Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jsem zvyklí na česnové krmítko, případně na krmítko řekněmě zadní do stavebního rámku-v čechoslováku je uplně vzadu a po otevření je k němu přístup. V prodejně v lysé, čenové krmítko prý vůbec nemají a neměli. Vyrábi ještě někdo něco podobného?

[Obrázky: DSC02759.jpg]

Dík Zdeněk
alebo baranik za polovičnú cenu,
http://baranik.sk/sk/vcelarske-potreby/u...-flasu-htm
doprava aj k vám do Česka

PS:len momentálne vypredané

PS2: nechápem ako si môže niekto dávať 100% marže v internetovom obchode. TOTO NIE JE NORMALNE
Děkuju moc, zkusím tedy popátrat. Nějak mi pořád neni jasné krmení z prázdného nástavku. když flašku s děrovanym víčkem otočim vzhůru tak mi přeci vyteče, nebo se mílim?
bratu mýliš sa..... nie nevytečie. Neviem prečo chceš krmiť v tomto období ale dobre. Ak je to kôli roju, tak lepšia verzia je rámikové krmitko, stropne krmitko (lepsia tepelná pohoda) Alebo môžeš použiť to letáčove ale nie s PET flašou ale sklenenou. PET flaša ma tendenčiu deformovať sa do vnútra a tým dôjde k neželanému väčšiemu uvoľneniu sirupu
To že je to na Petku mě udivilo. řekl bych že se láhev zdeformuje a že voda vyteče, byť jen trochu.

Tak jsem to teď v kuchyni vyzkoušel s 1l a 2l od COcaColy a ono to funguje. Nevím jak s těmi tenkými od limonád za 8Kč co jsou hodně slabé, ale toto se mi začalo líbit. Někde jsem měl podstavce pod balonová krmítka. To by mohlo jít. Na rozdíl od 3,5l sklenice se PETka tak snadno nerozbije a líp by se převáželo krmení oddělkům.


Jo k tý marži, to si vemte že jsou eshopy kde prodávají med se 100 až 200% přirážkou oproti slušným a poctivým včelařům.

Nebo mají tady v tom dražším shopu opravdu kvalitní plast z nerezové formy jak často slýchávám zdůvodnění vyšší ceny u medu. Zajímavé, dražší včelař je hrdina ale dražší obchodník co mu chce něco dráž prodat gauner. Smile Jak je vše relativní, já to slyšel tuhle od jedné paní o jednom včelařovi co prodával med za 150.

A drobný detail na závěr, marže se počítá z prodejní ceny, tedy 100% dosáhnete když máte nákup bez placení faktury. To jde, ale ne moc dlouho.
(28.04.2013 20:35)Abeja napsal(a): [ -> ]Zdravím a ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s krmením Jakubovským krmítkem u oddělků a mladých nebo slabých včelstev. Zajímalo by mě, jestli je pro ně vhodné...

U slabších včelstev - spíše oddělků bych spíše použil těsto typu Apifonda, což se mi v loňském roce osvědčilo, neteče to, plynule to odebírají a při položení na loučky v jednom či dvěma nástavkům to odebírají včely - létavky tj. ta příslušná kategorie, která má krmivo odebírat. Zde bych preferoval pomalé odebírání krmiva a také to, že to neláká k loupeži jako cukerný roztok.
Jinak ke krmítkům mám u silných včelstev následující názor:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vyroba...2#pid48862
(25.05.2013 21:05)dexter napsal(a): [ -> ]PS2: nechápem ako si môže niekto dávať 100% marže v internetovom obchode. TOTO NIE JE NORMALNE

To je naprosto normální. Za kolik nakoupíš u Baranika 20ks krmítek ty a přidej si poštovný.
Když to Baranik prodá do intern- schopu u nás, nebo třeba mě, hned tam naskočí 200Kč poštovnýho a min. 100 za převod na účet. Takže mi to jedno krmítko z 20ks stojí víc než jej prodává schop. A to už se nezabývám marží. No a poštovný u nás, za těch 20krmítek, výjde na nějakých 65Kč.
A jen na okraj. Právě zmiňovaný prodejce patří mezi ty lepší a solidnější.
Zdravím, zasílám odkaz na jednu vychytávku ke krmení oddělků:

K objednání např.:


http://www.aliexpress.com/item/Beekeepin...51856.html

[Obrázky: 2rep9hf.jpg]

Cena 2 USD / kus
Při vší úctě - konečně někdo použil obyčejný selský rozum. Předpokládám, že se to dá zasunout do (hlavně proti loupeži) zajištěného česna.
Proti snaze o vyvrácení z česna stačí něčím, co zasunu do očka (drátěný háček?).
Jedinou a obrovskou nevýhodou je ...... ta nehorázná cena. 40 USD je fakt docela dost. Zase ale jak pro koho.
Na druhé straně si myslím, že při troše dobré vůle by se u nás mohl najít někdo, kdo to doveze za trochu jinou cenu.
Chtělo by se mi napsat něco o vlastní výrobě formy, ale už čtu ty výpady k min. kopírování patentu, užitného vzoru....
Možná by se ale zase po troše přemýšlení dalo vymyslet, jak tento "princip" aplikovat podomácku. Protože čeho je v plné sezóně největší dostatek, to jsou prázdné a všude překážejíci PET flašky...... Provrtat víčko by měl být ten nejmenší problém. Žádné skladování - po sezóně PET zlikvidovat, uskladnit max. provrtaná víčka společně s přípravkem do jedné malé krabice. Prostě neskladovat "vzduch".
První dojem supr. Ne jeden, ale 100 bodov.
iRP
40 USD je za 20 kusů a pak $2 za kus není zas tak moc. Navíc doprava zdarma...
Každý rok krmím, že otáčím 5l flašky s krmícími otvory. Je to pro mě hodně náročné, někdy i ukapnu mimo úl a těch sklenic Sad

Chtěl bych se zeptat na Jakubovské krmítko. Je to rychlé, ale drahé. Nebylo by lepší vzít si normální kyblík na 10l do kterého nasypu keramzit a tento kyblík položím na rámky a zavřu úl? Děláte to, tak někdo? Jestli není problém s utopenými včelami, velké množství roztoku nebo další problémy? Letos bych chtěl tak to, zakrmit, tak radši se zeptám než abych potom zaplakal.
paci sa mi to, cena dobra, ale vidim tam dva mozne problemy...
  1. pri manipulacii a doplnani hrozi, ze narozlievam sirup okolo letaca, staci zmacknut flasu alebo pri preklapani
  2. ked na poloprazdnu chladnu flasu zasvieti slnko, tak rozpinajuci sa vzduch vytlaci roztok von to je len moja uvaha, mate niekto realnu skusenost?
Co takhle vytáhnout uvnitř nástavku jeden rámek a postavit to dovnitř.Bude to opřeno o stěnu a další rámek.Pochybuji,že by to včelky převrátilySmile

Možná by to šlo udělat ze dřevaSmile Princip je jednoduchý.
(24.06.2013 22:16)Spede napsal(a): [ -> ]Každý rok krmím, že otáčím 5l flašky s krmícími otvory. Je to pro mě hodně náročné, někdy i ukapnu mimo úl a těch sklenic Sad

Chtěl bych se zeptat na Jakubovské krmítko. Je to rychlé, ale drahé. Nebylo by lepší vzít si normální kyblík na 10l do kterého nasypu keramzit a tento kyblík položím na rámky a zavřu úl? Děláte to, tak někdo? Jestli není problém s utopenými včelami, velké množství roztoku nebo další problémy? Letos bych chtěl tak to, zakrmit, tak radši se zeptám než abych potom zaplakal.

Já krmím invertem. Originální kyblík,do víka navrtám 60ks 1mm dírek,převrátím na rámky a je toSmile
Rostislav
To je pěkné, ale kyblíky bych chtěl používat dál jako na skladování medu apod.
na http://www.baranik.sk v sekcii úle a doplnky k úľom je niečo podobné za 50 centov...
(24.06.2013 22:16)Spede napsal(a): [ -> ]Každý rok krmím, že otáčím 5l flašky s krmícími otvory. Je to pro mě hodně náročné, někdy i ukapnu mimo úl a těch sklenic Sad

Chtěl bych se zeptat na Jakubovské krmítko. Je to rychlé, ale drahé. Nebylo by lepší vzít si normální kyblík na 10l do kterého nasypu keramzit a tento kyblík položím na rámky a zavřu úl? Děláte to, tak někdo? Jestli není problém s utopenými včelami, velké množství roztoku nebo další problémy? Letos bych chtěl tak to, zakrmit, tak radši se zeptám než abych potom zaplakal.

Rodiče používají asi devítilitrové lavory s keramzitem a jsou plně spokojeni. Nevyžadují "bezkontaktní" přístup. Krmení je rychlé a snadné.
Keramzit po konci krmení propláchnou a na sítu nechají uschnout. Lavory jsou stohovatelné, tak moc místa nezabírají. A navíc cena lavorů je více než dobrá.
Česnová krmítka (napáječky) na "flašky" používali již naši předkové. Byly zhotoveny z pocínovaného plechu. Jen nevím kam jsem je jenom dal Huh.
JK
V tomto rpípade t.j. kŕmenie včelstiev si každý chváli to čo má, ak sa človek zameria na začiatku svojej včelárskej kariéry, tak sa ho drží ako kliešť. Ja som do roku 1983 používal všeky spôsoby kŕmenia, ktoré ponúkala vtedajšia literatúra, práve vtedy som začal robil nové ľahké úle s dvojitými sololitovuými stenami, vtedy som si urobil na ne povalové kŕmidlá (ponúkal ich včelár Janko Peničkaň s obsahom 5 litr., drevený rám, spodok sololit, vstupný otvor do kŕmidla vpredu a priestor som vyvložkoval nádobou z hliníkového plechu, materál som našiel vo svojom okolí, boli to lacné kŕmidlá a 25 mi ich slúži doteraz, oceňuje sa nanich to, že zároveň ním po celý rok uzatváram priestor nad úľom. Vtedy som prešiel na systém, všetky rámiky skladovať naa mieste, nič nedávať do zimného skladu, k čomu mi prispelo aj kŕmidlo.

Po určitom čase, ako som včelnicu rozširoval som zaviedol vonkajšie kŕmenenie zozadu debničky, totiž každá debnička, ktorú som používal má na zadnej strane kŕmny otvor 12x200 mm, týchto mám cca 35-40. V tomto prípade sú to vonkajšie závesné, vnútorný priestor natretý vodovzdorným lakom kŕmidlá na 4 litr (slúžia doteraz), ale dajú sa vyrobiť i viacobjemové, tieto sa dajú zakvačiť na jednoducho na zadnú stranu debničky na obyčajné plechové háčiky s 0,6 mm pozink. plechu, čiže na háčik a protiháčik. Tu stačí otvoriť kŕmny otvor a kŕmidlo zakvačiť a je okamžite k dispozící. Všetko vo vlastnej réžii, potom tie náklady tak nepocítite, viem, že nie každý je taký zdatný aby si to vyrobil sám, ale ani ja nie som nebol génius a predsa som to dokázal . Tieto kŕmidlá majú výhodu: ľahké nasadenie bez otvárania úľa a styku s včelami. Obrovská výhoda je, že potravu môžem podať včelám cielene, kde to potrebujem, ďalšia výhoda je, že pri tomto spôsobe kŕmenia nikdy nedošlo ku rabovke a pritom roztok podávam aj cez deň, nakoniec po vybraní priehradky môžem podať včelám aj pevné krmivo. Priehradkou oddeľujem kŕmny priestor od nalievacieho , v ktorom je i drevený plaváčik.
Referenční URL's