Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.07.2013 7:17)Bobr napsal(a): [ -> ]takže pokasždé kdyý polezu do včel:

sundám víko
sundám krmítko
kouknu udělám co mám
nasadím krmítko
nasadím víko ?

Děkuji nechci? Už při 40 včelstev bych nedělal nic jiného než nandávala sundával krmítka Sad . Někdy stačí kouknout jen pod folii a víc do nich koukat nepotřebuj, pokud vidím že nemají roztok nazdvihnu roh folie a doleju přes síto krmení - bez obtěžování rychlé jednoduché. Rozhodně tu nebudu obhajovat své pracovní postupy- každému vyhovuje neco jiného - ale proč se drbat pravou rukou za levým uchem ?

Tak takto se za 30 sekund drbu za uchem při kontrole plemenáče (na kontrolu kolik vyzunkly stačí 10s) :

A instalace s naplněním krmítka je cca 1 min.:

Rád bych věděl jak dlouho ti při tvém pracovním postupu trvá instalace a naplnění/doplnění rámkového krmítka.
To se mi zdá jako elegantní řešení s nízkými výrobními náklady. Byla by fotečka? Díky
[Obrázky: IMG_2367.jpg]

Tak to dopadlo včelstvo na, které jsem zkoušel krmení přes kyblík. 3:2 + 3l keramzitu, chtělo se mi plakat, když jsem to viděl. Zatím zůstávám u otáčení flašek. Dokud nepřijdu jak aplikovat tyto moje kyblíky. Ale nechám to asi, až na další rok, protože tento pohled do kyblíku mi pro letošní rok stačil.
Nechci být opět arogantní, ale když tady a jinde čtu ty sentence proti slámě. V 90tých letech kdy jsem se dostal ke kbelíkům ještě plechovým od marmelády s víky jsem zkoušel spoustu způsobů jak v nich krmit. A podobné výsledky jsem bohužel viděl mnohdy - mokré nohy včel se neudrží na stěně, zkoušel jsem lecos, plováky, tyče od shora ke dnu, větve, navázané na obvazy od shora k plováku, to umožnilo včelám lézt atd atd.
Až po 2000 Kolomý vydal Liebiga s jeho slámou - pokud načechráte slámu až ke stropu po kterém, mohou včely chodit - tak to funguje naproto spolehlivě a neuvidíte utopenou včelu.
Jenže pro "hygieny" není sláma dost hygienická.
Smile

Kdyby nebylo té slámy, krmím dneska tím husím krkem - natahoval jem v něm obvaz jako schody - je elastický a sním jsem i obtočil hrdlo kanystru kolem husího krku.

A večer můžete s baterkou svítit proti a koukat ja holky chodí - pokud vám toi bude fungovat. V každém případě se utopí maximálně 100 včel, víc se jich do krku nevejde.

Tohoto principu jsem si všiml, když na ještě starém starém webu PSNV jsem viděl fotoreportáž z Jugoslávie - bylo to tam u plemenáčů - byly to žluté krky. MOžná drenážní. Ve včelařství byly z výstavy tamtéž jen fotky funkcionářů atd jak se nechaly fotit, když někoho potkají. Takže tam někde začala moje cesta k PSNV.
Pro ty "hygieny" bych jako náhradu doporučil proužky buď včelařského pletiva nebo plastové mateří mřížky - holky holt potřebují žebřík aby se z té Macochy dostaly.
Konec konců už i v krmítkách u moravského univerzálu byla kovová mřížka šikmo od jedné strany ke druhé, aby se netopily. Když jsem dával plovák nebo keramzit bylo tam vždy daleko více utopenců.
Po tom co mi ty mřížky zrezivěly tak jsem tam střihl tu plastovou mřížku, která mi jakožto MM nevyhovovala, ale zde jako žebřík zafungovala skvěle.Wink
Myslel jsi, Karle, tohle na starém webu PSNV?
http://www.psnv.cz/old_web/
klik na: Galerie a pak na fotky ze zájezdu do Slovinska a na Apiexpo r. 2003 ...
Jiří
Spede,já nedám kŕmenie z vedierok dopustiť.Celá chyba v Tvojom prípade je podľa mňa v tom,že ako tu aj chlapi spomínajú, že holky potrebujú rebrík aby sa z vedierka ľahko dostali.V prípade plástových vedierok ten rebrík ale nie je treba robiť,či niečo do vedierka vkladať,stačí ak v nútornú časť vedierka prebrúsiš hrubším brúsnym papierom a tak povrch zostane drsný,takže včela sa nemá potom problém zachytiť,čo v prípade hladkého plastu končí tak ako to máš na fotke.Osobne som skúšal do vedierok rôzne plaváky,no najlepšia je skutočne čistá sláma,je to okologický materiál, pri ktorom naozaj viac nenájdeš utopenú včelu vo vedierku.Od kŕmenia s pohárov som upustil,kto by ich skladoval.
(31.07.2013 8:47)Spede napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG_2367.jpg]

Tak to dopadlo včelstvo na, které jsem zkoušel krmení přes kyblík. 3:2 + 3l keramzitu, chtělo se mi plakat, když jsem to viděl. Zatím zůstávám u otáčení flašek. Dokud nepřijdu jak aplikovat tyto moje kyblíky. Ale nechám to asi, až na další rok, protože tento pohled do kyblíku mi pro letošní rok stačil.

skúšal som vrchnáky z PET fliaš, vetvičky z tuje, vrby, kolega skúšal SENO, ale najlepšia je podľa mňa SLAMA, ktorá po vybratí roztoku je pekná suchá.... 14litrov sirupu za dva dni by nemal byť problém
(31.07.2013 8:47)Spede napsal(a): [ -> ]Tak to dopadlo včelstvo na, které jsem zkoušel krmení přes kyblík. ...

Taký pohľad sa naskytol aj mne, Keramzit zmiešaný s včelami.

Kúpil som plastové vršky na 7 decové poháre, pajkou narobil dierky, do Al plechu som vysekol otvory menšie ako vršok. Plech som položil na nástavok, na to poháre ... Sedmičky poháre preto, že sa vojdu do normálneho prázdneho nástavku 2/3 LG

Kŕmim tak 4 včelstva, viem že nie je to najpraktickejšie, ale pri mojom pláne chovať 10 až 15 rodín (alergický dôchodca), tak mi to vyhovuje.

Tiež som rozmýšľal o nejakých bandaskach a husích krkoch, tak ako to popisuje KaJi, ale to je na dlhé lakte.
Taky jsem přemýšlel, že bych tam zasunul pletivo po které by mohli chodit, ale tak snad se ještě letos o něco pokusím. Nejraději bych dával slámu, ale kde ji sehnat a nekrást
Vidím to podobně jako Jozef 333. Ten kbelík je vysoký a hladký. Já používám jako krmítka nižší nádoby (škopky, malé kbelíky), které se vejdou do nízkého nástavku. V každé nádobě se pár včel utopí, ale tím myslím opravdu jednotlivé včely, výjimečně, u jednoho z deseti, se utopí desítky včel, ale nikdy ne stovky. Keramzitu dávám tolik, aby bylo pokryta téměř celá hladina. Řešení je tedy v nízkých nádobách, nebo zdrsnění stěn. Napadá mě ještě jedna možná příčina, pokud byl kbelík umístěn v horním nástavku. Nedošlo v tomto případě k uzavření kbelíku stropní folií?
(31.07.2013 8:47)Spede napsal(a): [ -> ]Tak to dopadlo včelstvo na, které jsem zkoušel krmení přes kyblík. 3:2 + 3l keramzitu...

Něco podobného se mi stalo, když jsem z keramzitu udělal napaječku. Časem z ní byla past na včely, včela si sedla na kermzit, ten se pod jí probořil, keramzitová krusta se nad ní uzavřela a už neměla šanci se vydrápat nahoru. Ptal jsem se tedy výrobce Jakubovského krmítka, jaký keramzit používá a on mi sdělil, že co šarže to originál, že je domluven z výrobcem a od každé šarže dostane vzorek, vyzkouší nasákavost a podle toho se rozhodne, zdali tu šarži bere nebo ne. Prý tak z 8 šarží jedna vyhoví. Tedy kupovat keramzit v obchodě je taková sázka do loterie. Tedy na keramzit jsem také zanevřel.
Po více jak dvacetileté zkušenosti s KERAMZITEM používaným jako plováku na hladině cukerného roztoku se k tomuto tématu musím opět vrátit - myslel jsem, že již bylo vše řečeno, ale jak je potrno, hledat informace na tomto fóru zpětně je pro někoho asi nemožné.
Až na malé vyjímky bylo zde opravdu, ale opravdu vážení přátelé "vyskloňováno" vše, co souvisí s činností každého včelaře.
V roce 2011 jsem reagoval na článek v časopise Včelařství, kde bylo doporučováno, jako jedna z možností krmení včel pomocí kbelíku, lavoru a podobných nádob se slámou předložením vlastního, v té době neznámého řešení a to podle hesla-kritizuj, ale konstruktivně.
A už je to tady zase, to, co mě přímo vytáčí jsou postupy při krmení nepřijatelné, nepromyšlené, necitlivé, neboť se jedná o cestu proti přírodě a tudíž i proti zdravému rozumu, bohužel včely se nemohou nijak bránit. Utopené včely na keramzitu v nádobě na jednom z obrázků mají svoji příčinu a bude-li zájem mohu pomoci s vysvětlením tohoto jevu.
V této souvislosti si kladu otázku, jak je možné, že v době dostupnosti informací všeho druhu-včelařských nevyjímaje může včelař vkládat PŘÍMO NA RÁMKY nádoby s cukerný roztokem a je celkem jedno, co plave na hladině jako opora-plovák pro včely. (sláma, korek, dřevo atd.) Je všeobecně známo, že včelstva pro zdárný vývoj nutně potřebují prostředí zvané mikroklima, což je v zásadě určitá teplota a také vlhkost. A právě v těchto případech vlivem abnormálního odpařování vlhkost z plochy krmné nádoby v úle je narušena rovnováha prostředí, neboť otevřená nádoba s cuk.roztokem a úlová teplota vytváří v plodišti prostředí doslova jako v prádelně.Tato zbytečně zvýšená vlhkost + vhkost z ukládaných zásob je pro včely při jejím odstraňování energeticky náročné. Další, pomyslný hřebíček do rakve včelího společenství způsobuje příliš mnoho volného prostoru kolem krmné nádoby a nutí včely ke stavbě v době, kdy je taková činnost již nežádoucí a také zbytečná (opět energetický výdaj na něco, co nemá pokračování). To, že včely nikdy nemusely létat ve vlastním příbytku, aby se dostaly ke krmné dávce je další z důvodů, proč je potřeba se tímto problémem zabývat a nebo o něm přemýšlet. Celkově vzato včelstva by nikdy výše popsané podmínky nepřijala za vlastní a jenom včelař si myslí jak na takovém krmení ušetří. A to se ani nezmiňuji o nebezpečných chemických látkách obsažených ve stéblech slámy. A námitku, že chemie je všude kolem nás neberu, neboť jednou, chceme-li nějak přežít, musí dojít k nápravě věcí dnešních i včerejších.
Poslední věc, která se nabízí je otázka, proč to vlastně ten Smetana sděluje, vždy on vyrábí včelařská krmítka a v jeho zájmu je vlastní prospěch. Pro případné podobné otázky a pochybnosti říkám: úspěšné podnikání po dobu 17ti let bylo nahrazeno činností, která spadá do kategorie hraní si a kdo si hraje....... Děkuji za pochopení.
Najvýhodnejšie sú stropné kŕmidlá. Kŕmenie v nádobách vyplnených slamou sa však používa kdekoľvek vo svete. Nikde s tým nie je problém. Na ten krátky čas potrebný na nakŕmenie, je to ideálne riešenie a včelám myslím nevadí. No a finančne je to oveľa výhodnejšie, ako stropné kŕmidlá...
Nemohlo se to stát tím, že tam toho keramzitu máš málo? Já jsem ho do krmítka nasypal vrstvu asi 2 - 3cm. Cukerný roztok po něm vzlíná, takže dokud tam roztok je, keramzit je vlhký a včely ho berou, zároveň se větší vrstva nerozjíždí a nepropadá.
Spede, já bych nezoufal, tedy když už bys to tak chtěl ... Prostě nutné je, aby to včelám neklouzalo (taky to vidím - stejně jako kolegové - jako velmi pravděpodobnou příčinu).
A pak k tomu keramzitu: já asi měl štěstí, neboť všechen keramzit, který jsem doposud užíval, fungoval. Musí ho ale být vyšší vrstva, tak 3 cm. Když včelka sedne na kuličku, která nemá oporu v jiných kuličkách, otočí se to s ní a je s ní amen ..., už se z toho většinou nevyhrabe. Ale o tom se tu už psalo mnohokrát ...
Takže tohle jsou dvě věci, které je třeba mít na paměti. Metoda sama o sobě použitelná, ale detaily provedení a prováděcí praxi je třeba vylepšit.
Já sám používám stropní krmítka, sice trochu upravená, ale taky jsem se potkal s tímhle problémem, že se včely topily. A zjistil jsem, že věru nešplhají tak, jak by člověk čekal. Klouže jim to a je třeba jim pomoci. Šmirgluju vše, co v těch stropních krmítkách používám.
A teď napíšu něco, co, moc prosím, nechápejte jako píár (po příspěvku kolegy Smetany), ale mně se fakt nejlíp krmí s Jakubovskými krmítky. A srovnával jsem leccos. Pro včely pohoda, stálá teplota i v noci a dost místa, aby si tam udělaly ten výživový tunel a bez stresu nosily ...
Na diskusi o té vlhkosti, jak výše kolega napsal, nemám vzdělání, ale faktem je, že za těch podmínek, za jakých to krmení probíhá, jsou to pěkný tropy ... Přičemž tohle krmítko je zavřené a mimo kontakt se včelami.
Jiří
P. S.: Malej Franto, pardon, byl jsi ryhlejší ... Big Grin
Já len toľko dodám,že mám aj stropné kŕmitka,kŕmil som aj z pohárov,no rýchlosť odberu roztoku z vedierok je neporovnateľne najrýchlejší a pre mňa najpraktickejší.Ak im dám 8l roztoku v jednej dávke večer,ráno majú v nádobách sucho,to sa pri pohároch a stropných kŕmidlách len tak nevidí.Stačí ak včely roztok objavia,čomu im pomôžem takzvanou navádzacou stopou a to pokvapkaním nadoby z vonku roztokom,tak o zábavu majú raz dva postarané.Počas chladnejších dní by mohol nastať problém, že včely roztok prestanú odoberať,ale zatiaľ sa mi nič také nepotvrdilo,zrejme kŕmim včas.
(31.07.2013 11:18)Spede napsal(a): [ -> ]Taky jsem přemýšlel, že bych tam zasunul pletivo po které by mohli chodit, ale tak snad se ještě letos o něco pokusím. Nejraději bych dával slámu, ale kde ji sehnat a nekrást

Když nemám slámu, v našich končinách jsou žně trochu později, beru suchou trávu co někde porvu - takovou tu stéblatou, zelené lupení z nějakých důvodů včelám moc nevyhovuje.
korkové podložky pod šálky, seno, korkové zátky z vína, kúsky dreva...
Seno určite nie,to som už skúšal,výsledok dobrý nebol.
Referenční URL's