Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nedělaj jim ty velké oka problém při šplhání ?
Bezkonkurenčně nejlepší bublinková folie. Ve všech druzích krmítek. Patvar, aby se to dotýkalo stěn a byl přístup k hladině. Občas se dožerou a rozkoušou to ale jinak super. Po krmení odložíš do odpadu. Nic nekvasí a není to kontaminované.
Právě, že to tak bezkonkurenční není. Občas se mi někam při odběru přilepí, pak nedosáhne na dno a část včel se přeci jen utopí. V nízkých vaničkách ale funguje skvěle.
goro, dik za nasměrování. Po prvním krmení se nejlépe pozná jak se včely se způsobem krmení vypořádají (kolik se jich topí).
Použil jsem tu sklolaminátovou síťku proti hmyzu do hlubokých krmítek 42/35 a je skvělá. Ani jedna včela utopená.
Dobře se přes přes ni nalívá, lehce se včelky vyženou kouřem zevnitř ven, lehce po ní šplhají. Přecházím od bublinek na síťku.
Dik.
Pošli prosím foto dík
ja jsem asi pres tydnem z nouze pouzil po roce od zakoupeni plaatove ramkove krmitko od p. Pokorneho z Dacic, ve kterem byla originani sitka (asi ta perlinka) z vyroby, oka cca 5x5mm, nemeril jaem to, ale sou podstatne vetsi nez ta v sitce proti hmyzu.

loni jaem to krmitmo pouzil poprve na krmeni maleho roje, ale protoze ten roj/vcely sirup z krmitka vubec (fakt nekecam, mozna par kapek, nechapu) neodebiraly, tak jsem ho jiz znovu nepouzil, az ted, protoze jsem chtel zkrmit zbytky sirupu z flasek jeste od zimy.

a doufal jsem, ze se nebudou topit, ta sitka mi prisla na pohled tak jakoz 50:50 ze se nebudou topit.

no a vic jak po tydnu, co jsem to sel zkontrolovat, krmitko bylo vyluxovane, ani jedna utopena vcela, takze ta originalni sitka funguje perfektne.

jina vec je, ze sem tomu oddelku nemel dat sirup, ale ridsi roztok cukru 1:1 (jak mi vysvetlil Goro v Tvorba oddelku vlakne), protoze ony si tim sirupenm zanesly dost volnych bubek v plastech a sebraly tak matce misto na plodovani.

Ale plastove krmitko s puvodni sitkou zafungovalo jak ma, bez ztrat na zivotech.
I toto ide použiť do rámkových krmítok a je to celoplastové-

https://www.apiprodukt.eu/eshop/siet-na-...7162.xhtml
Janíčku, dám foto, až tam pojedu v týdnu (když nezapomenu). Ta síťka sklolaminátová proti hmyzu je docela pevná, drží docela formu v tom krmítku, má drobné oka a řekl bych lepší než ta PVC na sběr měli. Včelám se po tom běhá rychle, úplně perfektně. Jo a ředím 2:3 až 4:5 (cukr voda), tj. řídký roztok, jak tu pasal i Merkuri a dávám všude čaj, ať to nemají takové prázdné.
mam rozne, ale naj zatial od poliakov.. maju ich vychytane perfektne, kto chce moze nalievat aj bez kontaktu so vcelami.. objem cez 3 l, pasuju do nasho dadantu (42x35),od steny k stene, sluzia aj ako super prepazka..
https://phbarc.pl/produkt/podkarmiaczka-...na-dadant/
Asi pro někoho hloupá otázka, jak to, že vám ty sololitová krmítka netečou ?
Musí se udělat pečlivě. Stlouct v přípravku, použít lehce napěňovací lepidlo D4 a celé to po ztvrdnutí namočit do horkého parafinu. Jinak nejlepší síťka je polynet oka asi 2 x 2cm. Vyzkoušeno na tisících včelstev v JAR.No ale když vás baví vymýšlet si, dobře vám tak. Sololit je lepší řezat a na šířce a výšce přidat asi 2 cm. Pak vám nikde nechybí a vše se pak zařízne na ořezávací pomůcce odřízne se i vyteklé lepidlo a výsledek je ten, že ani profík na profi formátovací pile nemá vzhled lepší. R. S.
Rudo, prosím Tě, v čem je ten polynet lepší a zvláště tak širokorozchodný? Vždyť ty včely nedosáhnou ani ze šprušle na šprušel. Nedává mi to logiku snadnosti přístupu a hlavně výlezu s těžkým nákladem.
Už jsem jim tam nalíval teď už potřetí, a foukl z kuřáku do přední a zadní vlny do krmítka, než jsem odvíčkoval kanystr byly všechny venku.
Už se mi to za polynet měnit nechce, ale možná budu z nějakého důvodu muset.
Dívám se na to blbě?
Jestli máš tam cokoliv co funguje, je zbytečné to měnit. Kdo ale nemá nic, tak polynet je hodně dobré řešení a odzkoušené. Dají se používat i dřevěné plováčky, pár jich mám, ale budu je měnit. Z topení mít strach nemusíš. Ostatně jsou včelstva, která v krmítku nemusí mít nic a netopí se a jsou jiná která tam mají a topit se umí. I když se včela namočí dokáže chvíli plavat a síťka je nedaleko. R. S.
Mám míchač malty a lepidel a sud 150litrů. Koupil jsem novou metlu cca 20cm v průměru. Moje otázka zní: Jak dlouho musim míchat?
ja to vyresil kalovym cerpadlem a okruhem s odbockou ke kohoutu s hadici,kterou doplnuju pak jakubaky (kyble). nemusim u toho bejt,cerpadlo micha za me,zpravidla mam za pul hodky rozpusteno a to v tom je i 15 minut jinych praci.nekde jsem tu i daval foto.
chose
V IBC kontejnerech jsem používal kalovku, ale míchadlo malty je pro rozpouštění rychlejší.
Tak barel hotov. Tři roky sem se na to chystal a rok co rok improvizoval. Kohout je kulový 1 1/2" takže průtok bude dostatečný.
Dobry,
taky jsem vloni sel do michani ve velkym. Jen kalovy cerpadlo ma tu vyhodu, ze lze cerpat hadici rovnou do jakubaku (kybl), sud si privezu na kolecku. Nez to tam natlaci, otevru/odspuntuju si dalsi a celkem to jde krasne rychle.
Nekde jsem videl set s "tankovaci pistoli", stacila by mi ta tankovaci pistol, jen uz nevim kde ji sehnat. Nevite nekdo ? Ty by bylo nobl Smile
Dikas
Chose
kdyz michate takto ve velkem, mcihate jen takove mnozstvi, ktere rozdelite mezi vcelstva do krmitek a nic vam nezbyde nebo to neresite a co zbyde, tak odlejete stranou do kanystru a ono to vydrzi do dalsi davky krmeni a nezkazi se to?
Referenční URL's