Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Osobně bych vytočil, co půjde, zbytek vložil do úlu tak aby to nemohla zaklást matka - podle situace do podmetu přes mřížku nebo do krajů oddělit mezistěnami, ale utevřít jen očko v langu) a postupně po vyčištění plásty vyřadit a vyřezat. No za peníz z prodaného medu dokoupit cukr. Mimochodem - ty vytočené a "oslintané" plásty jsou nejlepším podněcováním, ale pozor na loupež!!!!! Proto otevřené jen to jedno očko!!!!
Nebo vytočit a rovnout vyřezat.
Použitím mimo úl vyprovokuješ loupež, po níž to oddělky budou mít co ustát.
iRP
Souhlasím s panem ing. Peškem v Tvém případě. Já obecně mezistěny po posledním vytočení už do úlů zpět nedávám. Je to další práce, hrozí loupež a navíc med je skvělý konzervant na zimu. Na jaře si včelky na plástech od medu pěkně smlsnou.
Zkušenější přátelé včelaři, rád bych začal krmit včelstva kvůli doplnění zásob na zimu, nerad bych zatěžoval se zpracováním zásob dlouhověkou generaci včel. Ovšem v minulém týdnu začal kvést asi 300 m od mého stanoviště ostropestřec mariánský (15 ha) a určitě ještě nejméně 14 dní pokvete. Mám s posledním vytáčením ještě čekat, nebo mám vytočit a začít krmit? Huh A pro doplnění informací varroa zatím v normě tj. denní spad do jednoho zmetka za den/včelstvo. Doplním, že mé stanoviště je v nadmořské výšce 600 m.
Vytočil bych nejpozději začátkem srpna a ihned zakrmil,aby nejpozději do posledního srpna byly zakrmené.
ten ostropestřec Ti závidím, mám ho hned za barákem asi 10 ha , ale zatím nic nekvete. Má jen ten kalich, ale bez květů. Seli to kolem zmrzlých. Nemůže existovat více odrůd, třeba více letá co kvete až za rok??? Pošli fotku jak vypadá v reálu...
Dost mi plesniví stropní krmítka, už je vidět i plíseň na hladině roztoku. Stává se vám to taky? A jak to čistíte?
Mám jednom jedno stropní na zkoušku a když je tam plíseň, tak ho prostě sudnám, umyju pod vodou a pak zase vrátím na úl. mezitím to přikryju strůpkovou folií.
úplně stejně jako bych myla jakékoliv jiné krmítko, odnesu, umyju a přinesu zpět.
Já si vyrobil dvě stropní krmítka z MFP desek (něco jako OSB) a po prvním týdnu na včelách - plíseň. Šly okamžitě dolu a od té doby jsem je na včely nedal. Bylo to minulý rok, teď jsem je hodil do stodoly a půjdou do kamen. Krmím umyvadlem shora a nic neplesniví.
Ja používam povalové kŕmidlá na max objem 5 litrov už 30 rokov a cukrový roztok my neplesnivie. Áno, stáva sa to niekedy, ale nie je to chyba kŕmidla ale nereagovanie včiel na podaný roztok. Včely v tomto prípade musia prekonať cestu smerom hore možno 5-6 cm a ak sú slabšie, roztok neobjavia, Ale to môže v každom kŕmidle.

Ja pri prvom naplnení kŕmidla nakvapkám niečo roztoku do prístupového komínu a včely si na krmivo privyknú a potom už nie je problém..
Ja kŕmidlo mám na včelstve po celý rok, teda i zimu, v lete úľ chráni od prehriatia a v zime od chladu, je to univerzálne kŕmidlo, no ako s každou vecou sa treba naučiť žiť, tak i s povalovým kŕmidlo. Nemusím ho skladovať a mám ho vždy po ruke.

Ale pre mňa sú najlepšie či rovnocenné vonkajšie kŕmidlá, Ktoré zavesím na zadnú stenu nalejem 5 litrov roztoku, bez toho aby som musel otvárať úľ. Pretože oba druhy kŕmidiel sú perfektné, nechcel by žiadne kŕmidlo, pri ktorého plnení by som musel otvárať úľ, ešte tak do desať to ide, ale pri 70-100 včelstiev je to drina.
Mohli byste mi prosím poradit, jestli je nutné 5 l sklenici s cukrem postavenou na horních nástavcích nějak upevnit. Tak aby nespadla, až bude skoro prázdná. Mám plodiště a medník, takže to musím nad ten medník. Mám pravdu, že prostor úlu musím překrýt igelitem, aby nepršelo a neunikalo teplo. V igelitu otvory na víčka. Děkuju
Jediné dostupné řešení - položit sklenici (e) na desku s provrtaným (provrtanými) otvorem, položit další, prázdný nástavek jako ochranu, víko a střechu. Ostatní jiné harapáky jsou podle mne na kočku.
iRP
Lukáš,kŕmiť včelstvo cez medník nie je najlepšie riešenie, je to možné v prípade, že chceš použiť horný nadstavok, ako kŕmnu komoru, tak ako to radí Ing. Dvorský. Ak nie, horský nadstavok podstav pod plodisko a tak podávaj cukrový roztok. Pohár-fľašu ochrániš pred nečasom,že si spravíš provizórny nadstavok a ten prekry strieškou.
Aha. No uvažuju správně, jestliže budu zimovat včelstva (ne oddělek), tak je musím mít ve dvou nástavcích? Někdo mi říkal, že si můžu vybrat a od toho se už odvíjí, kam s tou sklenicí. Myslím, že nejjednodušší řešení bude přidělat třetí nástavek (nemám je k dispozici) a na otevřený medník dát sklenice. Moc děkuju
(20.07.2012 17:03)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Lukáš, kŕmiť včelstvo cez medník nie je najlepšie riešenie, je to možné v prípade, že chceš použiť horný nadstavok, ako kŕmnu komoru, tak ako to radí Ing. Dvorský. Ak nie, horský nadstavok podstav pod plodisko a tak podávaj cukrový roztok. Pohár-fľašu ochrániš pred nečasom,že si spravíš provizórny nadstavok a ten prekry strieškou.

Anton, Anton, tady Ti trochu nerozumím.
I v případě, že nechci horní nástavek použít jako krmnou komoru, musím zvolit takový způsob doplňování zásob na zimu, aby zásoby uložily včely NAD HLAVU, t.j. nad stávající plodové těleso!!!!!! V opačném případě se vystavuji riziku padnutí včelstva hlady, přestože v úle může být klidně 30 kg uložených zásob, ALE NA NEVHODNÉM MÍSTĚ!!!!!
Protože pokud zůstanou zásoby POD včelstvem (a Tvoje doporučení zní - nástavek PODSTAVIT), včely nemohou uložit zásoby jinam než pod sebe. V nejvyšším nástavku je totiž plod a matka skončí se zimním hroznem nad zásobami, protože včely je zavíčované už přenášet nebudou.
My tuto situaci řešíme tak, že u kmenových včelstev necháváme mat. mřížku až do konce září. Tehdy máme zaručeno, že včely zásoby uloží "nad hlavu" a kolem stávajícího plodového tělesa stejně, jako by zimovaly bez vlivu člověka. Tu mřížku po sv. Václavu samozřejmě odstraníme a případně stav ve včelstvu ještě korigujeme. Samozřejmě je to možné řešit přehozením nástavků, ale u 200 včelstev..... a hlavně proč???
U oddělků je to v této době zatím jedno, tam s rámky manipulujeme téměř denně. ale kmenová včelstva už nějak zásadně upravovat až do jara nemusíme
V případě, že včely na stropní krmítko jakéhokoli typu (i prosakovací) nedosáhnou, a tedy krmivo nedebírají, je poměrně jednoduchá rada. Dejte pod krmítko 2 "šplhací" rámky s plodem, klidně mezi nimi může být vložena mezistěna. Tu ještě rády postaví. My tam dáváme klidně 2 i 3.
A pro jistotu tam dejte tu mateří mřížku, abyste měli jistotu. Jinak to musíte docela pracně upravovat, to jest rámky přehazovat, aby v zimě nedošlo k nejhoršímu.
iRP
No dobre Rasťo, "i tak še da", ako hovoria na zložitú situáciu naši východniari. Ja som vychádzal z toho, že Lukáš má dva nadstavky, miery 39x24 a v tomto prípade sa do jedného nadstavku zmestí i plod a zásoby, je to predsa bežné včelárenie v týchto úľoch. Ja som nepoprel systém s komorou nad plodiskom, ale som uvažoval v intenciách, že v jeho prípade to bude výhodnejšie.Samozrejme pri použití NN je to celkom iné. Hlavne, že sa Lukáš zorientoval.
V současné době zkouším krmit za pomoci límečků pod prosakovací láhve, udělaných z oříznutých krabiček na DVD a postavených na otvor na střeše úlu. Děkuji za nápad s těmi kamínky, skutečně nemám problém s prosakováním, stačí nasypat nějaký cukr z akce v Globusu. Zkoušel jsem to předtím s neprůhlednými kroužky uříznutými z PVC trubek, ale nebylo vidět, jestli ještě něco zbývá a připravit se na to, kolik holek vyletí, až budu láhev měnit. Otvor jsem neudělal uprostřed, ale více vepředu, abych nemusel poskakovat při nahlížení, holky to našly bez problémů a i díky pozorovacím okénkům v nástavcích mám jasno, jaký je zájem o nabízené zboží.

[Obrázky: krmitko.jpg]
Tak toto se mi opravdu líbí. Viděl bych pro mě výhodu i v tom, že to co vyteče při obracení lahve snáze trefím do toho límce a nezacintám si desku, kterou pak musím uklízet.
Jinak, ty kamínky jsou opravdu super věc a přitom je to taková blbost Big Grin
Napaječka na jaře, podněcování a nakonec krmení. Ve víku otvor 7,5 cm:
láhev 1,7 L s kovovým závitovým víkem s otvory hřebíkem 4 cm, zabroušeno

[Obrázky: IMAG0775.jpg]

dva šubry z podložek na psaní :

[Obrázky: IMAG0783.jpg]

včely nic neví, jen berou
Jo, jo, v jednoduchosti je krása.
JK
tak mi to nedalo a objednal jsem si jakubovské krmitko ...mám 4 úly, na dvě jsem dál krmitka a na dvě láhve ...vše 3:2...nevím, jestli to neumím správně použít, ale láhve za den prázdné a krmítka netknuta...a před nima hukot jak blázen...ostatní to tam cítili...tak zase krmítka schovam a zkusím je na jaře použít alespoň jako napajecky...Sad
Referenční URL's