Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(28.04.2014 0:01)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Síťka je jen volně vložena bez fixace.
Takto upravené krmítko včely perfektně vyjídají. Na fotografii je bez jakékoliv úpravy nebo čištění těsně po vyndání z krmeného oddělku.


[Obrázky: PICT5717.jpg]

A co tu síťku, možná by stačila perlinka, připíchnout připínáčky zespod té loučky?

Mám jednoduchou svářečku, používám jí denně na balení zboží a mám silnostěnné sáčky z folie PE 0,1 (běžné jsou 0,04) v rozměru v. x š. = 400 x 270 a myslím, že by stačilo zaslepit sáček, položit na bok a vyříznout podle nějaké šablony ty výřezy a krmítko bude na světě. Hned zítra zkusím, jestli to půjde jak si myslím, zkusím zda to nepoteče.
Jestli to Tome máš takto po ruce, tak zkus zatavit do pytle trochu cukerného roztoku a hoď to k nějakému oddělku. Podle toho ruskéo videa.

Ti Italové měli sáčky z nějaké folie, která byla taková elastičtější než běžná. Nakonec jde jen o to, aby se to manipulací v bednách při rozvozu neprotrhlo.
co proste mikrotenak alá LIDL,udělat uzlík a je to
Mám kapsová krmítka udělaná z rámků, prostě rámek pobitý sololitem. Tečou a tak jsou jen na těsto. To se dá uvařit a nalít do nich kašovitě tekuté, pak ztuhne na těsto a asi by šlo ho udělat hodně tuhé. Umí to můj brácha. Jenže, dělá se to z medu, z pískového cukru a bohužel taky z moučkového cukru a ten se nedá lacino sehnat. K tomu je to velmi pracné, vaří se to a musejí se hlídat teploty (jinak je z toho jen roztok).

Napadlo mě jako pana Šípka do těch svých kapsáčů dát prostě ty ultratenké mikroteny ala Lidl a použít roztok a necrcat se s vařením těsta a plněním kapes.

No a KaJi, kdysi za soudruhů se běžně používal kostkový cukr. Krabice byla ze silného papíru, otevřela se na dlouhé úzké straně a postavila na bok do úlu, případně dvě za sebou nastojato. Obyčejně se jim to polilo naředěným medem či cukerným roztokem. Braly to pomalu a současně rozkusovaly obal, ten papír ale vydržel déle než jak stihly brát ten cukr a když se zapomnělo vyndat prázdný obal, dopadl jako "piják" z Formidolu - rozžvejkaly to a vynosily.
Při tomto krmení kostkáčem je zaměstnalo donášení vody (proto se to v časopise zatracovalo, že se tím prý huntují).

Kostkový cukr je drahý. Jenže když odpadne rozpouštění a cmrndání a navíc se prodlouží účinek, pak by to mohlo vyjít vlastně levně.
Na to nepotřebuji kostkový cukr, staří cukr v sáčcích a zalít vodou. Na to jsem si dneska taky vzpomněl když jsem kolegovi vyjmenovával jednotlivé možnosti jak krmit oddělky.

Jenže je to moc machrování v sezoně. Sice mě posílají od pondělka do exilu, ale třeba stihnu o víkendu vyzkoušet jak bude fungovat ten husí krk. Asi by to bylo nejmenší machrování s úlem. Brali by to v plodišti a asi i ukládaly u plodu. Kdyby to braly přes medník, už bych měl obavu.


Jinak sáčky z Lidlu nevím, ale včera jsem parkoval u Billy a tak jsem tam musel nakoupit abych nemusel platit parkovné - jejich sáčky se škubaly i s pečivem natož s vodou.

Tady by se mi líbilo jako to mají ti Italové. v zimě tam naplní invert a v případě potřeby to rozvezou
Mikroteňáku bych nevěřil a bouchnout mi to v autě Smile Nevím jestli to benku i tak prodávají nebo to jen byly vzorky na zkoušku, ale napultech to tam měli.

Dokonce BIO krmení pro včely, ale z bioobilí. Ne z BIO cukru Smile
Cukr zalít vodou nestačí. Vodu vypijou a krystalky začnou vynášet z úlu. Kdyby to bylo tak snadné, nedělali by včelaři těsto. Ale vlastně to nevím jistě, nikdy jsem jim jako drůbeži nesypal. Ano, když nad tím bádám, nikdy jsem nedal včelám sáček sypkého cukru. Zvlhčení by jaksi moc nefugovalo = sáček by se rozmočil.

Ptám se všech, dalo by se dát včelám jen sypký jemný krystal jak tvrdí KaJi?

A nepíšu snad jasně, že tím tenkým mikrosáčkem "vystlat" kapsáče ze sololitu, které tečou, ale pevné aby udržely tlak vody jsou dost!
ty kapsove krmítka pooprav pu lepidlem a pak je namoc do parafinu.Mas to v suchu Smile)
Já mám kapsová krmítka americká co netečou.
Princip je jednoduchý, i když mnoho lidí bude jistě vědět že včely uklízejí a vynášejí to. Smile

Na strop dám něco propustného - já třeba používal pytle od cukru, jutu, atd.

Na to dám nástavek, doprotřed naskládám sáčky s krystalem, otevřu, konvičkou zaleju až po okraj - bacha na tehdy Slovenský cukr s fialovým papírem - ten měl nízkou pevnost za mokra, jinak to v pohodě drží.

A odejdu.

Za pár dnů tam přijdu, voda odsátá a je to jeden balvan - velká kostka ckru a na ní dolují včely.
Vezmu nějakou folii, já měl takovou slabou bublinkovou a udělám dekl, zvon, protě to zaklopím aby to zdrželo vlhkost co stoupá z plodiště. Podmínka úspěchu je to mít tam kde je vlhko z plodiště - míval jsem i rámková krmítka, otevřená z důvodu jednoduché výrioby z boku - cca 3cm štěrbina z klasického rámku - tam jsme nasypal asi 2kg a přiklopil to k oddělku a v pohodě to odebíraly. Ale v klasických plastových rámkových to nejde, tam nedochází ke kondenzaci - nebo spíše necirkuluje tam vlhký vzduch z plodiště/úlu. To je podmínka!

U nás to funguje v pohodě, když je nějaká snůška, jinde jsem tam musel do kouta postavit něco - krabice od džusů, uřízlé Petky a slámu a dolévat občas cukr - aby měly co odpařovat, nebyla tam snůška.

Kdysi když začal být laciný cukr v sáčkách a drahý v pytlech jsem s tak odzkoušel i včely zakrmit - normálně vzali 10kg balík co jsem jim tam postavil i s papírem co byl okolo 10kg.

Ale je to o bilanci vody v úlu. Když už je někde sucho a není přínmos, tak se to musí trochu doladit, jinak u nás to bylo bez problému.

Existuje jednoduchá obměna - vezmete si sebou kýbl, a když budete mít cit a už to máte odladěné, tak prostě vezmete kilo bez rozbalení, namočíte celé kilo do vody - držíte v ruce a pak plácnete nad oddělek - podmínka - žádná folie pod tím, jen juta atd. A dával sjem to taky jen na loučky, to sice něco propadne na dno a to vynesou, ale je to jednoduché.

Až budu doma, dodám fotky.



(04.07.2014 7:09)Kohout napsal(a): [ -> ]Já mám kapsová krmítka americká co netečou.

Ty? Smile
No vlastně si ho jen pučuju.
(03.07.2014 23:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Cukr zalít vodou nestačí. Vodu vypijou a krystalky začnou vynášet z úlu. Kdyby to bylo tak snadné, nedělali by včelaři těsto. Ale vlastně to nevím jistě, nikdy jsem jim jako drůbeži nesypal. Ano, když nad tím bádám, nikdy jsem nedal včelám sáček sypkého cukru. Zvlhčení by jaksi moc nefugovalo = sáček by se rozmočil.

Ptám se všech, dalo by se dát včelám jen sypký jemný krystal jak tvrdí KaJi?

A nepíšu snad jasně, že tím tenkým mikrosáčkem "vystlat" kapsáče ze sololitu, které tečou, ale pevné aby udržely tlak vody jsou dost!

Hned v prvním roce včelaření jsem se pokoušel krmit oddělky nerozpuštěným cukrem, kvuli eliminaci kvašení roztoku. Oddělky suchý cukr neberou. Po nasypání do kapsového krmítka zvlhne a vytvoří se tvrdá, pro včely nepřekonatelná krusta. Při zalití vodou vyberou tekuté a pak je výsledek stejný. Přez tvrdou krustu neberou i kdyby měly padnout hlady. U včelstev jsem to nezkoušel, myslím, že nebude rozdíl.Taky myslím, že cukr v pytlíku vynosí jako bordel ven.
Jinak mám pár kapsových krmítek, jak ze sololitu, tak ze dřeva a netečou. Všechny spáry stačilo zalít voskem. Stačí na to injekční stříkačka
S tím suchým cukrem by to šlo vymyslet nějaké krmítko - princip né zalévat, ale podmáčet z lahve jako u napaječky něco jako tady :

[Obrázky: FeederBees]

Prostě dám něco, co bude udržovat nějakou nízkou hladinu a na druhou stranu třeba položím kus umělohmotné mateří mřížky (dvě vrstvy) aby se holky nemuseli brodit a prostě to zasypu cukrem. Ten co se rozpustí v té nízké hladině bude včelami odebrán a voda doplněna při poklesu hladiny z automaticky láhve a zase ze něco rozpustí, zase odeberou až nebude cukr tak se dosype, dojde-li voda doplní se, když se ty části s lahví a cukrem oddělí a ta část kam se sype cukr se překryje pletivem, přes který se bude sypat cukr a jen tam se pustí včely, tak to bude bezkontaktní, krmítko na suchý cukr Wink
Teď jen mít čas to realizovat. Ale fungovat by to mělo. Prostě přinést pytlíky s cukrem, otevřít víko a nasypat. Občas přinést vodu, sundat víko, doplnit lahev, přikrýt sklíčkem nebo spešl víčkem (s otvorem udržující hladinu cca 3-5mm) otočit a dát do krmítka. Možná by se dala k tomu účelu upravit napaječka pro drůbež provrtáním toho červeného dna.
Bez rozpouštění (rozpustí se samo vodou ohřátou zespodu díky činnosti včel), bez kontaktu se včelami.



Přemýšlím nad prototypem. Koupím si nějaký plochou plastovou krabičku aby se vešla do nástavku. a do ní se vešla i ta napaječka na vodu pro drůběž. Provrtám z boku dno napaječky. Pak už stačí jen dát nástavek na kterém je strůpková fólie s otvorem uprostřed (ty mám pro ukrajinská krmítka) na to položit nějaké hranolky na podložení, dát tu plastovou krabici, do ní upravenou napaječku s vodou a nasypat cukr kolem, na nástavek pak položit varroa pletivo nebo mřížku na propolis abych tím mohl prosypat cukr a hotovo.

Změna, žádná napaječka - vezmu kanystr od destilky do auta a navrtám ve vhodném místě, tak aby po položení do té plastové nádoby začal fungovat jako napaječka - levnější a ještě uspořím místo.



Jo a komu se nelíbí keramzit nebo bublinková fólie, tak se dá plovák řešit třeba takto :
plovák
plovák pro kapsová krmítka
plovák třeba pro Jakubovské krmítko
Výhoda - snadnější čištění.
Odělky navlhčený cukr berou, sice žádná závratná množství, ale celých 24 hod. To má kladný vliv na kladení a rozvoj, rovněž u sběrných odělků na počet přijatých matečníků. Sám to dělám úplně stejně, otevřu 3 pytlíky, zaleji vodou a nestarám se. Když je nástavek zaplněn nandám strůpkové krmítko a pokračuji. Odělek, který nenaroste, nic další sezonu nepřinese a celá práce je nanic. Naopak medocukrové těsto v bezsnůškovém období láká slídilky a díky tomu že mám dost pylu ho používám co nejméně. Postavit pytlíky do vody vyzkouším, jeví se mi to zajímavé a mohlo by to fungovat. Zdraví R. Stonjek
Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Smile

Neříkám, že to některým nemusí fungovat, ale jde to. Někomu. Smile

Šel jsem do archívu a našel toto z 2009 nebo staršího. Tak si toho važte. Smile
První pokusy jsou z let po vstupu do EU a zdražení cukru nad 20Kč na podporu zemědělců. Ale mám je rád, tak mi to neva. Prý mám u včel další lány svazenky. Nejít do hospody, tak to ani nevím a myslím si že holky létají 1,5km. A ony to mají za rohem, což vysvětluje mnohé nejasnosti ve stavu mých včelstev. .-)

[Obrázky: PICT1851.jpg] [Obrázky: PICT1856.jpg] [Obrázky: PICT1862.jpg]



V jednoduchosti je síla. Michail Kalašnikov. Smile
Tak dnes ráno v 5:24 před odjezdem do práce sem objednal tato krmítka o kterých bylo diskutováno i v tomto vlákně a ve 20:00 sem je měl doma Surprised

Pravdou je že nešli poštou, ale osobně je u nás doma složil majitel firmy při cestě na Moravu. Tímto nemusím řešit provizorní krmítka při reorganizaci v oddělcích. Za mě tedy palec nahoru

PS1: sleva 5 nebo 10 % se počítala s cen uvedených na webu (webové ceny byly brány jako základ pro slevu)

PS2: otestuji jak se líbí mým včelám a dám vědět jak to dopadlo - pro testy použiji i poznatky uvedené v tomto tématu - tímto děkuji těm kteří jsou testování dál a nemusím případně znovu vymýšlet kolo nebo objevovat ameriku Rolleyes
Langstroth 39*24 - Bobr, co to máš za Langstroth?
Adamcův. Smile Vzor 1904.
(04.07.2014 21:22)KaJi napsal(a): [ -> ]V jednoduchosti je síla. Michail Kalašnikov. Smile

Páni včeláripozor, ak nechcete prísť om peniaze za cukor, tak ho včelám nedávajte suchý!!! Včely suché kryčtalky cukru považujú za nečistotyu a vynášajú ho bez úžitku z úľa.
Je to moja osobná skúsenosť i keď jam som vlhčil cukor vodou, sladkú vodu odsali
a ukladali do buniek, ale stalo sa mi, že som pozbudol doliať vodu a potvory včely krštalky odnáčali mimo úľ. Zistil som to prvý krát pod sklom, ktoré používam na kontrolu odberu zakrytého kŕmidla, stovky včiel na skle a každá mala v ryzadlách kyštalku cukru. Ke´d msom kr´midlo zakryl a pozoroval letáš , za minútu dve som ich stzretol na letáči odkiaš vyletovalo s cukrom desiatky včiel.Pracovali akoby o život, až som zistil že skoro polovicu množsrva odnosili do terénu.
Antone, toto tvoje pozorování jsem četl mnohokrát. Jen mi tam pokaždé chybí info kde jsi jim to podával. Kde byl ten cukr?
Ja som cukor sypal dom povalového kŕmidla, lepšie povedané do pristoru miesta odberu, včely z kŕmidla mohli odchádzaťlen cez kŕmny otvor do úľa a odtiaľ cez letáč do prírody. Cuikor sa takto dokonale cukor, z môzho pohľsdu to malo stačiť, aby sa cukor rozpustil a včely ho tetutej v forme uložili do buniek. Ak som množstvo vodu do cukru neodhadolbolo jej málo jej málo, cukor ostal suchý a pre včely nevyužiteľný!!! Bolo to dobre vymyslené, ale skutočnosť môže byť aj iná.
Referenční URL's