Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jožko plne s tebou súhlasím... včelár musí nielen včely chovať ale aj rozmýšľať...
preto sa snaží vykľučkovať ako sa dá Tomáš...
preto si vzhľadom na počet rodín musel riešiť krmenie ty...

ja som Nicot nenavrhoval ako optimálne riešenie..
len ma hnevajú všelijaké tie akože stropné kŕmidlá, ktoré včelár kúpi a a potom dorába, rieši, špekuluje..
potom je lepšie riešiť to jednoduchšie tak ako si napísal..Wink
Honzo - a máš prosím tě zjištěnou účinnost těch venkovních krmítek? Kolik máš na daném stanovišti včelstev? Kolik z toho odnosí a uloží tvoje včely? Zkoušel jsi to zjistit? Já jsem podobný způsob krmení viděl na youtubu, ale přišlo mi, že to bylo vždy někde, kde široko daleko nebyly jiné včely nebo kde na stanovišti bylo fakt dost včelstev, takže byla vysoká pravděpodobnost, že většinu toho odnesou tvoje včely a budeš je mít nakrmené a uspoříš čas rozléváním do jednotlivých úlů.
Tomáš neviem prečo by mi mali roztok odnosiť cudzie včely. Veď tie sa k roztoku nedostanú.
Asi si ma nepochopil. Dám dole strechu a fóliu, na nadstavok položím OSB ktorý má v strede otvor a na otvor prevrátim vedro ktoré má vo veku dierky ako pri krmení s pohárom.
Zatiaľ som nepostrehol problém,práve naopak,tento systém krmenia mi uľahčil prácu
Doteraz som krmil veľkými rámikovými krmítkami,ale pri tomto spôsobe je potrebné otvárať úľ,takto to má jednoduchšie.
Jozef - ten můj dotaz se netýkal tvého způsobu krmení, ten chápu, to je mi jasné jak to funguje a že to prosakuje jen k tvým včelám.

Ale dotaz jsem vznesl k té druhé fotce od Honzy Filipa, jak má ty nádoby s roztokem umístěné volně na zemi....zelené lavory v trávě.
To bola iba skuška ako sa budu vcely v dobe krmenia pri tom správať. Bolo to na popud Merkuriho, ten pisal o nepremokavej plachte vetvičkách a roztoku. Podal som takto par dávok, tesne pred ule, a ktore si kolko zobrali som neriešil. Množstvo zásob riešim po dvoch troch paušalnych dávkach. Najbližšie cudzie včely boli vtedy cca 3km a cez kopce. pekný večer
Technická - na výrobu rámkového krmítka stačí deska MDF nebo je lepší / musí být HDF? Nebo je to jedno? U nás prodávají jen MDF a na netu vidím že krmítka vyrábějí z tvrdší HDF. (Chci si pro pár oddělků udělat krmítka)
Dík
Ahoj Bobe. Za mne: vyráběl jsem krmítka ze sololitu(mdf) z překližky(pdp) ale i HPS(tvrzený polystyren a konečně měkčený PVC. Tiskl jsem si je na 3D tiskárně z materiálů PLA a PTEg. Za mne nejvhodnější je PTEg, HPS- pokud je v krmítku vice žeber aby se neprohnul a nezlomí a měkčený PVC. Druhou alternativou je zakoupit hotova krmítka od fa Pokorný a přidat nosníky aby se míň kroutily. Naprosto nevhodné je MDF-ala sololit. Jak z hygienických důvodů tak z trvanlivosti. PDP - překližka i sololit pokud si ho chce někdo z něj vyrobit krmítka, tak by se mělo krmítko natři i zevnitř Lakem LAKSIL nebo barvou BISAL oboje nátěr ke styku s potravinami. Laksil se brzo opotřebuje, včelky ho odřou. Zkušenosti za 20let - snad Ti to pomůže.

PS: všechny desky střílím sponkami, ale s nižším tlakem vzduchu, nebo novější sponkováčký umí přistřelit sponku podle nastaveni. které zvolíš,(nastaveni hloubky).
Já používám BISIL. Možná to byl jenom překlep.
Díky za info. Já jen že bych si zkusil vyrobit pár rámkových krmítek neb pilu a dřevo mám a udělal bych takový co prodává Bioúly. Dělá to i z překližky, případně to maže jedlým olejem.
Nechci moc vymejšlet a klidně zůstanu u horních desek s otvory a lahvema s prosakujícími víčky. Jen ze zvědavosti jsem chtěl s minimem nákladů a vymejšlení zkusit i jiný alternativy.
Jako krmítko používám taky truhlík na kytky. NN + 2truhliky = 10l roztoku.
Eddie, používaš plavák, slamu, alebo máš medzi truhlíkami nejaký kryt s rebríkom ?
Daj fotto.

Lebo dalo by sa to osadit aj do včelotesného rámu.
Tóno Turčáni ich používal zvonku úľa a veľmi to chválil. Aj sa mi to zdá rozumnejšie ako do prázdnych nadstavkov. Keby som už roky nepoužíval Jakubovské krmítka, tak to budem používať. Aj keď sa mi nepáči, že kvetinové truhlíky nie sú z potravinárskeho plastu a ja pridávam do kŕmenia trošku KM, tak či by to nejako nereagovalo spolu.
Používám plovák např. nastříhaná bublinková folie nebo roztok přímo v mikrotenu položený do truhlíku. Je to krmení s přístupem včel ke včelaři, tak davší plnění krmítka je nutné dělat večer a případně včely vyklepnout z truhlíku. Jde o velkokapacitní rámkové krmítko. Fotku dodám.
Tady je fotka vloženého truhlíku.
[Obrázky: IMG-20230314-193330.jpg]
Dočasně přiklepla lišta na které je zavěšen.
[Obrázky: IMG-20230314-193411.jpg]
Super Eddie, takto som si to predstavoval. Na stred by sa dal vložiť tunel v tvare U s rebríkom a bolo by to včelotesné.
(12.01.2022 19:33)j.filip napsal(a): [ -> ]Ja takto
[Obrázky: P1010094.jpg]
A odskušané aj takto.
[Obrázky: P1010080.jpg]
Žiaden problem / nemusi to platiť vždy /

Tento rok som vyskúšal krmenie zo 100 l sudov / sirup+slama/. Funguje to. V septembri skontrolujem a doplním. Včely to vnímajú ako hektickú znášku - žiadna rabovka a mám tie "krmitka" priamo na včelnici.
Alberte, kolik cizich vcelstev mas v okruhu 2-3 kilometru? Me kvuli loupezim, ae kvuli tomu, jak velkou cast nedonesou tvoje vcely do svych ulu.
Kontroloval si pak jeste nejak kolik pribylo zasob v tvych ulech? Kolik byly "ztraty"?

...kontrola aspon namatkove u nekterych vcelstev - silnejsich a naopak slabsich - orientacne.zda jim pribylo +- mnozstvi zasob (zohlednit vysuseni vody) odpovidajici 100l sud deleno pocet vcelstev na stanovisti.
50 včelstiev, 2x200 l, váha +4 kg, horské stanovište = členitý teren, pár včelstiev do 1 km, 50 nad 3 km, podľa váhy bez strát. 5x je 20 l kýbel + doplnenie po kontrole.

Ak sa dohodneš so susedmi na príslušnom koeficiente, tak môžete krmiť spoločne cez tri potůčky Smile
No tim bych si brutalne zjednodusil krmeni. Protoze nemam zadneho souseda vcelare.
Ale... kdyz je zima nebo prsi, ve dne v noci kyblik primo v ule, luxus.
Já týmto spôsobom som tento rok podnecoval včelstvá vo vonkajších napájačkách. Dá sa eliminovať zalietavanie cudzích včieľ a to tak,že ten roztok im tam lejeme vždy v inom čase. Včelstvá až neuveriteľne sa dokážu orientovať v čase a ked si ich včelár naučí, že na včelnicu z roztokom bude chodiť povedzme o 17 hodine,tak ho úpenlivo v tomto čase budú pri vonkajších krmítkach čakať,takže treba čas meniť,aby sme si nenaučili cudzie včely na návštevu vonkajších krmidieľ. Já som dával vždy toľko roztoku,aby ho do dvoch troch hodín vybrali do sucha,takže vzdialenejšie včelstvá veľmi ani nestihnú zareagovať. Je inak zaujímavé pozorovať,ako sa takto umelo vyvolaná znáška rozbehne na včelnici medzi všetky včelstvá takmer súčasne,to sú veci ktoré sa dajú dosť ťažko pochopiť,do 20 minút majú znášku všetky úle. O tej komunikácii včieľ ešte dosť nevieme.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :