Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jde to, dávám 8 nebo 10 litrů /5 nebo 6 kg/ 1:1 / sáček tuším 26 litrů extrasilný. Vycucnou do dvou dnů.
Lae toho odpadu!!
A co ty pytlíky stojí....já zkoušel uplně ty nejlevnější, jenže to je tak tenké, že stači lehce někde škrtnout a máš vše venku. Navíc nalejt to do těch pytlíku tak, aby si nějakej nepocmrdal je umění, pak se ti to začne k sobě lepit atd.
Krmenie z vedierok či sáčkov má len jednu nevýhodu,je potrebné mať dostatok prázdnych nadstavkov.Tak som krmil doteraz.Prvú sezónu krmim dvojrámikovými krmítkami a môžem povedať že to je pohodlnejšie krmenie.Odhrnie sa kúsok fólie,naleje roztok,včely ani nevnímajú,žiadny dymák no proste oproti krmeniu z vedierok kedy som musel nájsť 60 prázdnych nadstavkov,tie rozvoziť,potom ich navoziť domou je to teraz jednoduchšie.
Obsah krmítka pre rámik 42x35 je nejakých 7l, takže z hruba na dva tri krát je zakrmené.Túto sezónu len jedna polovičná dávka a zľatobyľ krmenie dokončil za mňa.Smile
To máš pravdu, ted s tim hodně bojuju, jeden večer nandám nástavky nandám sklenice s roztokem, ráno to zase sundat a večer dát zase na další, na které mi nevyzbylo první den.

Přemýšlel jsem o tomhle https://www.ivcelarstvi.cz/kapsa-pro-krm...-3l-P1769/ nemá stim někdo zkušenosti?
Mě přijde nejjednodušší nekrmit Smile Letos jsem nechal včelám na zimu asi víc, než jsem vytočil.

A když už musím, pro Langstroth 2/3 se mě osvědčila Ikea. Plastový box na 11l do nízkého nástavku. Tuším, že se jmenuje Samla, za 49 Kč. Na jakýkoliv kýbl na 10l bylo třeba nástavky dva.
(24.07.2018 13:38)Louky napsal(a): [ -> ]To máš pravdu, ted s tim hodně bojuju, jeden večer nandám nástavky nandám sklenice s roztokem, ráno to zase sundat a večer dát zase na další, na které mi nevyzbylo první den.

Přemýšlel jsem o tomhle https://www.ivcelarstvi.cz/kapsa-pro-krm...-3l-P1769/ nemá stim někdo zkušenosti?

Mám je do oddělků. Dáš to místo krajního rámku a dírkou v loučce naliješ konvou do které strčíš hadici požadovaného průměru. Je to fajn, ale jde to pomalu...
(24.07.2018 13:38)Louky napsal(a): [ -> ]Přemýšlel jsem o tomhle https://www.ivcelarstvi.cz/kapsa-pro-krm...-3l-P1769/ nemá stim někdo zkušenosti?
Zkoušel jsem to 3 sezony u oddělků a už ne. Někde tady o tom debata je. Praská to, včely to občas prokoušou, kroutí se a snadno se ucmrndne...možná ještě ta stropní ale tam je třeba zase nástavek navíc takže je spousta trvanlivějších věcí, které jdou i vyčistit....Teď u oddělků používám jako kapsová krmítka petky. Po sezoně vyhodím, nic neskladuju..
Tak sáčky jsou z alberta, 35 litrů, 30 ks, 49,90. 2x po 6 kg jsem otočil z 10 litrového kýblu do úlu, mám dozásobované 25-30 kg za 3,- Kč a krabici od vloček zdarma.
Na mých pár úlů ok.
Na oddělky používám taky kapsové (http://www.uloptimal.cz/0307-1ramkove-krmitko.php), ale 42/35 a ok. Zatím.
Josef, souhlas, také se mě to hodně líbí. Zatím jsem je nadělal pro jednu včelnici a dodělám zbytek. Používám kombinaci sololit dřevo a dřevo asi nahradím 10 mm překližkou. Nic jsem nevymýšlel od a do z jsem vše obšlehl od Jirky Přesličky. Krmím jak kaší, tak suchým, tak tekutým. Objem máme stejný. Zdraví R. S.
Budu muset krmit a tak přemýšlím jek rozmíchat roztok.Mám 10včelstev a tak nějaký čerpadlo a sud mi příde zbytečný.Navíc nemám na včelnici proud a domu se mi to nevejde.Koupil jsem si zavařovací hrnec a hodlám v něm zktekucovat med.Napadlo mne použít ho na svaření roztoku.svářel jsem ho na sporáku, ale to mi příde složitý.Dělá to někdo?
Potrebuješ na to 1 - 2 25 L hliníkové kanvy. Naleješ do nich po 10 L vody, nasypeš cukor a doliať vody. Potom už len pádlom to rozmiešaš. Preto sa to sype do vody aby sa ti cukor neprilepil a išlo to lahko rozmiešať.

Teplí cukrový roztok láka včely a preto treba včelám dávať chladné.
Teplý roztok jde případně dávat pozdě navečer, když už nelétají.
Pár let jsem používal Romo pračku, nebylo to špatné, nejprve klackem ucpat přívod do čerpadla, nalít vodu a po zapnutí nasypat cukr. Po chvíli se mohl klacek vytáhnout a nechat pumpovat hadicí zpět a i tak napouštět hotový roztok do sklenic. Měl jsem to na stole a spokojenost. Natažené na pračce minutky a potom se to samo vypnulo.
Jaké koliv ohřívání je škoda práce a energie a dělat to v zavařovacím hrnci, nesmysl.
Teď mám menší soudek, míchadlo, a výpustný kohout na dně. Dám 40litrů vody a 60kg cukru, natáhnu budík na telefonu a za 10minut hotovo.
(24.07.2018 16:04)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Josef, souhlas, také se mě to hodně líbí. Zatím jsem je nadělal pro jednu včelnici a dodělám zbytek. Používám kombinaci sololit dřevo a dřevo asi nahradím 10 mm překližkou. Nic jsem nevymýšlel od a do z jsem vše obšlehl od Jirky Přesličky. Krmím jak kaší, tak suchým, tak tekutým. Objem máme stejný. Zdraví R. S.

Rudo, pozor na rtu překližku. Je fajn, dokud nenavlhne, pak se zvlní a rozlepí. Jsou vodě odolné překližky, ale ty jsou dražší. Kdysi mi můj stolář dělal krmítka, chtěl jsem tam sololit a on, v dobré víře ho nahradil překližkou, prý chtěl, abych to měl hezký. Za nedlouho to měnil na sololit Sad
(24.07.2018 22:07)musketyr napsal(a): [ -> ]Budu muset krmit a tak přemýšlím jek rozmíchat roztok.Mám 10včelstev a tak nějaký čerpadlo a sud mi příde zbytečný.Navíc nemám na včelnici proud a domu se mi to nevejde.Koupil jsem si zavařovací hrnec a hodlám v něm zktekucovat med.Napadlo mne použít ho na svaření roztoku.svářel jsem ho na sporáku, ale to mi příde složitý.Dělá to někdo?

Ano, zavařovací elektrický hrnec používám, je to pohodlnější než na sporáku a výpustí se dobře plní sklenice. Jen teplotu nastavuji do 50 stupňů, roztok nevařím a zpočátku ohřevu míchám chvíli cukr ode dna. Cukr by se neměl vařit, vzniká pak HMF a to škodí včelkám.
Když už míchat za tepla, tak normoš voda z bojleru. Na sporáku jsem rozpouštěl roztok první rok včelaření, než jsem přišel na to jak si neskutečně zbytečně komplikuju život. 50 l konev, stavební míchadlo a za chvilku to je.
Sud, kalove cerpadlo, studena voda. Za 20-30 min je hotovo. Tim stejnym cerpadlem napojenou hadici rovnou do 10l konvi a odtud rovnou do kybliku se slamou. Leju to tam jak do nadrze. Za dva 2-3 dny mohu pokracovat. Jednodussi to uz snad ani nemuze byt. Zadne zahrivani, zadne silene michani, zadne padla a klacky, zadny bolavy ruce. Roztok delam odjakziva vzdy 1:1.
Mě samozřejmě jiná než vodovzdorná ani nenapadla, vlastně u včel jinou ani nepoužívám. Dneska jsem zrovna doplňoval suchý cukr a naprostá spokojenost. Jestli se můj nový způsob včelaření osvědčí, dodělám dalších 70 kousků. R. S.
Nevynáší ten suchý cukr ven ? Už se to tu psalo a několikrát to bylo potvrzené. Funguje to v tom kapsovém opravdu ? Úplně nasucho ? A kolik se dává a za jak dlouho to asi odeberou, resp. k jakému účelu přesně to slouží ?
Podněcování, udržování zásob, přikrmování v době bez snůšky ? Krmení asi ne.
I pro včelstva nebo jen oddělkům.
Referenční URL's