Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Testujem prvú sezónu kŕmidlá, stropné, od nastavky.cz. To pletivo v strede netesnilo dobre. Včely si vždy našli cestu cezeň do kŕmidla, ale späť už nie. Ostávalo tak v ňom kopu mŕtvych včiel. Vyriešil som to tak, ako tradične. Pletivo som odstránil, dal tam slamu a hotovo. Odvtedy problém nemám. Utvrdil som sa v tom, že stropné kŕmidlá sú síce pohodlné, ale je to drahý luxus. Miska so slamou a s objemom 10l mi plne vyhovuje. Čo sa týka toho kŕmidla vyššie: http://www.a-jeto.sk/a-jeto/eshop/1-1-VC...angstroth, tak podľa popisu má šírku 43cm. To by bol u mňa problém, lebo je širšie o pol cm oproti nadstavku. Nepasoval by mi vrchnák. A zase - cena. 10l misku viem kúpiť od 2 do 5 eur. A to je neporovnateľne výhodnejšie. Kontakt so včelami počas kŕmenia nevadí, za tri roky som nezažil, aby ma počas kŕmenia poštípala včela. Sú úplne mierne v tejto dobe, čo je spôsobené podľa mňa prísunm dostatočného množstva krmiva.
A nešlo by u nicotu na konci krmení odstranit zábrany, pustit do krmítka včely a nechat je krmítko vyčistit?
Je to zásah navíc... Navíc zbytky cukru jsou zkrystalizované.
Tak jsem dneska udělal video, jak se krmí v těch Ikea vaničkách Samla 11L. Jako plovák je betelná hrst slámy. Nalévám 9 L roztoku naráz.
Dneska jsem:
  • 20 minut míchal roztok v sudu (ono to dá, než se rozbalí sáčky)
  • pak přesun
  • krmení na stanovišti cca minuta na včelstvo
I s těma doma jsem byl celkově hotový za cca 3/4 hodiny. Hlavně je po krmení naházím do sebe a je to. Je tedy fakt, že některé rodiny si vaničku potáhnou voskem a pak jde hůře vyndat z ostatních. Jinak z úlu jde luxusně. Má nožičky, takže není přilepená a holky si pod ní mohou courat Smile


Ano, chce to další nástavek. Ale, to je problém jen začátečnický. Pak už člověk má víc nástavků a je mu to jedno. Mají ležet v boudě a nebo na včelách...
Pavle, asi není potřeba ji nějak zdrsňovat, co?
NO, já dnesk avychladl ve své lásce ke stropnímkrmítkám. Je tovynikající pokud si člověk hraje, Jakmile ale chci nakrmit aodvézt je na další stanoviště, tak je problém ¨domluvit včelám aby z nich vypadly a zůstaly doma.

Dřív když byl čas, tak jsem krmítko opřel o bok úlu a druhý den převezl.

Takže pro doma dobrý. Ale nakupuji Samlu pro všechny včely, vejde se i do L1/2 a sundm je až při zimním ošetření.
V nízkém nástavku se nebudu tak bát, že by to slabší oddělek nezvládl - tepelně. S tím vysokým kontejnerem mívaly včely občas problém, když jsem nestíhal a krmil slabší za chladna.

A stejně mám stále sen jak ten King -je tojak u benzínky -vezmu ze stojanu pistoli, zastrčím do očka, zmáčknu a po minutě odcházím k dalšímu úlu.

S fumigací se mi podobný sen splnil. Takže Zdeňku, máš další téma k zamyšlení Smile
(11.09.2013 22:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Pavle, asi není potřeba ji nějak zdrsňovat, co?

Není potřeba.Včely si po tom běhají v pohodě. Při dolevani je tam jen sláma, takže ani nehrozí topeni. Včera jsem naschvál šel ještě doplnit domu a doleval jsem krmítko,co bylo plné do půlky. Krásné se sláma zvedá i se vcelkama.
Můj další level na příští rok bude také sud, čerpadlo a "tankovací" pistole do ruky. Pak jen zacouvat, pustit čerpadlo a je toSmile Smile .
Už sháním pistoli s elektrickým spínačem, která by spínala čerpadlo. Nebo tam dam normální a na kolinko odbočku, která se otevře při vypnutí pistole a začne jen cirkulace do sudu. No, na to mám rokSmile .
Bežným obehovým čerpadlám nevadí uzatvorenie vývodu... (nejaké cirkulačné čerpadlo z osobáka umiestnené na spodnom ventile nádrže aby bolo zaplavované a nepotrebovalo nasávať).
A keby si mal k dyspozícií samospád, aj bez toho sa zaobídeš.
(10.09.2013 23:20)JKL napsal(a): [ -> ]Já zase špekuluji jak použít Jakubovské krmítko přímo s cukrem bez vody. Všimnul jsem si totiž, že v Ukrajinských krmítkách na víku nad otvorem kondenzuje voda. Ta uniká z plodujíciho včelstva. Totéž musí probíhat i v JK. Takže by mělo teoreticky úpravou tvaru víka možné docílit toho, že zkondenzovaná voda bude odkapávat někam na cukr, který se bude rozpouštět a budou ho tak moci odebírat. Je tedy nutné vyřešit tvar a větrání víka, tak aby vlhký vzduch z úlu proudil otvorem do JK a tam narazil na ochlazované víko, kapky ztekly někam nad cukr a tam odkáply. Vzduch zbavený vlhkosti pak musí někde na okraji víka opustit JK a být odvětrán stropem.
To by pak byla pohoda. Nasadit JK, nasypat 15 kg cukru, zadeklovat a hotovo. Bez kapáni, bez loupeží (u oddělků), bez slizovatění, bez keramzitu a jeho čištění + samočištění vlastního krmítka.

Pokud jde o to kondenzování vody, tak to normálně v JK probíhá. Krmil jsem tak, že jsem přímo na rámky dal igelit s vystřiženou dírou - aby mi zbytečně neunikalo teplo od oddělku, a nad díru postavil JK. Včelky ho přitmelily po obvodu a tudíž teplý vzduch z celého úlu s párou stoupal normálně nahoru a na víku se kondenzovala voda, která zase hned kapala dolů. Je otázka zda by jí bylo dost - něco uteče jinudy, na to aby navlhčila všechen suchý cukr, který by se tam nasypal. Možná že pokud by se ten cukr zalil na začátku trochou vody, že by to byl takový uzavřený koloběh. Co by včelky odebraly a opařily z toho vodu, tak by se jim zase v krmítku srazilo a namočilo další cukr. Berte to jako teorii, pokud si na to vzpomenu, tak to třeba někdy vyzkouším. Musel by se samozřejmě vyndat ten keramzit a je otázka, zda by se včely netopily, pokud by se tam dalo na začátku tý vody trochu víc.
S tím množstvím vody mě to taky napadlo. Na druhé straně by ten cukr tam mohl být třeba celé dva měsíce a za tu dobu už by se tam dostalo dost vody pro usnadnění zpracování.
Mám ale ještě další ideu, kterou příští rok vyzkouším. V principu jde o to, že by se vzalo to Jakubovské krmítko a do něj se cca do poloviny dala čistá voda. Nad ní by se dalo síto (pozink, nerez) co se používá na dno tak aby včely mohly tím středovým kuželem na něj vylézt a netopit se. Nad toto by byl dán rámek s uhelonovým sítem a do něj by z vrchu nasypal cukr. Voda, vyhřívaná zdola včelami by se tak odpařovala, pára pronikla uhelonovým sítem, kde by kondenzovala a tak rozpustila cukr ležící na tom uhelonu. Včely by pak mohly sát z toho uhelonu to co se rozpustí.
Tím by odpadl problém z keramzitem. Do vody by nebyl přístup tak žádné topení. Nebylo by co kvasit - cukr a voda zvlášť. Doplňování nikoli roztokem, ale přímo suchým cukrem bezkontaktně zhora + čistou vodou tou nálevkou dospod - omezení slídění. Krmení by asi nebylo tak rychlé - to ovšem nevím zda je výhoda nebo nevýhoda.
Zlatý lavor a sláma
Tak asi zůstanu buď u klasického použití JK, nebo se vrhnu na kýble se slámou, tohle už je na mne moc.
A pokud někam sypat cukr, tak jedině do lahve a zalít vodou, trocha kamínků a víčko. Tohle je stejně asi nejjednoduší klasika - žádný rozpouštění, žádný cintání roztoku.
Většinou včelaři přemýšlejí jak včelařit aby nemuseli nic moc řešit, aby to bylo co nejjednodušší, a aby museli do včel co nejmíň drbat. Jiným je zas očividně líto nalít jim tam 2 x 10 l. roztoku, a finíto. Sebrat čistý vaničky, a fertig. Raději budou hloubat nad tím jak to udělat aby to tam leželo 2 měsíce, riskovali že to bude kvasit a uklízet nějaký přitvrdlý a přizaschlý uhelonový síto.. Big Grin Sorry, páni vynálezci jistě prominou trochu nadsázky, nedalo mi to si rýpnout.. Wink
Tam by právě nemělo mít co kvasit (suchý nekvasí, navlhlý také ne, to co by mělo ukápnout to včely nasají a čistá voda taky nekvasí) a to rýpání by mělo být také méně časté navíc zcela bezkontaktní. S tím zaschnutím nad vyhřívanou vodní hladinou se myslím také mýlíš - už si sušil prádlo v 99% relativní vlhkosti?
(13.09.2013 11:22)PetrM napsal(a): [ -> ]Zlatý lavor a sláma


To krmenie nemá chybu. Vzlášť to ocenia včelári, čo za svojími včelstvami dochádzajú niekoľko km.
(15.09.2013 21:14)KaJi napsal(a): [ -> ]Argumentace farmou, kde na jedné straně krmí prosakovacími krmítky a na druhé straně šetří zimní spotřebu uteplením je poněkud zavádějící.

Já po letošních zkušenostech s Jakubovským krmítkem budu příští rok experimentovat s klasickými 4 litrovými flaškami a prosakovacím víčkem, protože je to pracné (vybírat po zakrmení mrtvé včely z kuliček keramzitu je opravdu pakárna) a ve velkém provozu neuplatnitelné. Sice budu muset koupit dražší cukr v pytlích, ale je to opravdu cukr, který se sám rozpustí i ve studené vodě a nebudu s tím mít tolik práce jak při míchání roztoku, tak i při uklízení kuliček, včel a nerozpuštěné bílé suspenze, která se cukrem nazvat nedá. Nedivím se Kolomému, že stále jede na flaškách a myslím si, že na tom nic zavádějícího není. Je to totiž časově efektivní.
Tak tento příspěvek jsem uvítal, neboť jsem byl nalomený ódami na JK. Flašky jsou zachráněny!
Zdravím,
mám zaobstarané presakovacie viečka, 80 otvorové. Bolo mi povedané že stači len viečko, to dať na flašu, otočiť a položiť na rámiky. Pokus nedopadol dobre, na môj vkus to začalo tiecť rýchlo. Ak by som to nechal, tak by to vytieklo asi do 5 minút. Podotýkam že som dal roztok v pomere 3:2. Viete mi poradiť ako na to ? Vďaka

P.S. Zakrmené už mám. Smile
... vlákno rubrika krmítka a krmení Trinity
Ja som si robil dierky sám do plných viečok pajkovačkou. Tých dierok netreba až tak veľa. Čo teraz? Skúsiť to prelepiť izolepou, alebo zahodiť ak ich nie je veľa.
Referenční URL's