně používat přes léto jako napáječku. Při tom jsem si všiml, že při tenké vrstvě keramzitu dochází k tomu, že včela po dosednutí na kuličku keramzitu se začne přetáčet do vody, a už se s tama nedostane. Hyne zachycena nohama na keramzitu. Je to, jako by se někdo pokoušel stát na balónu na vodní hladině. Proto raději dávám keramzitu trochu víc, abych tak zabránil protáčení. Protože mi do jednoho kýblíku keramzit nevyšel, použil jsem místo toho na čtverečky nakrájený styrodur, který mi zbyl z výroby úlů. Toho je nutné dát do kýblíku tak akorát, aby na hladině plavala pouze jedna vrstva, protože když je tam toho více, tak včely nedosáhnou na hladinu a neberou roztok. Má to výhodu, že styrodur se nepotápí, neotáčí a nesaje, takže se nestává, narozdíl od keramzitu, že by se potopil, nebo, že by byl příčinou topení včel.

Další zkušenost s Jakubovským krmítkem je taková, že je lepší cukr nejdříve samostatně rozpustit v teplé vodě. Já jej totiž rozpouštěl ve studené vodě, rozštěrcháním v kanistru, kdy poté, co včely odebraly roztok, mi v každém krmítku na dně zůstala různě silná vrstva cukru, která dokonale zabetonovala nalévací trubku. Nezbylo, než to rozviklat, vytáhnout a roztok nalévat do povytažené trubice. Protože jsem si toho hned nevšiml, vychrstla mi první dávka všude, jen ne do kýblíku :o) Je to škoda, protože po ukončení krmení ten cukr vyhodím. Jen mám obavu z toho, aby se mi ten cukr nezkazil ještě v průběhu krmení...

Vážený příteli,

pročítám zpětně všechny příspěvky o krmítkách. Možná si přečtete moje tříleté zkušenosti s těmi Jakubovskými - jsou v příspěvek č. 416. A můžete se "pokochat" pohledem na to, jak to ty včelky dělají...

"Včely - to je radost, med - to je zdraví"

Se srdečným pozdravem
lumat
Referenční URL's